Cumartesi, Mayıs 5

Patates ve Zeytinli Ekmekçikler...



Tarif Lezzet Saati adlı yemek kitabından... İster çayın yanında, ister akşam yemeğinde, baharatlarla tatlandırılmış zeytinyağı ile, ister kahvaltıda üzerine bir dilim beyaz peynir ile... Her yere yakışan yumuşak mı yumuşak, mis gibi kokan bir ekmek bu... Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca çok uzun süre de taze kalıyor.

Malzemeler:
250 gr. patates (3 küçük)
Yarım su bardağı süt
2 su bardağı un
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı çekirdeği çıkarılmış ve doğranmış
siyah zeytin
1 tatlı kaşığı biberiye(olmasa da olur)
Yarım bardak su
1 tatlı kaşığı maya
Tuz


Yapılışı:

Patatesleri haşlayalım, sonra kabuğunu soyup tavla zarı iriliğinden biraz büyükçe küp küp doğrayalım. Unu eleyelim, ortasını havuz gibi açalım. Mayayı 1 çorba kaşığı su ile eritelim. Unun ortasına diğer bütün malzeme ile ekleyelim. Hamur toparlanana dek yoğuralım ve 20 dakika üzeri bir bezle örtülü olarak dinlendirelim.




Hamuru 2 ceviz büyüklüğünde minik toplar haline getirelim, yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsimize aralıklı olarak dizelim. 2 misli kabarana kadar yaklaşık yarım saat tepside bırakalım. Fırınımızı 190 dereceye ısıtalım. Altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 20 dakika pişirelim.
Afiyet Olsun!

13 yorum:

meltem dedi ki...

merhaba
ellerine sağlık.ekmek yaptığında insanın evine yayılan koku çok güzel oluyor.ben evde böyle fırından yeni çıkan ekmekler varsa çook yiyorummm...

http://melteminyemektarifleri.blogspot.com/

aslı dedi ki...

eSRA'CIM EKMEKLERİN MİS GİBİ OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK CANIM ,İYİ HAFTA SONLARI

Adsız dedi ki...

Canım benim, misss gibi kokan ekmeklerin olmuş. Lezzetinin, güzel olduğuna eminim. Görüntüde nefisss daha ne olsun.. Ben de kahvaltıya ekmek yapmaya bayılıyorum...

Seninde ellerine sağlık

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Immmm Esra mis gibi de kokmuştur :))
Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Merhaba
Bu blogunuzu ilk ziyeretim ve iyiki ziyaret etmişim. Çok hoş tarifler yapmışsınız. Son zamanlarda ben de ekmek yapımına yoğunlaştığım için pataesli ve zeytinli ekmekleriniz çok ilgimi çekti. Diğer tarifleriniz de çok hoş ama şeker hamuruyla yaptığınız pastalar çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

merhabalar ne kadar şeker olmuş bunlar insan yemeye doyamaz ellerine sağlık

kamiş dedi ki...

Esra, çok güzel olmuşlar, ellerine sağlık, ben de severim ekmekleri, patatesli nasıl olur, merak ettim şimdi :) Afiyet olsun canım

Adsız dedi ki...

esracım merhaba
ekmekler nefisssssssss misssssss
hafta sonuna denerim inşallah
severim böyle tatları
sevgiler canım
öptüm

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili arkadaşlarım, hepinize sıcak yorumlarınız için teşekkür ederim. Ayrı ayrı teşekkür edemedimi dar bir vakitte bir tarif yayınlayıp kaçmam lazım çünkü.
Sevgilerimle,
Esra

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Esra Hanım merhaba,

Ekmekler süper. Hem patates hem zeytin .İkisine de bayılırım:) Eminim çok lezzetlidir. Bir cumartesi kahvaltısında yapmalıyım mutlaka. Elinize sağlık.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba Esra Hanım,
Ekmekler harika gözüküyor..
Kullandiginiz maya, instant maya midir? Yas diye belirtilmedigi surece instant maya mi kullanmaliyiz tarfilerinizde?
Tesekkurler..

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Beggy merhaba, öncelikle teşekkür ederim yorumun için,tariflerimde belirtiyorum hangi maya türü kullanıldığını, diğerlerinde vardır ;) Bunda unutmuş olmalıyım, bir tatlı kaşığı kuru veya instant maya kullanabilirsin.
Sevgilerimle,
Esra

cincinsfikirli dedi ki...

bu ekmeklerin hepsini yapmak istiyorum, listeme aldım, sevgiler..