Cuma, Şubat 29

Gerçek Çinli'den Orjinal Çin Mantısı...



Çin'e geleli neredeyse 8 hafta oluyor. Eşyalarım da geldikten sonra daha çok benimsedim bu ülkeyi. İşin hasret kısmına hiç bulaşmayacağım, şu an "doğduğum yer değil doyduğum yer" felsefesini sindirmeye çabalıyorum. Biliyorum sizlere buradaki yaşantımdan pek bahsetmedim. Aslında bu konuda yazıyorum, yorumlarıyla beraber şimdilik 60 sayfalık bir forumum var. Yani buraya yazmaya çalışsam en az 30 sayfa yazı çıkar oradan. Ama yakın zamanda, Çince dersleri aldığım kursun web sitesinde, hem kendim hakkında hem de Çin ve Çin'deki yaşantım ile ilgili yazdığım iki ayrı yazı yayınlanacak. Zamanı gelince buradan sizlerle paylaşacağım, böylece blogumu, olağan çizgisinden de çıkarmamış olacağım.

Çin mutfağından daha önce kısaca bahsetmiştim. Her ülkenin kendine özgü bir mutfağı var ama Çin'inki kadar özgünü yoktur herhalde. Sebzenin, meyvenin, etin yani çeşidin sınırı yok. Sanılanın aksine burada aç kalmanız imkansız. Sadece kendi damak tadınıza uygun çeşit ve yemeği seçebilmekten geçiyor yolunuz. Örneğin önceden düşündüğümün aksine Çin pastacılığı ve fırıncılığı oldukça gelişmiş ve çok lezzetli. Henüz bir pasta yemedim ama geçenlerde aldığım pasta kitabından bir tarifi deneme şansım oldu. Hayatımda yediğim en leziz kurabiyelerden oldu bu. Mantıdan hemen sonra yayınlayacağım ve eminim bayılacaksınız. Tabii tarifi Çincesinden nasıl okuduğumu sormayın, o konu ayrı bir hikaye, daha sonra anlatacağım.

Önyargılarınızı atar ve denemek isterseniz mutfağınıza börek tadında bir çeşit kazandıracaksınız. Bu mantının en güzel yanı minicik minicik kapatmak zorunda olmamanız. Çin'de mantı, aile sofralarında en az 70-80 adet yapılıp yeniliyormuş, biz ise dışarıda yemek yediğimizde sofraya çeşit olarak sipariş ediyoruz. Daha önce Türkiye'deyken bir Çin mantısı denemiş ve oldukça beğenmiştim ama burada hazır fırsatını bulmuşken gerçek Çinli'den yapılışını öğreneyim ve sizlere sunayım istedim.

Bu arada bundan sonra bazı tariflerimde videolara yer vermeye karar verdim, ulaşmak için yönlendirme yazılarına tıklayabilirsiniz.

Malzemeler-60-70 adet için
850 gr kadar un (yaklaşık 7 su bardağı)
Su-su miktarı belli değil, azar azar ekleyerek sertçe bir hamur elde etmelisiniz.

İç harcı:
250-300 gr kıyma
1 kase ince doğranmış taze soğan
1 kase ince doğranmış mantar
1,5-2 kase ince doğranmış marul (yerine lahana veya pırasa da koyabilirsiniz)
tuz
karabiber
az sıvıyağ(2-3 çorba kaşığı)




İç harcını hazırlarken eğer içi için marul koyacaksanız önceden doğrayıp, biraz tuzla ovup suyunu sıkmalısınız. Suyu çıkarılan marula diğer malzemeler eklenip yoğurulmadan karıştırılır, tuz karabiber ve yağ eklenir. Elde edilen sert hamurdan, cevizden biraz küçük yassı bezeler hazırlanır. (Yardımcım Xia, hamurun sert olmasının sebebinin, açarken una ihtiyaç duyulmaması için olduğunu söyledi) Her bir beze, merdane yardımıyla çay tabağı kadar açılır. Oluşan hamurların kalınlığı bıçak sırtı kalınlığından çok az fazla olacak. (Hamur açma videosu için tıklayın)



Hamurların her biri açılıp hazırlanır, iç malzemesinden bir dolu tatlı kaşığı kadar konulup şekildeki gibi kapatılır. (Yapılışı için tıklayın)




Hazırlanan mantıların ağızlarının sıkıca kapatıldığından emin olun ki pişerken ağızları açılmasın. Böylelikle elde edilen mantılar derince yapışmaz bir tavaya dizilir. (Yemeyeceğiniz miktardaki mantıları önce bir tabağa dizin ve dondurucuda 10-15 dakika bekletip, daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup tekrar dondurucuda saklayabilirsiniz. )

Pişirme işlemi için tavaya mantıların yarısından biraz daha az olacak şekilde su eklenir. Tavanın ağzı kapatılır, orta ateşte mantılar yumuşayıp suyunu tamamen çekene dek pişirilir. Mantıların suyu çekilir çekilmez tavaya 1 çorba kaşığı sıvı yağ eklenir, mantıların altı sararıncaya kadar kızartılır. Arzu ederseniz mantıları çevirerek her iki yanını da kızartabilirsiniz.
Mantıları yerken soya sosuna banarak lezzetlendirebilirsiniz.




Afiyet Olsun!

37 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Cok guzel gozukuyorlar ellerine saglik, mutfagimiza yeni bir lezzet katildi :)...
Fransadan Leyla

meltem dedi ki...

esracım merhaba

nasılsın...seni tebrik ederim çince öğrenip orda yaşayıp kitaplardan ne şekilde olursa olsun tarifler deniyosun.kendimi senin yerine koyduğumda
ben de aynı şekilde yapardım diye düşündüm ben hayatta herşeyin olabileceğini çoktaan kabul ettim ve herşeye hemen adapte olmaya çalıştım ben ce iyi yaptım...:)
tarifini söylediğin günden beri bekliyorum çok mutlu oldum görünce hemen denemek istiyorum ama miktar çok tabi ben onu yarıya indirmeliyim burda çin marulu dediğimiz resimde gördüğüm marulun tadını ben çok severim öyle deniycem .sana kolaylıklar diliyorum senin ve yardımcının ellerine sağlık...
sevgiler meltem...

Adsız dedi ki...

Selam esracım :)
Merakla bekliyorum yaptıklarını her zaman :) 60 sayfalık forumuna nerden ulaşabiliriz peki...çin maceralarını okusak :)

Sevgiler
Ebru

emineninemekleri dedi ki...

Merhaba Esracim, kisa da olsa birazcik hayat mücadelenden bahsetmissin. Inan cok ilginc. Sana tamamiyle katiliyorum "Dogdugun yer degil doydugun yer " insan kendi anca böyle avutmaya calisiyor. Yoksa hic mi hic cekilmez gurbet. Tarifine gelince inan cok ilginc denemeye deger. Ilginc tariflerini büyük bir heycanla bekliyorum ve tabiki Cin deki yasantiyida.......

Sevgiyle kal............. öpüyorum.....
Emine

yemekoloji dedi ki...

merhabalar esra hanım ,mantı cidden çok hoş gözüküyor,çinle ilgili tariflerinizi sabırsızlıkla bekliyorum,emeğinize sağlık

düşbahçesi dedi ki...

Merhaba Esracığım,

Oldukça uzun zaman oldu bloğuna yazmayalı, sanırım en az bir 7 ay olmuştur...Ama bu demek değil ki takibim dışısın, bilakis fırsat buldukça takip ediyorum seni. Çin'deki yeni yaşamına alışmana çok sevindim, umarım herşey gönlünce olur...
Burda olduğu gibi orda da harikalar yaratmaya devam ediyorsun.Ellerine ve yüreğine sağlık...
Senin ben de yerin ayrı, şeker hamurundan yaptığım 2. pastanın fikrini senden almıştım ve her gören bayıldı:)Sağol tekrardan...

Bu arada ben de blogger olarak aranıza katıldım, gerçi daha çok yeniyim ve iş yoğunluğumdan istediğim kadar ilgilenemiyorum sitemle...Beklerim mutlaka...

Sevgiler,

nilüfer dedi ki...

cok nefis görünüyor ellerinize saglik :) bende o marullarin ne ise yaradigini merak etmistim demek manti yapiliyormus :)

PINAR dedi ki...

Bu güzel tarifi hem fotoğraflarla hem de video ile paylaştığın için teşekkürler. Denemeye cesaret edebilirim.
Gelecek yazılarını da merakla bekliyorum.Sevgilerimle.

Nurten dedi ki...

Esracım bu tarifi okuyunca acıktım ben :)))) O kadar güzel anlatmışsın ki hemen yapmak geldi içimden :)

Bir aksilik çıkmazsa yarın denemek istiyorum ;)

Hülya dedi ki...

Merhaba,
Yazını okurken "Çin'de pasta kitabı mı ,kurabiye tarifi mi" demekten kendimi alamadım.
Acemi Şef Çince tarif de yapıyorsa artık usta olmuştur.
Bence zaten usta..
Her neyse Çin'den haberler ve herzamanki gibi birbirinden nefis tarifler bekliyoruz.
Sevgilerimle , iyi hafta sonları...

Zehra dedi ki...

Esracığım...Bende Istanbulda yemiştim bu mantı çeşidini.Bizimkinden farklı ama bence de çok lezzetli.Paylaştığın için teşekkürler...ellerine sağlık

zehra

meleginmarifetleri dedi ki...

Esracım.
Sağolasın canım senin sayende arık çin mutfağınıda öğrenmiş oluyoruz çok teşekkür ederim.
Mantının içeriği bizim mantıların yanında oldukça değişik eminim lezzetliolmuştur sevgiler canım kolay gelsin.
Çin mutfağından kurabiye ve pasta tariflerinide bekliyorum sevgiler

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Esra sofralarımıza yeni lezzetler kattığın için teşekkürler.Yardımcının da seninde ellerine sağlık...sevgiler...

Serpil dedi ki...

Sevgili Acemi Aşçı Mantı değişik ve enteresan görünüyor. Çinli arkadaşının eline sağlık. Benim asıl yorumum karaköy poğaçası. Denedim ve bayıldım. Tabii ufak tefek değişiklikler yaptım. Mesela içine zeytin ezmesi sürdüm. HArika oldu. Bu tarif için sana sonsuz teşekkürler. Uzak diyarlardaki sanada sevgi dolu kokulu öpücükler:)))

karabiberinmutfagi dedi ki...

slm lar canim yine döktürmüssünüz ellerineize saglik cin mantisi görünüsü cok güzel eminim tadida güzeldir birkac sefer cin lokantalarina gittim ama kesinlikle benim damak tadima uygun degiller ama bunu hic yemedim cok lezzetli duruyor ellerine saglik tekrardan karabiberinmutfagindan semiha

Adsız dedi ki...

Yine çok güzel mamişler yapmışsın Esracım .Maşallah diyeyim sana .Forumu zaten takip ediyorum .
Seni ve ,İlke'ciği öpüyorum .
Ebru Yetim.
http://enesbilal.blogcu.com/

nino dedi ki...

canim super bisi bu senin icin zor oldu ama bize harika cin lezzetleri sunacagindan orada olmana seviniyormuyum ne :) muthis bisi olmus sevgiler

ışılca tatlar dedi ki...

Esra'cığım,

Son günlerde hem benim hemde evdeki tek bilgisayarımızın çok yoğun olmasından ötürü ancak şimdi görebildim bana bıraktığın yorumları.Bana ait bir bilgisayarım olduğunda inşallah daha sık güncelleme ve ziyaret fırsatım olur. Çok çok mutlu oldum döneri yapıp beğenmene. Özellikle de senin gibi yurt dışında oturan arkadaşlarımın bu lezzetlere hasret kaldıklarını düşünerek planlamışrım ben de bu döneri. Senin ve eşinin memnunuyeti beni de çok mutlu etti.Afiyet olsun canım.
Ayrıca nazik davetin için de çok teşekkür ederim. Çok uzak olmasına karşın senin bloğunu takip ederek Çin'i özellikle de mutfak kültürünü tanımakla da çok mutlu oluyorum.Yazılarını ve maceralarını büyük bir keyifle okuyorum. Mutfak malzemelerine de kavuşmuş olman senin kadar beni de mutlu ediyor. Çünkü biliyorum ki bizlere yine muhteşem lezzet ve görüntüler sunacaksın.
Mantı süper görünüyor, videoları da izledim. Belki bizimkilerden daha fazla vakit alıyordur hazırlaması ama tek tek açılması, benim gibi düzgün ve büyük yufka açma konusunda yeteneksiz olanları sevindirecektir kuşkusuz.Mantı deyince sarımsak ve yoğurdu düşünmeden yapamayanlar üzerine bunları da döküp yerlerse nasıl olur acaba?
Hasret konusuna kafanı fazla da takma. Bak artık eskisi gibi değil.Telefonlar, internet, webcam'ler ve de blog sayesinde yalnız değilsin.Tamam kabul ediyorum insanın sevdiklerine sarılması, onları kucaklaması başka bir şey ama biliyorum ki çare olmadığında kendini mutlu edecek birşeyler buluyorsun. Gördüğüm kadarıyla sen de bunu çok güzel başarıyorsun.
Esra'cığım, seni tekrar tebrik eder, herşeyin gönlünce olmasını dilerim.
Sana ve eşine sevgilerimi sunar oğluşunun gözlerinden öperim.

http://ballkabak.blogspot.com/ dedi ki...

Bayıldım ve bende istiyorum.Ellerine sağlık

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan dedi ki...

Hocam , mantilar cok guzel gorunuyor. Videolari da izledim. Aslinda ben de video kayitlari yapmak istiyorum ama kameramizi kullanmayi pek bilmiyorum :)
Manti icin bir sorum olacak, acaba buharda pisirilebilir mi, yoksa buharda pisirilen mantilarin hamurlari daha mi farkli oluyor ?

Nüket Şenyüz dedi ki...

Esra
Hafta sonu kahvaltıya yeğenlerim ve 2.5 yaşındaki minik oğulları Kuzey geldi. Kek türü şeyleri çok sevdiği için senin turunçgil kekini yaptim, ben fazladan 1'er çay kaşığı tarçın ,zencefil ve 1 bardak kadarda iri kıyılmış ceviz ekledim. Kapıyı açar açmaz Kuzey içeriden gelen kokuları duydu ve "ohhh mis gibi " dedi:)))) Gerçekten en doğru tanımlama buydu. Yumuşacık, bol vitaminli , az yağlı ve sağlıklı harika bir kek oldu. Tariflerine çok güveniyorum o nedenle ilk fırsatta denenecekler arasında Çin Mantisi yerini aldi bile. Ellerine , emeğine sağlık.

saniyesultan dedi ki...

merhabalar,1 haftadır sitenizdeki yaşpastaları inceliyorum,cuma akşamı bir tanesini yaptım ,istediğim gibi süsleyemedim ama azimliyim tekrar yapaçağım. resimlerle anlatmanız harika olmuş. Bende siteme beklerim. Yemek sitem blogcuda.
www.saniyesultan.blogcu.com

Acemi Şef dedi ki...

Sevgili Leyla, umarım dener ve beğenirsiniz, çok teşekkür ederim uğradığın için.

Meltemcim merhaba, öncelikle teşekkür ederim tüm içten sözlerin için. Dediğin gibi yaşamın kıyısından tutunmak için insanın yapacak birşeylere ihtiyacı var. En güzeli kendini soğuk suya birden atıvermek ;) Umarım tarifi beğenirsin, ölçüleri yarıya indirmen belki daha iyi olur, beğenmeme riskine karşı ;)

Ebru merhaba, teşekkür ederim takip ettiğin için. Foruma bebekkokusu.com sitesinden ulaşabilirsin ;)

Eminecim çok teşekkür ederim, demek doğru yoldayım :)Görüşmek üzere canım ;)

Zeynep çok teşekkür ederim, en kısa zamanda diğer tarifleri denemeye ve yayınlamaya başlayacağım inşallah ;)

Zümrüt çok teşekkür ederim tekrar yazdığın için. Bloguna baktım bu arada gerçekten çok zevkli ve beceriklisin. Bundan sonra daha sık görüşmek dileğimle ;)

Nilüfer çok teşekkür ederim, ben de ilk defa tattım bu marullardan, hatta marul olduklarından bile ilk defa emin oldum :)))

Pınarcım istersen az bir ölçüyle de deneyebilirsin, umarım hoşuna gider, sağol canım yorumun için.

Nurten merak ettim fırsat bulabildin mi? Beni merakta bırakma ;)

Hülya ne güzel sözler bunlar, çok teşekkür ederim. Sanırım uzun bir süre Çin'den tariflerle aranızda olacağım sık sık ;)

Zehracım o zaman farkını biliyorsun, aslında adı mantı, bizim mantıyla pek alakası yok. ben bunlara daha çok börekçik diyorum. Teşekkür ederim yorum bıraktığın için.

Melekcim çok teşekkür ederim, elimden geldiğince paylaşacağım sizlerle buranın lezzetlerini ;)

Serpilcim ben teşekkür ederim sıkılmadan takip ettiğin için.

Serpil çok sevindim poğaçamı beğenmene, zeytin ezmesi da harika olmuştur eminim. Ellerine sağlık.

Sevgili Semiha, bu mantıyı güvenle deneyebilirsin, Çinlilerin damak tadıyla benim de pek anlaştığım söylenemez ama içlerinden seçtiklerimden bazıları gerçekten yemeye değer ;)

Ebrucum çok zarifsin, çok teşekkür ederim yorumun için.

Nihancım çok tatlısın :) Durun daha neler göstereceğim buralardan size ben ;)

Işıl Hanım yazdıklarınızı büyük mutlulukla okudum. Nedense sizin yeriniz bende ayrıdır. Bir abla olarak benimsediğimdendir belki. Varlığınızla her zaman fikir alıp tecrübelerinizden faydalanabileceğimi bilmek güzel. Destek verici sözleriniz ve muhteşem leziz döner tarifiniz için tekrar teşekkür ederim. Bu arada lütfen sevgili çocuklarınızdan bu anneler gününde size özel bir pc isteyin olmaz mı? ;)

Ayşecim o zaman hemen kolları sıvamalısın ;)

Nagehancım benim de çektiğim görüntüler fotoğraf makinem sayesinde. En fazla 40sn. çekim yapabiliyorum o kadar. Ama video kayıdı yapma konusunda hertürlü yardımı yapabilirim, ne de olsa asıl mesleğim bu :))) Bu mantıyı biraz daha ince açarsan buharda da pişirebilirsin sanırım, yarın yardımcıma sorayım olur mu?

Nüketcim çok sevindim keki beğenmiş olmanıza. Minik Kuzey'e de yarasın inşallah, gerçi ceviz girdiği daha iyi olmuş ben akıl etmemiştim bir dahakine kesin ekleyeceğim ;))) Ayrıca güvenin için de teşekkür ederim, benim için herşeyden önemlisi başarılı geri dönüşler. Çok sağol canım.

Sevgili Saniye çok teşekkür ederim tariflerimden birini denediğiniz için. Bence süslemesi de güzeldir ama siz tevazu gösteriyorsunuzdur.
Sevgilerimle,
Esra

Nurten dedi ki...

Kaç gündür mantıyı yapayım diyorum ama hep son dakida işleri çıkıyor :( dün gece rüyamda hep mantıyla uğraştım :)))))) hamuru tutturamadım, açarken sorunlar oldu :))) Esra halim evlere şenlikti :))))

gülriz dedi ki...

Esracığım, ne güzel artık iyiden iyiye adapte oluyorsun Çin'e, senin adına çok sevindim gerçekten. Aslında en çok, bloguna oradan da devam edebildiğine sevindim. Hem biz seni yine takip etme şansına sahip olduk, hem de sen sevdiğin blogundan vazgeçmemiş oldun. Eminim acemi şef sayesinde bir yandan oraya adapte olurken bir yandan da yalnız kalmamış oluyorsundur.
Bu arada ben Çin mantısına da Çin böreğine de bayılırım; cesaretimi toplayabilirsem deneyeceğim en kısa zamanda. Kocaman sevgiler, sana ve oğluşuna

yeşilkivi dedi ki...

Merhaba, linklerinde yer alan adresimi http://www.yesilkivi.com/ olarak değiştirirsen çok sevinirim.

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba Esra,
sana ufak bir sorum olacak, bu iç harcini çigdenmi koyuyoruz ? ben orasini pek anlamadimda... :))
Kendine iyi bak

Fransadan Leylaaaa

Acemi Şef dedi ki...

Nurtencim sıkma canını hiç zor değil öyle kabus olacak kadar :)))

Gülrizcim merhaba, çok teşekkür ederim desteğin için. Dediğin gibi kendimi bir nebze olsun evimde hissettiriyor blogum ve de sizlerin yorumları. Mantıları denersen haber ver emi?

Seçilcim oldu bil ;)Hayırlı olsun bu arada ;)

Leylacım çiğden koyuyoruz ve hiç merak etme tamamen pişiyor etleri ;)
Sevgilerimle,
Esra

Ayşe'nin mutfağı dedi ki...

MERHABA ESRA HANIM ÇOK DEĞİŞİK BİR MANTI AMA ŞEKİLLERİ ÇOK GÜZEL YAPILMASIDA KOLAY GİBİ GÖRÜNÜYOR BİR PORSİYONDA KAÇTANE SERVİS YAPILIYOR ACABA BEŞ ÇAYLARI İÇİN UYGUN OLURMU
KURABİYE TARİFİNİDE ÇOK MERAK ETTİM

SEVGİLER

AYŞE

Papatya dedi ki...

Sevgili Esra,
Yabancı kültürlere ve mutfaklarına her zaman ilgi duymuşumdur. Özellikle Çin ve Hindistan mutfaklarının gönlümde yeri apayrı. Bu yüzden, Çinli mantıların yapılışını "esas yerinden" öğrenme şansına sahip olmana içim gitti inan ki :) Bu fırsatını ve o muazzam kültürde geçirdiğin günlerin kıymetini bil. Tariflere video eklemek de çok iyi bir fikir. Ben de geçenlerde avokadonun kolay soyuluşunu yayınlamıştım.
Linklerim arasındasın ve sık sık ziyaretine geleceğim :)
Giritten Çine kucak doluasu sevgiler,
Papatya

Ilker Erdem dedi ki...

Sevgili Esracigim bu guzel tarif icin tesekkurler. Ben de cok severim cin yemeklerini. Sevgiler

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Birgün gözümü karartıp denerim sanıyorum, bir önceki paylaşımından beri aslında aklımdaydı, harcındaki lezzet zenginliğini şöyle bir düşünüyorum da...
Detaylı paylaşımların için teşekkürler Şef ;))

Acemi Şef dedi ki...

Sevgili Ayşe,
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.Mantıyı biz tek seferde en az 10-12 adet pişirerek soframıza ilave ediyoruz. Beş çayları için uygun mu bilemiyorum çünkü sıcak servis edilmeli, ama az bir şey yapıp denerseniz siz de karar verebilirsiniz ;)

Sevgili Papatya, Hindistan mutfağını da yerinde tatmış biri olarak doğru seçim diyorum ;) Sadece kullandıkları bir çeşit bitkiye alışamadım o kadar. Ama o kadar kusur kadı kızında da oluyor değil mi :)Çok teşekkür ederim dolu dolu mesajın için.

İlkerciğim çok teşekkür ederim :)

Burcucum çok sağol, umarım gözünü karartırsın şöyle çeyrek tariflik, umarım hoşuna gider :)

Sevgilerimle,
Esra

sunrise dedi ki...

Buharda pisirilen dumpling lerden de yapmayi ogreniyor musun Esracigim?
Butun Cin mutfaginin Turk versiyonunu sayende ogrenecegimiz icin cok heyecanliyim bu arada. Kimse bunu yapamaz, Cin'de yasayan bir Turk'ten baska.

pelincelezzetler dedi ki...

Ellerine sağlık,esra video olayıda çok güzel olmuş...

Sevgiler

burcuboncuk dedi ki...

Esracığım kaç gündür hastalıktan doğru düzgünn siteleri gezemiyorum.
Sen yine ne güzellikler döktürmüşsün.
Çinin o garip mutfağından bile damağımıza uygun lezzetler bulabiliyorsun.
Süpersin.... :)

Adsız dedi ki...

Bir japon arkadaşımla bizde yaptık bugün, 3 koca tabak dolusu... Japonyada da çok popüler bu yemek. İlk defa evde yapıyoruz, birazdan kızaracaklar, bakalım nasıl olacak :-)