Pazar, Nisan 29

Bir Doğumgünü, Üç Pasta...

Nihayet doğumgünü telaşım bitti. Günlerdir bugün için hazırlandım. Bir yandan klip hazırlığı bir yandan parti ve pasta ön hazırlıkları derken, sabahlara kadar ayakta, uykusuz, yorgun ama nasıl mutlu nasıl mutlu... Biricik oğlum'u bana veren Rabbim'e şükrediyorum. İyi ki hayatımda var, iyi ki doğmuş... O bütün yorgunluklara değer...

Son misafirimi de yolcu ettikten sonra sevgili annelerimle evimizi derledik topladık, bebişimi uyuttuk ve heyecanla sizlerle pastalarımı paylaşmaya oturdum. Oğlum için bir pasta yetmedi, hoşuma giden herşeyi yapayım istedim ama sonunda güç bela 3 pastada karar kıldım. Heyecanla ve maksimum adrenalinle çalıştım. Pastaların orjinalleri yabancı pasta ustalarından esinlenme ve kopya edilerek elde edildi. Kimisinin rengiyle kimisinin yüz ifadesiyle kimisinin de biçimiyle oynandı ve işte ortaya bu pastalar çıktı. Umarım beğenirsiniz... Bu arada yiyenler ev yapımı olduğu konusunda çok şaşırdılar, yeni bulduğum bir krema tarifi oldu, gerçekten 10 üzerinden 10 verdim. Pastalarımın hepsinde çilek aromasıyla pişirdiğim kakaolu pandispanya, İçlerinde ise çikolata kreması, vişne ve damla çikolata vardı.


MALZEMELER VE YAPILIŞLARI

Ben 3 pastalık malzeme vereceğim, siz miktarları üçe bölebilirsiniz.

Pandispanya:
25 cm, 22 cm, 20 cm kalıplar için sırasıyla her malzemeden 1 yumurta ve 1 çorba kaşığı azaltılarak ayrı ayrı hazırlanıp pişirilecek. Alttaki malzemeler 25 cmlik kalıp için.

5 yumurta-Sarıları ve beyazları ayrılmış, oda ısısında
1 su bardağı+1 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı +1 çorba kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
5 çorba kaşığı kakao
1/4 çay bardağı çilek şurubu(yarım çay bardağına su ile tamamlanmış)

Yumurtaların beyazları önce tek başına köpük köpük olana dek çırpılır. Daha sonra toz şeker ve vanilya eklenir, şekerler iyice eriyinceye kadar çırpılır. İçine yumurta sarıları eklenir tekrar çırpılır. Bu aşamadan sonra çırpma teli ya da çatal ile karıştırılmaya devam edilir. Sırasıyla un-kakao-kabartma tozu birlikte elenerek ilave edilir. Çilek şurubu eklenir. Yumurtaların sönmemesine gayret edilerek çırpılır. 170 dereceye önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Pandispanyalar bir gün bekletilir. Daha sonra her bir pandispanya eşit üç kata ayrılır.

Çikolatalı Krema:
3 yumurta
250 gr. toz şeker
140 gr. buğday nişastası
5 su bardağı süt
300 gr kuvertür çikolata
500 gr. dondurulmuş vişne
1 su bardağı damla çikolata

Yapılışı:
Yumurta, şeker ve nişasta 1 su bardağı süt ile topak kalmayıncaya kadar ezilir. Bir tencerede 4 su bardağı süt ısıtılır. Yumurtalı karışım azar azar ilave edilir. İyice koyulaşıncaya kadar pişirilir. Kuvertür çikolata benmari usulü eritilip kremaya ilave edilir. Ilıklaşana kadar bekletilir. İçine damla çikolata ve vişneler eklenir, karıştırılır.

Pandispanyalar içlerine streç film serilmiş derin cam kaselere, önce en büyük pandispanya, ardından krema, en küçük pandispanya ve üzerine krema, ve tekrar orta boy pandispanya kapatılıp streç film ile kaplanır. 1 gece buzdolabında bekletilir. Örnek olarak pembe-mavi pastama bakabilirsiniz. Pandispanyaların ara katlarını süt ile ıslatabilirsiniz. Kremayı ılık eklemekteki amacım kekin kremayı biraz çekmesi içindi, başarılı da oldu.

Pastalarım için üç ayrı renk şeker hamuru hazırladım. Pastalara yapıştırmak için önce kekin üzerine vişne reçeli sürdüm. (Erimemesi için krema sürmedim) Biraz kalınca açıp, pastaya giydirdim, alt kısımlarını içeri doğru kıvırdım. Daha sonra sırayla figürleri hazırlayıp bütün parçaları 4 tatlı kaşığı yumurta akı ile hazırladığım royal icing ile yapıştırdım.

Aşağıda pastalarımın yapım aşamalarına bir göz atabilirsiniz. :)







37 yorum:

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Esra merhaba
pastaların her biri birbirinden güzel her biri emek emek harika olmuşlar :)
Ellerine sağlık
İlke'nin doğum günü kutlu olsun nice mutlu yıllara :))

pecete dedi ki...

İnanılmaz bir kadınsın. Ne diyeceğimi bilemedim. Tebrik ederim, hem misafirleri ağırla, hem klip yap, hem de 3 pasta yap. Takdire şayansın!!! İlkeciğim doğumgünü kutlu olsun. Batu klibi seyrederken ekrana yapıştı. Bilemem artık karşılaşınca ne olur? Sevgiler ve saygılar...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Burcu çok teşekkür ederim içten yorumun ve iyi dileklerin için. Sağol canım.

Ayşem bunu söyleyen sen misin? Vallahi arkandan geliyorum sadece... Çok teşekkür ederim alçakgönüllü yorumların için canım. Kısa zamanda senin de başına gelecek, aynen sen de koşturup duracaksın :)))
Sevgilerimle,
Esra

ayseyaman dedi ki...

Merhaba Esra,
Klip harika! Görüntülere ve şarkıya bayıldım. Maşallah oğlun kıpır kıpır, ayakları hele hiç durmuyor..Çok tatlı çok..Nazar değmesin, maşallah.
Pastalara söylenecek tek bir şey var, mükemmeller... Eminim kendinden çok fazla güzellikler katmışsındır..Turistlerin yaptıklarından da güzel görünüyorlar..Bir günde umarım ben senden esinlenirim..:)
Eline sağlık
Annenlerin de, emeği geçen herkesin de ellerine sağlık.
Önce sağlık sonra mutluluklar dilerim İlke'ye..Doğum günü kutlu olsun..
sevgilerle

Hülya dedi ki...

Seni çok ama çook tebrik ediyorum.Minik yavruna bakmaya kıyamadım.Kendi çocuklarımın o vakitleri çok uzakta kalmış da kavuşuvermişim gibi geldi bana.Hani hüzünle karışık sevinç dolu duygular yaşattın bana;)Ne diyeyim bilmem ki;)Sana çocuğunla ve eşinle,tüm sevdiklerin de daha böyle nice güzellikler yaşaman dileğimle...
Sevgilerimi sunuyorum.
Pastalarınsa süper olmuş...

banus pasta dedi ki...

Harika harika harika başka ne denir bilmiyorum..Tariflerini de sabırsızlıkla bekliyorum..Oğlunun doğumgünü kutlu olsun.Allah uzun ve güzel bir ömür nasip etsin.
Banu

Betül dedi ki...

Esracım pastaların hepsinin özenle hazırlandığı ve harika olduğu belli.Ellerine sağlık,yiyenlerede afiyet olsun.Oğluşunada nice güzel sağlıklı mutlu yıllar.

Nurten dedi ki...

Esracım tek kelimeyle harikasın :))) Bu pastaların hepsi birbirinden güzel. Bu güzel pasta yapmayıda geçti, sen çok hamaratsın çok :). Hep klip hazırla, hem doğumgününün diğer hazırlıklarını yap hem de böyle güzel üç pasta çıkar ortaya :)))) Maşallah diyeyimde nazar değmesin :)

Unknown dedi ki...

Esracım sen ne yaptın böyle. Hepside birbirinden güzel olmuş da 3 pastayıda kim yedi hepsi aynı gün içinmi. Bu arada hamurunda harika duruyor hazır hamur gibi olmuş sanki. Niye diğer pastadan vazgeçtin ama oda çok ciciydi. Ellerine sağlık sevgiler..

Pasta Cafe dedi ki...

Ellerine sağlık Esra. Hepsi gerçekten harika olmuş. İlke'nin doğum günü tekrar kutlu olsun.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Ayşe ne güzel şeyler söylemişsin öyle... Okurken kendimden geçtim. Çok teşekkür ederim güzeller güzeli yorumun için...

Hülyacığım teşekkür ederim, taze bebek özlediysen bana beklerim oğluşu mıncıklamaya. :)

Banu çok teşekkür ederim, bu gece inşallah halledeceğim tarifleri.

Betülcüğüm teşekkür ederim içten yorumun için.

Nurtencim iltifatlarınla göğsüm kabardı valla.. Çok teşekkür ederim, hepimiz hamarat değil miyiz? Hem çalış hem birbirinden güzel tarifler hazırla sun...Sağol canım.

Seldacım yapamamaktan korktum açıkçası. Hamurlar kayar, düzgün olmaz vs. diye... Belki sen yaparsın eminim çok güzel olur. Hamurları ayrı ayrı hazırladım, hazırlarken glikoz ve jelatin tozunun içine boya kattım o nedenle renkleri güzel tuttu. İçine de kitre koymadım çabuk kurutuyor diye. Tabii pastanın ertesi güne birazcık terlemesi de parlaklık verdi.

Özlemciğim teşekkür ederim yorumun için.
Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

Esracım İlkenin yeni yaşı mutluluk ve huzur getirsin. Canım yine süpersin gerek güzel klibin için gerekse muhteşem pastaların için diyecek bişey bulamıyorum. Ellerine sağlık.

Sevgiler,

Unknown dedi ki...

Esracım öncelikle oğlunun doğum günün kutlarım.Daha sonrada seni kutlarım bu birbirinden güzel pastalar ve bu çok emek sarf edilmiş oğlun için güzel bir hatıra olacak olan klip için...Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Esracığım merhaba, pastalar harika görünüyor. Hangisine bakacağımı şaşırdım gerçekten muhteşemsin. Yaratıcılığına hayranım. Nazar değmesin tü tü tüü...:)

Adsız dedi ki...

Öncelikle üç pastada birbirinden harika ellerinize sağlık ve klip çok şeker olmuş oğlunuz çok tatlı allah bağışlasın

aylin dedi ki...

Esracım,
Öncelikle bebişkonun yeni yaşını kutlarım. Allah analı babalı büyütür inşallah.... Pastalara gelince, sen neler yapmışsın öyle? Benim favorim filli olan. Yüzündeki ifadeye BAYILDIM! Ellerine sağlık valla, hepsi birbirinden muhteşem olmuş....
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Merhaba
canım pastalara bayıldım... Hepsi birbirinden güzel
yenmeye kıyılmazki bunlar yaaaaaaa
veeeeeeeeeee
oğluşunun doğum günü kutlu olsun klipte harika olmuş
umarım allah sizi hiç bir zaman ayırmaz
mutlu ve sağlıklı bir ömür diliyorum sizlere
ayrıca senden ve pastalarından bahsedeceğim blogumda haberin olsun...
sevgiler canım öptüm

aslı dedi ki...

Sevgili esra ellerine sağlık pastalar birbirinden güzel....
ayrıca oğlun çok şeker allah uzun ömürler versin.....iyi bir hafta diliyorum

Aybike Ceylan dedi ki...

Esra'cigim,
Diyorum ki sen blogunun adini degistir, hic "acemi" isi degil binlar. Hepsi birbirinden harika, ellerine saglik. Oglusunada uzun, saglikli yillar.

Aybike Ceylan dedi ki...

Esra'cigim,
Klibi simdi izledim.Allah bagislaisn, cok seker bir bebek. tekrar tum sevenleriyle uzun yillar diliyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

İlken'in doğum günü kutlu olsun.Klibi izledim İlke çok tatlı maşallah. Oğlumun bebekliğine gittim birden aradan okadar uzun zaman geçtiki duygulandım.
Pastalarsa çok güzel olmuş.Ellerinize sağlık.
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

merhaba
pastalar çok şirin olmuşlar ellerine sağlık
çok mağrifetlisin
filli olana bayıldım
oğluna da anneciğiyle beraber nice yaşlar diliyorum

ufukmutfakta dedi ki...

Esra ellerine sağlık. Bir doğumgünü ve üç pasta valla hiçde kolay değil. Seni kutluyorum. Ayrıca klibi izledim müthişti. hele gözlüklü sahneye ve önce yürüyüp sonra emekleyen sahneye bayıldım. Oğluşunun 1. doğumgünü kutlu olsun. Dilerim daha nice doğumgünlerini beraber kutlarsınız. Sevgilerimle....

nes-kafe dedi ki...

hepsi müthiş harikasın. maşallah :)

Allah nice sağlıklı yılları nasip etsin size :)

darısı başıma inşallah :S :)

Adsız dedi ki...

Esra , her biri ayrı ayrı güzel olmuş. Oğlunun doğum günü kutlu olsun. ikinize de sevgiler:)

kuzine dedi ki...

Acemi Şef'in biricik oğlunun, doğum günü kutlu olsun, sevdikleri ile birlikte nice nice yıllara.
Klibini kızımla izledik, sürekli ayak sallamasına, hareketliliğine bayıldık.
Pastalarının hepsi birbirinden güzel ellerine sağlık.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Hafize iyi dileklerine müteşekkirim, sağol canım.

Zerrin teşekkür ederim güzel sözlerin için.

Nazifeciğim sağol yorumun için, keşke bu pastalar da diğerleri gibi benim hayalgücüm olsaydı ama riske atamadım malesef. Bana bire-bir uygulaması kaldı sadece :)

Sevgili Seda çok teşekkür ederim.

Aylin çok incesin, yorumun için teşekkür ederim canım.

Sevgili adaşım kıydık vallahi, küçük canavarlar pek acımasız, kıtır kıtır kestiler :))))Ayrıca blogunda blogumdan bahsetmen benim için bir onur olur. İyi dileklerine de amin diyorum :)

Aslıcığım çok teşekkür ederim içten sözlerine.

Aybikeciğim utandırma beni, bakma hala acemiyim ben.. Bunlar ne ki..!Çok teşekkür ederim.

Zerrin çok teşekkür ederim. Gün gelecek bizimkiler de büyüyecek işte.. Zaman çabuk geçiyor...

Aynur teşekkür ederim iltifatların ve güzel dileklerin için.

Ufukcuğum çok teşekkür ederim sözlerin için, aslında göründüğü kadar zor değiller, hele ki senin yaptığın dalgıç pastayı düşünecek olursak :)

Neslihancığım çok teşekkür ederim yorumun için canım, amin diyorum bir de ;)

Nurcuğum çok teşekkür ederim uğradığın için :)

Sevgili Kuzine, oğluşu sevdiniz demek, çok teşekkür ederim sıcacık yorumun ve iyi dileklerin için.

Teşekkürler ve sevgiler,
Esra

Adsız dedi ki...

Esra oglusunun dogum gunu kutlu olsun, saglikli, mutlu, huzurlu, basarili ve sevdikliyleriyle birlikte uzun omur diliyorum.
Elerine saglik gene harika seyler yapmissin,hepsi birbirinden guzel gorunuyor. Ozellikle o fil benimde favorilerimdendi :) Bu arada isyerindeki arkadasimin kizi benden Carol Deacon'in kitabinda gordugu, seninde yaptigin kedili pastayi yuz ifadesi daha guzel ve faresiz istemisti :) Sen bana kolaylik yapmis oldun canim :)Ama kafasini da pastadan istiyormus :) Sen sadece seker hamurundan mi yaptin acaba? Verecigin ip uclari olursa sevinirim dogrusu :)
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Esra, oğlunun doğumgününü kutlarım. Pastalarının hepside birbirinden güzel olmuş. Ellerine emeğine sağlık.

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık eminim tüm yorgunluğa deymiştir..:))Oğlunuzun doğum günü kutlu olsun..:)))Pastalar harika..:))

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Valla çok güzel hazırlanmışsın. Herşey çok özenli görünüyor. Ben genelde böyle durumlarda kendi söküğünü dikemez olur :P kendimize yaparken hiçbirşey beceremem :) Ama herbiri çok başarılı olmuş gerçekten. Özellikle renkler çok güzel olmuş.. Tebrik ederim...

hanimiş dedi ki...

Klip de pek güzel pastalar da.. Sen de pek şanslısın ne güzel bir bebeğin var, İlke de pek şanslı ne güzel anneciği var. Uzun yıllar birlikte sağlıklı nice nice yaşgünleri kutlarsınız umarım. Selamlar
Isil

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Nilgün, öncelikle iyi dileklerine teşekkür ederim. Arkadaşının kızı haklıymış bence de orjinal pastadaki surat çok meymenetsiz :) Kedinin kafası için 1 yumurtadan kakaolu kek pişirdim. Onu da cam bir kasede mikrodalgada pişirdim. Post'a yazmayı unutmuşum. İstenirse köpükten ya da şeker hamurundan da olur ama yenmesi ayrı zevk tabii :) Bir de keki kaplayıp, gövdeye royal icing ile yapıştırdıktan sonra çenesinin altından destek yaptım ki sarkma olmadan tutsun.

Lale çok teşekkür ederim yorumun için.

Ülviye Hanım sağolun, gerçekten dediğiniz gibi değdi doğrusu, o bir şey anlamadı ama ben misafirlerime mahcub olmadım ;)

Ebru sen mi dikemiyorsun söküğünü? Senin en kötü yaptığın pasta bile bunlardan güzeldir. Çok teşekkür ederim.

Işılcığım çok şanslıyım çünkü sizler gibi alçakgönüllü ve teşvik edici arkadaşlarım var ;) Teşekkür ederim...

Sevgilerimle,
Esra

serinmavi dedi ki...

Hepsi ve herşey harika görünüyor.ellerine emeğine sağlık.minik oğluna da mutlu yıllar diliyorum canım...


selam ve sevgiler....

Alev dedi ki...

Esra

Allah bagislasin. O ne tatli bir sey masallah. Allah nazarlardan saklasin. Nice nice guzel dogun gunlerine .

Pastalarin da harika. Insallah benim minik bebegiminde ilk dogum gununde buna benzer pastalar yapmaya cesaret edebilirim.

Sevgiyle kal

www.uzakkose.blogspot.com

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Oya çok teşekkür ederim iltifatların için...
Alev hoşgeldin ziyaretime, eminim çok daha güzellerini yaparsın. Teşekkür ederim ayrıca güzel sözlerine...
Sevgiler,
Esra

Adsız dedi ki...

aman allahım şu güzelliklere bak, gerçekten ev yapımı olduğuna insanın inanası gelmiyor. ellerine sağlık esra. süpersin, hiç de acemi değilmişsin .::)))

nice nice mutlu yıllara...