Çarşamba, Mart 28

Tatil Hayali...


Tatil hayali kurmaya başlayan var mı aranızda? Yoksa benim gibi aklından hiç çıkaramayanlardan mısınız? Yaz yaklaştıkça aklıma deniz kenarları düşüyor işte... Ama yok, bu pasta benim hayalim için değil, bir tatile benden çok daha fazla ihtiyacı olan çok sevgili arkadaşım Ludmilla içindi. Geçtiğimiz cumartesi kendisi 34'üne bastı. Biliyorum kadınların yaşı söylenmez ama görseniz böyle bir güzelliğin yaşına asla inanmazsınız. Sevgili arkadaşıma bir süpriz yapmak istedim ve bir akşamüstü içkisiyle yeni yaşını kutladık. Buradan bir kez daha kutluyorum onu, canım arkadaşım iyi ki doğdun ve iyi ki hayatımda varsın... Bu arada yazmadan edemeyeceğim, Luda kendini pastada görünce çok mutlu oldu ve eşine dönerek 'ben böyle değilim ama sen beni bu şekilde hayal et bundan sonra' dedi ;)))))))

Pastamda her zamanki pandispanyamı kullandım. Üç kata böldüm. Arasını Dr. oetker vanilyalı pasta kremasıyla ve bol taze çilekle doldurdum. Üzerini hafif sarı ve mavi gıda boyası katarak turkuaz tonlarında hazırladığım şeker hamurum ile kapladım. Kadın figüründe beyaz şeker hamuruma çok az sarı ve kırmızı gıda boyası katarak ten rengi elde ettim. Kalan hamura sarı-kırmızı gıda boyası ekleyerek turuncuya çevirdim ve bikini ve pareosunu hazırladım. Diğer beyaz hamurlarımı çeşitli renkler elde ederek yoğurdum ve figürleri hazırladım.(Ağaç yaprakları, gövde, balıklar, çiçekler, havlu, şapka, gözlük, dudak ve minik yapraklar hazırladım)
Dalga efekti için royal icing hazırladım ve sıkma poşeti ile sıkarak dalgaları üç kat yaptım. İç dalgalarda icingi fırça ile biraz dağıttım.

Ağacın yapraklarını glikoz ile birbirine yapıştırdım ve önceden hazırlayıp kuruttuğum gövde kısmının üstüne tutturdum. Ağacın gövde kısmını hazırlarken altına üç adet kürdan yerleştirmiştim, pastaya bu şekilde sapladım.
Aslında önceden yaptığım çizimdeki pastamda iki ağaç ve bir hamak vardı ama yapması zor gözükünce vazgeçiverdim :)))
İşte resimlerle yapım aşamalarım...







Salı, Mart 27

Ev Yapımı Pide-Pizza


Dün pizza krizim tutunca ve dolapta gözüme batıp duran sosisleri hatırlayınca kendimi mutfağa dar attım. Hamur tarifim Gönül Candaş'ın güzelim tariflerinden birinden esinlenerek ortaya çıktı. Bu kadar güzel içi pişen, yumuşacık ama çıtır çıtır kenarlı bir hamurun üzerine ne koysanız harika olurdu zaten. Bu sıcacık pide-pizzayı hazırlarken gelen misafirlerim de yiyip bayılınca bana da sizlerle paylaşması düştü... Siz de denemek isterseniz buyurun:
Malzemeler-Hamur:
Yarım paket yaş maya
1,5 su bardağı ılık süt
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı zeytinyağı
4-5 su bardağı kadar un
Sütün içinde maya eritilir. İçine toz şeker, tuz, zeytinyağı eklenir. Un boşaltılıp önce tahta bir kaşık ya da çatal ile karıştırılır, sonra el ile kısa sürede toparlanan bir hamur yapılır. Üzeri kapatılıp iki misli kabarana kadar bekletilir.
Malzemeler-Domates sosu
2 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı z.yağı
2 diş dövülmüş sarımsak
1'er çay kaşığı karabiber, tuz, kuru fesleğen, kekik
Yarım çay bardağı su
Bir tavada yağ kızdırılıp sarımsaklar içine konur. Hafif pembeleşince salça ve su eklenir. Geri kalan malzemeler eklenip bir taşım kaynatılıp soğumaya bırakılır.
Malzemeler-Üst
2 büyük boy domates
400 gr doğranmış sosis
1,5 su bardağı rende taze kaşar
3 adet yeşil biber
(Siz istediğiniz ekstra malzemeyi katabilirsiniz)
Hazırlanışı:
Mayalanan hamuru tekrar yoğurup, yağlanmış tepsiye yayın. Üzerine domates sosunu eşit bir şekilde dağıtın.
Kaşar peynirinin yarısını hamurun üzerine serpin. Tüm malzemeyi hamura eşit olarak dağıtın. En üste kalan kaşarları serpin. 225 dereceye ısıtılmış fırında hamur pembeleşinceye kadar pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet Olsun!

Perşembe, Mart 22

Cevizli Sandviç Bisküvi...

Kurabiyelerin tarifi biraz değiştirerek uyguladığım Leman Cılızoğlu'nun kitabından... Geçtiğimiz günlerde kurabiye krizim tutunca denedim. Çok lezzetli ve ağızda dağılan bir tarif bu...

Malzemeler:
2 su bardağı un
200 gr küp küp kesilmiş tereyağı ya da margarin
2 yumurta
2 çorba kaşığı portakal suyu
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz
2 çorba kaşığı marmelat ya da nutella
İsteğe bağlı 2 çorba kaşığı kakao


Yapışılı:
Un ve yağ bir çatal yardımı ile birlikte ezilir. Karışıma 2 yumurta sarısı, portakal suyu, pudra şekeri, kabartma tozu eklenip hamur yapılır. Buuzdolabında 10 dakika dinlendirilir. Merdane yardımı ile yarım cm. kalınlığında açılır. (Hamur biraz yumuşak olacağı için tezgahınızı hafif unlayarak açabilirsiniz) İstenilen kalıplarla kesilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Tepsideki kurabiyelerin yarısının bir yüzü önce yumurta akına, sonra çekilmiş cevize batırılır. Diğer yarısı olduğu gibi bırakılır. 165 dereceye ısıtılmış fırında hafif pembeleşir pembeleşmez fırından alınır. (ortalama 10 dakika gibi bir sürede pişiyor) Kurabiyeler biraz soğuduktan sonra boş olanların bir yüzüne marmelat ya da nutella sürülüp, bir yüzü cevize bulanmış olan kurabiyelerin cevizli yüzlerine kapatılır.
Ben hamuru hazırladıktan sonra yarısını ayırıp kakao ekledim. Boş olarak pişirilecek kurabiyeleri kakaolu hamurdan hazırladım, aralarına nutella sürdüm, böylece aynı zamanda hem sade hem kakaolu hem de çikolata soslu kurabiyelerim oldu.

Pazartesi, Mart 19

# 20 Ot_Ye Madımaklı Bükme(Gözleme)


Bu ayki etkinlik konusu duyurulur duyurulmaz aklıma madımakla yapılan bir tür gözlemeyi yapma fikri geldi. Bu gözlemeyi kayınvalidem çok güzel yapar. Ben de kendisinden öğrendim ama malesef madımak bulamadım. Bu nedenle sadece yapılışını vermek istiyorum. Madımak otu doğada kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Bu otu bahar aylarında (Ben bostancı pazarından buluyordum) semt pazarlarında bulabilirsiniz. Ayrıca ıspanak yemeği gibi pişirirseniz de inanılmaz lezzetli bir yemek oluyor. Tabii daha başka bir sürü yemek yapılabiliyor madımak ile...
...Ve tabii evsahibimiz sevgili Asya'ya teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Son derece titiz bir şekilde tarifleri derleyip toplayıp, her blogu ayrı ayrı ziyaret ederek birbirinden sıcak yorumlarıyla blogunda sunduğu için.


Malzemeler:

Yarım kilo ayıklanıp yıkanmış madımak

1 orta boy incecik kıyılmış soğan

1,5 çay kaşığı tuz

2 çorba kaşığı sıvı yağ


Hamuru için:

1 su bardağı su

Aladığınca un

1 çay kaşığı tuz


Hamuru yoğurup ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Her bir bezeyi unlanmış tezgahta tabak büyüklüğünde açın. Bir tavaya yağı koyun, soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. İçine madımakları koyup tekrar kavurun. Her bir açılmış hamurun yarısına, iki çorba kaşığı kadar madımaklı içi yayın ve diğer yarıyı üzerine kapatın. Isıtılmış yağsız tavada (sac olursa daha iyi olur) her iki tarafı kızarana kadar pişirin.

Pazar, Mart 18

Çilekli Tartlar...

İşte size yapımı çok kolay ama bir o kadar da lezzetli bir tart tarifi. Bu tartı benim gibi küçük küçük kalıplarda veya tek bir büyük tart kalıbında hazırlayabilir, üzerine dilediğiniz meyvelerden koyabilirsiniz.

Tart Hamuru için Leman Cılızoğlu'nun temel tart hamuru tarifini kullandım. İşte malzemeler ve yapılışı...

Malzemeler:
250 gr. un (10 çorba kaşığı)
150 gr. yumuşak tereyağı
50-100 gr pudra şekeri (Seçtiğiniz meyve tatlı ise 50 gr, ekşimsi ise 100gr pudra şekeri kullanmalısınız. Ben 75 gr. kullandım)
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
1 fiske tuz
Dilediğiniz meyve veya meyveler
Kreması
1 paket dr. oetker dolgu kreması
1 su bardağı süt
1 paket dr. oetker tart jöle

Yapılışı:
Tüm hamur malzemelerinden hamur yapılır. Buzdolabında 15-20 dakika dinlendirilir. Daha sonra merdane ile yarım cm. kalınlığında açılıp kalıpla tart kalıplarına uygun bir kalıpla kesilir. Yağlanmış kalıplara yerleştirilir. Fazla kabarmaması için taban kısımlarında çatal ile bir kaç yerinden delik açılır. 180 derecede pembeleşene kadar pişirilir, dışarıda soğumaya bırakılır. Süt ile dolgu kreması çırpılır. Soğuyan tartlara paylaştırılır. üzerine dilimlenmiş meyveler yerleştirilir. Tart jölesi tarifine göre hazırlanıp meyvelerin üzerine azar azar paylaştırılır.




Çarşamba, Mart 14

Pembe-Mavi...


Upuzun bir bekleyişin ve sabrın ardından gelen bir bebek var... Şimdi anneciğinin sıcacık karnında.. Bu habere çok sevinmiştim, canı gönülden.. Sevgili arkadaşımı kutlamak istedim, tabii bir de beslemek :))) Bugün misafirimdi kendisi. Sevgili Filizciğim, Allah sağlıkla kucağına almayı nasip etsin inşallah...

İşte tarif ve yapım aşamaları...
Malzemeler-Pandispanya
4 oda ısısında yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1 poşet şekerli vanilin
1/2 çay bardağı buğday nişastası
2 çay bardağı un
1 poşet kabartma tozu
Islatmak için 1 çay bardağı süt
Malzemeler- İç dolgu
2 poşet krem şanti(75gr*2)
1,5 su bardağı soğuk süt
1 çay bardağı fındık kırığı(ceviz de olur)
1 çay bardağı damla çikolata
2 adet minik doğranmış muz (istediğiniz herhangi bi meyve)
500 gr şeker hamuru, mavi, pembe gıda boyası
Yapılışı:
Yumurta ve şekeri 2 dakika çırpalım. Diğer malzemeleri ilave edip 1 dakika daha çırpalım. Hamuru yağlı kağıt serilmiş 35x42 boyutlarına bir tepside, 160 dereceye ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirelim. (Ben 22 ve 25 cmlik iki ayrı kelepçeli kalıba hamurumu paylaştırıp pişirdim.) Soğuyan kekten 19 cm ve 25 cm çaplarında iki ayrı daire çıkaralım. Derin bir kasenin içini streç film ile kaplayalım. Büyük daireyi kaseye oturtalım. İçini süt ile ıslatalım. Fındıkları bir tavada kavuralım. Krem şantileri süt ile çırpalım, içine fındık, damla çikolata ve muz parçaları koyalım. Hazırladığımız bu harcı kaseye boşaltalım ve üzerini düzleyelim. Küçük keki üzerine kapatıp streç ile saralım. Buzdolabına kaldıralım. 4-5 saat bekletelim.


Şeker hamurumuzdan ceviz kadar iki parça ayıralım. Geri kalanını pastamızın büyüklüğüne göre açalım. Üzerini kaplayalım ve etrafındaki fazlalıkları keserek çıkaralım. Kalan parçaları birleştirip yoğuralım ve tekrar açalım. Alt kenarı daha uzunca olan bir dikdörtgen kesip çok az su ile pastanın alt kısmına, etek oluşturacak şekilde yapıştıralım. Eteğin alt kısmına elimizle volan verelim. İki adet kaseyi (siz minik kekler pişirebilirsiniz bunun için) ters çevirip kağıt peçete ile kasenin arkasındaki varsa renk ve detayları gizleyelim. İki parça hamurla kaplayalım, pastamızın üst kısmına dayayalım. Birleşim yerini gizlemek için 2 parmak eninde uzunca bir parça keselim ve pasta ve kaselerin üzerine yerleştirelim. (Ben yapıştırmadan öylece bıraktım)
İki küçük dikdörtgen parçayı elbisenin askısı olacak şekilde kaselerin iki yanına yanaştıralım.


Son olarak iki uzun hamur parçasından kurdele ve uçlarını oluşturup elbiseye oturtalım. Göğüs kısmına küşük düğmeler ekleyelim. Önceden ayırdığınız hamurları gıda boyası ile renklendirerek hazırladığınız çiçeklerle (ben cinsiyet belli olmadığı için pembe ve maviyi bir arada kullandım.) elbiseyi istediğiniz gibi süsleyin. Eğer cinsiyeti belliyse, elbiseyi tümden mavi ya da pembe yapabilirsiniz ama ben gıda boyası yemesini istemediğim için şeker hamurumu beyaz bıraktım.



Cumartesi, Mart 10

Canım Annem, İyi ki Doğdun...

Bugün annemin doğum günü. Benim bir tanecik annem 10 mart günü dünyaya gözlerini açmış... Aslında nüfus kayıtlarına göre doğumgünü eylülde ama eskiden bebekleri nüfusa tam gününde kaydetmek yokmuş doğru dürüst biliyorsunuz ki.. Biz de bu nedenle annemin doğumgününü yılda iki kez kutluyoruz. Ama sanmayın ki iki kez pasta veya hediye alır annem. Her seferinde ya unuturum ya da hediyemi almayı unutup bir diğerine alırım diye teskin ederim kendimi. :)) Bu sefer bize geleceği için fırsat bu fırsat hemen ona bir pasta hazırladım. Ben bu satırları yazarken onlar babamla buraya gelmek üzere yoldalar. İnşallah beğenir. Canım annem iyi ki doğurmuş anneannem seni de benim annem olmuşsun. Seni çok seviyorum...

Gelelim yapılışına...
Bu pastamın pandispanyası, kreması ve içeriği tamamen yıldız çiçekli pastam ile aynı. Pandispanyayı ve şeker hamurumu dün geceden hazırladım, renklendirmediğim biraz hamurla güllerimi hazırladım. Biraz sarı ve mavi gıda boyası ile yoğurup yeşil renk verdiğim hamurumla yapraklarımı kestim. Hepsini kağıt havlu üzerinde kuruttum.

Kremamı ve diğer aşamaları bu sabah yaptım. Şeker hamurumu biraz mavi ve kırmızı gıda boyası ile mor rengi tutturana kadar yoğurdum. Üç kata ayırarak hazırladığım pastamı kapladım. Süsleme aşamalarını resimlerden görebilirsiniz.






Pazar, Mart 4

Bir Pazar Kahvaltısı Lezzeti-Baharatlı Yumurta...
















Pazar kahvaltılarını kim sevmez ki? Uzun uzun oturup çayımı yudumlayıp, arada da gazeteme göz atarak yaptığım pazar kahvaltılarımı çok özledim. Oğlum doğduğundan beri malesef bu kadar uzun uzadıya keyif yapmamın imkanı kalmadı. Sadece benim için keyif kelimesinin anlamı değişti. Onun varlığı bile başlı başına bir keyif artık...

Yine de kahvaltı sofralarımın lezzetlerinden vazgeçemiyorum. Her pazar değişik şeyler yaparak kahvaltı keyfimi yine de yakalıyorum. Bunlardan biri ve baştacım olan Antep usulü yumurtamı mutlaka iki haftada bir yaparım ve bayılarak yeriz. Bu yumurta Antep usulü mü bilmiyorum ama biz ona, ilk yememize vesile olan bir Antep kebapçısından dolayı bu adı verdik ve yıllardır yaparız.

Malzemeler:
Kişi sayısına göre ya da istenildiği kadar yumurta (ben 4 yumurtalık tarif veriyorum)
1 çay kaşığı:
Tuz
Karabiber
Kırmızıbiber
Pul biber
Biberiye
Nane
Kekik

İstenilen başka baharatlar varsa eklenebilir
Yarım çorba kaşığı biber salçası (Ben domates-biber karışık salça kullandım.)
Yarım çay bardağından biraz fazla su
1 çorba kaşığı tereyağı (Ben zeytinyağı koydum)

Yapılışı:
Yapışmaz tavaya yağ ve salça konur, salça su ile ezilip sulu bir kıvam verilir. Çok az kaynatılıp salçanın ekşiliği giderilir. İçine düzgünce yumurtalar kırılır. Tüm baharatlar sırayla yumurtalara serpilir. Beyazları pişene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir.