Çarşamba, Ağustos 1

Tatilden döndüm... Artık mutfaktayım.. :)


Çok kolay olmadı mutfağa adapte olmak... Önce bir sürü iş güç, sonra o işlerin yorgunluğu... Ama bu yorgunluk dünyalar iyisi, kardeşim gibi sevdiğim bir dostumun doğumgünü için bir pasta yapmaktan alıkoyamazdı beni ve sabırsızlıkla mutfağa attım kendimi... Pastamın şekline şemaline her zamanki gibi spontane karar verdim. Aslında herşey haftasonu Kadıköy'de pasta malzemesi bakarken başladı. Bir rafta renkli tozşekerler gözüme çarptı ve "acaba bunları nasıl değerlendirebilirim?"le başlayan beyin yolculuğum ellerimi bu sefer de bu şekilde yönlendirdi.

Bugün pastamızı arkadaşlarımızla afiyetle yedik, pastanın tadından daha güzel olanı ise sevgili arkadaşımın gözlerindeki sevinç ışıltısıydı... İyi ki doğdun Gülsen... İyi ki yollarımız birleşmiş...
Yapım aşamaları:
Pastamın içeriğini tamamen Yıldız Çiçekli Pasta'mla aynı yaptım. Beyaz şeker hamurumla kapladım.
Pastanın üzerindeki şekiller için bir gece önceden üç ayrı renkte hamur hazırladım, her bir renkte hamuru kalınca açıp değişik kalıplarla şekiller çıkarttım. Takı malzemeleri satan bir dükkandan aldığım telleri kısa kısa keserek, hazırladığım şekillere sapladım. Daha ağır çeken şekiller için telleri ikiye katlayıp birbirine dolayarak sağlamlaştırdım.

Kalan hamurları uzattım, örerek birbirine doladım. Pastamın alt kenarına dikkatlice yapıştırdım. Üstü için beyaz hamurdan iki uzun şerit hazırlayıp birbirine doladım, pastamın üzerini ortalayıp yerleştirdim.


Renkli toz şekerleri birbirne karışmamasına dikkat ederek beyaz yuvarlağın içini doldurdum. Son olarak hazırlamış olduğum şekilleri toz şekerli kısıma dağınık şekilde yerleştirdim.



Not: Resimlere tıklayarak aşamaları daha detaylı görebilirsiniz.

33 yorum:

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Ben bu pastanın adını "Tatilden Muhteşem Dönüş Pastası" koydum :)) Arkadaşına nice yıllar Şefim...
Sevgiler...

ufukmutfakta dedi ki...

Esra çok ama çok güzel bir pasta olmuş, resmen içim açıldı. Elllerine sağlık. Pandispanyanı da ilk fırsatta denemek istiyorum.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Canım Burcu, daha yeni koymuştum pastayı, nasıl da yakaladın ilk yorumu :))) Mahcup etme beni, uydur kaydır oluyor benim pastalar hep. Sizlerin bakışı güzel, sağol canım...

Ufukcuğum çok teşekkür ederim, çok sevindim beğendiğine... Benim de sizlerin yorumlarını görünce içim açılıyor, sağol...
Sevgilerimle,
Esra

Seda dedi ki...

merhaba canım; pastan çoook güzel olmuş içim gözüm gönlüm açıldı.bu arada senden bir şey istiyorum zahmet olmazsa bu pandispanya tariflerinin kaç cm lik kalıp için olduğunuda yazarmısın.mesela bu pastan için kullandığın ölçü kaçlık kalıp için?
bu arada bloğuma beklerim bende herne kadar sık güncellenmeyen bir blog olsada...

Nurten dedi ki...

Esra dönüşün muhteşem oldu :))) Çok güzel bir pasta, tam benlik :)) çok şiriiiin... Ellerine sağlık canım

Unknown dedi ki...

Esracım yine harika bir pasta olmuş, heyecanla bekliyordum nasıl bir dönüş yapacağını. Ellerine sağlık. Arkadaşının doğumgününüde kutlarım. Tavukdan ne haber bu arada umarım ev meclisi beğenmiştir. Öpüldün.

Adsız dedi ki...

Esracığım hoşgeldin, seni yeniden buralarda görmek çok güzel, pasta yaparken yaptığın aşamaları resimlediğin için sanki seninle aynı mutfakta seni izliyormuşum gibi hissediyorum:) Pasta da çok güzel olmuş her zaman ki gibi muhteşemsin, ellerine sağlık.
Sevgiler.

Nukhet dedi ki...

Sefim hosgeldiniz

Tatilde iyice dinlenip enerji topladiginiz pastaizdan belli oluyor zaten. Bak simdi benim de canim pek bir pasta yapmak istedi. Ellerine saglik canim.

Adsız dedi ki...

Hoşgeldin Esracım , ayağının tozuyla gözlerimiz şenlendi..Ellerine sağlık , ışıl ışıl duruyor pasta..Bu arada ben şu Tupperware hamur açma silpatından almak istiyorum ama yönlendirebileceğin biri var mı ?

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sedacım haklısın şimdi baktım da her iki tarif için de kalıp ölçüsü yazmamışım galiba. Bu pastam 22 cm.lik kalıp ile yapıldı. Aslında ölçüler 25.cm lik kalıp içindi ama yumurtalarım küçük olduğu için kalıbımı küçük tutmak zorunda kaldım. Teşekkür ederim yorumun için.

Nurtencim zaten bizim tarzlarımız aynı biliyorsun! ;)

Seldacım sağol tatlım seninkilerin yanında lafı olmaz. Tavuk dünden beri sosta bekliyor. Dün yapamadım çünkü eşim evde misafirden kalanlarla akşam yemeğini halletti. Bugün yiyeceğiz ;)

Nazifeciğim teşekkür ederim, ben de aranıza döndüğüm için mutluyum :)

Nükhet bu iş tam bir tutku değil mi? Çok zevkli çook... Haydi yap bir tane de gözümüz gönlümüz açılsın. Şöyle bir baktım da, uzun zamandır pasta yapmamışsın. Çok acil bekliyorum ;)

Burçincim ben yokken neler neler döktürmüşsün sen? Harikasın canım vallahi hepsi birbirinden güzel olmuş. Vallahi asıl benim gözüm şenlendi. Dur bir daha gidip bakacağım şöööyylle alıcı gözüyle ;)Canım sen bizim çikolatalı pasta mail grubumuzda mıydın? Ya da seni ben Ayline yönlendireyim ondan satın alabilirsin. Tupperware satıyor o. aylininpastalari.blogspot.com. Sağolcanım.
Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

pastanız nefis gözüküyor.bloğunuzun takipcisiyim. ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Esracım hoşgeldinn güzel bir pastayla bizlere merhaba dedin ellerine emeğine sağlık ben dün pastanı mail yoluyla görmüştüm bugünde sieni ziyaret edip yakından bakmak istedim.Görüşmek dileğiyle sevgiler.

gülriz dedi ki...

Esracığım hoşgeldin, ayağının tozuyla yine döktürmüşsün. Çok güzel görünüyor, çoooook. "Acemi" Şefe bakın siz, biz tatil dönüşü şehir hayatına adapte olamazken, kendileri gelip bu sıcakta şeker hamurlu pasta yapmış!!!! Sevgiler canım

aylin dedi ki...

Esra'cım,
hoş geldin, özlettin vallahi kendini. Neyse, dönüşün muhteşem olmuş arkadaşım.... Sevgiler,

pervin dedi ki...

ellerinize sağlıkpastanız çok güzel gözüküyor.sevgiler.. http://tahtakasik.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

Hayranim tek kelime ile sana hayranim herzamn gelir bakarim birinci favoritimsin ben keisnlikle cesaret edemiyorum seker hamurunu kullanmaya ama senden nasil ozeniyorum bir bilsen birgun bende deniyecegim ama bakalim o birgun nasil ve nezamn gelicek buyuk birmucize olmasi gerekli :)

Asli :) dedi ki...

Merhaba beni tanımıyorsunuz belki ben 14 yaşında pasta gönüllüsü birisiyim. Bana pastalar konusunda yardım ederseniz sevinirim.
leblebici_94@hotmail.com

lezzetlilerim dedi ki...

ESRA HANIM MERHABA HOŞGELDİNİZ.PASTANIZ HARİKA GÖRÜNÜYOR. ELLERİNİZE SAĞLIK. BANADA BEKLERİM.
SEVGİLER

gülsener dedi ki...

Esracım,
sana şahsen teşekkür ettim biliyorum ama bir de buradan etmek istiyorum.Benim için çocuğundan aldığın vakitle,büyük el emeğiyle yaptığın doğumgünü pastam,bugüne kadar aldığım en güzel hediyeydi.Anlamını tarif edemem..(Ferhat duymasın:))
Açıklama kısmında,benim için,kardeşim kadar sevdiğim demişsin.bu beni çok mutlu etti..Şunu bilmeni isterim ki,bende seni kardeşimden farksız görüyorum.Tanışalı daha 1 yıl olmamasına rağmen,bu kadar büyük bir dostluk kurduğumuza inanamıyorum,bunun benim için anlamı cok büyük..iyiki o servise binmişim ve iyiki seni tanımışımm:)

GÜLSEN:))))

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Esra
Hoşgeldin ayağının tozuyla neler neler yapmışsın.Ellerine sağlık harika bir pasta olmuş.
sevgilerimle...

nalan :) dedi ki...

Senin o muhteşem pastalarını gördükçe bende yapmaya niyetleniyorum. ama öncelikle korkum ve endişem şeker hamuru konusunda. ama artık bende denemek istiyorum, kadıköyden alınıyo demişsin! peki nerdeeeeennnnn???????
Ellerine ve gönlüne sağlık

sevdamavisi dedi ki...

Esracığım,
ellerine sağlık çok güzel olmuş pastan. yaratıcılığını kullanmışsın yine. tatilin verdiği enerji ile iyi bir başlangıç yapmışsın. sevgiler

Adsız dedi ki...

Kesinlikle çok başarılısınız.... Hem böyle güzel pasta ve yemekler yapıp hemde nasıl böyle ince ve zarif kaldınız inanamadım... Çok beğendim bloğunuzu takip edicem... Başarılar...

Adsız dedi ki...

Merhaba sevgili Esra,
Hoşgeldiniz tratilden uzun zamandır blogunuz takip ediyorum muhteşem gerçekten. Hepsi birbirinden güzel hayran kalmamak mümkün değil...Ellerinize, kollarınıza, yüreğinize sağlık...

Bişey merak ettim, acaba o renkli tozşekerleri nerden aldınız öğrenebilirmiyim.

Teşekkür ederim, tekrardan tebrikler süper görünüyor pasta. Bende geçen gün ortasından kalpler taşan bir pasta yapmak niyetindeydim hatta pastamı çok güzel şekillendirdim süper oldu ama gelgelelim iş kalpleri tele saplamaya gelince hadi onu da atlattım ama bir türlü tellerim kalplerimi taşıyamadı. Bende uzun bir uğraşıdan sonra çıakrtıp pastamın etrafını onlarla süsledim. Zaten ortasına başka figürler koyduğum için çok ta eksik kalmadı. Ama açıkçası ben çok üzüldüm çünkü evlilik yıldönümüm için yapmıştım ve teller sağlam olsaydı kalpler fışkırmış gibi duracak ve daha hoş görünecekti sanırım. Neyse böyle işte:)

Sevgiyle kalın,
Zümrüt

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Hande teşekkür ederim her zaman beklerim :)

Pastacı kız teşekkür ederim buraya da uğradığın ve güzel yorumunu bıraktığın için...

Gülrizciğim hoşbulduk, aslında ben de daha adapte oldum saymıyorum kendimi.. Yine tembellik yine tembellik... :))) Kış gelsin daha iyi olacak eminim ;)

Aylinciğim sağol canım, ben de özledim..

Pervin blogun hayırlı olsun, kimbilir senden ne cevherler çıkacak...Teşekkür ederim...

Asya bence denemediğin her gün kayıp bizler için... Senin gibi yetenekli birinden çıkacak pastaları tahmin edemiyorum ama nedense sende gereksiz bir tembellik var bu konuda :)))

Aslıhan ben de senin yaşlarındayken mutfağa çok düşkündüm. Ama o zamanlar böyle güzel malzeme ve tarifler yoktu. Kimbilir bizlerin yaşında ne kadar ilerlemiş olacaksın... İstediğin zaman bana soru sorabilirsin. Öptüm seni tatlım...

Azize Hanım siz de hoşgeldiniz bloguma. Şeker hamurlu pastalarınız çok güzel görünüyor. Pastalarınızın devamını bekliyorum merakla, yorumunuz için teşekkürler...

Gülsenciğim bu güzel satırların üzerine ne yazsam yavan kalır... İlerde bu satırları torunlarımıza da göstermeyi umuyorum...

Sevgili Serpil çok memnun oldum uğradığına teşekkür ederim...

Nalancığım bence mutlaka denemelisin, biraz heyecan ve korku oluyor tabii her seferinde ama o da işin adrenalin kısmı. Bu zevki yaşadın mı peşini bırakamıyorsun ;) Pasta malzemelerimi Kadıköy Bilko'dan alıyorum. Pudra şekerimi ise Pudra şekerci Celal Usta'dan. İnternette ararsan adresini kolaylıkla bulabilirsin.

Sevdacım teşekkür ederim, başlangıcı yaptım ama gerisi gelemiyor sıcaklardan :) Teşekkür ederim uğradığın için...

Raziye Hanım çok teşekkür ederim iltifatlarınız için, aslında pek ince sayılmam ama sanırım öyle çıkıyorum fotolarda. Neyse pek de şikayetçiyim diyemem :))) Görüşmek üzere...

Sevgili Zümrüt, birbirinden güzel sözleriniz için teşekkür ederim öncelikle. Renkli toz şekerleri Kadıköy Bilko'dan satınaldım. Kalplerinizin telde durmama sebebi telin ince gelmiş olması sanırım. Bu tellerin çeşitli kalınlıkta olanları var. En kalının bir incesini almıştım ben ama en kalını da olabilirmiş. Belki bir başka pastanızda denersiniz. Bir blog vs. adresiniz varsa söylerseniz daha sık görüşürüz.

Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

Sevgili Esracığım,

Teşekkür ederim verdiğin bilgi için en kısa sürede gidip alacağım bende:)

Henüz bir bloğum yok, ama şu birkaç gün içinde açmayı planlıyorum. Oluşturur oluşturmaz da haber veririm. Bu arada şimdi siteni tekrardan gezerken fark ettim, evlilik yıldönümü için yaptığım pastamın birbirine bakan kalplerini sizin sitenizden kopya çekmiştim:) (1'den fazla siteyi takip etmeye çalışırken, hangisinden hangi fikri aldığımı unutuyorum). Bunun için de ayrıca çok çok teşekkür ediyorum, ne yapsam diye düşünürken kurtarıcım oldunuz. Ben fazladan bir de ortaya minik bir kalpte kızımı ekledim ve de pastamı kalp şeklinde yaptım.

Evet tellerim inceydi bende bir dahakine daha kalınlarından almayı planlıyorum.

Sevgiyle kalın,
Zümrüt Y.

Adsız dedi ki...

Sevgili Esra,

Bu arada sadece blog adresimi istediğinizi düşünmüştüm meğer sonuna vs. de yazmışsınız. Mail adresimi gönderebileceğim bir adresiniz varsa lütfen bildirin yollayayım.

Bende size yaptığım pastaların resimlerini gönderirim.

Sevgiyle kalın,
Zümrüt Y.

Selen dedi ki...

Tatil yaramış anlaşılan, ellerine sağlık..

Özlem dedi ki...

Sevgili Esra,

Arkadaşın çok şanşlı, super bir pasta olmuş. Toz şekerleri bu şekilde değerlendirmen de çok yaratıcı bir fikir.
Şeker hamuru ile pasta yapmayı çok istiyorum ama hep zorlanırmışım gibi geliyor. Belki bir gün denerim.

Ellerine sağlık,
Sevgiler...

fidaneli dedi ki...

Esra hn, hoşgeldiniz.. Sizi aslında çoookkk uzun zamandır takipteyim. Ama sanırım yorum özürlüyüm.. Pastalarınız gerçekten süppeerrr... Artık sessiz kalmaya daha fazla dayanamadım.. Ayrıca linklerime de eklemek isterim.. Belki sizde bana uğrarsınız:)))
sevgiler
fidan

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Zümrüt,
Merakla blogunuzu bekliyorum. Kimbilir ne güzel pastalar göreceğiz. Aşık kalpleri beğenmenize sevindim. Benim için gurur verici oluyor esinlenmeniz ;)Mail adresimi buradan yazmak istemiyorum ama yahoo'dan "çikolatalıpasta" grubuna üye olursanız benimle birlikte bir çok pasta sever de pastalarınızı görebilir ayrıca karşılıklı tecrübelerimizden yararlanabiliriz.

Selen yaradı galiba ;)

Özlem hiç de zorlanmayacaksın yeter ki bir denemeye başla. Teşekkür ederim yorumun için...

Sevgili Fidaneli çok memnun oldum beni takibe değer bulmana, bundan sonra sık sık görüşürüz. Ben de linklerime ekleyeceğim blogunu.

Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

:) merhaba,
akıllara zarar bir acemi...:) ilk kez ziyaret ediyorum, nutkum tutuldu! emeğiniz ve elleriniz yaşasın...
sevgiler...! serpil balatacı

reyyan dedi ki...

şeker hamuru pastalarınız ne kadar güzel olmuş tadı nasıl? ben henüz yapmadım tadını bilemiyorum
sevgiler