Pazar, Ekim 21

Bir Değişik Mutfak...

Herkese yeniden merhaba... Hani bir alttaki yazımda telaşem var demiştim ya, işte onu atlattım şimdilik. Aslında bu blogu tek tip sürdürmekten -yani sadece yemek tarifleri- yanayım ama biraz da mecburi olarak sizi gezi-izlenim tarzı bir yazıyla karşılamak durumunda kaldım. Geçtiğimiz hafta, Çin'de yaşayacağım evi seçmek üzere oraya kısa bir yolculuk yaptım. Benim için inanılmaz değişik bir deneyim oldu. Önce istediğim gibi tarzda bir ev bulamadım, baktığımız evlerin bulunduğu sitelerde hiç yabancı yoktu, sokaklarda hiç çocuk yoktu. Evler bakımsız, sokaklar ıpıssızdı. Üzerine burada bırakıp gittiğim oğlumun ayrılık üzüntüsü eklenince iki gün boğazımda koca bir düğümle yaşadım, ağladım... Daha sonra yavaş yavaş şehri tanımaya çalıştım, insanların görüntüsüne alıştım. Bu arada tam da kalbime göre bir ev de bulunca daha rahatladım. Marketleri gezdim, bizdekilerle aynı olanları, hiç bulamayacaklarımı, neyi nasıl satın alacağımı araştırdım. Bol bol Çince konuşmaya çalıştım, kimilerini anladım, kimileri beni anladı kimileri ile neredeyse hiç iletişim kuramadım. Çok komik ve eğlenceli anlar da yaşadım. Şu kısacık 5 günlük gezide o kadar çok şey yaşadım ki, tamamen yerleştiğimde yaşayacaklarımla bir kitap bile yazmayı düşünebilirim artık :)

Çin ve yaşam tarzlarıyla ilgili anlatacak çok şeyim var ama sizi daha fazla sıkmak istemiyorum. O nedenle sizi ucundan kendi gördüklerimle Çin mutfağıyla tanıştırmaya karar verdim.

Çin mutfağını sadece Türkiye'de tatmış olan biri olarak anladım ki, buradakiler Çin yemeği değil. :) Bu kadar geniş "çeşit" ve tat buradakilerde yok. Ama bizdekiler mi oradakiler mi daha güzel kafam karışık. Size sadece tadını beğendiğim yemeklerden bahsetmek istiyorum zira diğerlerini hatırlamak dahi istemiyorum.
Bölgede deniz olmadığı için daha çok nehir ve göl balığı yiyorlar. Çıkan balıklar bizim ülkemizdekiler kadar lezzetli de değil ve bu nedenle mutlaka soslu ve sulu olarak tüketiyorlar. Bu sosun içinde pişmiş balık son derece lezzetli oluyor.
Çinlilerin en sevdiği yiyecekler arasında kendilerine özgü bir şekilde yapıp, çeşitli yöntemlerle (buharda-yağda-suda haşlayarak) pişirdikleri mantı var. Dışı bildiğimiz mantı hamuru ama içlerinde ise et, her türlü ot ya da pirinç oluyor. İçinde ne olduğunu bilmediğim ama yağda kızarmış bir tanesi gerçekten lezzetliydi. Ayırdedebildiğim kadarıyla içinde kereviz sapı ve taze soğan vardı.

Çin mutfağında oldukça fazla deniz ürünü var. Her türlü balık, deniz böcekleri, çeşitli türde yosunlar yeniyor. benim marketlerde gezerken gördüğüm kadarıyla en çok da yengeç seviliyor. Bir de o kadar ucuz ki... Çiğ fasulye, havuç, kalamar ve yengeç etinin harmanlanıp bir sürü baharatla pişirilmiş olduğu bu tabağı neredeyse sildim süpürdüm.
Çinlilerde yemekte salata diye bir şey yok. Onun yerine ya bir takım baharatlarla haşlanmış mantar ya da yanda gördüğünüz sulu şey geliyor. İçinde ne olduğunu hala bilmediğim sebzeler ve havuç var. Bunları unutmazsam hocama sormalıyım...

Çinliler et yemeyi çok seviyorlar ve nasıl yaptıklarını bilmediğim bir şekilde yediğim tüm et yemeklerindeki etler inanılmaz yumuşak oluyor, insanın ağzında eriyor sanki. Buradaki yemek de iri soğan parçaları ve çeşitli yarı pişmiş sebzelerle harmanlanmış bir et yemeği... Yalnız bazı et yemekleri domuz eti veya dananın olmadık yerlerinden yapılmış olabiliyor, sormak ve işi şansa bırakmamak lazım. Bu resimdeki değil ama bir başkası, bu gezinin hatırlamak istemediğim bir bölümünde yer alıyordu :(

Buraya kadar tanıttıklarım benim ilk gün yediğim yemeklerdi ve gayet memnun kalmıştım. Arada daha yerel bir restoranda yediğim ve tüm gün midemin aklımdan çıkmamasına neden olan yemekler de vardı. Hatta dönene kadar nerede o kokuyu alsam çığlık attım :) Ama yine de henüz Çin yemeklerinden tamamen soğumuş değilim. Bunda son gün bizi Çinli bir adamın götürdüğü ve listeden özenle seçtiği yemeklerin de etkisi var tabii.
Örneğin tadına bayıldığım bir tanesi.. Karidesin etrafına balık köftesi sarılmış ve en dışı da file fıstıklara bulanıp kızartılmış. Bunu evde de deneyebilirim sanırım.


Çinlilerin balığı sokmadıkları yer yok. Örneğin yandaki yemekte, içi oyulmuş ekmeklerin içinde, balıkla beraber sıcak salata yapılmış ve çok lezzetli bir sosla servis edilmişti. İçinde anlayabildiğim kadarıyla mısır, soğan, her yerde bolca kullandıkları kereviz sapı bulunuyordu. Başka ne vardı bilmem, bilmek de istemem, yedim geçti :))
Çinlilerin her türlü yenebilir şeyleri bir şekilde pişirdikleri bilinen bir gerçek. Örneğin bir yemek esnasında sofraya gelen bir ikramın daha sonradan lotus çiçeği (nilüfer) olduğunu öğrendiğimde çok şaşırdım. Tadı aynen turpa benziyordu. Mesela yandaki resimde bulunan sağ üstten 3. tepsideki işte bu çiçeğin yemeği. Resimdeki kadını yolda giderken gördüm ve resim çekmek için izin istedim. Önce izin vermedi ama benim teşekkür ederim deyip de döndüğümü görünce tekrar çağırıp izin verdi. Çinliler bu tür yemekleri sokak aralarındaki garip lokantalarda ya da bu gibi tezgahlardan alarak da yiyorlar. Bizdeki sosisli satan yerler gibi ama asla sosisli gibi lezzetli koktuğunu sanmayın :)))) Resmi çeker çekmez kaçtım oradan :)))

Genel olarak Çin mutfağı gerçekten güzel. Yalnız iş listeden ne seçeceğinizi bilmekte. Bu da zamanla öğrenilecek bir şey. O zamana kadar ya ev dışında yemek yenmeyecek ya da kazalara hazırlıklı olunacak, bilmek lazım. İşte aşağıda o kaza anlarından birinden 2 saniye önce çekilmiş bir resim :)))


44 yorum:

Baharcicegi dedi ki...

Cin geziniz güzel gecmis,sizden oraya yerlestiginizde daha fazla bilgi aliriz cinliler nasil yasar nasil kültüre sahipler diye.Yedikleriniz görüntüsü güzel yemekler.gördügüm kadariyla fazla yag icermeyen haslama usülü,saglikli bir mutfaklari var cinlilerin.
Size simdiden cindeki yasantinizda kolayliklar dilerim.

Özlem dedi ki...

Sevgili Esra, yeni evin hayırlı, uğurlu olsun. Demek artık taa Çin' den sesleneceksin bizlere .

Görüşmek üzere, sevgiler.

Banu Ucak dedi ki...

Esracim yazdiklarini okurken ben bile heyecan duydum :) Cok farkli bir hayat... Her seyiyle farkli hem de. Umarım her şey gönlünce olur yeni evinde :)

Ben Çin mutfağını sevmekle birlikte sadece Türkiye'de olanlarına gidip de gözü kapalı bir şeyler yiyebiliyorum doğrusunu istersen :)) Yurt dışında ilk denemem Londra'da Soho'da olmuştu. Eşim L.A.'de yaşadığı süre içinde az buçuk alışıktı ama ben???... Daha masaya oturmamla kalkmam bir oldu! Vitrindeki görüntü bir türlü gözümün önünden silinmediği için sipariş bile verememiştim :) Kaldı ki sen tam yerindesin eminim hayal bile edemeyeceğim şeyler görmüşsündür :P

Artık senden bize uygun Çinli yemekler bekliyoruz :)
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Esracığım,
Öncelikle hoş geldin ve oğluna kavuştuğun içinde gözün aydın.... Yazını okurken, resimlere bakarken Çin gibi bir ülkeyi seninle tanımaya başladık bile ve bundan sonrada heyecanla devamını bekleyeceğim. Mantıyıda görüntü itibari ile çok beğendim. Çinden bloglara girebilme haberin ise süperrr oldu.
Sevgilerimle,

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Esracığım, bizden uzaklaşacağın için üzgünüm. Sanırım blog çalışmaların devam edecek ve orada yaşadığın maceralardan ve yeni lezzetlerden bizi mahrum etmeyeceksin. Yazının tamamını okudum ve son resimdeki yemeği çok merak ettim. Acaba hangi hayvanın veya bitkinin neresindendir diye. Evet senin de dediğin gibi biraz alışması zor olacak ama sizin gibi lezzetli yemekler yapan birisi için de değişik sebzelerden yemek yapmak, mutfak kültürünüzü genişletmek adına hoş bir deneyim olacağından eminim.
Cenk Bey'in birkaç tarifini uyguladım. Hepsi çok güzeldi. Selanik gevreğini çok sevdiğim için olsa gerek onun lezzetine ve yapılışına çok benzettiğim 'fındıklı biscoutti' yi çok sevdik ve sık sık yapar olduk. Denemenizi tavsiye ederim.
Size yeni telaşlarınızda kolay gelsin der sevgilerimi gönderirim.

pinar dedi ki...

Aslında ne kadar hoş ve ılgınc bır deneyım bu..baska bır kulturu tanıyacaksınız ,degısık yerler,ılgınc ınsanlar goreceksınız ve gunun bırınde donup dolasıp kurkcu dukkanına gerı doneceksınız .(bılemıyorum tabı nıyetınız varmı)
umarım bu deneyımınızı en guzel sekılde yasar ,oralarda cok cok mutlu olur herseyın tadına doyasıya varır,yasarsınız....
sevgılerımle

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

He hehehe önündeki tabağı görünce 80 li yıllarda seyrettiğim İndiana Jons filmi geldi gözümün önüne. Tabii bu fotoğrafa gelene kadar tüm yazılarını okuduktan sonra. Filmde önlerine aynı bu kase gibi içinde çorba geliyor ve nihayet sıcak birşey yiyebileceğiz derken çorbanın içinden yiyemeyecekleri enteresan şeyler çıkıyor ve yine aç kalıyorlar.Sana yeni yaşamında kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Umarım herşey Türk mutfağı tadında olur. Sevgiler..

Esra Kars dedi ki...

Esra selam :) ne güzel anlatmışsın gezdiğin yerleri ve tattığın yemekleri.Seni sadece blogundan tanıdığım halde üzülüyorum gideceğin için.Umarım en kısa zamanda blogunla ilgili bir çözüm geliştirebilirsin ve bizler senin yaptığın güzelliklerden mahrum kalmayız.Seni gerçekten çok özleyeceğim.....
Sevgiler...

nes-kafe dedi ki...

esra cım yeni evin yeni mutfagın yeni yaşamın inşallah senin için çoooook güzel olur. en güzel tariflerini bizlerle paylaşmaya devam edersin. Rabbim ailenle birlikte güzel günler nasip etsin sana :)

ben abd dede demiştim bunlardan yok yiyememiştim :) sadece şu mantı cezbetti beni :)

NiNo dedi ki...

keske yedikten sonraki halinide cekseydin :) dewmek oralara gittin ve geldin ne diim ALlah kavustursun esinle oglunla yazdiklarini okurken icim bnir tuhaf oldu yillar dir yurt disindayim ama sanirim cinde olsam ben ac kalirdim :Diicim kaldirmadi pek :D sana mutluluklar diliyorum canim cinden guzel haberlerini bekliyourz sevgiler

Pasta Cafe dedi ki...

Esra'cığım hoşgeldin :)))

Adsız dedi ki...

Esra hanım, sizin yaptıklarınızı zevkle takip edip denemeye çalışan :) biri olarak ilk yorumu ben yazayım dedim.Doğu ülkelerini görmeyi,Avrupadan daha çok istiyorum.Amam yemekler konusunda benim de tereddütlerim var.Artık sizin sitenizden çin yemeklerini de öğrenicez. Önerilerinizi bekliyoruz :)

Adsız dedi ki...

Esra cım, demek evını bıle buldun gıdıyorsun:( Bu arada gecmıs olsun dıyeyım... Pardon ama o kaza esnasında ne yemıssın?

fıdan

sunrise dedi ki...

Resimlerden gordugum kadariyla cok guzel biri imissiniz, nedense daha farkli birini canlandirmistim kafamda. Galiba Cinliler icin bayagi ilgi kaynagi olacaksiniz. Basarilar ve mutluluklar dilerim yeni maceranizda. Benim de bir Taiwanli arkadasim sayesinde oldukca derin(!) yemek maceralarim olmustu ama sagolsun herseyi bana tercume ederek midemin kalkmasina izin vermeden uzaklastiriyordu beni oralardan. Biliyorsunuz Amerika'nin her bir sehrinde bir kucuk Cin mevcut.
Baska bir arkadasim da tuvaletler konusunda cok degisik macera yasamis oldugunu anlatiyordu Cin'de. Dikkatli olun diye uyarmak istedim, tabii hangi sehirde oldugunuz da onemli. Modern sehirlerde hayat biraz daha bizim anlayabilecegimiz gibiymis.
O adini bilmediginiz sebzenin adi, bok choy. Bir cok irili ufakli cesidi var ve pek cok yemekte karsiniza cikacagina eminim. Antioksidan yonunden cok yuklu, yemekte fayda var yani..
Sevgiler

Adsız dedi ki...

yazını zevkle okudum.farklı bir deneyim olmuş.istediğin gibi bir ev bulabilmene sevindim, umarım orada güzel dostluklar kurarsın.

Nurten dedi ki...

Esra'cım hoşgeldin :)

Hiç denemedim Çin yemeği, anlattıklarından sonra işimi şansa bırakır denermiyim bilemiyorum :)))

Yeni evin çok çok güzel. Özellikle mutfağının resimlerine bakarken bizim kız burada neler yapar diye aklımdan geçirdim :)))

Unutmadan blogunda yemek, pasta tarifleri görmek çok güzel ama Çin anılarınıda okumaktan büyük keyif alıyorum ;)

sevgiler
Nurten

aylin dedi ki...

Esracim,
hoşgeldin canım. Sana kolay gelsin, büyük işe kalkışıyorsun. Ben asla cesaret edemezdim senin yaptıklarına... En kısa zamanda buluşalım... :)

daimamutfak dedi ki...

Esracığım sizin için çok değişik bir yaşam olmuş.Umarım herşey istediğiniz gibi gelişir.Mutluluklar yaşarsınız..sevgiler..nerimasn..

esra(büyüleyenmutfak) dedi ki...

merhaba canımmmmmmmm;

öncelikle gönlüne göre bir ev bulmana çok sevindim bence en önemlisi bu yaaaaaaa

ve o yemekler alışman kolay olacak tanıdıktan sonra sanırım

of gideceksin ha vakit yaklaştı.
neyse çok öpüyorum seni
sevgiler

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Esra ,seni yeni hayatında sürprizler bekliyor.Sana bol şans diliyorum..
sevgiler..

Adsız dedi ki...

selamlar(:pastalarınıza kızımla bayıldık derkençin e yerleşme fikrinizi okuyunca şaşırdık umarım tarifleriniz devam eder.bu arada çin e yerlşme sebebinizi merak ettim doğrusu SEVGİLER(:

Ceylan dedi ki...

Esra, Yazın çok güzel olmuş, zevkle okudum! Çin'i hep çok merak ederdim, mutlaka geleceğim oralara, belki bir gün buluşuruz!! Bence yemek maceralarında yılma! Ne de olsa, onca milyoon insan yiyor ve yaşıyor!! Gerçi ben de Afrika'da seninki gibi bir tecürbeden sonra nereye kaçacağımı bilememiştim ama yine de bizim gibi yemekseverler devam etmeli diyorum! Ben de son 1.5 yıldır Bakü'deyim ve expat hayatını öğreniyorum. Ama Çin'den sonra burası Türkiye'nin sonuncu ili gibi kalır!! Sana çoook kolay gelsin. Buarada oradaki Türk'lerle bir irtibatın var mı? E-grupları filan olabilir mi? Çok faydalı olabilir sana. Sevgiler Bakü'den.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Öznur çok teşekkür ederim, inşallah ben de sizlerle yaşadıklarımı paylaşmayı çok istiyorum. Gerçekten çok farklı bir kültür ve damak tatları apayrı. Tekrar teşekkürler...

Özlemcim çok teşekkür ederim, kısmetse oradan da tatlar ekleyerek devam edeceğim bloguma...

Banucum 5 gün kalmakla gördüklerim bu kadarsa yaşarken neler görürüm bilmem, şimdiden bilmek de istemem :))))Şu vitrindeki görüntü neydi allahaşkına öldüm meraktan :)))

Hümeyracım çok sağol, hoşbulduk...Belki gezi blogu açarım oradan devam ederim, tabii pastalara buradan devam ;)

Işıl Hanım son yemeği hiç sormayın. Ama sordunuz ya bir kere, rüyanıza girerse karışmam :))) O çubuğun ucundaki yiyecek bir adet mantı ve içinde bilmumum balık parçası var. İçeridekileri ise hiç anlatmayayım zira rüya kabusa dönüşebilir :)))) Bu arada selanik gevreğine bayılırım ve tavsiyenizle mutlaka deneyeceğim, teşekkürler..

Pınar var var, eminim dörtnala döneceğim yurduma :) Şimdilik planlar 3 yıl üzerine. Dediğiniz gibi inşallah tadını çıkarabilmeyi başarırım, çok teşekkürler...

Aslı koptum burada :)))) Indiana Jons ha?! Vallahi aynen öyleydi. Allahtan maymun beyni önermediler :))) Çok teşekkür ederim desteğin için ;)

Esracım adaşım merak etme, ne ben sizsiz kalacağım ne de siz benim nacizane acemi blogumsuz. Bloglara girebiliyorum orada ve yerleştikten kısa bir süre sonra tam gaz devam edeceğim inşallah. Yoksa nasıl dayanırdım, nasıl vakit geçirip anadilimle iki çift güzel söz edebilirdim bilmem...

Neslihancım teşekkür ederim inşallah diyorum dileklerin için.Emin ol diğerlerini de severdin, kimbilir belki misafirim olursun Çin'de o zaman tattırırım sana ;)

Nihan alemsin yaa.. İnan ki hiç beğenmezdin suratımı. Dur tarif edeyim tek kelimeyle: yeşil.
Sağol canım ;)

Özlemcim hoşbulduk ;)

Sevgili Didem, umarım verdiğim tariflerde hayal kırıklığı yaşatmamışımdır. Çin yemeği konusunda daha önce yaptığım denemeler var kategoriler kısmında ve memnun kalacağınızdan eminim. Ama benim yaptıklarımla onlarınki çok farklı çünkü baharatları çok farklı. Teşekkür ederim içten yorumunuz için..

Fidancım çok sağol canım.
Yemekte ne vardı sorunun cevabına gelince, Işıl Hanım'a yazdıklarıma bak :))))

Hatice çok teşekkür ederim ama fotoğraf hatası olmuş. Hiç de öyle değilim :)Ama Çinliler için ilgi kaynağı olduğum kesin, son gün sokakta yürürken 7-8 kız çocuğu, "yabancı kadın" diye bağırıp peşime takıldılar ve benimle 4-5 dakika yürüdüler. Allahtan fotoğraf çekmek isteyince kaçtılar. Nedense? Bu arada o sebzenin ne olduğunu söylediğin için çok teşekkür ederim, inan çok hora geçti. En azından yararlıymış. Belki oğlumun yemeklerine katarım, değişik vitaminler almış olur. Sağol canım.

Ayşecim sağol canım, amin inşallah..

Nurtencim çok sağol canım. keşke birgün misafirim olsan orada. Belli mi olur? Süper olur vallahi :) O zaman beraber Türk yemeklerimizi pişirir, harika vakit geçiririz...

Aylincim sağol canım. İnşallah buluşalım en kısa zamanda ;)

Neriman çok teşekkür ederim, inşallah...

Esracım çok sağol, tam gönlüme göre oldu gerçekten. Ama bulana kadar ne üzüldüm... Olsun yine de beraber olacağız, ne de olsa blog sorunu aşıldı :)

Serpilcim çok sağol canım..

Sevgili Arzu, sana ve kızına çok teşekkür ederim.İnşallah orada devam edeceğim tariflerime.. Bu arada Çin'e eşimin işi sebebiyle yerleşiyoruz :)

Ceylancım inşallah, belki misafirim olursun. Bu arada hatırlatman çok iyi. Fransız bir grup buldum yaşayacağım yerde ama Türk yok dedikleri için pek bir araştırma yapmamıştım. Yahoo grup aklıma gelmemişti, bir de onu araştırayım. Sana da expatlıkta başarılar, sen 1-0 öndesin alışmışsın. Özel önerilerin varsa dinlemekten zevk duyarım canım ;)
Sevgilerimle,
Esra

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

MERHABA ESRA HANIM BLOĞUNUZA İLK DEFA GELİYORUM HER ZAMAN ADINI BİR YERLERDE GÖRÜRDÜM AMA BİR TÜRLÜ GELMEK KISMET OLMAMIŞTI
ÇİN'E GİDECEĞİNİZİ OKUDUM BANA ÇOK ZOR GELİYOR YABANCI BİR ÜLKEDE YAŞAMAK TÜRKİYEDEN BAŞKA HİÇ BİR YERDE YAŞAMAK İSTEMEZDİM ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN ZOR..
BİR DEĞİŞİK ÜLKELERİN YEMEKLERİNİ YEMEK KONUSUNDA ÇOK İSTEKSİZİM TÜRK YEMEKLERİNDEN BAŞKA BİR YEMEĞİ TATMAYI DÜŞÜNEMİYORUM BU KONUDA ÇOK KATIYIM BİLMEM MECBUR KALSAM NE YAPARDIM
İNŞALLAH KALMAM :)
İLK SEFERDE ÇOK UZATTIM İLK GÜNDEN SIKILMANIZI İSTEMEM
SİZE YENİ HAYATINIZDA VE YENİ EVİNİZDE SAĞLIK VE HUZUR DİLİYORUM
BUNDAN SONRA SIK SIK UĞRAMAYA ÇALIŞACAĞIM

DENİZSEFASI dedi ki...

yazını bir solukta okudum, biraz heyecanlı, biraz stresli, biraz da hoş bir tecrübe olmuş senin için. Şimdiden kolaylıklar diliyorum.taşınma, alışma vs. için

Hülya dedi ki...

Allahım yarabbim ne macera ne macera....
Arkadaşımla sayfana bakıyorduk ben biraz daha makul okurken yazdıklarını o böcükler ve ismi verilmeyen senin de çığlıklar atma konularına çok fena takıldı.Çığlıklar atıldı tabi ki buralarda da;)Mahfoldu yani;;)
Ama farkettim ki sen bu yabancı kültüre epey adapte olmuşsun.Kolaylıklar diliyorum ve maceralarını bekliyoruz...

Aybike Ceylan dedi ki...

Esra'cigim,
hayirli olsun yeni hayatin, sevgilerimi gonderiyorum.

Alev dedi ki...

Esra cım

Yeni evin hayırlı olsun. İnsallah hersey gonlunce olsunç Bu arada seni sevdiğin 3 seyi bizimle paylaşman için blogumda sobeledim ( tabı daha once kımse mımlemedıyse ). Haberin olsun :)

lezzetlilerim dedi ki...

Yeni evin, yeni yaşamın hayırlı olsun canım. İnşaallah çabuk alışırsın. (özellikle mutfağına)
sevgiler

Unknown dedi ki...

Esracım öncelikle yeni evin hayırlı olsun en önemliside içine siniş olması buna çok sevindim...Yeni yerler yeni lezzetler gördük sayende resimlerdebile olsa ama düşününce çin mutfağı bana çok uzak geliyor...Umarım gittikten sonra en kısa zamanda ordaki yaşantına uyum sağlarsın...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Esra;
demek bu gun yarın derken, gidiyorsun ha:( Özleyeceğiz seni ve mutfagını:(
Yazını çok beğendim, Mehmet Yaşin tarzı tam bir gezen gurme yazısı olmuş:) Benim gibi yemek sever bir blogcunun tam seveceği tarzda yani, sayende bir sürü Çin yemeği tanımış oldum ve bir sürüde bilgi... Yazını okurken, orada blogspot yok ve artık yazamayavağım dediğin aklıma geldi, üzüldüm açıkçası, bize sürekli Çin'den haberler veren, mutfaklarını yiyeceklerini anlatan, neler yiyiyp neler yemememiz gerektiğini anlatan, hatta bir Çin restoranına gittiğimizde şöyle havalı laflar etmemizi sağlayacak bir Çin şubemiz olsa ne güzel olurdu.
Umarım bir şekilde bu önerimi gerçekleştirirsin, (yazılarını ve resimlerini mail ile buradaki bir yakınına gönderip, blogunu devam ettirebilirsin mesela)
Birde aklıma ne geldi, bu Çin'liler tatlı olarak sadece muz kızartıp yiyorlar diye biliyorum (belki buda yanlış bir bilgi diğerleri gibi) ama eğer öyleyse sen nefis arşivinden pastalar yapıp onlara vay be! dedirtebilirsin ve bu işten para da kazanırsın sanki..
Ya ne çok konuştun Müge, de bana hadi, bende gideyim.:))
Sevgiler canım.

meleginmarifetleri dedi ki...

selam ne kadar şanslısın bence oralara gidip görmekvede yemekleri tatmak çok güzel olmalı ama tabiki çinlilerin ne kadar pis boğazlı olduklarını oraya gidenlerden duymuştun dikkatli olmak lazımmış bu anlattıkların için çok teşekkür ederim bundan sonrada anlatırsın herhalde linklerime ekledim seni hoşçakal

Hülya dedi ki...

Benim buralarda hatta İndiana Jons yorumunun altında bir yorumum olacaktı ama:(Bir tık hatası yaptım herhalde;)

Hoşgeldin...Azmin için tebrikler Esra;)İnsan sevdiğinin peşinden Fizana gidermiş ya çoook doğru;)

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Merhaba Esra:) İlk izlenimlerin iyi olması çok güzel. Umarım orada çok güzel bir hayatınız olur. Ben hiç Çin mutfağını denememiş biri olarak, oraya gitsem ne yaparım bilmiyorum. Fotolar çok güzel:9 Öptüm:)

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Ayşe içten sözlerin ve uğrayıp yorum bıraktığın için teşekkür ederim. Profilinde Marmaris'te yaşadığın yazıyor. Bir Marmaris tutkunu olarak sana çok imrendiğimi söylemek isterim. Belki bilirsin, Elegance Otelin az ilerisinde sahil sitesi vardır, eski Poseidon Otelinin yanında, benim tüm çocukluk ve gençlik yazlarım orada geçti. Umarım Çin'den tatile Marmarise gidebilirim çünkü çook özledim oraları...

Denizsefası çok teşekkür ederim temennilerin için...

Hülya gözümün önünde canlandırabildim sizi, öldüm burada gülmekten :) arkadaşın çok iğreniyor olmalı, o zaman kesinlikle Çin yemeği tavsiye etmem :))) Benimki ise biraz kadere uyum sağlamaya çalışmaktan ibaret. Yoksa mümkün değil yapamazdım :))) Bu arada tık hatası yapmadın, ben bir türlü bloga girip yayınlayamadım :)

Aybikeciğim sağol :)

Alevcim çok teşekkür ederim :) Daha önce o konuda mimlendim ve aşağılarda cevap verdim. Başak bir mim olursa severek cevaplarım canım ;)

Azize çok teşekkürler..

Zerrincim çok teşekkür ederim umarım alışırım :)

Mügecim yazdıkların o kadar hoş ki hiç sıkılmadım aksine çok hoşuma gitti. Bu arada blog yazısında bahsetmeyi unuttum herhalde, bloglara giriş yapabiliyorum orada, yani sizleri görmeye devam edeceğim ve çok mutluyum..

Melekciğim öncelikle teşekkür ederim linklerine eklediğin için.. İçten yorumun için de ayrıca...

Seblacım en kısa zamanda mutfağının başına gider ve bildik lezzetleri pişirmeye çalışırdın tıpkı benim de gider gitmez yapacağım gibi :)))) Çok teşekkür ederim..

Sevgilerimle,
Esra

meleginmarifetleri dedi ki...

canım ziyaretine çok sevindim sağolasın her zaman beklerim cumhuriyet bayramın kutlu olsun hoşçakal

Begüm dedi ki...

inş bende giderim değişik ülkelere birgün.Çok hoş blogunuz var.Tarifleriniz çok güzel ve çok beceriklisiniz.Ellerinize sağlık.Selamlar...

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Esra yeni bir ülke yeni bir yaşam umarım sana mutluluklar getirir yeni deneyimlerini bizlerle paylaşırsın bol şans diliyorum sana
sevgiler

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Melekcim aslında hepinizi takip ediyorum elimden geldiğince sadece bazen alelacele baktıp çıkıyorum, bazen vaktim oluyor o zaman da mutlaka beğenimi sunmaya çalışıyorum. Ben teşekkür ederim asıl :)

Begüm çok teşekkür ederim umarım hayallerine kavuşursun sen de. Benimki hayal miydi bilmiyorum gerçi :)))

Sedacım teşekkür ederim canım yi dileklerin için :)

Adsız dedi ki...

Merhaba canim,anlattiklarini heyecanla okudum.Demekki bizim yapip yedigimiz cin yemekleri en masum olanlari.Cin ve diger komsu ülkelerinde neler yendigini televizyonda da seyrediyorum bazi seyler hosuma gidiyor,bazilarini gördügümde de senin dedigin gibi icim kalkiyor.Tabii ki icin de neler oldugunu ögrenince bu bir kat daha artiyor.Türk yemeklerinden pek sasmamak lazim.Sana Cinde güzel ve mutlu bir hayat diliyorum.Hoscakal canim.
Senem/Kizilciksurubu.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Senem içten yorumun için teşekkür ederim. Sanırım bu tür değişikliklerde yapılacak en iyi şey en yenilebilirlerden başlamak :))) Umarım zorunda kalmazsın :))))
Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

Canım Esram,

bir taraftan gideceksin diye üzlüyorum.Sanki kapı komşusuyuz gibi geliyor bazen. düzenin değişecek görüşemeyeceğiz diye korkuyorum. Ama değişmez di mi??

Yazıyı soluksuz okudum ve sonunda diyebilirm ki sen çini sevmişsin. :) İstediğin gibi bir ev bulmana sevindim.

Çin mutfağına bayılan, suşi deyince akan suları durduran biri olarak her fotoğraf iştahımı açtı diyebilirim. :)

seni sımmsıkı kucaklıyorum esram

bu sırada yukarıdaki pasta müthiş...

yaspek dedi ki...

çin ve güzel bir yazı.
cok eglenceli bir gezi olmuş,okurken cok keyif aldım,bence kendinizi sanslı hissetmelisiniz,çindeki evinizde hayırlı olsun,sevgiler
kolay gelsin şimdiden tüm hazırlıklar için.

Aynur dedi ki...

Off yaa inanmiyorum size.Ben daha okurken bile biseyler oldu bana:)Bilmeden nasil deniyebildiniz onlari buyuk konusmak istemem ama ac kalsam yemem ya :( hem sadece et degil domuzdan elde edilen yaglar, jelatinler.Bunlarin hepsine bence dikkat edilmesi gerekiyor.Domuz jelatini bircok üründe kullaniliyor daha dayanikli oldugu söleniyor cünkü.