Salı, Aralık 20

Tereyağı-Sarımsak Soslu Jumbo Karides...

Uzakdoğu'da yaşamanın artılarından biri de deniz ürünlerinin bol ve ucuz olması. Buraların balıkları Türkiye'mizin güzelim balıklarının yanından bile geçmiyor olsa da, denizden çıkan diğer şeyler bizdekilere oranla bir hayli erişilebilir fiyatlarda. Dolayısıyla dikenin gülünden faydalanmayı ihmal etmiyoruz. Bu jumbo boyut karidesler geçtiğimiz Cumartesi'nin ganimetlerinden. Normalde balık ve diğer deniz mahsullerini Carrefour'dan temin ediyorduk ama Şangay'da neredeyse burnumuzun dibinde bir balık hali olduğunu duyunca hemen keşfedelim dedik. Günün şanslı kişisi olarak yaşadığım macerayı pek yazmak istemiyorum aslında. Yine "alışagelebilemediğim" berbat bir kirlilik, hijyen eksikliği vardı balık halinde. Onlarca dükkan gezip en temiz olduğuna kanaat getirdiğim yerden aldım balıklarımı ve seçimime değdi doğrusu. Bu tarifi normal boyutta karidesle de yapabilirsiniz ama bulabildiğiniz ilk fırsatta bu kocaman lezzetlere de bir şans tanıyın derim.

Malzemeler:
8 adet jumbo karides
6-7 diş sarımsak-küçük küçük doğranmış
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı limon suyu
1-2 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz
3 çorba kaşığı tereyağı

Tüm malzemeyi tereyağı ve maydonoz hariç karıştırıp, yıkanıp suyu süzülmüş karideslere karıştıralım. Bu şekilde 3-4 saat buzdolabında dinlenmeye bırakalım. Büyükçe bir tavaya tereyağını koyup orta ateşte erittikten sonra karidesleri ekleyelim. Önce bir tarafını, sonra diğer tarafını hafif kahverengi olana dek pişirelim. Servis tabağına alıp maydonozla süsleyelim ve sıcak servis edelim.

16 yorum:

LEYLA'nın KAHVE DÜKKANI dedi ki...

yalnızca tereyağ ve sarımsak kısmı beni ilgilendirdi :) ellerine sağlık.

Kahve Dükkanı

öykü dedi ki...

Bayılırım
Bayılırrımmmmm:)

defneylebirlikte dedi ki...

hiç yemedim canım ama eğer yiyebilseydim dediklerini aynen uygulardım.ha bir de ben çinlileri daha temiz sanırdım!!!

Selen Cake Turkish Cuisine dedi ki...

Ellerinize saglik. Amerika'da da soslanmis butterfly karidesler tadi inanilmaz guzel oluyor. Onun icinde de sarimsak var. Senin tarifin bana onu animsatti.

Sevgiler

yemekbiraşk dedi ki...

evet evet uzakdoğu da yaşamanın en zevkli yanı deniz ürünleri olsa gerek:) bende avrupanın göbeğindeyim ama uzakdoğuyu tercih ederdim şahsen:) sevgilerimle
seval

deren dedi ki...

ben asla yiyemem ama size afiyet olsun:))arada bakıyordum nerelerde acaba diye,dönüşün iyi oldu,özletme kendini...

Nilhan - Küçük Mucizem dedi ki...

benim eşim balık tutmak için ne zaman ki karides kullanmaya başladı. o zamandan beridir karides yemez oldu :)
ellerinize sağlık

birdilimdus dedi ki...

Offfff Esracı'ğım naptın sen böyyleeeeeeeee öldm bittim ekrana bakakaldım ellerine sağlık canımmmmmmm. Haftasonuna balık sofrasında mutlaka deneyeceğim.

Bu arada ben hala sandviç ekmeklerimi senin tarifinle yapıorum yiyenler bayılıyorlar canım tekrar teşekkürler paylaşımın için :)

Sevgiler,
Evren

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Guzel yorumlariniz icin cok tesekkur ederim :)
Sevgiler,
Esra

NarincE dedi ki...

Yazacak mısın yeniden, sık sık? Öyleyse çok güzel bir haber bu.

PINAR dedi ki...

2012 SEVGİ, SAĞLIK, MUTLULUK, HUZUR, BOLLUK, BEREKET GETİRSİN. ÜMİTLERİMİZ BİTMESİN, YENİ YIL GEÇEN YILLARI ARATMASIN.
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN.
SEVGİLERİMLE...

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Esra'cığım,
Ne güzel sürpriz yaptın bizlere.
Demek seni bizlerden ve tariflerinden alıkoyan bu minikmiş.
Çok sevindim senin adına. Allah analı babalı ve tabii ki abisiyle birlikte büyütsün kızını.
Yeni yılınızı da kutlar sevdiklerinizle beraber sağlık, mutluluk dolu nice seneler dilerim.

Sevgi ve selamlarımla,

Oglak Kizlari dedi ki...

Burada tam da zamanı. Kadıköy de kilosu 35 Tl. Orada ne kadar??

Ellerine sağlık.

Ağzı sulanmış anne Çiğdem

Gaye dedi ki...

nasıl güzel gözüküyor buradan bir bilseniz.. diyetteyim aslında ama neyseki tereyağsız yaparsam karides yiyebiliyorum :)

Oglak Kizlari dedi ki...

Fakat ne oldu, Kilosu 10 tl den küçük karides alındı ve yapıldı. O da güzel oldu.

Hayal kırıklığı yaşamayan anne Çiğdem

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik.Afiyet bal seker olsun. Nedense resmini goremiyorum ama cok guzel oldugu tarifinden belli;) Bu arada ya gercekten nedir o pislik oyle yaa. Eylul ayinda HongKong a oradan da macau adasina gitmistim. Eve geri dondugumde on gun burnumdan o koku silinmedi. Inanilmaz, katlanilmaz bir koku. Her taraf les gibi,ortalikta bocekler filan...Demek oluyor ki, ozelestirimizi gayet fazla yapiyoruz, sokaktaki camur ,toz pislik degilmis. Pislik baska birseymiiiis..
Sevgiler, saygilar
Ozlem