Pazar, Nisan 5

Zeytinyağlı Enginar Kalbi, Hamur Kızartması...


İnat etti, yaz gelmiyor bir türlü derken bugün başladık sinyalleri almaya. Yanlış okumadınız, burada bahar yok. Kıştan direkt yaza geçiliyor. Geçen yıl bu sıralardaki postları okursanız anlarsınız ne demek istediğimi. Hava raporlarına göre bugünden itibaren jet hızıyla yükselecekmiş dereceler. Malesef o güzelim püfür püfür bahar esintileri, rüzgarın taşıdığı tomurcuk kokuları burada yok. Varsa da o inanılmaz sıcak ve nemli hava bastırıyor olsa gerek; ben hissedemiyorum.

Türkiye'deyken bahar aylarının keyfi bir başka olurdu. Özellikle pazar tezgahlarına ufak ufak gelmeye başlayan yaz sebze ve meyvelerini görmeye ve satın almaya bayılırdım. Burada hiç pazara gitmedim, aslında kuruluyor da. Herhangi bir alışveriş merkezindeyken bile karşımıza geçip patlamış mısır yiyerek şovumuzu(!) izleyen Çinliler'in, pazara gittiğimde ne yapacaklarını kestiremiyorum. :) O nedenle cesaretim yok. Sadece karşı caddede bir ara sokakta, kendi yetiştirdikleri sebzeleri satan yaşlı Çinliler'le ufak bir ahbaplık kurdum. Onlardan sık sık mis kokulu çilekler, taptaze ıspanak ve marullar alıyorum. Hatta aldığım çileklerden neredeyse bir yıllık reçelimi bile yaptım. Tüm bunların yanında bir de alıştığım sebzeleri bulsam harika olurdu. Mesela burada enginar bulamıyorum, gerçi yardımcımın dediğine göre bu sıralar çıkması lazımmış ama geçen yıl o kadar aramama rağmen bulamamıştım. Bir de kereviz yok burada, sadece sapları var, kerevizin kökünü hayvanlara yedirdiklerine dair söylentiler duymuştum :) Bundan başka yer elması yok, acısı olmayan ince kabuk dolmalık biber yok, acısız olanlar da kafam kadar büyüklükte. Bir akşam yemeğine bir tek dolma pişirip üçe bölüyorum :) Bunlar haricinde çarliston biber yok bir de aklımda kalan.

Meyve derseniz işte burası bir cennet. Her türlü tropik meyveyi bedava gibi fiyatlara alabilirsi niz. Yalnız çok garip bir damak tadım olmalı ki, bunlardan ne mangoyu ne de avokadoyu sevebildim. Bildiğim tropik meyveler haricinde daha adını bile bilmediğim onlarcası var. Pek çoğunun tadına baktım ama favorim olacak kadar birini bulamadım. Bu yüzden burada en çok tükettiğimiz meyve ananas. Türkiye'deyken pahalılığından dolayı sadece ağzımın suyunu akıtmakla yetindiğim ananas şimdi neredeyse her gün soframızda. Burada ananası ilk gördüğümde ayıklama şekilleri çok hoşuma gitmişti. Türkiye'de Migros'ta gördüğüm ayıklama şekliyle oldukça ziyankarlık yapılıyor, verdiğiniz paranın ancak yarı karşılığını alabiliyordunuz. Neden mi? Türkiye'de ananası bir makineye oturtup, bir kolu çekiyorlardı ve ananasın ortasındaki 2-3 cm.lik yuvarlak kısım ve dış kabuğunun altındaki en ez 2 cm.lik kısım kayıpla sonuçlanıyordu. Geriye küçücük ananas simitleri kalıyordu. Burada ise bu kadar ucuzluğa rağmen, asla israf yapılmıyor. Önce dış kabuğunu alıyorlar sonra da düğme gibi kısımları kabak oyacağı gibi bir aletle çıkarıyorlar. Böylece ortaya hiç israf edilmemiş yandaki gibi şık şekilli ananaslar çıkıyor.

Yine de insan bulduğu değil illa bulamadığı şeylere takıyor kafasını. Hala çıkıp çıkmayacağı meçhul enginarı beklerken, Metro markette konserve enginar kalplerini buldum bir gün tesadüfen. Gerçekten nefis tatları var. İnternette konserve enginar kalbinin nasıl pişirileceğine dair özel bir tarif bulamadığımdan tecrübelerime dayanarak bu tarifi ortaya çıkardım. Bahar ayları yaklaşırken elinizdeki şansı değerlendirip sofralarınıza bu karaciğer dostu sebzeyi konuk etmeyi ihmal etmeyin derim.

Malzemeler:
Konserve ya da taze enginar kalbi-12 adet kullandım
Yarım su bardağı bezelye
1 iri havuç-yarım ay şeklinde dilimlenmiş
1 büyük kuru soğan-jülyen doğranmış
2 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 limon suyu
Yeteri kadar su
Tuz
1/4 su bardağı zeytinyağı
Süslemek için dereotu

Yayvan bir tencerede zeytinyağımızı kızdıralım. Soğanları hafif pembeleşene dek kavuralım, içine havuç ve bezelyeleri ekleyelim. Sebzeleri bir parmak geçecek kadar suyu da ilave edip tenceremizin kapağını kapayalım. Kısık ateşte havuç ve bezelyeler pişene dek pişirelim. Havuçlar yumuşayınca enginar kalplerini, limon suyunu, tuz ve şekeri ekleyelim. Suyunu kontrol edelim., gerekirse ekleyelim. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak yarım saat pişmeye bırakalım. İyice soğuttuktan sonra arzuya bağlı olarak dereotları ile süsleyip servis edelim.


Bu yazıya eklemek istediğim bir diğer tarif ise hamur kızartması. Bugüne dek pek çok hamur kızartması yaptım ama bunun gibi lezzetli ve bir gram dahi yağ çekmemiş olanını pişirmemiştim. Dün sabahki kahvaltımızı ziyafete dönüştüren bu tarif için Hanife'ye çok teşekkürlerimi sunuyorum. Tarife buradan ulaşabilirsiniz. Hamurları kalıpla kesme fikri hiç aklıma gelmemişti, sunumları o kadar güzel oldu ki, ekmek yemeyen oğlum "kalpli ekmek" diye diye dört taneyi bitiriverdi. Bu fikir için de ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.

58 yorum:

Unknown dedi ki...

şefim esracım kalp şeklinde hamur kızartması süper ellerine sağlık,canım buralarda dediğin gibi tezgahlar taze sebze ve meyvelerle tanışmaya başladı bu yüzden çok şanslıyız umarım sende bu lezzetlere eş değer yeni lezzetler yakalarsın sevgiler canım

mutfaktakizaman dedi ki...

ellerine saglik canim bende enginera bayilanlardanim ama kalbini hic denemedim hatta bende konservesini almistim o bana ben ona bakar bir durumdayiz yani ama bu guzel bir fikir oldu ilk firsaatta deniycem ve tekrar donucem:)))
iyihaftalar canim

Damak Tadı dedi ki...

Hamur kızartması çok hoşuma gitti..Pazar kahvaltılarında inanılmaz güzel olur..Enginar kalbi ise çok davetkar görünüyor..Ellerine sağlık..

Sevgiler..

serinmavi dedi ki...

Tariflerini ve Çin maceralarını zevkle okuyorum canım...
Sen anlattıkça sanki seninle beraber yaşıyorum :)

Selamlar,sevgiler.....

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Ben senin başka ülkede olduğunu inan bilmiyordum, nasıl kaçırdım bu detayı? Hangi ülkedesin merak ettim doğrusu. Ananasa ben de bayılıyorum, fakat mango gibi tropikal tüm meyveleri seviyorum. Enginar da hamur kızartması da nefis. Hamur kızartmasını kalp şeklinde yapman çok şirin olmuş:)ve gerçekten çok yağlı görünmüyor.Ellerine sağlık:)

Unknown dedi ki...

Esracım ellerine sağlık canım engi
nar ve hamur kızartması süper mutlu
haftalar sevgiler...

Pelin dedi ki...

Hamur kızartmalarına bayıldım Esracığım. Hamur kızartmasını çok sevmeme rağmen hiç yapmadığımı farkettim. Seninkiler çok cezbetti beni.Ellerine sağlık. Enginar kalbi için söyleyecek sözüm bile bulamıyorum.
Güzel bir hafta dilerim.
Sevgiler

hanimeli21 dedi ki...

Hani su senin" anladin sen onu" vardi ya ,yorumlarin icinde gene var ve kabak cicegi gibi acilmis bana bakin diyor.
Neyse bayilirim hamur kizartmasina,tarif icin hanife ye de tesekkurler.
Enginari ne ben ne de esim sevmedigimiz icin ayda bir falan bir tanecik alip kalbini kizimin sebze corbalarina koyuyorum.Allah'tan Fransa da cok fazla ozlem duyabilecegim sebze yok,sadece Turkiye'deki beyaz kabaklar,dedigin cinsten dolmalik biber gibi ufak tefek seyler onlarda yerine alternatif urunlerle hasret gideriliyor.
Sen Cin maceralarindan falan bahsediyorsun ama Turkiye 'de mi oturuyorsun?
Anladin sen onu....

NİLBUTİK PASTA dedi ki...

canım nefis olmuş.ellerine sağlık.ananasta harika bayıldım bakıp bakıp durdum.çok hoşuma gitti:)
hamur kızartmasını benim evdeki ufaklıklarda çok severler.hepside çok güzel olmuş
güzel bir hafta geçirmen dileğiyle sevgilerimi bırakıyorum

lezzet sefasi dedi ki...

selam Esra nerdeyse ayni SIkin tilari yasiyoruz sebze konusunda.Ben bahcem de cok ozlediyim sebzeleri yetistirmeye gayret ediyorum.Cok olmasada sende bir iki ogun olacak kadar taze bakla ,carliston biber aliyoruz.Imkanalarin varsa tavsiye ederim.Ayrica pisilere bayildim elelrine saglik

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Hamur kızartması süper olmuş. Yerim ben o kalpleri:) uzun zamandır yemiyordum görünce özlediğimi anladım :)

fatoş dedi ki...

Sevgili Esra,yazdıkların beni yine oralara götürdü ,bende Ananası çok seviyorum ,birde Pomela yı hergün yediğim meyve ydi bunlar bana iki tane yardımcı vermişti otel bunlar hem ev işlerine yardım edip hemde bana İngilizce öğreteceklerdi,Ananası soyar bana ikram ederler sonra karşıma geçip boynumda kabarcık olmasını beklerlerdi okadar çok yiyordumki allerji yaptı bende zayıflattığınıda söyleyebiliirim,on dakika sonra kabarcık olurdu sonra gülerlerdi,sonuçta onlar bana İngilizce öğretemedi ama ben onlara Türkçe öğrettim öğretmen eşi olmamdan olabilir,pazarlar çok güzeldir et kısmına geçmemen kaydıyla,kokusu çok kötü marketlerde bulunmayan çeşitler bulursun orada ben orada et hiç yemedim hergün balık ve sebze ,sende beğenirsin umarım en favori yiyecekte közlenmiş kırmızı patates denedinmi bilmiyorum sokakta közleyip satıyorlar sıcacık ve lezzetli oluyor,yersen beni hatırla sana sevgiler.

Sevgi Küçük dedi ki...

şefimmmm!!ne güzel olmuşlar ya gene!ellerine sağlık.
ben bu enginar kalbini ömrü hayatımda bir kere denedim...unutmak için halaa terapi görüyorum!! :P
e o zamanlar sen yoksun tabii hayatımda, ne yapacağımı anlayamayıp uzun süre izlemiştim "bu ne ki acaba?" diye! (abartmıyorum!!)
hamur kızartmalarına bayıldım kalpli kalpli pek şekerler! biber dolmasında sanırım seni en iyi ben anlarım çünkü aynı durumdayım şeker!! bir de ben yalnızım, vaşşa bir biber alıyorum bir hafta dolma yiyorum!! :D salatalıkları görsen...bir kilosunu ucua eklemişler sanırsın!! :D

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Sık yazmana çok seviniyorum:) Yani çok sık olmasa da eskisi gibi değil en azından:))) Uzaklarda en ufak şey bile özleniyor belkide. Ama enginarı bulabilmene çok sevindim:) Afiyet olsun! Hamurlar da nefis gözüküyor. Anneannem de biz gittikçe yapar:) Çay-peynir-hamur üçlüsünü çok severiz:)) İstanbul'dan sevgiler canım...

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Biz müsrifliği maalesefki lüksten sayan bir toplum olduk çıktık.Nerelerden ne zorluklarla bu günlere ulaşıldığını unuttuk.Müsrif olmanın ne kadar yanlış olduğunu ve ziyan ettiklerimizi arayacak günleri bir gün yaşayabileceğimizi aklımızdan çıkarmamalıyız.
Cnm şimdi gelelim hamur kızartmasına bayıldım ,çok severim hamur kızartmasını,evde yapılması daha da güzel.Ellerine sağlık cnm.

MUTFAKISTAN dedi ki...

ESRACIGIM COOOK UZAKLARDAN YAPTIGIN PAYLASTIGIN HER TARIFI SEVIYORUM.
ENGINAR HARIKA GORUNUYOR AFIYET OLSUN...SAYFAMDA ODULUN VAR ALIRSAN SEVINIRIM
SEVGILER

cinardan dedi ki...

merhaba efsunun bloguna bakarken senin blogunu kesfettim gezindim biraz ve bayildim dogrusu.. hersey cok güzel ve basarili bu arada bana da beklerim sizi arkadas listeme ekliyorum sizi de beklerim http://cinardan.blogcu.com

Adsız dedi ki...

esracim enginarin tadini hic bilmem ama sen yaptiysan eminimki harikadir
ama kalpli hamurlara bittim
birtanecigini alsammi acaba:))
öpüy canim

www.yenitadlar.blogcu.com

hanife dedi ki...

arkadaşım ağzım kulaklarımda yazını okudum yıllardır bloğunun takipçisi olarak senin gibi marifetli arkadaşımın tarifimi denemesi çok hoşuma gitti ellerine sağlık

serrose dedi ki...

Buralarda da yok enginar bu yuzden kistan anneannem stok yapiyor dolaba biz de gidince bol bol yiyoruz !En cok enginari ozluyorum desem yeridir! Ellerine saglik

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Merhaba,
Anka'yla Filiz beni ödüllendirmişler.Oyunun kuralı olarak benim de liste hazırlamamı istediler. Ben listeme seni de ekledim.Hebr vermek de oyunun kuralıymış, haberimi de verdim oohhh:)))

sila´dan lezzetler dedi ki...

Öncelilikle ellerine saglik diyorum.
Enginar kalbi hic yemedim tadi nasildir bir fikrim yok ama hamur
kizartmasina bayilirim.Sekilli kaliplarla kesme fikride süper olmus.
Davet sofralari icin ideal.Artik bende bu sekilde hazirlarim hamurlarimi
sevgiler...

küçük kız dedi ki...

şimdiye kadar gördüğüm en şık hamur kızartması,ellerine sağlık şefim:) ne yazık ki detokstayım bi süre zorunlu ara verdim böle şeylere:(
Sağlıkla!

hanimeli21 dedi ki...

Ayrica yazmayi unutmusum kerevizi saksida yetistirebilirsin.Bizim bahcede bir tane var ama genis bir saksi da ayni gorevi gorur bence.Bitki satan magazalardan almistik.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Dilekciğim ne şanslısınız hakikaten, çok teşekkür ederim ziyaretin için.

Sevgili mutfaktaki zaman(adını öğrenebilir miyim :))Umarım dener ve memnun kalırsın tariften, çok teşekkür ederim ilgin için.

Gülcüğüm çok teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için.

Oyacığım çok memnun oluyorum yazdıklarımın da okunuyor olduğunu öğrenince. Kucak dolusu sevgiler buradan.

Esracığım çok şaşırdım, her post'umda nerede yaşadığıma dair yazılar var, hiç birisini okumadın galiba :(

Deryacığım teşekkürler.

Pelinciğim çok teşekkür ederim yorumun için.

Hanımeli sadece çok üzülüyorum, sadece resim koyup tarif bile vermesek olacak galiba :( Ama çok okuyanlar da var senin gibi, onun sevinciyle elimden geldiğince karalamaya devam :)

Nilciğim teşekkür ederim güzel yorumun için.

Eylülcüğüm laf aramızda bir bahçem var :) Çok nadiren bulabildiğim için roka, dereotu ve maydonoz diktim. Bir de burada kırmızı turp yok bak onu yazmayı unutmuşum :) Onu da diktim. Çok sağol canım önerilerin için.

Arzucuğum teşekkür ederim yorumun için.

Fatoş Hanım çok sevindim yorumunuzu görünce. Ananasın alerji yapabileceğini bilmiyordum, tabii her şeyin fazlası zarar değil mi? :) kadınlar da çok alemmiş, kabarcıklarınızı beklemeleri çok komik :)Yalnız zayıflatıyor demişsiniz, tamamdır ben de kabarcık çıkana kadar yerim artık :))Pazarlarda et olduğunu bilmiyordum artık kesin gitmem :) Dediğiniz patatesi yedim ama içindeki kılçık gibi şeylerden dolayı pek hazzetmedim oysa ki tadı çok güzeldi. Çok teşekkür ederim, sizi sık sık görmek dileğiyle.

Sevgi çok alemsin sabah sabah yerlere yatırdın beni :)) Demek orada da tencere biberlerinden var :) Salatalıklar ise aynı dediğin gibi, samuray kılıçları mübarek :) İnsanın halinden anlayanın çıkması ne güzel ;)

Seblacığım seninki gibi ruhuma dokunan yorumlar aldığım için yazıyorum yoksa öyle tembelim ki.. Çok sevindim yazdıklarına. Çok sağol tatlım.

Semracığım çok doğru diyorsun, hakikaten toplumumuz garip bir yerlere gidiyor. Belki bir gün bu yorumundan esinlenip buradaki yaşamı anlatırım genelde nasıl sebatkarlar diye. Teşekkür ederim ilgin için.

Filiz Hanım çok teşekkür ederim beni de ödülünüze layık gördüğünüz için. Sıcacık yorumunuz için teşekkürler.

Sevgili Çınar, çok teşekkür ederim ziyaretin ve güzel sözlerin için. Görüşmek dileğiyle.

Nurcancığım baha geliyor, bir tane al ve dene. İnan çok sağlık dolu bir sebze. Çok sağol canım yorumun için.

Hanifeciğim ben teşekkür ederim sayende pek övgü aldım ;)

Sergülcüğüm kıyamam gel bana sen bak yakınız da ;) Neler pişiririm ben sana ve capona :)

Sevgili Yurdanur çok teşekkür ederim yorumun için. Enginarı ise şiddetle tavsiye ediyorum eğer bulabilirsen. karaciğer dostu, çocukların sevebileceği bir besin.;)

Zeynepciğim çok sağol canım. Detoksunu inceledim haber bekliyorum senden ;)

Sevgilerimle,
Esra

Disalce dedi ki...

elimizin altında neler var kıymetini bilmiyoruz...bende kerevizi pek sevmem..enginarıda ömrümde bi defa yedim...

bu yeni taşındığım yerde şu sıralar öyle değişik otlar satıyorlar ki ne yapılır nasıl pişer öğrenmeye çalışıyorum....

hanifenin hamur kızartması tarifi harika...sende harika yapmışsın balkız....

ellerine sağlık..enginarda bigün yaparsam deneyeceğim tarif ancak bu olur..görüntüsü çok güzel:))

öpüyorum seni..

İlker Ergin dedi ki...

Ananasın şekline bayıldım.bu güzelim meyveyi dünyada sadece bizde anlattığın gibi soyuyorlar sanırım.Bende değişik yerlerde böyle farklı sunumlar görmüştüm.Zaten buradakiler bence çokta olgunlaşmamış ananaslar Esra..Hiç suyu bile kalmıyor güzelim meyvenin burada..
Hamur kızartmasına gelince,benim çocukluğumdan kalan bir lezzettir kendileri.çocukken ramazanda annem sahur'da yapardı,Kardeşim erken kalkıp fırından ekmek hamuru alırdı.Sonra yanında peynir,domates,bal ve reçelle bir güzel sahur kahvaltısı yapardık.Ah ah...
Teşekkürler canım..
Sevgilerini gönderiyorummmmm...

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Yaklaşık on gün önce görümcem çine gezmeye geldi çok beğenmiş heryer yemek dükkanlarıyla dolu tam sana göre özlem dedi sanırım shangaya gittiler sen oraya yakınmısın bilmiyorum. Şehiri 360 derece dönen bir restorantta yemek yemişler anlata anlata bitiremedi oraları. Orda olduğun için şanslısın galiba canımcım. Bende senden bahsettim çinde bir arkadaşım var çektiği fotoğraflardan görüyorum dedim. Bu arada herşey yine çok güzel bende özellikle hamur kızartmasına takıldım özellikle şekline :)
Öptümmmm....

Eya dedi ki...

Acemi Şef'im...burada da TR' deki gibi bulamadığımı sanıyordum bazı sebze ve meyveleri ama galiba sana göre bizde daha çok çeşit var.Zaten burada Türkler piyasayı kurmuşlar,Türk marketlerde hertürlü malzeme mevcut.Ama yine de TR' deki o pazar tazeliğini, bolluğunu ve bereketini arıyorum. Ama Esracığım bu bollukta Enginar da çok bol yok...geröi pazarlarda var ama ben ayıklamaya üşeniyorum.Senin kullandiğin gibi konservesini biliyorum ama emin değildim.Hemen deneyeceğim... Bu arada o hamurlar varya...offff...aneciğim aklıma geldi,ellerine sağlık, sevgilerimle

Zehra

serrose dedi ki...

Ufff bayila bayila gelirdim ama Mayisa Tr Gidiyorum :)
siz daha ne kadar oralardasiniz?

Bir de benim bloguma ugrar misin bak ne var senin icin :)

Yasemin dedi ki...

enginari bosver, sen hamurdan gonderrrrr :D amaannnn kalp, cicek bocek farketmezz.. bayilirim hamurun kizarmisina :D ellerine saglik harika gorunuyorlaR!

Adsız dedi ki...

esracım ellerine sağlık, biz ailece enginara bayılırız, öyle ki geçen sene kayınvalidem 150-160 kadar enginarı derin dondurucuda saklamış ve tüm kış afiyetle canımızın her çektiğinde bize de vermek suretiyle afiyetle mideye indirmiştik. şimdi buralarda da yeni yeni çıkmaya başladı. çok mutluyum. bu sefer kendim de alıp, kışa hazırlık derindondurucuda saklamayı düşünüyorum. enginar kalbinin ne olduğu konusunda bi fikrim yok malesef, ben çanak olarak temizlettirip, aynı senin yaptığına benzer pişiriyorum. ama bunu da deneyeceğimden emin olabilirsin. hamur kızartması da çocukluğumdan beri babannemin, annemin çokça yaptığı bir lezzettir. aniden bir misafir gelir, veya çok acıkmışsındır ve o an en pratik yapılacak tek şeydir ve bizde "pişi" denir:)) öpüyorum seni.
derya özdemir/izmir

Narince dedi ki...

Esracığım Çinli güzelim. Yeni fotoğrafına olan hayranlığımı belirtmeden geçemem. Pek yakışmış, acayip güzel olmuşsun. Seni kıskandıracağım ama biz buralarda adamakıllı baharı yaşıyoruz. Ağaçlarda omucuklar birer ikişer patlıyorlar, sabah güneş, öğlene yağmur. Nisan yağmurları var. Sen şimdi yağmurun nesini kıskanayım buralarda bol diyebilirsin ama. Kasvet yok havada, bunaltmıyor. Kuşlar su birikintilerinde susuzluğunu gideriyor bir yandan cıvıldaşarak. Ben mi? Her fırsatta uzun uzun yürüyorum.
Seni de öpüyorum canım.

lezzetduragi dedi ki...

enginarı çok severim istanbul da da çıktı ama biraz ucuzlamasını bekliyorum çünkü bana 1 tane yetmiyor :)) oturdumu 3 taneyi götüyorum.seninde ellerine sağlık canım.ayrıca ananas da çok güzel görünüyor değişik bir soyum şekli denicem mutlaka..

Hatice dedi ki...

hamur kızartması nefis görünüyor, ellerine sağlık...
ananas da böyle çok şık olmuş:)
sevgiler...

tolunay dedi ki...

Merhaba,
Bir süredir amatör bir ruhla sektörel bir derginin magazin sayfalarını hazırlamaktayım. 2 ayda bir çıkan dergimiz için bu sayıda 2 sayfayı da "yemek" başlığı altında düşündük. 1 sayfayı yemek tarifi olarak değerlendirip, 2. sayfada da yeme/içme kültürü ve dünya mutfakları üzerine olmasına karar verdik. Benim ilk aklıma gelen Çin Mutfağı oldu, blogunuzun da daha siz Çin'e gitmeden önceki dönemlerinizden itibaren takip ettiğimden sizden bu konuda ricada bulunmak istedim. Belki bize Çİn'de yaşayan bir Türk olarak Çİn mutfağı ile ilginç bilgiler, kullanılan malzemeler, baharatlar...vs şeklinde bir yazı yazabilirsiniz. Biz de dergimizde blogunuzu kaynak göstererek yazınızı yayınlarız. Belki ilginizi çekebilir diye düşündüm. Şimdiden teşekkür ederim.
Tolunay

mutfaktelaşı dedi ki...

hamur kızartmasının yağ çekmemiş olması çok güzel mutlaka deniycem ayrıca ananas harika görünüyor ellerine sağlık.düğme dibi olan kısımları tek tek çıkardıklarını yazmışsın ne sabır varmış çinlilerde ama tabiki böylesi daha güzel.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine sgalik Esra'cigim, hersey cok guzel. Hele su ananasin goruntusune bayildim, simdi okumaya gidiyorum merak ettim.Ayrica kostumlu kiyafetin cok yakismis, sevgiler....

Evcilik Lezzetler dedi ki...

O nasıl şık bir ananastır öyle, ama ille de vatanımın yeşil eriği dersen onu da anlarım :))
Enginar kalbi nefis, hamur kızartması da hem şık hem de sağlıklı görünüyor, ellerine sağlık :))
Sevgiler taaa oralara :))

zarpandit dedi ki...

anneme hamur kızart diye yalvardıgımızı hatırlıyorum onunda inatla cok yaglı ben size gözleme yapayım diye inatlaştıgını :) miniğin yiyorsa arada yapmakta fayda var bak sonra ben gibi serzenişte bulunur :)

ananas durumuna ise şoktayım..ben ananası dilimlettirmiyorum alacaksam bir nevi kucagıma aldıgım gibi eve kaçıyorum :) yarısını kesitirp ziyan ettirmiyorum..çinliler israfsız desene :)

imza: yorum bıraktım sanarak safsaf ortada dolanıp yorum bırakmadıgını farkeden kız :)

Ferkay dedi ki...

Evet Esracım senin de dediğin gibi artık baharı unuttuk. Kazakları çıkarıp yazlıkları giyiyoruz. Doğa harikası enginarımızda tezgahlarda yerini almaya başladı. Çok da severim tavuk eti ilede güzel olur.
Ellerine sağlık enginar da kalplerde nefis.
Öpüyorum canım ...

HADİYE dedi ki...

Merhaba Esracığım,

Tariflerin,bloğun harika.Bende sana ait bir hediye var almak istermisin?

Sevgilerimle*

ebrununmutfagindan dedi ki...

ELLERINE SAGLIK COK SUPER GORUNUYOR LEZZETTE HARIKADIR EMINIM
BANADA BEKLERIM SEVGILER

sermoon dedi ki...

supersiniz.bayilirim enginar kalbine ....

bu arada bloguma ugrarsaniz sevinirim.almaniz gerek bir odulunuz varda :)))

mutfaktakizaman dedi ki...

merhaba tekrar donucem demistim;))
sana bir suprizim var bana ugrarsan cok memnun olurum canim

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

Sevgili Esra kalpli hamurlar çok hoş olmuş enginarı pek sevemedim .ama faydası oldugunu bildiğimden denemeye devam diyorum:)çin mutfagı çinde yaşam hakkında sayende bilgi ediniyoruz.ama bizim ülkemizin yerini hiç bir yer tutmaz gibi geliyor. dönüş ne zaman inşallah sevgiler

Mujdemi Isterim dedi ki...

Seflerin en guzeli! O guzel gonlun hamur kizartmalarina da yansimis. Ne sansli senin hayatindaki tum insanlar, tabii basta oglun ve esin. Ben de kendimi sanslilardan sayiyorum.Uzaktan da olsa, paylasma sansini buluyorum seninle o guzel hayati. Ama keske cografi anlamda da yakin olabilseydik.

Burada enginar bulamadim. 2 gundur de, 20.00'de cikiyorum ofisten. Bugun normal saatimde cikarsam, hamur kizartmani menume ekledim. Senin yaptiklarin gibi guzel olur insallah.

Ellerine ve o guzel yuregine bir omur boyu saglik diliyorum.

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

ellerine sağlık canım :)
taaa oralarda bile damak tadımıza uygun lezzetler pişirebilmen çok hoş olmalı...
Sevgiler :)

Adsız dedi ki...

selamlar esracim,

nasilsin? InsaALLAH iyisindir... senin blogunu izlemek her zaman hos oluyor, cok güzel tarifler ekliyorsun ellerine ve yüregine saglik :))

demek halen cindesin, kac sene orda kalicaksiniz?

Kalp sekilde olan Hamur kizartmasi cok nefis görünüyor ellerine saglik cnaim

hadi hoscakal ve her gününün tadini cikar :))

sevgilerimle aysel

efsun dedi ki...

Esra'cim ellerine saglik, ben de henuz enginar mevsimini acmadim ama yakindir.. Aynen dedigin gibi bende burda koca koca biberler yuzunden caanimmm biber dolmasini yapamadim, cok da sevdigim bir yemektir oysa.. Neyse surda Turkiye ye gitmeme 40 gun kalmis, orda bol bol yerimartik dimi :-D
Hamur kizartmasinin sekilli olusu cok hosuma gitti, bu hafta sonu bende deneyeyim, bizim evdeki kucuk cadi da belki heves eder sekline de yer :-)

Bu arada sayfamda sana ait bir odul var, eger kabul edersen sevinirim...
Kucak dolusu sevgi ve selamlarimla

pelince dedi ki...

Esracım her iki lezzet de şahane olmuş,ellerine sağlık...

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

canim sayfana geldim yeni birseyler varmi diye:))

selam veremeden de gitmiyim dedim:))
nasilsin...

kocaman sevgiler gonderiyorum...

www.yenitadlar.blogcu.com

ÖZGÜLÜN TARİFLERİ dedi ki...

Esracigim kalp hamurlarin enginar yemegin nefis olmus canim ellerine saglik.
Mango, avakadayu sevmedigini yazmissin mangoyu bende hic sevmedim.
avakadoyu ilk aldigimda bir daha almam demistim ama Blenderin ezme kabina kabugunu soyup sut ve seker ilavesiyle cirptim inanirmisin harika bir lezzete donustu o gundur bu gundur ailecek tiryakisi olduk:)))tavsiye ediyorum mutlaka denemelisin.
Sitemde icecekler katogorisinde teferruatli olarak yazdim bakmak istersen canim.
Kucak dolusu sevgilerimi birakiyorum.

Adsız dedi ki...

İKİSİDE BİRBİRİNDEN ŞIK VE LEZZETLİ ELLERİNE EMEKLERİNE SAĞLIK CANIM..SEVGİLERİMLE...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Salihacığım çok teşekkür ederim uğradığın için. O otları öğrenip de yayınlarsan çok iyi olur, ben de çok meraklıyım değişik otlara. Dönüşte arşivinden biiir bir yaparım :)

İlkerciğim çok teşekkür ederim sıcacık yorumun için. O anne sofralarının tadı başka oluyor değil mi? Ben de çok hasretim :(

Özlemciğim biz Şangay ve Pekin'in tam arasında, ortasındayız. Oraya gidenler daha şanslı bizden. Burası biraz daha değişik bir yer ;) Bir gün umarım sen de gezersin. Teşekkür ederim yorumun için.

Zehracığım zaten o marketler nedeniyle çok şanslısınız. Buradaki Alman arkadaşlarım Almanya'da simit bile yediklerini söylüyorlar :) Öpüyorum seni, çok sağol yorum bıraktığın için.

Sergülcüğüm çok sağol canım ödülün için, çok mutlu oldum. Biz daha 1,5 yıl buradayız ama kısmet. Belli de olmaz ;)

Yaseminciğim yollarım tabii ki sen yeter ki iste ama küflü gelir :D

Deryacığım kayınvaliden iyi yatırım yapmış doğrusu :) Enginar kalbi aslında körpe enginar, yani daha çanağı oluşmamışken toplanan enginar. Aslında insanın içi cız ediyor, sanki bebekken toplanmışlar gibi :)Bu arada bizde de pişi denir ben de bayılırım bu ada ;)

Neclacığım çok tatlısın, farkedip iltifat etmen ne hoş, lömbür lömbür olduğum şu günlerde pek iyi geldi bu iltifat :)) Ama oraları tabir edişini kıskandım :(

Vildancığım demek sen de sıkı enginarcılardansın ;) Çok teşekkür ederim ziyaretin için.

Haticeciğim çok teşekkür ederim yorumun için.

Sevgili Tolunay, öncelikle ziyaretin için teşekkür ederim, bu kadardır takip ettiğini duyduğuma çok sevindim. Teklifine gelince, henüz o kadar Çin mutfağı hakkında yeterli bilgiye sahip olduğumdan şüpheliyim ama yine de araştırmalarımdan ve yaşadıklarımdan izlenimlerimle seve seve hazırlayabilirim bu yazıyı. Kaç kelimeden oluşmalı, resim gerekiyor mu, bu gibi detayları ve elbette ne zamana kadar yetişmesi gerektiğini bildirirsen çok sevinirim. e-mail: acemisef@yahoo.com

Ayşeciğim çok teşekkür ederim ziyaretin için. Tespitin çok doğru gerçekten çok sabırlılar.

Aybikeciğim çok teşekkür ederim iltifatın için. Kucak dolusu sevgiler buradan sana..

Burcucuğum ah demem mi ille de yeşil erik tabii :) Çok sağol canım yorumun için.

Gökçeciğim çok tatlısın, olsun her bir tarife de yorum bırakacaksın diye bir şey yok ki, ilgini çekene bıraksan yeter. Bu arada aferin sana, en iyisini yapıyorsun, ziyan olmamış oluyordur ananasın.

Feray Hanım çok teşekkür ederim yorumun için, etli yemeğini hiç denememiştim bir gün o tarz bir tarifle de denemek isterim.

Hadiye Hanım çok teşekkür ederim, memnuniyetle alırım ödülümü :)

Sevgili Ebru çok teşekkür ederiöm ziyaretin için, görüşmek dileğiyle.

Seraycığım çook teşekkür ederim ödül için, çok mutlu oldum inan ki.

Sevgili Mutfaktaki Zaman, çok teşekkür ederim canım süprizin için.

Neşeciğim olsun her sebzeyi de sevmek zorunda değiliz ki :) Çok sağol canım içten yorumun için.

Müjdeciğim asıl ben çok şanslıyım ki senin gibi içini olduğu gibi açıp sınırsız desteğini sunan dostlarım var. Uzak da olsak ben seni her gün görüyormuş kadar yakın hissediyorum. Bir gün mutlaka biraraya da geleceğiz.

Yaseminciğim çok teşekkür ederim içten yorumun için.

Ayselciğim çok şekersin, çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Biz 1,5 yıl daha buradayız kısmetse. Öpüyorum seni.

Efsuncuğum büyük ülkelerde küçük biber yok anladığım kadarıyla :) Demek 40 günün kaldı çok sevindim senin için. Benimse az daha fazlası kaldı :) Ödülün için de çok teşekkür ederim çok onore oldum.

Pelinciğim teşekkür ederim canım.

Nurcancığım hoşgeldin yine, çok teşekkür ederim sık sık uğradığın için.

Özgül Hanım mutlaka deneyeceğim, çok teşekkür ederim öneriniz için. Çok sağolun ziyaretiniz için.

Sevgilerimle,
Esra

tolunay dedi ki...

Sevgili Esra,

Bilgileri mailinize gönderdim. Bir kaç kez sorun yaşadım. Umarım ulaştırabilmişimdir.
Ulaşıp ulaşmadığı konusunda bana dönerseniz çok çok sevinirim

Şİmdiden teşekkürler...

Tolunay

mutfaktakizaman dedi ki...

canim inanki daha yeni dikkat ediyorum ismim Huriye blog linkimin yaninda kucuk bir detayda yer aliyor fark etmemissin sanirim;)

sade dedi ki...

çin hakkında verdiğiniz bilgiler en az yemek tarifleriniz kadar keyif veriyor bana....çin yemeklerini çoookkk seviyorum...çin yemeği tarifleriniz süper...harikasınız...bilin istedim...