Perşembe, Şubat 26

Levrek Buğulama, Çin Mutfağına Dair İzlenimler...


Aklınızdan kim bilir kaç kere, "acaba bu kız oralarda ne yiyip içiyor, kesin feci mide bulantılarıyla dolaşıyordur" diye düşünceler geçmiştir değil mi? Çin yemeklerini yakından tanımıyorsanız, ya da Çin yemeklerini börtü böcek sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Aralarında kötü deneyimlerim de olmasına rağmen aslında genelde Çin yemeklerine "bayılıyorum". Bu nedenle bu yazımda, Çin mutfağı ve kültürü hakkındaki düşüncelerimden ve izlenimlerimden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle ülke genelinde tek tip bir mutfakları olmadığını söyleyebilirim. Yemeklerin çeşitliliği, kullanılan malzemeler ve yapılış tarzları bakımından pek çok bölge ayrımı var. Mesela kimi bölgelerde -ki genel de güney kısımlarda daha çok- yemeklerinde korkunç acı ve baharat kullanıyorlar. Kuzeye doğru çıktıkça acı miktarı azalıyor, kimi bölgeler yemeklerini daha şekerli yemeyi severken kimi bölgeler daha tuzlu yemekleri tercih ediyor.

Pilav ise tüm bölgelerin ana yemeği ama yemek demek yanlış olur, bizdeki ekmek ne ise onlar için yağsız-tuzsuz pişirilmiş, kimi zaman yasemin kimi zaman da başka bir çeşit pirinç kullandıkları pilav o demek. Yine bölgelere bağlı olarak pilavı kızarmış olarak da tüketiyorlar. Kızarmıştan kastım, pirinci haşladıktan sonra çeşitli minik doğranmış et veya sebzeler, ya da haşlanmış yumurta ve bol yağ ile kavurmaları. Bu kavrulmuş pilavların tadına doyum olmuyor. Mesela burada sıkça gittiğim bir restoranda genelde içinde aynı anda karides, ananas, taze soğan, bezelye, havuç, haşlanmış yumurta, yeşilbiber ve tuzlu kuru balık olan bir çeşidi bayılarak tüketiyorum her seferinde.

Bir başka ana yemekleri bildiğiniz gibi noodle yani Çin makarnaları. Bu makarnaların onlarca çeşidi ve yüzlerce çeşit de pişirilme şekli var. Benim favorim, "chao mian" denilen kızarmış olanlar. Yine çeşitli sebzelerle yarı diri haşlanmış noodle'ın, birlikte yağda kavrulmasıyla yapılıyor. Bir de makarnalarını çeşitli sebze ve etlerle birlikte çorba yapmakta kullanıyorlar. Bunları yerken, kullandığınız çubuklara bir de mini bir kepçe ile yardım ediyorsunuz. Yoksa yemesi hayli zor oluyor.


Çin mutfağından hangi çeşit yemeği seçerseniz seçin, illa ki birer lokmalık parçalar halinde geliyorlar. Çin kültüründe yemeği "parçalamak" ayıp. Yani bıçak kullanarak parçalara ayırmak yemeğe saygısızlık olarak nitelendiriliyor. Bunu söyleyen bizzat eşimin Çinli asistanı, yani onun yalancısıyım.













Çin'de bir restoranda sebze yemeği sipariş ederseniz sakın "bu pişmemiş" deyip geri yollamaya kalkmayın. Çünkü sebzeler illa ki biraz fazla diri geliyor. Ama yemesi öyle zevkli oluyor ki anlatamam. Kıtır kıtır ağza gelen bir patates dilimi beni burada hiç rahatsız etmiyor, olanca yağlılığıyla beraber, en azından sebzenin sağlıklı ve vitamini ölmemiş kısmı da midenize inmiş oluyor. Bazı sebzeleri ilk defa burada gördüm. Bazı önceden tanıdığım sebzeleri ise pişirilme şekilleri itibariyle ilk burada gördüm. Kimi sebzeler, mesela bezelye, burada kimi yemeklerde kabuğuyla geliyor. Bildiğim kadarıyla Türkiye'nin de bazı yörelerinde bezelye yine kabuklu kullanılıyor ama ben ilk defa burada görünce haliyle bana çok ilginç gelmişti.

Çin'de balık yemekleri de bir hayli ilginç. Burada hemen hemen bildiğim hiç bir çeşit balık yok. Çoğu nehir balığı, denizden gelenler ise somon balığı hariç genelde bana göre bayat olduğu için denemeye korkuyorum. Allahtan Metro markette dondurulmuş levrek filetoları buldum da, elimden geldiğince lezzetlendirmeye çalışarak Türkiye'deki gibi balık sofraları hazırlayabiliyorum. Geri kalan deniz mahsullerini ise olağandan fazla bulmak mümkün. Her türlü kabuklu kabuksuz midye, her çeşit deniz böceği inanılmaz ucuz fiyatlara satılıyor. Bizim gibi siz de "denizden babam çıksa..." tabirini benimsemişseniz, burası tam size göre.

Restoranlarda ise genelde nehir balıklarından yapılmış değişik soslu yemekler ve çorbalar bulunuyor. Normalde ızgarada sade olarak pişirilmiş bir Çin balığının tadını "samandan farksız" diye nitelendirirken, onların hazırladığı şekilde yediğim zaman tadına doyamıyorum. Mesela yanda resmini gördüğünüz yemek, bir balık. Bu şekle nasıl soktuklarını hala anlayabilmiş değilim, ama o uzantıların dışının çıtır çıtır, içinin yumuşacık ve kılçıksız bir balık eti, dışındaki sosunun da hafif tatlımsı ama çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim.

Hazır yeri gelmişken, Çin mutfağında süslemenin ne kadar önemli bir yer kapladığına değinmek isterim. Az önceki balığın tabağına bir bakın mesela, içinde gerçek balıkların yüzdüğü bir mini akvaryum görebilirsiniz. Kimi zaman gelen yemeğin kenarında bir sanat eseri yatıyor olabiliyor, mesela yine gelen bir balık yemeğinin yanında, nasıl olduysa hiç orijinalliği bozulmadan göklere doğru kıvrıla kıvrıla çıkan balık iskeleti yer alıyordu bir seferinde.

Burada, yani yaşadığım şehirde pek çok yabancı olduğundan bahsetmiştim daha önce. Sadece oturduğum bölgeden değil, şehrin tüm bölgelerinden pek çok kadın, bir e-mail sistemi sayesinde birbirimizle haberleşiyoruz. Grubu yönetenler, her hafta bir etkinlikle bir araya geliyor. Bu haftaki etkinlik, bir öğle yemeği toplantısıydı. Bugün bulunduğumuz restoran da bir Çin restoranıydı. Sanmayın ki burada batı restoranları yok, genel olarak batı tarzı kahvaltı ve öğle yemeklerinde toplanıldığını belirtmek isterim.

Bugün seçilmiş restorandaki sunum ve yemeklerin lezzeti hepimizi çok memnun etti. Özellikle de Pekin ördeğinden bahsetmek isterim, sanırım Çin denince akla ilk gelen yemek türü olmalı. Bu yemeğin özelliği, ördeğin bütün olarak her tarafının eşit kızartılıp, servis esnasında da sadece derisinin kullanılıyor olması. Yerken ise bizdeki lavaş benzeri ama buharda pişmiş gözlemeler, ince kıyılmış taze soğan ve bir çeşit tatlı sosla dürüm yapılıyor. Ördeğin geri kalanı ise siz yemeğinizi yerken parçalanıp çorba haliyle size daha sonra sunuluyor.


Son olarak Çin mutfak ve yemek kültürüne dair bir kaç kelam daha edip tarifime geçmek istiyorum. Çin'de yemek yemek çok önemli ama dahası paylaşmak çok önemli. Burada yemek sipariş ettiğiniz zaman tüm yemekler ortaya gelir ve herkes sırayla istediği tabaktan çubuklarıyla birer parça alır. Yani, " bunu ben sipariş ettim" deyip tabağı önünüze alamazsınız, ayıp. Masaların ortalarında camdan yapılmış, elle çevrilebilen ikinci bir kat vardır, tüm yemekler üzerine konur, kim neyi yemek isterse zarifçe cam tablayı çevirip, istediği yemeği önüne getirir. Yemekleri ise çubuklarla yediklerini hatırlatmama gerek olmadığını biliyorum, zira ilginçliğinden dolayı bilmeyen yok ama bana göre yorucu ve gereksiz. Üstelik kimi zaman bıçakla bazı büyük parçaları kesme ihtiyacım doğuyor. Çinliler, bu gibi durumlarda aynı parçayı ağızlarıyla ustalıkla koparıp, geri kalanı önlerindeki tabağa koyuyorlar. Ama ben hala kibarcasını beceremediğimden, küçük parçalara yönelmek durumunda kalıyorum. Yeryüzü nüfusunda aldıkları yer itibariyle çubuk kullananların çatal kullananlardan daha fazla olduklarını söylemek mümkün, çünkü Japon'lar, Koreli'ler gibi geri kalan Asya memleketleri de çubuk kullanıyor. Hala çatalın pratikliğini keşfedememiş olmaları beni şaşırtıyor ama vardır herhalde bir bildikleri deyip konuyu kapatmak istiyorum.

Çin mutfağı ve kültürü elbette benim anlattıklarımla asla sınırlı değil, anlatmaya kitaplar yetmez. Yine de merakınız varsa bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Bu kitaptan sonra Çin yemeklerine ilginiz şaşılası derecede artabilir.

Gelelim tarifime, dediğim gibi alışageldiğim lezzetteki balıkları evimde yapma şansım olmadığı için, dondurulmuş fileto halinde aldığım levrekler için özel bir tarif ihtiyacı hissettim. Daha önce çok becerikli bir arkadaşımın evinde yediğim nefis bir levrek buğulamanın tarifini, bir İspanyol tarifi ile birleştirip Türk tadına uyarlamaya çalıştım. Misafirlerinize ve kendinize değişik bir lezzet sunmak isterseniz, üstelik bunu da leziz mi leziz taze Türk levrekleri ile yaparsanız pişman olmayacağınız bir tarife kavuşmuş olursunuz benden söylemesi.

Levrek Buğulama

Kişi başı 1 levrek fileto- Balıkçınıza hazırlatabilirsiniz.
1 Büyük balıktan çıkan iki fileto fazlasıyla iki kişiye yetiyor.
4 çorba kaşığı zeytinyağı
5-6 diş sarımsak
1 küçük kuru soğan, ince doğranmış
3 avuç kadar mantar, yarım cm. eninde dilimlenmiş
Yarım limon suyu
2 rende domates
Yarım kaşık domates salçası
1 defne yaprağı
1 çorba kaşığı un
Karabiber
Yarım çay kaşığı kekik
Tuz
1 adet çarliston biber
Yeterince su

Filetoları 3 ya da 4 parmak eninde kesip bir fırın kabına yan yana dizelim. Bir tavaya zeytinyağını koyup biraz kızdıralım. İçine kabuğu soyulup dilimlenmiş sarımsakları ekleyip, sarımsaklar pembeleşene dek kavuralım. Doğranmış soğanları ekleyip biraz kavuralım. Dilimlenmiş mantarları ekleyip hemen ardından limon suyunu gezdirelim ki mantarlar kararmasın. Mantarlar suyunu salıp çekene dek pişirelim. Mantarlar küçülünce domates rendesi ve salçayı ekleyelim. 1 çay bardağı kadar su ilave edip baharatları ekleyelim. (Defne yaprağı, tuz, kekik, karabiber) Domatesler yumuşayıncaya dek pişirelim, ardından 1 çorba kaşığı unu, 2 çorba kaşığı kadar soğuk su ile ezip sosa katalım. 5 dakika kadar kaynatalım. Sosumuz ne fazla sulu olmalı ne de kuru, suyunu çok çektiğini düşünürseniz fazla olmamak kaydıyla ekleyebilirsiniz. Resimdeki kadar su yeterli oluyor.

Hazırladığımız sosu, fırın kabındaki balıkların üzerine dökelim, ikiye böldüğümüz biberi üzerlerine kapatalım. Önceden ısıttığımız 190 derecedeki fırında 30-40 dakika kadar pişirelim.




Afiyet olsun!

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Syenizde Çine gitmiş yaşamış kadar oldum:) Bir arkadaşımın oğlu orada okuyor.Öyle benimsemişimki size,bir arkadaşım da Wuhanda deyiverdim bu gün:)Kim filan derken kendime geldim:)
Bu arada levrek süper.sevgiler.

Disalce dedi ki...

sen ne zaman çinden bahsetsen benimde aklıma direk arabistan maceram geliyor....

insan içinde ne olduğunu bilmediği şeyleri yiyemiyor....ekmekleri ekmek değil....peynir zeytin diye sattıkları peynir zeytin değil...

ama zamanla alışıyor galiba insan..
sen keşfetmişsin güzel olanları ne mutlu sana....

değişik şeyleri görmeyi seviyorum ama denemeyi aslaa...

bu huy birazda soğan ve sarımsak yemememden kaynaklanıyor...

onun için farklı kültürlerin yemeklerini denemek benim için çok zor...ah şu soğan ve sarımsak:(

levreğin nefis olmuş...
ellerine sağlık...

zarpandit dedi ki...

kitap cok ilgimi cekti şefim ya gercekten konusu cok guzelmiş listemin basına laıverdim hemen..çin mutfagını börtü böcek sana cogunluk var tamam ama su belgeselcilerinde sucu bu her defasında kedi köpek yiyen böcüklerle ugrasan çinli gösteriyorlar belgesele bayılan bn bile belgeselden tiksiniyorum ya :(

halbuki durum oyle değil..kotu tarafı değilde gittiğinizde bunu muhakakk tadın deseler..noodle ördek gercekten cok ilgimi ceken tatları çinin..daha onceden paylastıgın pasta tasarımları da gercekten muhtesemdi..

senin yazılarını okudukca dunyayı adım adım turlayasım geliyo herseyi bırakıp :)

MUTFAKISTAN dedi ki...

Bende cin mutfagini cok severim
bizim asla yemedigimiz yemekleri var tabii ama bunlarin yaninda super lezzetleri var birde ekmek olsa derim hep
Balik cok guzel olmus canim
ellerine saglik

Nurten dedi ki...

Levrek buğulama çok lezzetli görünüyor, hatta suyuna ekmeğimi banasım geldi :))))))) Ellerine sağlık canım...

Yaa bu Çin mutfağı yinede bana iştah açıcı gelmiyor... Çinlilerin en çok dönen masalarını sevdim :) hoş bir uygulama, ortaya karışık yani :)))

meltem dedi ki...

canım benimm ellerine sağlık ...
senin yüzünden bir çin turu düşünür oldum:))ben çin yemeklerine bayılıyorum tavuklu iri soğanlı ve yeşil iri biberli bişey yiyorum şimdi adını çıkaramadım çok güzelll :))
ben seviyrum çin tayland mutfaklarını...oğlan napıyo iyi mi keyfi öpüyorum seni haaa bişey daha reçel şekeri ya da jelleştirici şeker hakkında bir bilgin varmıdıırrr :??

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Ben de dün Mezgit yaptım çok lezzetsizdi. Ama levreğe bayılırım. Ellerine sağlık:)

bir dilim bir tutam dedi ki...

Verdigin Cin yemek kültürü bilgilerini büyük bir dikkatle okudum.Esimde cok sik Cin'e gittiginden bana yemekleri hakkinda az bucuk anlatmisti.Ama bir seyi cok yadirgamistim.O da yemegi yerken agizlarni sapirdatmalari.

Ayrica bugun yasadigim komik bir seyide anlatmadan gecemeyecegim.Bir alisveris merkezinde kizimi beklemek icin bir banka oturdum.Biraz ileride Cin restorani vardi.Bir cekik gözlü vatandas(Cin'limi japon'mu Tayland'mi bilemiyorum)elinde bir tabak dolusu yemekle geldi.Masaya oturana kadar hersey normal gibi idi.Ama sonra bir elinde kasik digerinde cubuklari görünce dikkatim iyice yogunlasti.Ve yemegini bitirene kadar cubuklarla tabagindan kasigina alarak kasikla yemegini bitirdi.Bu cok komik ve you tubelik bir olay degil mi?Hala aklima gelince gülüyorum.

Berlinden sevgiler

Betül KAVAL dedi ki...

Keyifle okuyorum yazılarını :) Sayende bende sevmeye başlıyorum çin mutfağını sanırım.

Levrek harika olmuş mutlaka deniycem bende. ellerine sağlık canım.

sevgiler

Adsız dedi ki...

Esracım ellerine sağlık, Çin maceralarını da büyük bir hevesle ve hayretle okuyorum:) ve sayende bilmediğim birçok şeyi öğrenmiş oluyorum, bunun için sana çok teşekkür ederim. Balığı sadece ızgara olarak yemeği tercih eden ben bile, bu tarifle baştan çıktım diyebilirim, bu arada sosunun unsuz halini ben bir çok et yemeğimde kullanıyorum, harika bir tat; balıkta nasıl olur diye de çok merak ediyorum. gerçi sen güzel dediysen tamamdır;)en kısa sürede deneyeceğim. öpüyorum canım seni.
derya özdemir/izmir

Adsız dedi ki...

Türkiyedeki, kötü birkaç çin yemeği denememden sonra inanılmaz soğumuştum Çin yemeklerinden. Ama dünya mutfaklarının çok iyi örneklerinin Türkiye'de yer almaması ve senin izlenimlerimle bir şans daha verebilirim kendilerine :)
bu arada levrekler harika görünüyor. ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

çin kültürü ve mutfağı hakkındaki tespitlerini çok güzel anlatmışsın yine,bir çırpıda okudum, tarif de süper ellerine sağlık!

Bir Dilim Düş dedi ki...

Esracığım yazını çok büyük bir keyifle okuduğumu belirtmeliyim. Çalıştığım otelde 5 A la Carte restoran vardı ve bir tanesi de Çin lokantasıydı ve ahçısı gerçek bir Çinliydi. Vakit buldukça yanına gider bir şeyler kapmaya çalışırdım. Özellikle de karides cipsi, kızartılmış muz ve wanton çorbasını çok seviyorum. Ve pilavlarda da tercihim seninki gibi kızartılmış olanlar. Aaa bir de tatlı ekşi soslu tavuğu ve pekin ördeğini söylemeden edemeyeceğim. Yaaa benim kocam neden sevemedi bu yemekleri yaaa!!!:(((

Bu arada balık tarifi harika ellerine sağlık canım.

Sevgiler,
Evren

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Esra'cığım,

Büyük bir keyifle okudum Çin mutfak kültürü ile ilgili yazdıklarını. Fotoğrafları da inceledim. Ama şu Pekin ördeğinin başı ve gagası ile masaya konmuş olması biraz tuhaf geldi. İnsan o şekliyle görünce zavallıcığı nasıl yiyebilir ki?Hadi onlar alışmışlardır, onların kültürüdür diyorum. Peki sen neler hissettin ilk kez böyle bir sunum karşısında, çok merak ediyorum.
Balıkları genelde yalın, belki bir kaç baharat ilavesi ile sevsem de bir gün böyle soslu bir balığı da denemek istiyorum.
Bilgiler ve yemeğin için çok çok teşekkür ederim.

Çok çok sevgiler,

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

MERHABA BENDE HEP MERAK EDERDİM ORANIN YEMEKLERİ NASIL YENİLİR DİYE DEMEKKİ O KADAR KÖTÜ DEĞİLMİŞ MEMNUN OLMANIZA SEVİNDİM BİR YERİ SEVMEDEN YAŞAMAK ÇOK ZOR OLUR HERHALDE ORADA KAÇ YIL KALACAKSINIZ

BU ARADA EKMEKLERİMİ SORMUŞSUNUZ BEN EKLEMEKLERE ÇİZİK ATMAMIŞTIM KENDİĞİNDEN ÖYLE OLDU AMA TAVSİYE EDERİM EVDE YAPILAN EKMEĞİN TADI BAŞKA EKMEKTE OLMUYOR

MARMARİSTEN SEVGİLER

pelince dedi ki...

Esra yemekleri çok yadırgadığını bende düşünmüştüm ama böyle olmadığını okuyunca bir nebze sevindim...Pilav keşke bizde de ekmek gibi yense,sebzelerde diriymiş..Aslında çok sağlıklı alışmakla alakalı sanırım...

Levrek buğulama ise annemin en sevdiği yemektir.Onun için bende denemek isterim.Ellerine sağlık..

Sevgilerimle..

Pelin dedi ki...

Esracığım,

Çin mutfağının oldukça yabancısıyım. Ben de bilmeden börtü böcek yemekten korktuğum için Çin mutfağını deneme cesaretini gösteremedim ne yazıkki.
Ama anlattıkların çok ilgimi çekti. Özellikle balık tabağı çok ilginç gerçekten de. Levrek tarifini de çok sevdim.
Ellerine sağlık
Sevgiler

Adsız dedi ki...

aaa ne güzel olmuş mutfağınızzzz,dekor değişmiş,bahar gelmiş :) Güzel paylaşımlarınızı bekliyorum..Sevgilerr..

Eya dedi ki...

Acemi Sefim...yine süper bilgilerini ve tecrübelerini paylasmissin bizimle.Harikasin...ufkumuz genisliyor sayende. Bu arada yeni sayfa düzenin de hayirli olsun...Esracigim ayni zamanda hemseriyiz..bende Izmitliyim :)
sevgilerimle

zehra

egeli dedi ki...

OHHH SAYENDE ZİYAFET ÇEKTİK ESRACIM ,YÜREĞİNE SAĞLIK.AMA EN KISA ZAMANDA BİZLERE NOODLE TARİFLERİDE YAZ,BURADA O ÇEŞİT MAKARNADAN BULUNABİLİYOR AMA NASIL PİŞİRECEĞİMİ BİLEMEDİM.AYRICA LEVREKTE HARİKA GÖRÜNÜYOR ELİNE SAĞLIK.
YORUMUN İÇİNDE SANA TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM ESRACIM ,BİLİYORSUN ,ŞEKER HAMURLU PASTA KONUSUNDA BU AŞAMAYA GELEBİLDİYSEN ODA SENİN SAYENDE ,GEÇEN SENE BANA NASIL YARDIMCI OLDUĞUNU UNUTMADIM TATLIM,TEKRAR TEŞEKKÜR EDERİM.AMAAAAA... YİNEDE SENİN YAPTIKLARIN KADAR BAŞARILI DEĞİL,BUNUDA SÖYLEMEDEN GEÇEMİYECEĞİM.

lezzet sefasi dedi ki...

Selam bende cin yemeklerini cok severek tuketiyorum, yumurtali pilav haric.Heleki hafif diri sebzeleri cok lezzetli.Bende bir kac cesit cin yemeyi ogrendim,ee insan sevince bir yolunu buluyor ve yapiyor.Ayrica sizden daha cok cin yemeyi tarifi bekliyoruz.Levrek tarifinide enkisa zamanda deniycem .Guzel yazilariniz ve tarifleriniz icin cok tesekkurler

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Mutfak Cini, benden bir yakınınmış gibi bahsetmen gururumu okşadı ve çok mutlu oldum. Arkadaşının oğlunu ise tebrik ederim cesaretinden ötürü ;)Bu arada sayfam için söylediklerine de çok sevindim :)

Salihacığım dediklerin çok doğru hatta zeytin dedin de yerlere yattım. Burada bulmuştuk zeytin ve havalara uçmuştuk; sonra eve bir gelip de tattık ki, fecahat :))) Sarımsak ve soğan sevmiyorsan işin burada zor, bazen bir tabak yemekte 2 baş falan sarımsak oluyor ve yedikten sonra tansiyon düşüklüğü yapıyor :))))

Gökçeciğim haklısın, ben de buraya taşınmadan önce senin gibi burada sadece börtü böcek var sanıyordum :))))Dünyayı turlayacak olursan gel misafirim ol :)

Filiz hanım çok teşekkür ederim yorumunuz için.

Nurtencim seni yadırgamıyorum, annem ve kızkardeşim de hiç sevmediler :))) Öptüm seni ;)

Meltemciğim herhakde tatlı ekşi soslu tavuk olsa gerek ;)Buradaki orjinali daha güzel değil ama Türkiye'den. O dediklerini hiç bilmiyorum ben bu arada :( Öğrenirsen bana da anlatıver, ilerde işime yarayabilir ;)

Esracığım teşekkür ederim uğradığın için ;)

Serap Hanım gerçekten inanılmaz ağız şapırdatıyorlar. Bir gün eşimin asistanı bize misafir olmuştu buraya ilk geldiğim zamanlarda; yemek yiyememiştim sayesinde :))) Bu arada anlattığınız olay hakikaten çok komik, burada bazı batı restoranlarında çubuk yerine çatal-bıçak veriyorlar, görmeniz lazım, asla beceremiyorlar bıçak kullanmasını :)))

Betülcüğüm çok teşekkür ederim, inşallah bir gün görme şansın da olur.

Deryacığım her zamanki gibi içimi ısıtan yorumunla buradasın. Bunun için çok öpüyorum seni.

Yaseminciğim çok teşekkür ederim yorumun için. Türkiye'deki çin yemekleri buradakine kesinlikle benzemiyor. Belki benim gibi biraz pisboğaz olmak lazım sevmek için :D

Zeynepciğim çok teşekkür ederim canım.

Evren ben anladım neden bizim tını tuttu :) Sen de deli pisboğazsın değil mi benim gibi? Aşçıdan öğrendiklerinden hatırladığın tarifler varsa seve seve yaparım. Öptüm seni.

Işıl Hanım, dediğiniz gibi iç burkuyordu görüntü ama alıştım malesef :( gerçi Pekin'de yediğim zaman kafaları yoktu hiç, ilk defa yakından görüyorum bütünüyle kızarmışını desem yalan olmaz. Ah daha neler var da anlatamıyorum buradan :(

Ayşeciğim daha 1,5 yıl buradayız. daha da kalsak artık pek umrum olmayacak çünkü çok alıştım artık. Bu arada ekmeklerinizi bugün denemeyi düşünüyorum, teşekkürler bilgi için.

Pelinciğim teşekkür ederim yorumun için. Belki dönüşte bir kaç tarifi yapar ve paylaşırım sizinle,(imge ve sen)Kobayım olursunuz :)))

Pelinciğim merak etme, Türkiye'de Çin'in uçuk yemekleri yok :) Zaten börtü böcek de yemeklerin içinde değil, şiş kebap gibi ayrıca oluyormuş, görenin yalancısıyım :)))

Zehracığım çok heyecanlandım şimdi. Neresindensin İzmit'in? belki de ortak arkadaşlarımız bile vardır ne dersin?

Mübeccelciğim tarif arşivimde var noodle tarifi(değişik tatlar kısmında), belki hoşuna gider. Ama yine de yakın zamanda yapıp koymayı düşünüyorum yeni bir tane.Bu arada yorumum konusunda ısrarcığım, ben o kadar kısa zmaanda seninki kadar yol katetmemiştim, beni onore eden sözlerin senin alçakgönüllülüğünden. Çok teşekkür ederim :)

Eylülcüğüm asıl ben sana teşekkür ederim güzel sözlerin için. Umarım sen de çin tariflerini paylaşırsın, belki de vardır bir ara tarayacağım arşivini.

Sevgilerimle,
Esra