Çarşamba, Ağustos 29

Ekler Pasta...



Ekler pasta sevmeyen bir insan düşünemiyorum. Ama benim kadar fanatiği de var mıdır bilmem. Oğlum doğmadan önce çok yapardım, yapımı biraz zahmetli olduğundan herhalde ne kadar zamandır yapmadığımı farkettim. Aslında şeker hamurlu pasta yapmaya başladıktan sonra zahmet kelimesi anlamını yitirdi ya, o da ayrı konu... ;)
Tarif, herzaman garantili ölçüler sunan Gönül Candaş'tan...
Malzemeler:
2 su bardağı su
125 gr. margarin
2 su bardağı+2 çorba kaşığı un
4 yumurta
2 tatlı kaşığı toz şeker
yarım çay kaşığı tuz
Krema için:
1 yumurta
1 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı un
2,5 su bardağı süt
50 gr. margarin
Yarım limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı vanilya
(Arzu ederseniz 2 çorba kaşığı kakao)
(Ya da içi için Dr. oetker dolgu kreması da alıp yapabilirsiniz)

Üzeri için:
Benmari usulü eritilmiş 1 paket bitter çikolata, içine 1 çorba kaşığı margarin eklenip karıştırılacak.
Yapılışı:
Önce krema yapılıp soğumaya bırakılır. Bunun için: Bir tencerede yumurta, şeker, un, limon kabuğu rendesi karıştırılır. 2 çorba kaşığı süt ilave edilip topak olmamasına dikkat ederek ezilir. Süt bir cezvede ısıtılır. Krema karışımına azar azar ilave edilerek karıştırılarak pişirilir. Kaynayınca altı kapatılır, ılınınca içine margarin ve vanilya eklenip karıştırılır.
Hamurun yapılışı: Bir tencereye su, margarin, tuz ve şeker konulup kaynatılır.Tencerenin altı kısılır, elenmiş un tencereye konur, tahta bir kaşık yardımı ile hamur haline getirilir. Hamur toparlanınca tencereden başka bir kaba aktarılır, burada soğumaya bırakılır.

Hamurumuz oldukça ılıklaştıktan sonra yumurtalar birer birer kırılıp iyice karıştırılır. Ucu geniş bir sıkma torbasına konulup yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak ve bir parmak boyunda sıkılır. (Arzu ederseniz her seferinde avucunuzu ıslatarak elinize aldığınız hamurları minik ve uzun silindirler haline getirip tepsiye o şekilde dizebilirsiniz.) İstediğiniz boyutta hazırlanan hamurlar 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. (Pişme işlemi sonunda fırın kapağı açılmaz, bunun için 10 dakika kadar beklemeniz yeterli)

Pişen hamurları dışarıya alıp iyice soğumasını bekledikten sonra bir bıçakla sandviç keser gibi ikiye kesilip, içine hazırlanan krema doldurulur. Eritilmiş çikolataya ters olarak batırılır ve donması beklenir. Ben eklerlerimi iki ayrı boy ve çeşitte hazırladım. Pastanelerde satılanlar gibi büyük ve atıştırmalık olsun diye küçük olarak. Büyüklerin üzerine çikolata sürdüm ve o şekilde bıraktım, küçükleri ise çikolataya batırdıktan sonra ayrıca bolca hindistancevizine buladım. (Eklerlerinizi dolapta saklamalısınız.)




Afiyet Olsun!

Pazar, Ağustos 19

Güveçte Tavuk Şnitzel...



Özellikle vaktiniz kısıtlı ve ani misafirleri gelen biri iseniz, bu pratik ve müthiş lezzetli yemeği mutlaka bir kenara not edin. Denerseniz asla pişman olmayacağınız bu tarif, mutfağımın vazgeçilmez tariflerindendir. Bu yemeği ayrı ayrı güveç kaplarında yapıp sunabileceğiniz gibi, şık borcam kaplarda da toplu halde yapıp sunabilirsiniz. İşte gereken malzemeler:

2 kişilik:
2 büyük ya da 4 orta boy tavuk fileto
1 paket tavuk pane harcı
2 adet küp küp doğranmış domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Yarım su bardağından biraz fazla su
Yarım su bardağı rende kaşar peyniri
3-4 sivri biber
3 diş sarımsak
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik, karabiber, kırmızı biber
Tavukları kızartmak için yarım su bardağı sıvı yağ




Filetoları hazır pane harcına göre hazırlayın. (Genelde önce 1 adet çırpılmış yumurtaya, ardından pane harcına bulanarak hazırlanıyor) Pane harcınız yoksa tuz ile tatlandırdığınız galeta unu da kullanabilirsiniz. Bir tavaya yağı koyup kızdırın, tavukları arkalı önlü kızartın. Güveç kaplarına alın.



Bir başka tavada 2 çorba kaşığı yağı kızdırın, içine iri doğranmış sarımsakları koyun ve hafif pişirin. İnce ince doğranmış biberleri koyup biraz kavurun. Domatesleri, salçayı ve baharatları ekleyin.
Biraz daha kavurduktan sonra suyu ekleyip kapağını kapatın. 10-15 dakika kadar kaynattıktan sonra domatesli biberli harcı, güveç kaplarına, tavukların üzerlerine paylaştırın.





Son olarak rendelenmiş kaşarları üzerlerine serpin. 200 dereceye ısıtılmış fırında kaşarlar biraz kızarıncaya dek pişirin.



Afiyet Olsun!

Perşembe, Ağustos 16

Tek Kişilik Tiramisu...

Tiramisu'yu her zaman hazır kakaolu pastaban ile yaparım ama kedi dili ile yapılanları da merak eder dururdum. Evde nicedir bekleyen kedi dillerini hem değişiklik hem de yemesi pratik olsun diye bu şekilde kullandım. İki katlı kek için kullandığım ölçünün yarısını kullanarak 1 paket kedi dili ile dört kişilik tiramisu hazırladım. Eğer normal kek ile yapmak isterseniz kedi dillerini kullanmayıp ölçüyü iki katına çıkarabilirsiniz.
Malzemeler:
12 adet kedi dili bisküvisi
2 çorba kaşığı neskafe
1 çorba kaşığı toz şeker
2 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı toz kakao
Krema için:
1 su bardağı+çeyrek su bardağı süt
1 çorba kaşığı tepeleme un
2 çorba kaşığı tepeleme toz şeker
1 yumurta sarısı
Yarım paket labne peyniri (100 gr.)
Önce kremayı hazırlayalım. Bir tencereye yumurta sarısı, sütün birazı, un ve toz şekeri koyalım ve iyice ezelim. Kalan sütü ekleyip, orta ateşte, kaynayana dek karıştıralım. Koyulaşan kremamızın biraz ılınmasını bekleyip labneyi ekleyelim. Mikser yardımı ile homojen bir karışım elde edelim.
Genişçe bir kabın içine sıcak su, neskafe ve 1 çorba kaşığı toz şekeri koyup karıştıralım. Bisküvilerimizi ortalarından ikiye bölelim, bu karışıma ikişer ikişer hızlıca daldırıp çıkaralım. Bisküvilerin tamamen neskafeli karışıma bulanması gerekiyor. (İçinde fazla bırakırsanız dağılmalarına sebep olursunuz.) Bisküvileri servis kabımıza koyalım, üzerine bir doluca çorba kaşığı krema dökelim hafifçe bisküvileri kapatacak şekilde yayalım. Üzerine tekrar neskafeli karışıma bulanmış bisküvi koyalım ve tekrar krema dökelim. Bir kat daha yapıp en son kremayla bitirelim. (Toplam kase başına altı küçük parça kullanmış olacağız.) Tüm kaseleri hazırladıktan sonra tiramisuların üzerlerine bir çay süzgeci yardımıyla kakao eleyelim. (Kremanın tamamı kakao ile kaplanmalı.)
Dolapta 1-2 saat soğumasını beklerseniz tadı daha güzel oturur.
Afiyet Olsun!

Cuma, Ağustos 10

Gökyüzündeki Martılar...Babam Melek Oldu...

Bugün 10 Ağustos ve sevgili babamın doğum günü. Tesadüf ki bu haftasonunu geçirmek üzere buraya geliyorlar. Post'u yayınlamak için onların yola çıkmasını bekledim ki önceden görüp de süprizi kaçmasın. Daha önce hiç babama özel bir pasta yapmamıştım. Erkek pastası olunca ya kremalı yapmalıydım ya da daha az süslü. Daha önce kitabevlerinden birinde karıştırdığım bir pasta kitabında gözüme çarpmıştı bu pasta. Bilmem aynısı oldu mu ama aklımda kalan böyle bir şeydi işte... Sevgili babam yazlıklarının balkonunda aynen bu manzarayı seyrediyor hergün, gözünün alabildiğine bir deniz manzarası ve gökyüzünden suya pike yapan martılar... Beğeneceğinden çok emin olarak yaptım bu pastayı. O da manzara, bu da.. ;)

Canım babam, hasta olunca üzerimize titrer, bize hiç dayanamaz, bir dediğimizi iki etmez. Ben ve kardeşim babamın prensesleriyizdir, babam da bizim kralımız. Babacığım seni çok seviyorum, Allah sana uzun ömürler versin, annemin ve bizlerin yanından hiç ayırmasın..

İşte böyle yazmıştım O'na olan duygularımı. Artık kralım yok. Dün gökyüzüne uçuverdi. Yaz başından beri boğuştuğu kansere yenik düştü. Artık elim yazar mı bir daha... İçimden gelir mi.. Böyle mi düşünmüştüm Türkiye hasretimi dindirmek için yola çıkarken... Bugün bir daha çıkıyorum yola. Babamı toprağa vermek için. Allah'ımdan sadece sabır diliyorum. Bir de geride kalan sevdiklerim için sağlık... Benden haber beklerken böylesini beklemiyordunuz biliyorum. Acımı paylaşmak istedim hepsi bu.

Çarşamba, Ağustos 1

Tatilden döndüm... Artık mutfaktayım.. :)


Çok kolay olmadı mutfağa adapte olmak... Önce bir sürü iş güç, sonra o işlerin yorgunluğu... Ama bu yorgunluk dünyalar iyisi, kardeşim gibi sevdiğim bir dostumun doğumgünü için bir pasta yapmaktan alıkoyamazdı beni ve sabırsızlıkla mutfağa attım kendimi... Pastamın şekline şemaline her zamanki gibi spontane karar verdim. Aslında herşey haftasonu Kadıköy'de pasta malzemesi bakarken başladı. Bir rafta renkli tozşekerler gözüme çarptı ve "acaba bunları nasıl değerlendirebilirim?"le başlayan beyin yolculuğum ellerimi bu sefer de bu şekilde yönlendirdi.

Bugün pastamızı arkadaşlarımızla afiyetle yedik, pastanın tadından daha güzel olanı ise sevgili arkadaşımın gözlerindeki sevinç ışıltısıydı... İyi ki doğdun Gülsen... İyi ki yollarımız birleşmiş...
Yapım aşamaları:
Pastamın içeriğini tamamen Yıldız Çiçekli Pasta'mla aynı yaptım. Beyaz şeker hamurumla kapladım.
Pastanın üzerindeki şekiller için bir gece önceden üç ayrı renkte hamur hazırladım, her bir renkte hamuru kalınca açıp değişik kalıplarla şekiller çıkarttım. Takı malzemeleri satan bir dükkandan aldığım telleri kısa kısa keserek, hazırladığım şekillere sapladım. Daha ağır çeken şekiller için telleri ikiye katlayıp birbirine dolayarak sağlamlaştırdım.

Kalan hamurları uzattım, örerek birbirine doladım. Pastamın alt kenarına dikkatlice yapıştırdım. Üstü için beyaz hamurdan iki uzun şerit hazırlayıp birbirine doladım, pastamın üzerini ortalayıp yerleştirdim.


Renkli toz şekerleri birbirne karışmamasına dikkat ederek beyaz yuvarlağın içini doldurdum. Son olarak hazırlamış olduğum şekilleri toz şekerli kısıma dağınık şekilde yerleştirdim.



Not: Resimlere tıklayarak aşamaları daha detaylı görebilirsiniz.