Cuma, Haziran 29

Pasta Çalışması Yaptık..!


Bugün sevgili Nurten'le biraraya geldik ve şeker hamurlu pasta yaptık. Ne zamandır pasta yapmak için sebep bulamıyordum, sağolsun Nurten imdadıma yetişti. Yarın öğretmen arkadaşlarıyla bir veda partisi düzenleyeceklermiş ve arkadaşları O'ndan bir pasta istemişler. Ben de fırsat bu fırsat, bu vesileyle işe bulaşır ama yemek zorunda kalmam diye atladım, hemen gel bende yapalım diye. Ortaya doğaçlama bir pasta çıktı, tabii bizi bir katlı pasta da kesmedi, ikinci katı da çıkalım dedik. İşte ortaya böyle bir şey çıktı... Pastamızın yapım aşamalarının diğer resimlerini sevgili Nurten'in sitesinde de görebilirsiniz. ;)
Pastamızın pandispanyası herzamanki tarifimden. Yalnız alt katın pandispanyasını hazırlarken, çilek şurubu ile tat ve koku ekledik. Kreması için 200 gr. krema ve 200 bitter çikolatayı birlikte erittik, dolapta soğuttuk ve çırptık. Dr. oetker kakaolu pasta kremasını tarifine göre hazırladık ve diğer kremamızla birleştirip tekrar çırptık. Ara katları sütle ıslatıp muz ve damla çikolata ile zenginleştirdik. Dışını da krema ile kaplayıp dolapta 1 saat bekledik. Daha sonra pastamızın alt katını pembe, üst katını ise yeşil renkte şeker hamuru ile kapladık, süslemeleri hazırlamak için dolaba kaldırdık.



İki ayrı renkte hamurdan şeritler hazırladık.


Pastamıza simetrik olarak yerleştirdik. Alt kısmı bilye büyüklüğünde toplarla çevirdik.


Pembe hamurdan basit güller hazırladık.


Üst kata koyacağımız pasta alttakini bozmasın diye kalın kürdanlarla destek yaptık, kalın bir plastik tabakadan yuvarlak kesip bu kürdanların üzerine yerleştirdik. Onun resmini çekmeyi unutmuşuz :)

Üst katı yerleştirdik.


Hazırladığımız yaprak ve çiçeklerle süslemeyi bitirdik. Aslında küçük çiçek kalıpları ile çiçekler de hazırlamıştık ama süslemesi bize kafi geldiği için onları kullanmadık :)


Cuma, Haziran 22

Vişneli & Şeftalili Kek

Yaz ayları için çok hafif ve lezzetli bir kek tarifi. Evde kalan bir avuç vişneyi ne yapayım derken ortaya çıktı. Denerseniz pişman olmazsınız benden söylemesi ;)

Malzemeler:
4 oda ısısında yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 paket şekerli vanilin
1 paket hamur kabartma tozu
2 su bardağı un
Yarım su bardağı vişne
2 küçük sert şeftali-küp küp doğranmış

Yapılışı:
Yumurta ve toz şekeri, şekerler eriyinceye dek çırpın. İçine yağ ve süt ilave edin, tekrar çırpın. 2 su bardağı unu, kabartma tozu vanilini ekleyin. İyice karışıncaya dek tekrar çırpın. Yağlanmış kek kalıbına dökün. İçine küp doğranmış şeftalileri boşaltıp bir çatal yardımı ile karıştırın. Vişneleri düzgün bir biçimde yerleştirip parmağınızla hafifçe bastırın. 175 dereceye ısıtılmış fırında, ilk 20 dakika kapağını açmadan pişirin.
Afiyet Olsun!




Not: Vişneleri kek hamuruna katmadan önce biraz unlarsanız benimki gibi dibine kadar gitmesini engellemiş olursunuz, sonradan aklıma geldi ;)

Pazartesi, Haziran 18

Buharda Çin Mantısı...

Blogumu güncellememi bekleyip bekleyip de iştah açıcı, yeni bir pasta yerine bu resmi görünce ne düşündünüz bilmem ama ben o kadar pastadan sonra dönüp de mayolu halimi aynada görünce "dumur" oldum. O nedenle uzun zamandır hiçbir şey yapasım yok. Bu aralar daha hafif beslenmeye çalışıyorum. Tatilden bir döneyim o zaman tekrar kendimi mutfağa atacağım ;)

Çin yemeklerini ailecek çok seviyoruz. Arada krizimiz tutuyor, bu nedenle ya dışarıya atıyoruz kendimizi ya da evde vaktim varsa ben pişiriyorum. Geçenlerde bir akşamüstü Çin yemeği krizim tutunca aklıma en çabuk Çin mantısı hazırlayabileceğim geldi. Aslında Türk mutfağı tutkunları yoğurtsuz tereyağsız mantıyı tercih etmeyeceklerdir ama bu mantının lezzeti gerçekten çok başka. Hazırlaması da bizimki kadar zahmetli değil, ama zaten ikisi aynı kulvarda da değil. Bu arada internette varolan tariflerin hiçbiri gerçek Çin mantısı tarifi değil. Kiminin hamuruna nişasta konduğu yazılmış. Tarifin orjinali, orjinal birinden, Çince hocamdan. Tarifi herşeyiyle göz kararı yaptığım için tahmini veriyorum. Hamuru hazırlamak çok kolay olduğu için az gelirse tekrar yapılabilir.
İşte tarif:

Hamuru için:
1 su bardağı su
Alabildiğince un
1 çay kaşığı tuz

İçi için:
Rendelenmiş 1 kereviz(mevisimi geçtiğinden bulabilmek zor ama koymasanız da olur)
300 gr kadar kıyma
2 sap incecik kıyılmış pırasa
4 çorba kaşığı soya sosu (tuz yerine koyuyoruz, yoksa sadece damak tadınıza göre tuz koyabilirsiniz)
Arzu ederseniz karabiber (ama onlar koymuyorlar)

Hamuru güzelce yoğurup üzerini kapatın, mantının içi hazırlanırken dinlensin. İçini karıştırak hazırlayın. Büyük bir yüzeyde yumruğunuz kadar bir hamuru, unlayarak ve yapışmamasına gayret ederek bir oklava ile 2 mm. kadar kalınlıkta açın. Normalde Çinliler bu mantıları fındık kadar kestikleri hamurları tek tek açarak hazırlıyorlar. Ben her iki şekilde de yaptım ama tek parça hamur açıp bir bardakla hamurdan yuvarlaklar kesmek bana daha pratik geldi. Hocam bu fikre çok güldü o ayrı ;)
Kestiğimiz hamurlara bir tatlı kaşığından fazlaca iç harcı koyun, mantıyı ikiye katlayın, bir kanadı düz kalacak şekilde ve diğeri de onun altına yapışacak şekilde kıvırarak kapatın. içi kaynar su dolu bir kaba oturtulmuş delikli kaba dizin ve ağzını kapatın. 20-25 dakika kadar buharda pişirin. (Eğer bu tarzda pişirme kabınız yoksa bolca kaynar suda da haşlayabilirsiniz) Buharda mantıyı soya sosuna ya da acı sosa batırarak yiyebilirsiniz.
Afiyet Olsun!



Pazartesi, Haziran 4

Gül Sepeti...


İşte aşağıda ipucunu verdiğim son çalışmam. Bu pastayı yayınlamayı beklememdeki sebep bir süpriz içindi. Bugün kayınvalidemin doğumgünü. Kendisi nicedir onun için bir pasta yapmamı istiyordu. Ne hain gelin, bu kadar pasta yapmış ama hiç yedirmemiş mi demeyin, aslında daha önce çok pastamı tattı ama haklı olarak ona özel bir tane olsun istiyordu. Süpriz olarak bir buket çiçek göndersem demiştim, ama sipariş verilince ne gideceği de garanti olmuyor. Ona özel bir pasta istediğini de bildiğimden ikisini biraraya getirdim ve ona blogumdan bir sepet gül yollayayım dedim. :)

Buradan bu pasta aracılığıyla doğum gününü kutlamak istiyorum. Her zaman bana destek olur, özel günlerimi unutmaz, beni hediyelere boğar... Evime misafir olarak gelse bir dakika oturmaz, ağzımdan "canım şunu istiyor" lafı çıksa, ne yapar yapar pişirir. Evine gitsem prenses gibi ağırlar... Anneciğim iyi ki doğdun ve iyi bir evlat yetiştirdin. Allah sana sağlıklı, mutlu ve en önemlisi huzurlu bir hayat versin...


Bu pastamı cuma günü hazırladım çünkü çok yoğun bir koşuşturma içinde vakit ayıramayıp, baştan savma görünmesinden korktum açıkçası. Pastaya hazırlığım 1 haftadan öncesinden başladı. Aslında bu tarz üç boyutlu pastalarda krema olmuyor, bol çikolatalı bir kek pişirilip traşlanarak şekil veriliyor. Ama ben içinde krema olmadığını bilirsem pasta yapmış gibi hissetmeyeceğim için buna bir çare buldum. Pastamın içinde hazır pasta kremasına eritilmiş kuvertür katarak elde ettiğim krema, bir katında muz, bir katında damla çikolata vardı. Kekimi de herzamanki pandispanya tarifim ile kakaolu pişirdim. Pastamı çok az sarı gıda boyası katarak yoğurduğum şeker hamuru ile kapladım yalnız, keke giydirmek çok zor oldu. Kenarlarda biraz problem yaşadım malesef. Güllerin altına döşemek için iki renk yeşil şeker hamurunu karıştırıp rendeden geçirdim. Sap kısmını ise temiz bir plastik çubuğun etrafına şeker hamuru sararak oluşturdum. Sepet görüntüsü verebilmek için hamura bir bıçakla hafif çapraz çizgiler yaptım. Pastayı keserken sepeti yan yatırıp, ince olarak dilimledim. Aşağıda pastamın yapım aşamalarına bir göz atabilirsiniz, resimlere tıklarsanız daha büyük olarak görebilirsiniz.