Pazartesi, Nisan 26

Oğlum 4 yaşında, Şangay'da yeni bir sayfa...


Uzun bir aradan sonra merhaba hepinize. Ara ara girebildiğim kadarıyla blogumda hala yorumlarınızı görmekten dolayı çok mutluyum. Sizleri çok özledim ama yapacak o kadar çok işim vardı ki... Belki hatırında kalanlarınız olmuştur, bu senenin bizim Çin'deki son yılımız olması gerekiyordu. Ama şartlar farklı gelişti ve en az üç yıl daha buradayız gibi görünüyor. Sizlerle haberleşemediğim süre boyunca taşınma hazırlıkları yaptım. Artık Wuhan'da değil Şangay'da devam ediyoruz maceramıza. Şangay'a yerleşeli sadece iki hafta oldu. Bir kaç ay öncesinden ev bakmaya başlamıştık, sonunda bize uygun bir yer bulduk ve nihayet taşınma işlerimizi bitirdik.

Burası eski yaşadığımız şehirden çok daha farklı. Sanki Çin'de değil bir Avrupa ülkesinde gibiyiz. Etrafımızda çok fazla yabancı var tabii oldukça fazla sayıda Türk de. Gelmeden önce bir e-mail grubu sayesinde çok hoş insanlarla tanışmıştım. Gelir gelmez de buluştum. Dün ise 23 Nisan dolayısı ile hazırlanan bir aktiviteye katıldık. Bu sayede pek çok da Türk'le tanışma fırsatı buldum. Şimdiden kendimi buradaki yaşama ayak uydurmuş kabul ediyorum ama eski arkadaşlarımı da çok özlüyorum. Aslında şehir değişikliği yapmak, ülke değişikliği yapmaktan daha kolay. Üstelik bir sonraki gittiğiniz yerin eski şehrinizden daha fazlası varsa o zaman daha bile kolay oluyor. Burada Türkiye'de olan hemen herşeyden var. Bu da yemek pişirmeyi hobi edinen benim gibiler için bulunmaz bir nimet.

Yine de tüm olumlu yanlarına rağmen burası bize hala çok yabancı. Wuhan'da pek çok anımızı, arkadaşımızı bıraktık. En zoru oğlumuz için oldu, geride kalan arkadaşlarını çok özlüyor, onları dilinden düşürmüyor. Yenilerine de alışacağı zaman gelecek ama sonunda yine ayrılmak zorunda kalacağız. Expat hayatı gerçekten kolay değil. Yeni bir yer, alışma devresi ve derken ayrılık. Bakalım üç yıl sonra neler olacak, zaman ne gösterecek...

Geçen süre zarfında buralarda pek yoktum ama mutfağım tam yol çalıştı. Özellikle de eski şehrimizden ayrılmadan önce oğluma erken bir doğumgünü ve veda partisi düzenledik okulunda. Bu seneki temamız Tren Thomas'tı. Pasta malesef taşınma telaşım nedeniyle istediğim gibi olmadı, figürlerde de zorlandım gerçekten. Ama oğlumun pastasını görünceki sevinci yeterdi doğrusu. Bugün O'nun gerçek doğumgünü, blogumda yer vermeye o kadar alıştım ki, yine arşivleyip sizlerle paylaşmadan duramadım olanca yoğunluğumda.

Bu pastanın içi için yeni bir pandispanya denedim, yiyenler bayıldı. Pandispanyanın tarifini yanlış hatırlamıyorsam "allrecipes.com"dan almıştım ama linki bulamıyorum şimdi. Bu tarifi yapıp öylece de yiyebilirsiniz, tarifte hiç çikolata kullanılmamasına rağmen oldukça yoğun bir çikolata tadı alıyorsunuz. Pandispanyayı 1-2 gün önceden yapmanız halinde de traşlamaya da çok uygun oluyor. Pastanın kreması için de çikolatalı ganaj hazırladım.

Pandispanya için malzemeler (İki katlı bir pasta için 1,5 ölçü hazırladım, aşağıdaki ölçüler tek bir pasta için)

2 kap kaynar su (cup ya da 1 su bardağına göre ölçebilirsiniz)
1 kap kakao
2+3/4 kap un
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
200 gr. yumuşak tereyağı
2+1/4 kap toz şeker
4 yumurta
1 paket şekerli vanilin

Yapılışı
  • Fırınımızı 175 dereceye ısıtalım. 22-23 cm'lik kalıbımızı yağlayalım. Bir kapta kaynar suyu kakao ile karıştıralım, topak olmamasına dikkat edelim. Karışımı iyice ılınana dek bekletelim. Bir başka kapta un, tuz ve kabartma tozunu karıştıralım.
  • Büyükçe bir başka kapta tereyağı ve toz şekeri krema haline gelene dek 4-5 dakika çırpalım. Yumurtaları tek tek ekleyelim, her bir yumurtayı karışıma iyice yedirelim. Şekerli vanilini ekleyip sırasıyla biraz unlu biraz kakaolu karışımı ekleyerek her iki karışımı sırayla karışıma yedirelim.
  • Karışımı kalıbımıza döküp ısınmış fırınımızda pişirelim. (Fırınınızın kapağını ilk 20-30 dakika sakın açmayın)



43 yorum:

made in funda dedi ki...

yeni şehirde yeni mutluluklar dilerim sizin için canım...pastan harika olmuş.nice güzel yıllara diliyorum..sevgiyle...

fatoş dedi ki...

Esracım merhaba seni birdaha göremiyecem diye çok üzülüyordum ,şükür kavuşturana ,yeni tariflerini ,güzel haberlerini sabırla bekledim,bugün tekrar bir bakayım dedimki süprizle karşılaştım ,taşınmana sevindim hemde Şangaya benim en beğendiğim şehre ne güzel ,biz pudong daydık oraları çok iyi biliyorum siz neresindesiniz ama herneresi olursa olsun çok güzel seninde beğeneceğini umuyorum ,tariflerinle birlikte oralardan bahsedersen sevinirim ,heyecanla bekliyorum sana ve ailene şanghayda mutluluklar sevgilerr....

Aybike Ceylan dedi ki...

Hayirli ve ugurlu olsun Esra'cigim,
Saglik olsun da varsin uzasin.
ellerine saglik, harika olmus ve de nice guzel ve saglikli seneler oglusuna.
Sevgiler..

Betül KAVAL dedi ki...

Esracığım yeni şehrinde mutluluklar diliyorum sana. Uzun zamandır düşünüyordum acaba tekrar yazmayacakmı diye. Görünce inan çok mutlu oldum. Pasta bence çok güzel olmuş ellerine sağlık.

sevgiler öpüyorum..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Esracığım sen Şangay diye yazınca birden şaşırdım evet ben de bu senenin son olacağını düşünüp hatta İstanbul'da buluşuruz diye düşünmüştüm ama geldiğinde inşallah görüşürüz canım önemli olan iş değil mi? Çok özlemiştim seni de yazılarını da. Ayrıca Şangay'da mutlu olmana da çok sevindim. Hayırlı olsun tatlım. Oğluşuna uzun ve güzel yaşlar dilerim pastasını çok sevdim ellerine sağlık canım. Artık daha çok yazını bekliyoruz tatlım. :)))

Sevgiler,
Evren

bir dilim bir tutam dedi ki...

Esracim aramiza tekrar hosgeldin... Gerci son yazindan sonra (bloguna girmede yasadigin sikintilar)bende ugramaz olmustum.Arkadas listemdede güncelenemedigi icin sürekli assagilara kaydin.Ama bugün post unu görünce gözlerime inanamadim...
Shangai diger kaldigin yere göre cok güzelmis...Öylede zaten Esimde anlata anlata bitiremiyor...
Insallah burada baglanti sikintisi cekmessin...
Güzel pastalarini merak ile bekliyoruz..Berlinden sevgilerimle...

Gözde Pasta dedi ki...

Bu pastalar Bir harika..Ellerinize sağlık...Sizi yakından takip ediyorum,başarılarınızın devamını diliyorum...(www.gozdepasta.blogspot.com)

neslihan erzincan özgür dedi ki...

sevgili Esra,yeni evinde güle güle otur.dilerim en kısa zamanda şehre alışırsınız.mutluluklar diliyorum.pastan harika görünüyor.oğluna nice güzel yıllar dilerim.doğum günü kutlu olsun.sevgilerimle...

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Canım,

uzun zaman oldu yazışmayalı, sen post yazmayalı...Listemde üste çıktığını görünce inanamadım nasıl seindim anlatamam...

Herşeyin yolunda olduğunu, keyfinini yerinde olduğunu görmnek bana inanılmaz keyif verdi...

Miniğimin doğumgünü kutlu olsun, sağlık, mutluluk ve huzur peşinizi asla bırakmasın...

Sevgiyle kal canım....

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Merhaba esra'cığım,
Sayfanı güncellediğini görünce çok sevindim. Çok özledik seni ve o güzel yazılarını.
Yaşasın, Şangay'la birlikte birtakım mahrumiyetler de bitecek desene.Tabii, oğluşun için biraz zor olacak ama inşallah çabuk adapte olur yeni çevre ve arkadaşlarına.
Ne çabuk geçiyor zaman( senin için belki değil ama)sanki daha yakınmış gibi geliyor oğlunun ikinci yaş günü. Nice nice senelerde çok mutlu olsun canım.
Ümit ederim, yine bizi o güzel eğlenceli yazılarından ve maceralarından mahrum bırakmazsın.
Pasta harikulade, ellerine sağlık.
Çok sevgiler,

ufukmutfakta dedi ki...

Oğluşunun yeni yaşı hayırlı ve uğurlu olsun. Nice nice yaşlar görsün. Yeni şehrinizde sana da güzel günler diliyorum. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

esracım oğluşunun doğum günü kutlu olsun nice nice güzel yıllara pastası harika ellerine sağlık ,yeni şehrin ve yeni evin hayırlı olsun mutlu olman dileğimle sevgiler

Adsız dedi ki...

Esracım ne güzel yazılarını tekrar okuyabilmek. Şangay'da daha da güzel günler geçirirsiniz inşallah. Oğlunun yeni yaşını kutluyorum, sevgilerimle...

hcr hobi atölyesi dedi ki...

canım çok özlüyoruz seni,
pastan şahane ,oğluşlarıda büyütüyoruz
yaşlanıyormuyuz ne:)
kocaman sevgiler size...

seçil dedi ki...

Esra merhaba, oğlunun yeni yaşını kutlrım, nice mutlu, sağlıklı yıllar görsün inşallah. Şangay maceran ileride harika bir şekilde hatırlanacak anılar bırakır dilerim.

Unknown dedi ki...

Yani Esracım, hele şükür, skypeta yoksun, msnde yoksun, blogta yoksun, özlettin kendini, Şangay günleriniz hayırlı olsun canım. İlkoş'un da doğum günü kutlu ve mutlu olsun, Allah uzun ömürler versin.Pastaya diyecek yok, gene konuşuyor:)) Umarım artık daha sık yazarsın. öpüyorum seni tatlım. İzmir'den kocaman sevgiler.

meral cebeci dedi ki...

CANIM Ödülün var :)))

http://pastamarzipan.blogspot.com/2010/05/ilk-odulum-yuppiiii.html

sedaca dedi ki...

Esra merhaba, e-mail adresini göremedim, rica etsem sedacetin1907@hotmail.com 'a bir mail gönderir misin ?
sevgiler
seda

hanimeli21 dedi ki...

Insallah bir gun gelir de ben de yeni evimden yaziyorum diyebilirim.Ben bu pastayi gorsem 4 degil bes yasima bile girerdim, oglun ayip etmis ; )
Allah uzuun , saglikli omurler versin.

hanimeli21 dedi ki...

Yazmayi unutmusum seni coook ozluyorum ( yani seni gormedigim icin postlarini diyecektim)

ernur dedi ki...

ellerine emeğine sağlık....
oğluşunun yeni yaşı mutluluk, sağlık getirsin inşallah....

Ceylan dedi ki...

Esra hayat cok garip ! Biz Azerbaycandan Istanbula geleli 1 yildan fazla oldu. 3 yil boyunca hergun donelim diye dua etmistim. Simdi bakiyorum da biz orada cok mutluymusuz ! Istanbulda yasamak zor zanaat ! tempoya ayak uydurmak o kadar yorucu ki ! Bu yuzden belki de oldugun yerin keyfini cikarmak en iyisi :) sevgiler !

Selen dedi ki...

Aaa, hayırlı olsun. Shanghai'daki 23.Nisan kutlamanızın haberlerini taa buralardan aldık biz. Oraya çok çabuk alışacağınıza eminim :)

Nilgün Komar dedi ki...

yeni şehriniz shanghai da mutluluklar dilerim.. evet orası avrupa havasında patronum çine gidip gelir bol bol foto çeker getirir oradan biliyorum.. sayılı gün çabuk geçer derler.. pastanız çok güzel olmuş.. çok beğendimmmmmmmmmmmmmmmmmmm oğlunuza sağlıklı güzel bir ömür dilerim..

YeMeK vAkTi dedi ki...

harika bir pasta olmuş...Yeni lyklar size şehrinizde mutluluklar sizlere...sık sık yazarsınız artık

Zehra Gürgen dedi ki...

Pasta çok güzel olmuş, açıklamalarda çok faydalı. Pandispanyanızı deneyeceğim. Bu sıcaklarda pek sevmesemde şeker hamuru ile uğraşmayı küçük bir pasta çalışacağım. Şangay'da başarılar ve mutluluklar dilerim.
sevgiler Fethiye'

Emy dedi ki...

Sevgili Esra,
Sayfani 2 haftadan beri takip ediorum..Sanirsam mesgulsun yeni tarifleri henuz goremedim:(Gecende bir zayiflama kitabi hakkinda bilgi vermissin.Ben de Dubai de yasiorum ve kitap dili fransizca.Biraz daha bilgi verebilir misin ?
TR den istek yaparim referansina gore..Simdilik hoscakal..sevgiyle..

Ebru dedi ki...

Cok sevindim yeniden yazmaniza. Üstelik benim en iyi arkadasim Hong'un dogum yerinde yasiyorsunuz artik. Oglunuzun pastasi harika olmus, ellerinize saglik, yeni yasi kutlu olsun. Almanya'dan sevgiler..

Zehra Gürgen dedi ki...

Kurbağa kurabiye tarifini ve yapılış tarzını kullanarak kuş kurabiyeler yaptım.Pek şirin oldular bir de fırında yayılmasalardı daha güzel olacaktı :)
güzel tarif için teşekkürler :)

Mimosa Café dedi ki...

acayip güzel bi pasta, bayildim! shangay deneyimlerinizi ilgiyle takip edecegim.

Unknown dedi ki...

Merhabalar. Sitenizi ilk defa goruyorum cok guzel. Ozellikle seker hamurlu pastalar. Bende denemeyi dusunuyorum ama bisey merak ediyorum. Bu seker hamuru pastanin uzerinde tas gibi mi oluyor yoksa yumusak bir hamur mu? Goruntusu kadar yemesi de guzel mi?

Feyza dedi ki...

Esra cım hayırlı olsun canım taşınmışsın güle güle otur yeni evinde..Yine harikalar yaratmışsın pastan çok harika maşallah oğluşunun da doğum günü kutlu olsun nice mutlu senelere....

Hobi Sepeti dedi ki...

Ellerine sağlık pasta çok güzel görünüyor ,geç de olsa oğlunun yeni yaşını kutluyorum.
Sevgiler.

Fatoş Öztürk dedi ki...

Merhabalar blogunu arkadaşları gezerken gördüm.Tek kelimeyle mükemmel.Hemen izlemeye aldım.Ayrıca teneke kutusuyla yaptığın kalıp çok güzel bir fikir seni kutluyorum.
Sevgiler...

narcicegirengi dedi ki...

Yazinizi okurken kendimi buldum ben de ingilterede yasiyorum ancak her an ulke ya da sehir degistirebiliriz. Gercekten herseye alistim ve ozleyecegim. Insallah yeni gidecegimiz yeri de sevebilirim. Yeni hayatinizda mutluluklar dilerim. Sevgiler:)
narcicegirengi

NiLaY dedi ki...

yeni hayatınızın size uğur getirmesi dileğiyle :) sevgiler..

casminella dedi ki...

iyiki döndün aramıza, hoşgeldin. pasta harika ellerine sağlık...

Ara sıra şangaydan haberler de verirsen, çok mutlu oluruz. incik boncuk, takı dükkanları falan...

modda twin dedi ki...

ayy yok artk :))) harika bu ya

Ferkay dedi ki...

Esracım bende çok uzun bir ara verdim
döndüğünü görünce çok sevindim. Olsun uzun aralarlada olsa haberleşmek çok güzel.
Sürenin uzamasına üzüldüm ama yeni arkadaşlar bulmana sevindim.
Mutlu ol.
Sevgiler..

mintinin dünyası dedi ki...

selamlar arkadaşım.pastaların şahane oluyor.ellerine sağlık.inan keyifle inceliyorum her birini.zevkle takip ediyorum çok şey öğreniyorum senden.
sevgiler....

http://belguzaranne.blogspot.com dedi ki...

gunaydın allah bağışlasın sevgıler

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

çok güzel bir pasta çok marifetlisıniz maşallah

Şimal Çeyizlik Elişleri dedi ki...

Çok güzel görünüyor :) elinize sağlık