Pazartesi, Ağustos 31

Ramazan Pidesi...


Çin'deki -muhtemelen- son senemdeki günlerim çok yoğun geçmeye başladı, sık güncelleyememden farketmişsinizdir belki. Üstelik önceden gitmeyi planladığım pasta okuluma daha gidip kayıt yaptıramadım henüz, çünkü bir türlü sıra gelmedi. Döner dönmez aldığım dikiş makinem sayesinde bu aralar dikişe merak saldım. Haftada en az iki parça kıyafet üretir oldum, bunun yanı sıra kumaş almak için haftada en az bir günümü kumaşçılarda harcar oldum. Bir yandan yine benim gibi buradaki son yılı hatta son ayları olan arkadaşlarımla daha sık vakit geçirmeye başladık. Arkadaşlarımdan altısı her hafta salı günleri benden yemek-pasta kursu vermemi rica ettiler. Bir de bundan sonra her perşembe buradaki bir Amerika menşeili restoranın çalışanlarına pasta yapımı ve dekorasyonu dersleri vermeye başlayacağım. Tüm bunların arasında blogumu ihmal ettiğimi biliyorum ama hem vereceğim derslerde yapacaklarımızı hem de önümüzdeki günlerde yapacağım bazı doğumgünü pastalarını yayınlayacağım buradan. Belki bu sayede blogumu ve sizleri ihmal ediyor olmanın suçluluğunu biraz olsun hafifletebilirim.
Gelelim bu tarifin konusuna. Memleketten uzak olmanın eksilerinden biri de alışık olduğumuz lezzetlerden ayrı kalmak. Önceki pek çok denemelerimden de biliyorsunuz, simit, ekmek gibi hep ülkem lezzetlerini yakalamaya çalıştım. Ramazanın başından beri de, bu sefer mis gibi kokan ramazan pidesi yapabilmenin hayalini kuruyordum. Geçtiğimiz hafta internette pek çok araştırma yaptım ama bulduğum pideler hep pastane pidesi tarzıydı. Bu nedenle kendi ölçü ve tarifimi oluşturmaya karar verdim. Aldığım sonuçtan çok memnunum. Özellikle yurtdışında yaşayıp ramazan pidesi bulamayanlara tavsiye ediyorum.
Malzemeler:
3 su bardağı+2 dolu çorba kaşığı un
2 çay kaşığı tuz
4 çay kaşığı instant maya
1,5 su bardağı ılık su
1 yumurta sarısı+1 çorba kaşığı sıvı yağ
Susam, çörekotu
Geniş bir yoğurma kabına unu koyalım. İçine mayayı döküp karıştıralım. Tuz ve suyu ekleyelim. Yoğurarak ele yapışan bir hamur hazırlayalım. Hamur hazır olunca üzerine biraz un serperek hamuru toparlayalım. Üzerini bir havlu ile kapatıp bir saat mayalanmaya bırakalım.

Süre sonunda kabaran hamurumuzu tekrar yoğuralım. (Ele sürekli yapışan bir hamur olacak, endişe etmeyin) Elimizi unlayıp hamuru bulunduğu kaptan sıyırıp çabuk hareketlerle top şekli verelim. Bolca unladığımız fırın tepsisinin ortasına koyalım. Üzerine çok az un serpip elimizle bastıra bastıra hamuru büyütüp yuvarlak hale getirelim.
İyice büyüttüğümüz hamurun kenarlarına elimizin ayasıyla bastırıp resimdeki gibi şekil verelim. Sonra bir bıçak yardımı ile hamurun üzerine çizgiler yapalım. Tekrar tepside 45 dakika mayalanmaya bırakalım. Süre sonunda hamurumuzun üzerine sıvı yağlı yumurta sarısını bir fırça yardımı ile sürelim. Bolca susam ve biraz çörekotu serpelim. Önceden ısıtmadan fırına koyalım, fırını 225 dereceye ayarlayalım. Üzeri kızarana dek pişirelim.



Afiyet Olsun!

34 yorum:

Adsız dedi ki...

Esracım,
süper süper süperrrrr!!!! Ellerine sağlık canım.

derya öz/izmir

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Önceki yıl ben de yapmıştım ramazan pidesi, ev yapımı olunca tadı bir başka oluyor. Memleket hasretini bir parça da olsa dindirmesine sevindim... Kurs çalışmalarını da merakla bekliyorum. Belki dikiş çalışmalarından da örnekler verirsin? Ellerine sağlık sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Çok ama çokkk nefis görünüyor..Aşamaları eklemeseydin fırından aldın sanacaktım..Bu kadar başarılı pideyi sanırım ilk görüyorum..Ellerine sağlık canım..Hayırlı iftarlar şimdiden..



Sevgilerle

Unknown dedi ki...

Esracım misss gibi kokar ellerine
sağlık afiyetle yiyin kocaman sevgi
ler...

made in funda dedi ki...

canım tarbrik ederim seni.ramazanda pidesiz olmuyor gerçekten.piden misler gibi olmuş.afiyetler olsun...

Zeynep dedi ki...

İyi ramazanlar acemi şef:)
maşallah gündemin baya dolu,hem de kişisel gelişimine katkısı olan şeyler yapıyorsun, ne güzel:) Çincen ne alemde, kursu da çince mi vereceksin? Şimdiden başarılar!

Sevgi Küçük dedi ki...

kuzummm gelmişşşşş
gelirkende eli boş gelmemişşş :D
ellerine sağlık canım benim. günlerin koşturmacalı ama oldukça güzel geçiyor okuduğum kadarıyla, tatlı yorgunluklar bunlar. :)
çok öpüyorum seni

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

canımın içi, ne kadar sevindiğimi anlatamam sana...Hayırlı uğurlu olsun...Bunların katbekat devamı gelir inşallah, hep böyle güzelliklerle yoğun olursun umarım...

Heyecanla bekliyorum gelişmeleri...

Sevgiyle kal sımsıkı kucaklıyorum seni canım...

kedicibasi dedi ki...

çoook iştah kabartıyor. ben de denemek istiyorum tarif için teşekkürler

Mutfagimdaki Lezzetler dedi ki...

Sevgili Esra'cigim,
Ilk once yazini okudugumda resmen basim dondu desem gulermisin?Bu ne yogunluk bu ne hareketlilik boyle sana 41 kere masallah :-)
Bu arada ramazan piden cok guzel gorunuyor sen yaparsin'da olmaz mi?Ellerine saglik
Sevgiler
Elif / Londra

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Merhaba canım:) Çok güzel haberler bunlar. Süpersin!(Laf olsun diye söylemiyorum!)Piden de harika görünüyor. Bir türlü evde yapamadım ben. Bir haftasonu tarifini denemeliyim:) Öptüm:)

meleginmarifetleri dedi ki...

Esracım oldukça yoğun günler var önünde desene artık bizlerde buradan seni takip ederiz bekliyorum yaptıklarını yapacaklarını kolay gele..
Pide de harika olmuş bence ellerine sağlık kendine iyi bak hoşçakal.
by

Unknown dedi ki...

canım çalışmalarını merakla bekliycem ,piden harika inanki burdakilerden bir farkı yok afiyet olsun sevgilerimle

Unknown dedi ki...

evde yapılan pide de bir başka güzel oluyordur herhalde.ellerine saglık.

hanife dedi ki...

eline koluna yüreğine sağlık pide nefis olmuş,hep diyorum senin yazılarını tariflerini çok seviyorum

Melahat Yıldız dedi ki...

Merhaba;

Sitenizi ilgiyle izliyorum.Özenli açıklamalarınıza(fotoğraflı ve sıralı)ve çalışmalardaki titizliğinize özenmemek mümkün değil.Sizden alıp uyguladığım tarifler de son derece başarılı.Emeğinize sağlık.Bu arada bu yoğunluğa da kolay gelsin demek daha doğru galiba.


Melahat/İzmir

müjde dedi ki...

Süpersin Esracığım.Ellerine sağlık.Sevgiler....

Unknown dedi ki...

Missss gibi olmuştur.Sıcak sıcak ne güzel yenir ellerıne sağlık canım.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Pidenin kokusu taaaaaa Hollandaya geldi:) Ellerine saglik.

Betül KAVAL dedi ki...

esracım verdiğin haberler çok sevindirici canım. tebrik ediyorum seni. pide de nefis gözüküyor ellerine sağlık canım.

sevgiler öpüyorum..

Kurabiye Diyarı dedi ki...

çok güzel görünüyor, kızarmış, sıcak, taze :) ellerinize sağlık

burçak

Narince dedi ki...

Esracığım, ders de vermeye başlamışsın, tebrik ederim.Evet evet bizi ihmal ediyorsun, sitemim var sana. Blogger' a ulaşma problemini çözmüş görünüyorsun, bu yüzden daha sık görüşebileceğimizi umuyorum. Kendine iyi bak canım.

handan(izmit) dedi ki...

arkadaşım merhaba ben handan(çin den)umarım hatırlarsın sana ulaşmak geç olduama blog sayfanın ismini bir türlü hatırlıyamadım neyseki aklıma geldi arakadaşım son senem demişsin çinde umarım dönersiniz görüşmek isterim bundan sonra takip edicem seni bu arada tariflerin süper mutfakta harikalar yaratmışsın arkadaşım bende çalışıyorun babam tül perde magazası açtı onun yanındayım senin telin silindi bende buradan haberleşelim arkadaşım görüşmek isterim oğlunu seni çok öpüyorum hakan beye selamlar kendinize çok iyi bakın.....

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

BENİMDE EŞİME SÖZÜM VAR BU PİDEDEN YAPACAGIM DİYE .ÇOK İYİ OLDU BURDA OKUYAYYIMDA BİR GÜZEL YAPAYIM .SENİN Kİ KADRA GÜZEL OLUR İNŞALLAH ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLER ESRACIĞIM

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Esracım, ramazan pidesini yapmayı kaç yıldır hayal ediyorum biliyor musun? Ama bir türlü faaliyete geçiremedim. ama galiba bu gidişle de çok zor...!

sihirlimerdaneblog.com dedi ki...

çok uzun zamandır yakından takip ediyorum sizi..nekadar güzel şeylere imza attığınızın farkındamısınız?
sizi taktir etmemek mümkün değil.başarılarınızın devamını diler bizi o lezzetli tarifleriniz ve görsel estetiklerinizden mahrum bırakmazsınız:)

pervin dedi ki...

sevgili esracım yogun günlerinde kurs hayatında sana başarılar diliyorum pidende nefis gözüküyor ellerine sağlık sevgiler canım...

yemekoloji dedi ki...

Canım pide nefis olmuş Ben de yapıyorum. Aratmıyor fırınlarınkini ellerine sağlık canım bu arada pastaları sabırsızlıkla bekliyorum sağlıcakla kal canım

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Deryacığım teşekkür ederim :)

Ayselciğim senin de eline sağlık canım. Dikiş çalışmalarımdan örnek vermeyi çok isterim, belki vaktim olursa bir blog açarım ;)

Oyacığım çok tatlısın :) Sağol içten yorumun için.

Deryacığım çok sağol :)

Fundacığım çok teşekkür ederim :)

Zeynepciğim sana da iyi ramazanlar canım. Sadece vaktimi doldurmaya çalışıyorum çaktırma ;) Çincem yeterli durumda ama ilerlemiyor artık :) Kursları ingilizce veriyorum canım çok sağol başarı dileklerin için.

Sevgiciğim!! Çok sağol canım, sesini duymayı seviyorum ;)

Züzüm!!!Çok yoğunum değil mi? Bunlarla doldurmazsam günümü halim nicedir biliyorsun ;) :) Öpüyorum seni çok!!

Sevgili kedicibaşı çok teşekkür ederim yorumun için, umarım dener ve memnun kalırsın.

Elifim!!!! O yoğunluğa ihtiyacım var benim ;) Bakalım altından kalkabilecek miyim hem? Öpüyorum çok, çok sevindim uğradığına.

Seblacığım merhaba!! Bir üst yoruma bak :) Vaktimi doldurmaya çalışıyorum beynimi meşgul ediyor :) Öptüm seni!

Melekciğim çok sağol canım uğradığın için, öpüyorum seni çok.

Dilekciğim çok teşekkür ederim uğradığın için öpüyorum.

Eylem çok teşekkür ederim yorumun için.

Hanifeciğim çok teşekkür ederim, ne kadar içtensin.Görüşmek üzere canım.

Sevgili Melahat, hoşgeldiniz bloguma. Çok teşekkür ederim bu yüreklendirici sözleriniz için. Sık sık görüşmek dileğiyle.

Müjdeciğim çok teşekkür ederim canım.

Sevgili "sadece yemek" çok teşekkür ederim yorumun için.

Düşbahçesi çok sağol canım.

Betülcüğüm çok sağol canım ben de öpüyorum.

Burçak çok teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için.

Neclacığım çk haklısın, affet. Çok tembelleştim bu aralar. Daha sık güncellemeyi diliyorum blogu ama en çok da yaptıklarınızı gezmeye vakit ayırabilmeyi umuyorum. Çok içtensin teşekkür ederim canım.

Handancığım ne demek hatırlar mısın, hiç unutur muyum seni ben? Döner dönmez kaldığımız yerden devam edeceğiz dostluğumuza. Seni burada gördüğüme çok sevindim inan ki. Babanın mağazası hayırlı uğurlu olsun, çalışmaya başlamana da çok sevindim. gelince ararım ben seni. Çok öptüm.

Neşeciğim inşallah beğenirsin yaparsan. Şimdiden eline sağlık, öpüyorum.

Nazifeciğim inşallah istediğin bir sonucu alırsın canım, çok sğaol uğradığın için.

Sevgili sihirlimerdane çok sevindim güzel sözlerinize. Beni mahcup ve kıpkırmızı ettiniz şimdi :)

Pervinciğim çok teşekkür ederim canım.

Zeynepciğim bir de senin tarifini denemek isterim, eline sağlık. Öpüyorum çok
Sevgilerimle,
Esra

sermoon dedi ki...

vallahi yaptim,pek bi guzel oldu.sabaha karsi 5 te gidip eksik olan malzeme yumurta almama degdi...super oldu,lezzetli oldu..hatta bayatlamiyorda :))
hala var dolabimda...isitip yiyorum sabahlari.iyiki varsin acemi sef:))cook tesekkurler

Rumeli Kızanı dedi ki...

Esracım ne zamandır ne bloğumla ilgilenebiliyorum ne de blogları ziyaret edebiliyorum. Tezim ve yoğun iş temposu bütün vaktimi alıyor ama az kaldı. Ben de çok yakında senin gibi yurt dışında yaşayanlar kervanına katılacağım gibi görünüyor. Yeni bir hayat, tüm zorluklarına rağmen iyi gelecek herhalde. Eline sağlık piden çok lezzetli gözüküyor...

sarımutfak-hande dedi ki...

nefis bir görüntü ellerine sağlık cnm

bir dilim bir tutam dedi ki...

Esracim nihayet bende yakinda Cin'i görecegim.Esimin isi dolayisiyla beniden yaninda götürüyor.Gerci minik bir gezi olacak ama simdiden cok heyecanliyim.Ningbo ve Pekingde bir iki gün kalacagiz....

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Seraycığım sevincimden zıpladım yorumunu alınca :) Deneyen olmamıştı hiç, merkla bekliyordum bir yorum gelir mi diye. Afiyet bal şeker olsun, yarasın :)

Ersucuğum sağlığın keyfin yerinde olsun yeter :) Ben de blog turu yapamıyorum, vaktim yok. Ama buralarda olduğunuzu bilmek o kadar güzel ki.. Arada ses ver böyle, gelişmeleri de aktar lütfen merak ettirme ;)
Sevgiler,
Esra