Pazar, Ağustos 9

Mermer Kek, Çin'de yeni bir dönem daha...


Herkese yeniden merhaba!
Sonunda "tilkinin dönüp dolaşıp gideceği yer" misali döndüm yuvama. Son derece yoğun geçen bir yaz tatili sonrasında, yine tanıdık dingin sularda olmak çok güzel olsa da, memleket hasreti sıfırdan başlamak üzere ufak ufak artacak, biliyorum. Kader sonrasında nereye yönlendirir, biraz daha "Çin" mi der, başka yer mi der yoksa memleketime mi yollar bilmiyorum ama şimdilik buradaki son seneme girmiş bulunmaktayım.
Son seneye girmiş olmaktan ziyade sanırım beni biraz geren şey bu sefer gelecek yaza kadar Türkiye'ye gitmeyecek olmam. Tabii ki sevdiklerime ve minicik yeğenime olan özlemim başka ama bir de Türkiye'den getirdiğim malzeme stoğumun bitmesi korkumu da hiçe sayamam. Üstelik aldığım şeylerin ağırlığı yüzünden ödediğimiz fazladan tonla para, ganimetlerimi daha da kıymetli kılıyor. Belki bu yıl tariflerimde biraz cimrilik edebilirim mazur görürseniz. Belki arası daha açık olabilir, ya da biraz daha az özel şeyler olabilir. Yine de sizlere ve paylaşmaya olan bağımlılığım sürecek umarım. Umarım diyorum çünkü bloglara olan erişim buradan tamamen kapalı. Üstelik malum arkadaşlık sitemiz Facebook da öyle. Ama yılmadım, gelir gelmez, günlerce yaptığım uğraş sonucu bir program edindim, bu program sayesinde sizlere ulaşabiliyorum şimdilik. Çin'liler bu programı da engellerse yapacak birşeyim kalmayacak Türkiye'ye dönene kadar.

Yazıyı uzatmak istemiyorum ama bir kaç kelime de buraya dair etmek isterim; mesela hava. Ben hayatımda böylesi bir sıcak ve rutubet görmedim. Geçtiğimiz sene babamın hastalığı nedeniyle yazı Türkiye'de geçirdiğim için hiç bu sıcağı yaşamamıştım. Ama şimdi pencereyi dahi açmaya korkutacak bir sıcak yaşıyorum. Markete gitmek bile başlıbaşına bir işkence. Sanki hava değil su soluyorum dışarı çıkınca. Nem oranı en az %75 oluyor, o da iyi günümüzdeysek. Normali %90. Sabah serinliği diye birşey yok, gecenin dördünde bile aynı nem ve sıcaklık oluyor. Çin'in geri kalanı tabii ki böyle değil, sadece yaşadığımız kentin coğrafi özellikleri buna sebep oluyor. Örneğin Shuozhou'da yaşayan arkadaşım Müjde, geçtiğimiz hafta başında iş yerine kazakla gittiğini söyleyerek beni şok etmişti. Yaz ortasında kışı da yaşatan şehirleri olduğuna göre bu Çin gerçekten alem bir yer.

Gelelim mermer kek'e, gelir gelmez ülkelerinden dönmüş olan arkadaşlarımla bağlantıya geçip üçünü burada yakalayınca bir ikramlık hazırlamak farz oldu. Ne zamandır yapmadığım bir kek olsun diye düşünüp biraz da nette araştırma yapınca karşıma hikayesiyle ilgimi çeken bu tarif çıktı. Biraz da kendi eklemelerimi kullanınca bu pastaneden alınmış hissini veren leziz kek çıktı ortaya.

Malzemeler:
200 gr. oda ısısında iyice yumuşayana kadar beklemiş tereyağı ya da margarin
2 su bardağı toz şeker (Ben 2,5 su bardağı pudra şekeri kullandım)
4 iri yumurta
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı saf vanilya ya da 1 paket şekerli vanilin
2,5 su bardağı un
1 paket hamur kabartma tozu
3 çorba kaşığı kakao
Yarım kare paket sütlü çikolata-Benmari usulü eritilmiş
1/2 su bardağı hindistan cevizi rendesi
1/2 su bardağı ince çekilmiş fındık

Yapılışı:
Fırınımızı 180 dereceye ısıtalım. Yumuşamış yağı, şekerle birlikte 4-5 dakika çırpalım. Karışım krema kıvamına gelmeli. İçine teker teker yumurtaları kıralım, her seferinde karışıma yedirelim. Sütü ekleyelim. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip iyice çırpalım. Karışımın 1/3'ü kadarını başka bir kaba aktaralım. Kalan beyaz hamura hindistan cevizi ve fındığı ekleyip karıştıralım. Ayırdığımız az hamura kakao ve erimiş çikolatayı ekleyip çırpalım. Yağlayıp unladığımız kek kalıbımıza her iki hamurdan parça parça döküp bir çatal yardımı ile hamurları birbirine sadece 2-3 hamle yaparak karıştıralım. Isınmış fırınımızda ilk 20 dakika kapağını açmamak kaydıyla yaklaşık 1 saat pişirelim. Kekimizin dağılmaması için soğumadan kesmeyelim.






Afiyet Olsun!

38 yorum:

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Kekin muhteşem olmuş. Acemi şefcim Çin deyince aklıma orda Uygur Türklerine yapılanlar geldi. Bunlar doğrumu gerçekten. Ben Çin'i hep gülen iyi kalpli insanların olduğu biryer olarak hayal etmiştim ama burda Türkiye'deki haberlerde Çin artık çok farklı yönleriyle gösteriliyor. Senin gözünden Çin toplumu nasıl, gerçekten güleryüzlü insancıl bir toplummu genel anlamda.

Sevgi Küçük dedi ki...

canım benim hoşgeldin.özlettin kendini valla.
uzun süre memlekete gidemeyecek olmana çok üzüldüm. :( umarım gidersin.kısmet ditorum.
kek tarifine ise bayıldım. ellerine sağlık. çok öpüyorum seni

Tijen dedi ki...

Yuvana hoşgeldiiiiin! Özlemiştik seni, şimdi uzakta olsan da.

Ferkay dedi ki...

Esracım hoşgeldin canım tatil bitti
Seni çok özledim kavuşmak çok güzel.
Sevgiler..

bir dilim bir tutam dedi ki...

Hoşgeldinnnnnn.....Epeydir aramızda yoktun...Neyse ki sağ salim döndün....Bundan sonra daha çok ugrayacagım.Benımde Türkiye tatilim bitmek üzere..Hafta sonu Berline dönüyorum...Çeşmeden sevgiler

hanife dedi ki...

hoşgeldin sefa geldin çok özlettin kendini ,tarif yazmasanda olur bize yaptıklarını yazarsın senin yazılarını okurken kendimi yazdıklarını yaşıyormuş gibi hissediyorum kekin zaten muhteşem eline sağlık ilk fırsatta deniyeceğim

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Kuzum yanarım yanarım buluşmamıza ramak kala köşeden dönmemiz beni üzdüyse de en önemlisi senin mutlu ve keyifli olman...Türkiye'de sevdiklerinle hasret gidermen...Inşallah bir daha ki sefere bol bol görüşür hasret gideririz:)

Bu arada kekin de nefis görünüyor, ellerine sağlık bitanem...Kocaman öpüyorum seni ve kuzucuğunu...

Sevgiyle kal,

Alev dedi ki...

Esra

Evine hosgeldin canim. Seni ozlemistik. Ne guzel aileni gorebilmis olman. Ben 2 senedir gidemiyorum. Insallah kismet olursa seneye diye umid ediyorum :)

Kekin guzel gorunuyor. Mermer kek cok severim. Pastanedekilerin de lezzeti bir farkli olur gercekten. Denemek farz oldu.

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

sesini duymayı özlemişiz :) tarif olmasada arayı çok uzatma..

sevgiler

pelince dedi ki...

Esracım hoşgeldin..

Hava çok sıcakmış ayy allah kolaylık versin...Kek ise nefis olmuş,ellerine sağlık...

İlkeyi öpüyorum..

Eya dedi ki...

Himmm...bizim evde bu keki cok severek tüketiriz Esracigim,böyle güzel bir tarifle gönülden hosgeldin aramiza. Malzemelerinin bereketli olmasi ve bizi güzel tariflerle sarhos etmen dilegiyle, sevgiyle kal...

zehra

Elif dedi ki...

Sevgili Esra Hanım,

İçtenlik güzellik dolu harika yazılarınıza kavuştuğumuz gibi nefis tariflerinize de kavuştuk çok şükür. Sizin de sevdiklerinize sağ sağlim tekrardan kavuşmanızı gönülden dileyerek hoş geldiniz diyorum:)

Dün yaptığım keke kattığım vanilyanın arkasındaki "mermer kek" tarifini okuyunca hiç adetim olmadığı halde vanilya poşetini atmadım ve yaparım diye saklamıştım. Bu gün bu tarifi deneyecektim ki ne göreyim. Karşımda şahane bir mermer kek ve üstelik yapımı adım adım görüntülenmiş(buna bayılıyorum hiç bir yerde yok böylesi).Ellerinize sağlık! Umarım internet erişimi ile ilgili bahsettiğiniz hiç bir durum yaşanmaz ve her zaman o şahane yazılarınızı ve tariflerinizi doyasıya paylaşırız sizinle.
Asya da bu mevsim yaşanan sıcaklığın tarifi "fırın "sanırım.Yakın zamanda(benim de bir gün mutlaka gitmek istediğim)Koreye giden arkadaşım anlattı; "resmen fırında yaşıyorsun gibi" diye tarif etti.Zaten İstanbul da yaşayan Koreli arkadaşlarım hep iklimi çok sevdiklerinden bahsediyorlar. şanslıyız gerçekten de:)

Kendinize çok iyi bakın.
En içten sevgilerimle:)

Unknown dedi ki...

KEK MUHTEŞEM GÖRÜNÜYOR.. TEKRAR HOŞGELDİNİZ ARAMIZA...
SEVGİLER..

müjde dedi ki...

Hoşgeldin canım.Tatilinin güzel geçmesine sevindim.
Ellerine sağlık.Kekin muhteşem görünüyor.Sevgiler...

Betül KAVAL dedi ki...

HOŞGELDİN CANIM GÖRDÜĞÜME ÇOK SEVİNDİM SENİ.

SEVGİLER

Begüm dedi ki...

Esracim, cine, evine hosgeldin. Aman cinliler o siteye birseyler yapmasin sakin ve sen hep aramizda olursun insallah.
Kekin süper görünüyor. Ellerine saglik. Malzemeleri degisik geldi, hindistancevizi filan. Canimin kek istediginde kesin senin bu kekini deneyecem.
sana isvicreden, yagmurlu, serin, esintili öpücükler yolluyorum :)

Pembe Tatlar dedi ki...

Ellerinize sağlık çok severim kek çeşitlerini...
Mutlu haftalar...

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Esracım hoşgittin:) Aslında buradayken seninle görüşmeyi çok istiyordum ama hem seni meşgul etmek istemedim hem de fırsat bulamadım. Demek son seneniz. Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah! Mermer kekin süper:) Ellerine sağlık! Öpüyorum:))

tolunay dedi ki...

Merhaba Esra,

Uzun zamandır görüşemedik, bu arada senin tatil de bitmiş. Umarım güzel geçmiştir.
Dergi ile ilgili bir mail attım sana, eline ulaştı mı bilmiyorum. Bana dönersen çok sevinirim.
sevgiler...

Tolunay

Adsız dedi ki...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

FERİZA dedi ki...

YAŞASIIIIIIIIIIIIIIIIIIN TEKRAR ARAMIZDASIN YAPTIĞIN HARİKA PATALARI SEYRETMEK BİLE BÜYÜK ZEVK
HOŞGELDİN

MUTFAKCİNİ dedi ki...

Zaman ne çabuk geçiyo di mi..İlk gidişinde blogunu ziyaret etmiştim ,ilkti..Gidişine üzülmüştüm.Gurbet hissini paylaşmıştım buradan.Sağlık olsun da,insan her yere alışıyo.Kek harika görünüyor.Ellerine sağlık canım,sevgiler :)

yemekoloji dedi ki...

Esracım nihayet senden bir ses duymak çok güzel hoş geldin canım memleketine ve de sitene şuan ayrısın memleketinden ama olsun görmek havasını solumuş olmak ta harika bir şey bu arada mermer kek harika canım ellerine sağlık

made in funda dedi ki...

hoşgeldin canım..seni özlemiştik..sıcak çok sıcak gerçekten sinir bozucu bir durum.inşallah bu senen daha da güzel geçer...kekin nefis olmuş.ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Esracım hoşgeldin,
tatilin umarım iyi geçmiştir. kek nefisssss görünüyor her zamanki gibi;) ben de tatilden döndüm dün, msne girebilirsen görüşelim. öpüyorum seni.

derya öz/izmir

Unknown dedi ki...

şefim esracım eğer girebilirsen bloğuna sana bir ödülüm var alırsan sevinirim sevgiler

capankizimutfakta dedi ki...

GUZEL ABLACIM, ARAMIZA HOSGELDIN TEKRAR. KEKINDEN BIR DILIM ALIYORUM, ELLERINE SAGLIK, OPTUM..

meltem dedi ki...

esraaaa merhaba...

çok uzun zaman oldu sana yazmayalı..sende türkiye ye geldin tatil yaptın hasret giderdin döndün bile...bizim de hayatımızda bi değişiklik oldu..senin kadar olmasa da biz de şehir değiştirdik..senin memleketine yakın biyere geldik..düzceee(umarım alışırım istanbuldan sonra azzcıkk zor amaa)gerçi istanbuldaki düzenimizi bozmadık malum yakın gider geliriz dedik..eşimin işi için geldik..oğlan 1 e başlıyor bu sene burda yazdırdık okula..ben de burda düzenimi oturtmaya çalışıyorum çok olmasa da biraz eşya geliyo tabi..yerleşmem bitsin oğlanın okulu başlasın ben de kendime bir meşguliyet bulcam artık..kafamda bişeyler var bakalım kısmet..sen nasılsın nemli çinde :))özlemişmisin..1 sene sonra başka biyer ihtimali mi var..hayırlısı olsun..oğlunu öpüyorum sana da sevgiler yolluyorummm...
görüşmek üzere..
not:sana yazmasam da takip ediyorum ama enterasan olan bişey var seni her nekadar tanımasam da yazınca rahatladığımı farkettimm..eheheh ne güzel.yazarım ben hep artık.....

Sevgi Küçük dedi ki...

Şefim yaaa oradan rahat görüşemiyoruz diye seni üzmemek iin ses çıkarmıyorum ama özledimm seniiii
:(
dön gayrıııı
not: sana ödül bıraktım blogumda

KandilSimidi dedi ki...

hayırlı ramazanlar bloğumdaki ödülünüzü alırmısınız?:)))

ayseyaman dedi ki...

Acemi sefim hosgeldin gurbete! Dilerim bu yıl senin ve ailen için güzel ve çabucak geçer..
Orada güzel bir pastacılık ya da sanat kursuna gitmeni çok isterim...
Uzak doğuluları pastry artda çok başarılı buluyorum.. TR ye birlikte dönersen belki aynı yerden teklif alırız..;)

Bu arada bahsettigin sayfaya baktim, yorum yazdim bi tane de..Boyle sanatin neresi zor diye başlayan...Ben alıştım eskiden çok sinir olurdum şimdi az oluyorum. Uğraşamıyorum, biri gitse diğeri geliyor..
Neyse canım...Mermer kek nefis görünüyor..Ellerine sağlık..
Görüşmek üzere

Nurdan dedi ki...

Acemi sef blogunuz bir harika, mail atacacaktim ama mail adresini bulamadim sitede,
yapim asamalarini asama asama resmetmeniz tarifleri daha anlasilir kiliyor, cok cok cook begendim, artik favoritelerimdesiniz, tariflerin hepsi cok orjinal, en yakin zamanda yapmayi dusunuyorumm
Ellerinize saglik, cok yeteneklisiniz masallah :))

asya dedi ki...

esram geri gelmissin ee nede olsa artik sende cinli oldun ;)
soyle bir kal orda 22-23 senede sonra soyle bana ben cinli deyilim;)
ben burda 87 den beri yasiyorum turkiyeyi ozluyorum tabi ama turkiyede sanirim yasayamam ancak istedigim gibi bir ev ve buyuk bir mutfak olucak ve sikinti cektirmiyecek bir isim olucak ozaman belki yasarim ama cocuklarda onlarida dusunmek lazim bunlarin hic biri olamayacagi icin ben kanadali oldum ;)

bu arada turkiyeden erzak faln getirmisin hala cinde bulamiyormusun birsey?
bende ilk kanaya geldigimde uc bes ay zorlanmistim ama simdi her yerde her istedigimi bulabiliyorum..

bu arada kek harika gozukuyor benim bir kac gun ara vermem gerekiyordu siteme camerami servise goturdum yeni tarifler ekleyemiyorum ama inan donusum muhtesem olucak yeni yeni pastalar ve tarifler ekliyeceGim :)

Unknown dedi ki...

Esracigim hosgeldin canim.Tekrar seni burda gormek ne guzel.
Kekin nefis gorunuyor ellerine saglik.
Hayirli ramazanlar diliyor sevgilerimi gonderiyorum.

sevimlimutfak dedi ki...

Mermer kek çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Sevgiler...

hayat dedi ki...

Canım mermer kek nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.
Sevgiler...

Sevgi Küçük dedi ki...

şefiimmmm
fener alayı yazımın altında mim açıp seni mimledim. nete girersen haberin olsun.
:D

sunakarabulut cambaz dedi ki...

ellerine sağlık ...