Pazar, Şubat 15

Kafesli Pasta...


Aslında bu pastayı sevgililer gününde koymayı planlamıştım ama sonra, buradaki sevgililer günü aktivitelerini gözlemledikten sonra yazmanın daha iyi olacağına karar verdim. Geçen yıl hiçbir şey yapmayıp, vaktimizi evde geçirdiğimiz için, Çin'deki sevgililer günü adetlerinden bihaberdim ama bu sene gözlemleme şansı elde ettim. Örneğin günler öncesinden marketlerin ve oyuncakçıların reyonlarını bolca ayıcık, bilumum kalpli ıvır zıvırla doldurmaya başladılar. Çiçekçiler paket paket çiçek ve süsleme gereçleri stok yaptılar. Onun haricinde ne gibi aktiviteler vardı bilemiyorum; çünkü etrafta asılı ilanların ya da restoran tanıtımlarının ne dediğini anlayacak kadar henüz karakter öğrenemedim.


Tabii hepimizin bildiği gibi çiçeksiz sevgililer günü ticareti düşünülemez. Hele ki konu ticaretin ana merkezi Çin'de geçiyorsa. Sadece yaşadığım şehre mi özel yoksa tüm Çin'de de öyle mi bilmiyorum ama; burada çiçek buketleri çok farklı dizayn ediliyor. Çiçekçide çalışanlar, büyük bir sabır gösterip, her bir tür çiçeği tek tek paketliyorlar, sonra da paketlenmiş çiçekleri bir sünger üzerine saplayıp, kucaklara sığmayan bir "dev" meydana getiriyorlar. Buketlerin etrafını kat kat kumaşlarla sarıp, çiçeklerin üzerinde buldukları her boşluğa birer fiyonk ya da gümüş teller serpiyorlar. Çok şükür bu zerafet abidelerinden(!) iki adet de benim payıma düştü, sevinçliyim, gururluyum.(Senede bir kez alınca, böyle yedi düvele duyurası geliyor insanın tabii :) )

Aslında çok önemsediğim sanılmasın sevgililer gününü, seven sevilen her zaman birbirini hatırlayıp güzel jestler yapmalı. Sadece bir güne indirgemek bana göre haksızlık. Günün anlam ve önemine istinaden olmasa da bir yemeğe çıktık dün gece. Gittiğimiz restorandaki son iki rezervasyonsuz masadan birini kapıverdik. Her masada sevgililerin "hanım" kısmı için bırakılmış kırmızı güller, kalp desenli kağıda basılmış özel menüler ve camlarda pembe kalp şeklinde balonlar vardı. Yalnız, bu kadar uğraşılmış ambiyansa rağmen nasıl olup da ortalıktaki piyanoya bir piyanist oturtmadıklarını ya da kısık da olsa romantik bir müzik koymadıklarına epey şaşırdım. Ama burası Çin, masa varsa sandalye yoktur, sandalye bulursunuz yemek bulamazsınız; orası apayrı bir konu.

Restorana giderken yol boyunca gözlerimi dört açıp etrafta kucağı çiçekli kadın ya da erkekleri yakalamaya çalıştım, çok da başarılı oldum. Kucağındaki çiçekten önünü göremeyip tökezlemesi an meselesi olan pek çok insan gördüm. Biraz daha işlek bir caddede veya alışveriş merkezinde olsaydım, boyu kendisinden büyük oyuncak ayıcıkları kucaklamışları da görürdüm eminim. Zira sevgililer günü olmasa da burada gezmeye çıktığınızda, kucağı bu sevimli ayıcıklarla dolu pek çok çekik gözlü hanım kızımızı görebilirsiniz. Her ne kadar pek alakalı görünmese de mutlaka belirtmek istediğim bir gözlemim daha var, buradaki erkekler karılarının ya da kız arkadaşlarının çantalarını taşımak zorundalar. Tabii zorundalık kısmı benim fikrim, çünkü hiç bir erkek zorunda kalmadıkça cart kırmızı renkte rugan bir çanta taşımaz herhalde. Bu gözlemimi ilk farkedip de eşime söylediğimde bana inanmamıştı ama şimdi benimle bebarer gördükçe onlarla dalga geçiyor. Ne diyeyim, genel Avrupa kültürüne ters pek çok kabalıklarını görsem de, demek ki içlerinde bir yerlerde centilmenlik de var.

Pastamın tarifini detaylı olarak vermeyeceğim, zira iç kreması beni çok üzdü. Yaptığım pastacı kreması çok sıvı oldu her nedense, dışını koyuca hazırladığım krem şanti ile kaplarken ancak durumu toparlayabildim. Tadı yiyenlerce beğenilse de bir dahakine kesin sonuçlu bir krema tarifi ile karşınızda olmayı umuyorum. Pandispanyamı her zamanki gibi ilk sipariş pastamdakinden hazırladım. İçi için damla çikolata ve dondurulmuş frambuaz kullandım.

Pastamın süsleme tekniğine gelince, önce beyaz ve bitter kuverturlerden plastik çikolata hazırlayıp gülleri oluşturdum. Hazırladığım gülleri, eriyip şekillerini kaybetmemeleri için dolapta sakladım.

Üst kafes için yağlı kağıda kurşun kalemle, pandispanyayı pişirdiğim çemberle kalıp çıkardım ve kağıdı ters çevirerek tezgaha bantladım. Yuvarlak ve dar uçlu bir sıkma duyu taktığım sıkma poşetine, erittiğim 50 gr. kadar bitter çikolatayı doldurdum. Yağlı kağıda, çemberin dışına çok fazla çıkmamak kaydıyla önce yatay sonra onlara dikey çizgiler sıktım. Dışarda yarım saat kadar beklettikten sonra dikkatlice bir büyük tabağa yerleştirip sabaha kadar donması için dolaba kaldırdım. Ertesi gün, rendelediğim çikolata yongaları ile kapladığım pastamın üzerine yerleştirip, hazırladığım güller ile süsledim. Aşağıda pastamın yapım aşamalarına bir göz atabilirsiniz.








Herkese, ummadıkları kadar sevgi dolu bir yıl diliyorum...

43 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Esra..Tekrar yazmaya başlamana çok sevindim..Pastan süper görünüyor.Sevgi günün kutlu olsun..

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

MERHABA HERZAMANKİ GİBİ ÇOKŞIK BİR PASTA ELERİNE SAĞLIK

MARMARİS'TEN SEVGİLER

egeli dedi ki...

ESRACIM,SENİN O GÜZEL PASTALARINI ÖZLEMİŞİM CANIM,ELİNE SAĞLIK TATLIM,ÇOK ŞIK OLMUŞ BU PASTADA,HEP BÖYLE GÜZEL VE ORİJİNAL TARİFLER VERİYORSUN BİZLERE....

cool cookie dedi ki...

mmmm nefis görünüyor..olsa da yesek;)

ayşegül mutfakta dedi ki...

Bir kafes göze ancak bu kadar şık ve güzel görünebilir! Eline sağlık canım.. ( almışsın yine devasa buketini :) allahtan mavi değil :D

Adsız dedi ki...

merhaba esracim, pastan yine cok guzel ellerine saglik canim
kendine iyi bak

leylos

Adsız dedi ki...

Esracım ellerine sağlık canım, harika görünüyor pastan. bu arada sevgililer günün kutlu olsun.her zamanki gibi gene yeteneğini ortaya koymuşsun. süpeeerrr. öpüyorum seni.
derya özdemir/izmir

Adsız dedi ki...

Ben ne diyeyim artık size bilemiyorum:)))yazının sonundaki dilek içimi ısıttı,pasta harika zaten söylemeye gerek bile yok:))hatta krema tarifinizi alır almaz mutlaka deneyeceğim. Görüşmek üzere.

Elif.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Nasıl da özlemişim pastalarını yazılarını ohhh beee!!!Ellerine sağlık çok şık bir pasta olmuş canım.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

Selamlar,
Pastanız çok güzel, özellikle kendinizin şekilleri çikolatalarla yapmanız, kurabiyeleriniz yine aynı şekilde, yetenekli bir insansınız.
bu pastadaki pandispanya tarifini verebilir misiniz? bir de çikolatadan yaptığınız gülleri çok merak ettim. anlatmanız mümkün mü?
Teşekkürler

Begüm dedi ki...

Esracim, pastan cok hos olmus. Cok lezzetli görünüyor. Ellerine saglik canim.

Ciceklerde gercekten pek özel, hele her cicegin tek tek pakatlenmesi... cicekcide calisanlara allah sabir versin :) ama biz nasil pastalarimizi süslemekle severek ugrasiyorsak onlarda kesin ciceklerle ögle ugrasmaktan sikayetci degildirler :)

hanife dedi ki...

yine çok güzel olmuş elinize sağlık

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

merhaba esra
ben esra:)
sayfanı ve tariflerini çok beğendim, bu kafesli pastayı denemeyi düşünüyorum. harika görünüyor:)

Adsız dedi ki...

Merhaba, nekadar güzel bir fikir, görüntüsü kadar tadıda eminim çok güzeldir....Sevgiler.....Seni özlemiştik....

Eya dedi ki...

Esracim bende sana kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum...Pasta herzamanki ustaliginla harika...ellerine saglik

zehra

Disalce dedi ki...

pasta konusunda uzman arkadaşım...ellerine sağlık...

erkeklerin çanta taşıma hikayesine çok güldüm...

bende arabistanda bişey farketmiştim...erkekler el ele tutuşup geziyorlardı....yaşlısı genci hiç farketmiyordu...iki erkek el ele..çok komik görünüyorlardı...

fotoğraflarını çekmeye çalışmıştım ama eller ortada kalmış tam görünmemişti...ordada polis hemen uyarıyor zaten izinsiz çekmeyin diye...öyle işte..

pastan herzaman ki gibi harika...ellerine sağlık...

Betül KAVAL dedi ki...

Artık sık sık seni görmek çok mutluluk verici.

Pasta her ne kadar seni üzsede harika gözüküyor. Ellerine sağlık canım.

sevgiler

zarpandit dedi ki...

şefim senin en sevdiim yanın su asama asama fotografların işte ben boyle yaptım diye yapanların hata durumunu ortadan kadırıyorsun :) pastalarına hayran olmamak mumkun değil gercekten ck guzeller..bir cok seyi internet aracılıgı ile ogrendiğim dogru ama galiba en cok ta senden ogrendim dün bunu farkettim :)))

bu arada buketine diyecek söz yok :)))

pelince dedi ki...

Esracım canım mesajın için çok teşekkür ediyorum...Pastalarına kesinlikle bayılıyorum,harika öneriler ve fikirler yazıyorsun..Yatarıcılık işte buna deniyor...
Çinden temelli dönünce pasta yapıp bol bol yiyelim olurmu ??ya bana gelin yada imgeye gidelim...

Çok öpüyorum....

Sıcacık yazılarının devamını diliyorum...Ben ara verdin diye hiç ziyaret etmemiştim...Görüşmek üzere..

Adsız dedi ki...

Şükür:)
Umarım hep böyle tatlı tarifler ve tatlı haberlerle birlikte oluruz.
Yine çok şık ve yaratıcı bir pasta modeli.
Vizyon açıcım benim:)

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim, pastan harika olmus, cok güzel bir degisik süsleme olmus. Cindeki gözleminleri blogda bizlerle paylastigin icin cok tesekkürler. Benimde burda cinli arkadaslarim var ve projeme katilan bir tatli bayan var, cok tatli.
sevgiler...

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Esra'cığım,

Tekrar yazmaya başladığını görünce çok sevindim.Üstelik te yazılarını ve pastalarını bu kadar özlemişken. Hem inanıyorum ki; sen de kendini daha iyi hissedeceksin.Sevinçlerin paylaşıldıkça arttığına, üzüntülerin de azaldığına inanıyorum.
Pasta seni biraz üzmüş olsa da süslemesindeki farklılık çok hoş.
Çok zor değil belki ama çok şık.
Ellerine sağlık.
Bu arada Çin maceralarını da keyifle ve tebessümle okuduğumuzu bilmelisin.

Çok çok sevgiler,

Aybike Ceylan dedi ki...

Esra'cigim,
Her yazdigini buyuk bir zevkle okuyorum:)
Ellerine saglik, harika, her zaman ki gibi..

Sevgiler.

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Esracıığıım,

harika görünüyorr ellerine sağlık vben güllerden başladım bile yemeyee, mmmmm nefis... Her anlamda süper görünüyor...Zarif ve şık ve tabii ki yine çok değişik...
,
Ayrıca kesinlikle katılıyorum, insan karşısındakine onu sevdiğini 1 gün değil ara ara hatırlatmalı ve minik sürprizler yapmalı..Böylece ne sevgi ne saygı ne de mutluluklar asla eskimez...

Sevgi dolu mutlu ve keyifli günler diliyorum canım....

fidaneli dedi ki...

esra cım hosgeldın...

meleginmarifetleri dedi ki...

Esracım çok güzel gözlemler yapmışsın ama bu çiçeklerin sarılıp sarmalanma işi benim hoşuma gitmedi doğrusu cnım çiçeklerin güzellikleri kalmamış yhu ne bu böyle paket paket üstüne çiçekte abartı olmamalı bence onlar zaten güzeller bizim buradaki buket işi daha hoş.
Pastaya gelince görüntü muhteşem bence ellerine sağlık.
Sevgiler.

lezzet sefasi dedi ki...

Merhabalar sevgili Esra pastanin gorunumu gercekten harika,tadida yerinde oldugunu dusunuyorum.
Seker hamur icin tavsiyelerin icin cok tesekkurler.En kisa zamanda seker hamurlu bir pasta daha yapicam.
Herceyin gonlunce olmasi dileyi ile.
Sefa

Adsız dedi ki...

Sevgili Esra Blogunun iki seneye yakin takip ediyorum.Senin cine gidmen ve orada yasadiklarini anlatman cok güzel... Sen bol bol yaz biz burada yasiyoruz anlarini...

san.yas

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Mutfak cini, çok teşekkür ederim, sevgilerimi yolluyorum.

Ayşeciğim çok teşekkür ederim içten yorumun için.

Mübeccelciğim çok teşekkür ederim, çok mutlu oluyorum ben de güzel yorumlarınızı aldıkça.

Cool cookie buyur canım sana da yapayım :)

Ayşegül :)) Hatırlıyorsun değil mi geçen yıldan :) Öptüm seni kocaman!

Leylacığım merhaba, çok teşekkür ederim yorumun için.

Deryacığım çok sağol arkadaşım, beni hiç yorumsuz bırakmazsıni teşekkür ederim.

Sevgili Elif, ben de her seferinde o sıcacık yorumunu keyifle okuyorum. Kucak dolusu sevgiler buradan...

Evrenciğim çok tatlısın, öpüyorum seni.

Sevgili isimsiz, pastamın pandispanyasını bu linkten: http://acemisef.blogspot.com/2008/05/ilk-sipari-pastam-ikolatadan-iekler.html
Çikolata çiçekleri ise bu linkten görebilirsin: http://acemisef.blogspot.com/2007/10/plastik-ikolata-ikolatal-eker-hamuru.html
İçten iltifatlqarın için çok teşekkür ederim.

Begümcüğüm çok teşekkür ederim canım, öpüyorum.

Hanife çok teşekkür ederim.

Esracığım çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Sevgiler canım

Elifciğim ben de sizleri özledim, çok teşekkür ederim.

Zehracığım çok tatlısın, öpüyorum canım.

Salihacığım bak yeni neler öğrendim. Dün eşimin çince hocası vardı, eşim ona sordu neden erkekler çanta taşıyor, çanta kadınların aksesuarı değil midir diye, o da dedi ki, bizimkiler Avrupalı erkeklerin centilmenliğine özeniyor da ondan taşıyor. İyi de bunun centilmenlikle ne alakası var diyemedik tabii :)) Bu arada Arabistandaki daha komikmiş, o ne öyle yaa?? :)))

Sevgili Betül çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum.

Gökçeciğim nasıl mutlu oldum bu içten sözlerine anlatamam. Çok tatlısın, insanı onore ediyorsun :)

Pelinciğim inşallah tanışma fırsatımız olur bu yıl, nasılsa bebek görmeye gideceğim ;) Çok öpüyorum canım tatlı mesajın için teşekkür ederim.

Nüket Abla, işte şimdi tam oldu, geri döndüğümü yorumunu görünce iyice hissettim :) İyi ki varsın, insanın o sıcacık yorumlarını almak için deli gibi pişiresi geliyor :))

Ayşeciğim çok teşekkür ederim içten yorumun için. Çinli arkadaşına benden "ni hao" gönder :))

Işıl Hanım, tekrar yorumlarınızla sizi burada görmek çok güzel, çok teşekkür edeim.

Aybikeciğim çok tatlısın sen, çok teşekkür ederim uğradığın için.

Zümrütcüğüm çok sağol canım sıcacık mesajın için. öpüyorum kocaman.

Fidancığım hoşbulduk canım!

Melekciğim gerçekten haklısın, bence de çok yazık oluyor zavallı çiçeklere. Teşekkür ederim yorumun için.

Sefacığım çok teşekkür ederim güzel yorumun için, öpüyorum.

Sevgili "san.yas" çok teşekkür ederim bıkmadan takip ettiğin için. Sevgilerimi yolluyorum buradan.

Sevgilerimle,
Esra

Pasta Perisi dedi ki...

esracım ellerine sağlık... herzamanki gibi farklı sunumunla karşımzıdasın... sevgiler

Adsız dedi ki...

Acaba diyorum artık şu " acemi şef " ünvanın değiştirmenin zamanı sencede çoookktaaannn gelmedi mi ??

Adsız dedi ki...

Esracım geldin nihayet,sürekli sitene girip eli boş dönmek beni o kadar üzüyordu ki,bugün de acaba dedim belki de bir not bir yazı yazmıştır diye girdim ve acayip mutlu oldum iyi ki döndün canım yazılarını öyle özlemişim ki bir solukta okudum ve de devamını bekliyorum
zeynep

meltem dedi ki...

esracım yorum yazmıycam sadece içimden gelen bişeyi yazmak istedim sayfanı açtığımda YANINDA OLMAK TANIMASAMDA...

SEVGİLER MELTEM...

ipek dedi ki...

Pastanın görüntüsü muhteşem, benim gibi çikolata hastası için ağzımın sularını akıtmaya yetti. Kimbilir tadı nasıldır. Ellerine sağlık.

meltem dedi ki...

Canımm benim iyi bişey yaptığıma çok sevindim beenn çok öpüyorum seni umarım herşey yolundadır...

Unknown dedi ki...

esracım bir süredir net bağlantım olmadığından geç kalmış bir yorum yazmak zorundayım herzamanki gibi paylaşımlarını büyük bir keyifle okudum ,pastaysa çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler canım

Adsız dedi ki...

muhteşem bir pasta ellerinize sağlık sevgilerle....

Betül KAVAL dedi ki...

esarcım nerdesin gözükmüyorsun yine. yeni tarifler bekliyorum senden

sevgiler

Aynur dedi ki...

Sizi ikinci el blogumuza bekliyoruz....

http://ikincielherseyburada.blogspot.com/

Mebrule dedi ki...

Selam Esra,

Ne zaman kremali pasta yapacak olsam ilk baktiklarimdan birisi sensin. Bu konuda cok basarilisin, ellerine saglik...

Sevgiler...

Nurten dedi ki...

Esracım ben bu pastayı nasıl kaçırmışım :(. 10 gün olmuş sen ekleyeli... Kim bilir nelerle meşguldüm, aklım nerelerdeydi... Birara görüşürüz onlarıda ;)

Pastan harika görünüyor, tadının güzel olduğundan eminim :) pastalarından tatmış birisi olarak lezzetten hiç şüphem yok ;)

Ellerine sağlık canım :)

Adsız dedi ki...

selam cok guzel olmus. ellerine saglik canim.

bir sey merak etdım. gulleri nasıl yapmıssın.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Sevgili"adsiz", güllerin yapımı için buraya bakabilirsin : http://acemisef.blogspot.com/2007/10/plastik-ikolata-ikolatal-eker-hamuru.html
Sevgilerimle,
Esra