Pazartesi, Mart 24

Cevizli Çin Kurabiyesi...



Son iki gündür oldukça yoğun ve hareketli günler yaşıyorum. Hani bahsetmiştim ya, oturduğum sitedeki yeni arkadaş grubumu ağırlamayı düşünüyorum diye, işte bugün onlar evimde davetlim olacaklar. İki gündür mutfakta koşuşturmacam sürüyor. Öncelikle nasıl bir menü belirlemeliyim diye yedim kendimi. Sonra da en çok canımın çektiklerinde karar kıldım. Sonuçta birbirinden farklı uyruklarda 8-10 kadın toplanacak ve kimin neyi seveceğinin garantisi yok. Bu nedenle bugüne kadar memnun kaldığım, merak ettiğim ve özlediğim lezzetleri bir araya topladım. Şimdilik tüm bunlar sonraki yazıma kalsın, biraz merak ettireyim sizi. Menümde bir şeker hamurlu pasta da var, aslında şekli şemali çok içime sinmedi ama bu pastayı yapma amacım biraz farklıydı. Türkiye'deyken elimi atmak isteyip de ulaştıramam diye girişmediğim butik pasta tasarımcılığına burada giriş yapmak istiyorum. Maksadım para kazanmaktan çok burada bulunduğum süreyi olabildiğince dolu dolu ve sevdiğim şeyleri yaparak geçirmek. Bu nedenle ufak bir reklam amaçlı, şeker hamurlu bir pastayı menüme katmaya karar verdim. Pastam hazır ve sonraki yazımda sizlerle olan biteni de paylaşırım artık ;)

Geçtiğimiz günlerde yine pasta kitabımdan bir kurabiyeyi çözümleyip pişirdim. Bu kurabiye de benim favorilerim arasına girdi. Bir tane yemekle bırakamayacağınız türden bir kurabiye bu. Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Malzemeler
140 gr. tereyağı
15 gr. sıvı yağ-1 çorba kaşığı
Bir tutam tuz
105 gr. toz şeker-1 çay bardağı+1 çorba kaşığı
1 çırpılmış yumurta
165 gr. un-1,5 su bardağı
20 gr. süttozu-2 çorba kaşığı/kahve kreması da olabilir
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 çay bardağına yakın kek kırıntısı(istediğiniz çeşit, önceden kalmış ya da topkek tarzı da olabilir)
Üzeri için 1 yumurta sarısı

Yapılışı
Yağlar ve toz şeker mikser yardımıyla iyice karıştırılır. Ardından çırpılmış bir yumurta eklenir, tekrar çırpılır. Geri kalan tüm malzeme eklenir, elle yumuşakça bir hamur yapılır. Hamur toparlanmazsa azar azar ama fazla olmamak kaydıyla un eklenebilir. Buzdolabında 10-15 dakika soğuyup, hamurun biraz sertleşmesi için bekletilir. Daha sonra ceviz iriliğinde parçalar koparılır, yuvarlanır ve tepsiye aralıklı dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında, yumurta sarıları kızarana dek pişirilir.



Afiyet olsun!


38 yorum:

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan dedi ki...

Kurabiyeleri genelde tereyayi ve un yumagi gorsem de icinde hem kek hem sut tozu var hem de cekik gozlu :) Deneyecegim mutlaka ama kek kirintisi yoksa, kullanmasam cok buyuk fark etmez herhalde. Daha onceki yesil kurabiye gibi gibi sut tozlu olmasi ilgimi cekti.Deneyelim gorelim. Yalniz ustteki resim acilmiyor sadece bende mi bilmiyorum. Alttaki resimleri gorebildim. Kucak dolusu sevgiler!

Adsız dedi ki...

Ablacım ama sabah sabah iyi olmadı bu çok canım çekti yaa süper görünüyor:) eminim tadı da güzel olmuştur, senin elinden herşey çok güzel oluyor:) ben de en kısa zamanda deneyeceğim bu tarifini, sana söylerim yapınca. öptüm seni ve ilke'mi kocamaaan:))))))
suna

meltem dedi ki...

huuuuu esra sultan
mesajını aldım :) bir süredir denemeler yapıyorum ama hiçbir yaptığımı beğenmiyorum nedense...

dün carrefour a gittim süttozu arıyorum hala ben bu arada anlaşmaları yokmuş satmıyolarmış hayret yani...

bu tarifinde kahve kreması alternatifi var sevindim ellerine sağlık ...
şeker hamurlu pasta ile fikirlerine de çok sevindim senin için süper bir uğraş olur eğer uygulamaya geçersen hadi hayırlısı...
dün kuzenimin nişanlısının 6 sene çinde kaldığını öğrendim babasının işinden dolayı o da telaffuz hatalarından kaynaklanan bir sürü komik şey anlattı misafirlerinin ardından olup biteni yaz meraktayım ziraaa....
öpüyorum kolay gelsin hadi canım...

Adsız dedi ki...

UZUN ZAMANDIR TAKİP EDİYORUM BLOGUNUZU. hem de sizi gıyaben dil kursunuzdaki arkadaşınızdan tanıyorum. sitenizi o tavsiye etmişti. bir sonraki yazılarınızı merakla bekliyorum.Özellikle de adım adım resim çekerek anlatma tarzının çok hoşuma gidiyor.Ellerinize sağlık!Başarılarınızın devamını dilerim.
Gül

Adsız dedi ki...

Sevgili Esra
Bende seker hamurlu pastalara çok merak sardim, hele senin pastalarini gorunce...ben seker hamurunu yumurta akiyla denedim kivami pek guzel olmadi sanki seninkilere bakarak, seker hamurunun tarifini vermistin sen zaten birde oyle denemeyi dusunuyorum, gerçi yine fransadan dolayi oturdugum için agar agar jelatin bulmak biraz zor oluyor, ama ben arastirmalarimi yaptim ve buldum, bu pazar oglumun dogum gunu 3 yasina girecek ona nasil pasta yapacagima hala karar veremedim...ay neyse hayatimi anlatmaya basladim...
Bu arada kurabiyeler çok guzel gozukuyor...ellerine saglik
ve bir sonraki yazini simdiden çok merakla bekliyorum, insallah bugun çok guzel geçer senin için kendine iyi bak esracim,
fransadan Leyla

NiNo dedi ki...

ay cok merak ettim nasil bisi oldugunu cinide cok merak ediyorum zaten :) bigun karsilasirmiyiz dersin oralarda :D

Nurten dedi ki...

Esracım ellerine sağlık :) bu kurabiyeler oldukca ilgimi çekti ;) nefis görünüyorlar, denemek lazım. Ama bir tane yemekle bırakamadığımıza göre biraz da tehlikeliler galiba :)))))

Pasta işinde inşallah Çin sana çok uğurlu gelir ve istediklerini başarırsın. Senin pastalarını beğenmeyecek birilerini düşünemiyorum :)

Çok öpüyorum...

Nurten

Unknown dedi ki...

Canım Burcum...acemi şef yazısını kaldır şu blogundan bence artık...sen tanıdığım,takip ettiğim bloglardan en zevkli,en becerikli,en şık sunumlu aşçılardansın inan..blogundaki bütün tarifler süper inanki ...eminim misafirlerin sofrana ve lezzetlerine hayran kalacaklardır...sağlık ve afiyet hep hayatında daim olsun

Adsız dedi ki...

Esracım, kurabiyenin kek ve süttozu içermesi çok ilginç geldi, en kısa sürede deneyeceğim. Umarım günün güzel geçer.
Ellerine sağlık.

pelince dedi ki...

Esra ne güzel bir kurabiye olmuş,ellerine sağlık..
Pasta için fazla söze gerek yok zaten,pastalar kısmı şahaserlerinle dolu bence..
Daha da güzelleri de çıkar ortaya orası kesin..
istabula gelince ilk müşterin ben olucam:)anlamam ben..

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Esra'cığım
Süt tozu içeren kurabiyeleri bende çok seviyorum. Hatta artık limonlu vanilyalı kurabiyelerimi süttozu ilave etmeden yapmıyorum. Damakta çok güzel bir lezzet bırakıyor... Bu kurabiyendeki kek ilavesi çok farklı geldi ve hemen denemek için sabırsızlanıyorum.
Bu arada misafirlerini çok güzel ağırladığından eminim. Mutlaka yaptıklarının tadına doyamamışlardır. Pastanın çok güzel olduğundansa hiç mi hiç kuşkum yok, sen yine mütevazi davranıp istediğim gibi olmadı falan diyorsun ama ben öyle olmadığını, son derece zarif bir pastayla onları fethettiği adım gibi biliyorum(neden acaba):)))) Oralarda Türk kadınını her anlamda ne kadar onurla temsil ettiğinin farkındasın değil mi?

Adsız dedi ki...

esracım sen bu çin işlerıne bayaa merak saldın hadi hayırlısı.. ellerıne saglık bebegım çok nefisss :) opuyorum

HULYA dedi ki...

Sevgili acemişefim,
Kirpi kurabiyeler kısmına yazdığınız yoruma oraya cevap yazdım ama buraya da gelip yazmayı uygun buldum.Kurbağa kurabiyeleri Sevda mavisinde gördüm ilk kez ve ordan sizin sitenize ulaştım.Çok beğendim ve hem kurbağacıkları hemde kirpileri denedim.Sonucu beğenince de satış sitem olan (KURABIYECIM)de yayınladım.Önce orada yayınladığım resimleri daha sonra ayrıntılı olarak (MUTFAKTA BIRI MI VAR??? ) da yayınlıyorum.Henüz sıra ona gelmediği için bir türlü yayınlayamadım.Yoksa yayınlarken tabii ki sizin adınızı ve linkinizi verecektim.Hala da öyle yapmayı düşünüyorum zaten.Size de gelip oraya yorum bırakacaktım yayınladıktan sonra.Ama işte ne yazık ki bir türlü vakit bulamadım onları yazmaya.Ne olur kırılmayın bana eğer sizi üzdüysem özür diliyorum.Diğer sitemi de ziyaret ederseniz ben mutlu edersiniz.Sizin gibi bir şefi bloğumda görmek beni mutlu edecektir.Yaptığınız her şey çok güzel ve insana ilham verici çünkü.Türkiye, İzmir'den sevgiler gönderiyorum.(Çok uzun bir yorum oldu kusura bakmayın.)

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Esra tarif yap beni diyor içinde kek kırıntıları ile kimbilir ne değişik bir lezzet olmuştur. Deenerim ben bunu :))

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Esracığım komşuların çok şanslı kimbilir ne lezzetler sunacaksın merakla bekliyorum tarifleri kurabiye çok leziz görünüyor ellerine sağlık canım

Ayse Pamuk dedi ki...

Canım benim sürekli seni takip ediyorum ve tüm çin maceralarınıda:)Çin kurabiyeleri çok dikkatimi çekti,oldukça değişik bir tat olmalı.Mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık

emineninemekleri dedi ki...

Esracim, canim bi kac gün ugramamissim bi baktim iki tarif birden. Inan her ikiside cok leziz duruyorlar. Ellerine gönlüne saglik canim benim.

Kocamannnnnnnnn öpüyorummmmmmmmmm
Emos

Eya dedi ki...

Becerikli Esram....sen döktür bizde arkandan seni takip edelim.Ben bayıldım bu tarife.Özellikle kek kırıntısı olayına.Yaptığım pastalardan çok kalıyor değerlendirmek adına süper bir tarif.Hele sen bide bu kadar meth ediyorsan...hemen denemekte fayda var.Ellerine sağlık...sevgiler

zehra

Eya dedi ki...

Haaa bu arada Esracığım.... pasta işi ile ilgili düsündüklerin de çok isabetli bir karar, becerikli arkadaşım. Artık nasıl eserler çıkacak valla merak ediyorum.Gerçi tahmın edebiliyorum da...e hadi hayırlısı bakalım....öpüldün

zehra

Aybike Ceylan dedi ki...

Esra'cigim,
Ne ilginc bir tarif, denemeye calisacagim, ellerine saglik.

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyorlar,ellerine saglik canim.Sevgiler.

çınarkurabiye dedi ki...

sevgili esra merhaba,,yaşadığımız tatsız olaylar sırasında sana bannerini kullanan başka kişilerde var demiştim ısrarla isim istiyordun..geçenlerde bloglar arası gezinirken rastladım..
http://lezzetgemisi.blogspot.com/
bir ziyaret et istersen...

sevgiler
gözde

Adsız dedi ki...

İçinde öyle bir umut taşı ki onu senden kimse almasın. Gözlerin hep gülsün, mutluluğu sende arasınlar, ama onu öyle bir yere saklaki gerçekten isteyen bulsun.. semiha
www.karabiberinmutfagi.blogcu.com

Unknown dedi ki...

Esra'cim o kadar guzel, degisik tarifler veriyorsunki hepsini denemek geliyor icimden ama mumkun degil :)
Ellerine saglik canim.

Sevgiler...

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Klasik kurabiye tariflerinden farklı olmuş..malzemeleri de damak zevkimize uygun...Hemen tarifi yazdım yoksa unutuyorum yaşlandım alzaymer :(( oldum...kesin deneyeceğim ama şimdi değil...güzellik yarışmasını seyredicem kendimce güzel seçicem...ellerine sağlık canım sana hayallerinin gerçekleşmesi dileğimi göndryrm..Sevgiler....

Özlem dedi ki...

Esra'cım,
Meraklandım doğrusu, özellikle de pastanı çok merak ettin. Umarım fazla bekletmezsin bizi :)
Kurabiyenin tarifi değişikmiş gerçekten. Bi ara denemem lazım, madem bu kadar methettin...
elleirne sağlık,
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

esra hanım müthiş olmuş kurabiyeler diğer lezzetleriniz gibi ,gelecek tariflerinizi sabırsızlıkla bekliyorumm

Adsız dedi ki...

Bakiler sevgiler adına nice dilekler vardır. Ölümü bile ayırır saymayan gönüller vardır. Mesafeler araya set çekmişse ne çıkar, dualarda birleşen gönüller vardır. Hayırlı cumalar.. semiha,,,

bir dilim bir tutam dedi ki...

Esracim uzun zamandir seni ziyarete gelmedigimi anladim.O yüzdende senin tasindigini filan kacirmisim.Blogunda epey bir dolastim.Demek gurbet ellere gittin,bizde gurbetteyiz ama seninki epey bir uzakmis canim!.....Nasil alisabildin mi oralara?
Beyimde yilda bir kac kez Cin'e gidiyor.Insallah bende bir dahaki sefere gidecegim. Seni oralarda yanliz birakmamak icin daha cok ziyaret edecegim.Bu yüzdende hemen arkadas listeme aldim.Berlin'den sevgi ve selamlar yolladim.

emineninemekleri dedi ki...

Esracim, canim iki oldu sana yorum yaziyorum yolluyorum ama yoklar. Acaba nedenki ???
Hadi yine deneyim dedim, canim kurabislerin cok leziz görünüyorlar kiyir kiyir ama cikolatali kupalarda nefissssssss adeta. Canim ellerine emegine saglik.

Kocaman öpüyorummmmmmmmm

Emos

Adsız dedi ki...

AAA esracim kaç gundur sayfani açiyorum, sende ses soluk yok ;)
insallah hersey yolunda gider kendine iyi bak
fransadan leyla

meleginmarifetleri dedi ki...

Selam Esracım.
Ellerine sağlık canım kurabiyeler nefis görünüyor denemek lazım.
Mönüyüde pek merak ettim doğrusu bekliyorum.
Sevgilerimi yolluyorum çine hoşçakal

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Nagehancım acaba hala resim görünmüyor mu onu merak ettim. Resimleri başka bir site üzerinden yolluyorum belki sitede problem vardı. Kurabiyene kek kırıntısı koyman sanırım şart değil ama herhangi bir topkek de koyabilirsin elinde yoksa.Sağol canım.

Sunacım denedin mi görüşmeyeli? Öpüyorum arada yorumunu esirgeme böyle.

Meltemcim sen hüsn-ü kuruntu yapıyorsundur sen yayınla da biz karar verelim :) Süttozu neden satılmıyor anlamıyorum kahve kreması kullanılabileceğini bir başka blogtan görmüştüm inşallah denemişsindir. Demek Çin bağlantın çıktı eminim beni daha iyi anlıyorsundur :)

Sevgili Gül kesin İrem demiştir :) Çok teşekkür ederim beni takip ettiğin için canım. Görüşmek üzere...

Leylacığım agar agar bulman şart değildi... Oğlunun doğum günü kutlu olsun, Allah uzun ömürler versin canım biliyorum çok geç kaldım, seyahatteydim. Keşke pasta tarifini erken yayınlasaymışım böylece jelatin tozu ve glikoz olmadan da şeker hamurunu hazırlayabilirdin. Birdahaki sefere denersin umarım. Çok öpüyorum canım seni.merka ettiğin için de çok teşekkür ederim.

Nihancım neden olmasın canım kısmet ;)

Nurtencim biraz öyle gerçekten ;) Canımsın kısmet bakalım neler olacak pasta konusunda?

Handecim çok tatlısın :) Ne güzel sözler sıralamışsın canım çok sağol. Öpüyorum seni...

Pınarcım sağol canım, umarım dener ve beğenirsin :)

Pelincim ne müşterisi sen pabucumu dama atıyorsun farkında değilsin ;) Çok çok sağol canım yürekten sözlerin için...

Nüket Ablacım çok sağol takip ettiğin için, kendimi yalnız hissetmiyorum eskisi kadar en azından ne yaptığı ne ettiğimi bilen insanlar var diyorum içim rahat. Kucak dolusu sevgiler...

Sevgili Zuhal çok teşekkür ederim, bakalım devam edeceğim de galiba :))

Sevgili Hülya dediğim gibi birşeyler yapma çabanızda benim de bir faydam dokunduysa ne mutlu bana. Bazen böyle şeylerle karşılaşınca geri planda olan biten bilinmediğinden birazcık dokunuyor ama yine de önemli değil. Size hiç kırılmadım, özür dilenecek bir şey yok zaten. İş hayatında da başarılar ve bol kazançlar diliyorum ;)

Burçincim umarım beğenirsin tatlım.

Sedacığım çok sağol bakalım siz beğenecek misiniz menümü ;)

Ayşeciğim çok sağol canım, umarım beğenirsin.

Eminceim çok sağol merak edip iki kere yorum bırakmışsın. şehir dışındaydım tatlım sayfama giremedim.Öptüm seni..

Zehracım çok sağol canım, truff yapmaya alternatif olur belki ;) Pasta konusunda ses yok bakalım yeni postta bahsedecğim ;)Sevgiler canım.

Aybikecim çok sağol canım umarım hoşuna gider.

Senemcim çok sağol..

Sevgili Gözde, uyarın için çok sağol. Gerekli mesajı yolladım. bir de üşenmeden renkleriyle falan oynamışlar.

Semihacım içimi aydınlattı sözlerin tatlım...

Nilgüncüm çok sağol. Bir kenarda dursun belki lazım olur ;)

Aslıcım o hastalıktan bende de var. Aynı senin gibi yapıp yazıyorum artık. Yoksa nerede görmüştüm kim yapmıştı onu bile hatırlamıyorum.çok sağol tatlım güzel sözlerin için ;)

Özlemcim biraz beklettim ama hemen yayınlayacağım canım. Teşekkür ederim uğradığın için.

Zeynepciğim çok sağol ;)

Serapcığım sorma. Kısmet böyle oldu. Alıştım mı emin değilim aslında pek fazla sabrım da kaldı diyemem. Bilemiyorum ne yapacağım. Eşinin yolu Wuhan'a düşerse beklerim canım.

Melekcim çok sağol hemen yollayacağım menümü.
Sevgilerimle,
Esra

Pasta Saati dedi ki...

Kurabiyelerin çok lezzetli olduğu fotoğraftan anlaşılıyor. Size başarılar diliyorum. Yolunuz açık olsun! Sevgiler...

meltem dedi ki...

ESRAAA

EKLEDİM BİŞEY :)

MİSAFİRLER NOLDU İYİ GEÇTİMİ MEMNUN KALDILARMI

SEVGİLER...

Adsız dedi ki...

merhabalar
cevizli çin kurabiyelerini dün akşam yaptım. unu iki katı koydum nerdeyse ki hala un alırdı. birazda fazla kızardı çünkü içi geç pişti. benim kurabiyeler sizinkiler kadar başarılı olamadı maalesef tadı da vasat oldu. başka tariflerinizi tutturabilirim inş. sonuçları yazarım.
hülya

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Hülya,
Öncelikle tarifimi denediğiniz için teşekkür ederim. Kurabiyelerden memnun kalmamışsınız, üzüldüm. Sanırım iki katı un koyduğunuz için içleri pişmedi. Tarifte fazla olmamak kaydıyla un eklenebilir diye not düşmüştüm, hamur da yumuşakça olmalıydı. Buzdolabına kaldırılan hamurun içindeki tereyağı tekrar donduğunda elimizle rahatlıkla şekil alacak kıvama geliyorlar. Tabii çok fazla un olduğu zaman içindeki diğer lezzetlerin tadı da ağıza gelmemiştir. Umarım başka tariflerimi denemeye karar verirseniz hüsrana uğramazsınız.
Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

Sevgili Esracım, önce senin yorumlarına sonra blogundaki tüm paylaşımlarına hayran oldum.
Tüm kalbimle içtenliğini kutluyorum ve o çok yakışıklı oğlunu öpüyor, başarıların ve mutluğun daim olsun yavrum.
Yemek ve lezzet düşkünlerinin buluştuğu(http://yemeksaati.net/forum ) üyesi olarak. Herhangi bir tarifini kaynağını belirterek, aynen tarifin resmini ve o güzel anlatımınla(tarifin kaynağını özellikle belirtiyorum, emeğe saygı ve forumdaki dostlarımıza tanıştığım senin gibi çok değerli evlatlarımızı tanıştırmak adına)Bu konu ile alakalı buraya veya foruma buyur çok sevinirim.(Not: Sadece üyeler yorum yazabiliyor ve imza bölümüne blog linkini ekleye biliyorlar)Yakın tarihte olumlu veya olumsuz cevap yazarsan çok memnun olurum. Teşekkürler, Aleyna-Dilara...