Cumartesi, Ocak 20

Kuru Biberle Etli Dolma...

Eskiden, her mevsim her sebze bulunmazdı, annelerimiz anneannelerimiz, yazın çıkan sebzeleri kış için hazırlarlardı. Yaz sebzelerinin kurutulmuş hallerine bayılırım; hem çok farklı bir tada bürünürler, hem de görüntüleri çok hoş olur. Bu geleneği hala sürdürenler var, kayınvalidem benim için her yaz dolmalık biber ve patlıcan kurutur. Bunları hazırlayamayanlar için aktarlara bir bakmalarını tavsiye ediyorum. Oralarda her türlü kurutulmuş sebzeyi bulabilirsiniz. Üstelik zamanında hazırlanıp doğal bir şekilde kurutuldukları için hormon içermeyen çok sağlıklı ürünlerdir.

Dün canım biber dolması isteyince çıkarıp pişirdim. Yalnız ben etli dolmayı daha farklı bir tarifle pişiririm. Burada paylaşmak istedim, denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler:
12 adet kuru dolmalık biber
300 gr. Az yağlı kıyma
1 çay bardağı yıkanmış pirinç
1 baş soğan (incecik kıyılmış)
4-5 sap maydonoz
4-5 sap dereotu
3 dal taze soğan
2 diş dövülmüş sarımsak
1 çorba kaşığı salça (domates-biber karışık)
1'er çay kaşığı karabiber, kırmızı biber(acı da olabilir), kuru nane,
2 çay kaşığı tuz
1 domates rendesi (yazdan hazırlanmış olması tercihen)
3 çorba kaşığı sıvı yağ,
1 su bardağı su

Yapılışı:
Bir kaba 1 litre kaynar su koyup içine dolmalık biberleri atın. Siz malzemeleri hazırlarken, biberler iyice yumuşasın. Yağ hariç diğer malzemeleri başka bir kapta karıştırın, yeşillikleri ince kıyın, malzemeye ekleyin. Dolma harcı hiç bir zaman yoğurulmaz, yoksa biberlerin içinde köfte gibi kalıplaşır. sadece bir çatal yardımıyla bütün malzemenin birbirine karışmasını sağlayın yeterli. Yumuşayan biberlere harçtan doldurun. Biberleri ağzına kadar doldurmadan elinizle hafif bitiştirip bir tencereye dizin. Tencerenin kenarından su ve yağı ekleyin. Orta ateşte pirinçler iyice şişene kadar pişirin. Arada suyu azalırsa azar azar ekleme yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun!

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Kuru dolmada en çok biberi severim, ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

Esra'cım sayfanı Aylin'de görüp geldim iyikide gelmişim bebişin olmasına rağmen süper bi sayfa olmuş ellerine sağlık canım

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Kiraz çok teşekkür ederim iltifatların için.. Sevgiler :)