Bu yazımda aslında, profesyonel anlamda yaptığım ilk öğretmenlik denememin ürünlerine yer verecektim. Ama malesef derse makinemi götürmeyi unuttuğum için resimleme şansım olmadı. Önceki yazımda bahsetmiştim, buradaki bir restoranın çalışanlarına ders vermeye hazırlanıyordum. İlkini geçtiğimiz hafta perşembe günü gerçekleştirdim. Dersin konusunu restoran sahiplerinin dileklerine göre hazırlamıştım. Buna göre üç çeşit pasta kaplama kreması tarifi hazırlayıp, bu kremalarla temel dekorasyon tekniklerinden örnekler verdim. Öğrencilerim üç adet Çinli kızdı. Genel olarak diyebilirim ki Çinliler gerçekten çabuk öğreniyorlar. Sadece bir kaç sefer gösterdiğim halde uzun zamandır elleri alışkınmışçasına iyiydiler. Önce buttercream icing denilen tereyağı-shortening-pudra şekeri temeli olan kremayı yapıp, bir büyük çikolatalı pasta kapladık. Kaplama sırasında kolaylık sağlayacak bazı ipuçlarıyla beraber, temel olarak nasıl süslemelerle pastalarına görsellik katacaklarını çalıştık. Sonraki kaplama için krem peynirli kaplama tarifini yaptık. Bu tarifle de havuçlu kek kaplayıp üzerine sıkma tekniği ile yaprak ve havuçlar yaptık. Bir sonraki dersimizde ise şeker hamuru çalışacağız. Buradan pasta ve dekorasyonu dersi veren tüm arkadaşlarımın ellerini öpmek istiyorum. Topu topu üç saat ders vermeme rağmen pilim bitti. Bir de ya beceremezsem ya çuvallarsam korkumu hiç sormayın. :)
Aynı hafta bir gün, buradaki bir arkadaşımın, iki yaşını bitirecek oğluna doğum günü pastası hazırladık. Pastanın sadece resmini koyuyorum, tarifi yok; çünkü içini ben hazırlamadım. Kendisi elmalı bir kek yapıp üzerini kayısı reçeli ile kapladı. Şeker hamurunu ise ben hazırlayıp renklendirdim. Ertesi gün ise bir araya gelip beraberce arkadaşımın isteği doğrultusunda pastayı süsledik. (Resimdeki isim "Bela", aslında "Beyla" diye okunuyor.)
Henüz resimdeki tarife gelemedim ama, söyleyeceğim bir şey daha var, yarın bir başka arkadaşımın oğlu için pasta dekore edeceğim ve şeker hamuru kaplı kurabiyelerini yapacağım. Doğumgününün teması susam sokağı, kurabiyeleri ise Elmo şeklinde olacak. Tabii Elmo şekilli kurabiye kalıbı bulmamın imkanı olmadığı için kalıbı da kendim hazırladım. Blog dünyasını eskisi kadar takip edemediğim için görmemiş olabilirim, belki biliyorsunuzdur bile; çok basit bir teknikle kendi kurabiye kalıbımızı nasıl hazırlayacağımızı göstereceğim gelecek postta.
Şimdi gelelim bu içi hafif ıslak, çikolataya doyuran kekimizin tarifine.
Malzemeler: (Aşağıdaki miktarlar 20-22 cm. kalıp için. Ben bu miktarın iki katını kullanıp 25 cm. lik kalıpta pişirdim)
150 gr. tereyağı
200 gr. çikolata (bitter kuvertür kullandım)
1 su bardağından 1 parmak az toz şeker
2 iri yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
1 su bardağından 1 parmak az un
1 paket şekerli vanilin
Yapılışı:
Tereyağı ve küçüp parçalara ayrılmış çikolatayı birlikte hafif ateşte eritelim. Erir erimez ateşten alalım, kaynamasın.
İster aynı kapta ister derin bir kaseye aktarıp orada şekeri ekleyelim. Şeker eriyinceye dek 5-6 dakika çırpalım. (Şekeri önceden ölçüp mutfak robotunda inceltebilirsiniz.) Şeker eriyip karışım ılınınca yumurtaları ekleyelim ve tekrar çırpalım. Yoğurdu ekleyelim. Unu ekleyip son olarak vanilyayı ekleyip tekrar iyice çırpalım. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbımıza karışımımızı boşaltalım. Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında pişirelim. Pişip pişmediğini anlamak için bir kürdanı kekinizin ortasına batırın, temiz çıkıyorsa olmuştur. (Fırınımızın kapağını ilk 20 dakika asla açmıyoruz)
Afiyet Olsun!
Not: Bu keki Dr. Oetker "Kaymak tadında krem şanti" ile servis ettim. Tadı gerçekten kaymağa benziyor. Aslında önceden yaptığım kabak tatlısı için hazırlamıştım. Şekil verilip buzlukta gayet güzel saklanabiliyor.
Not: Bu keki Dr. Oetker "Kaymak tadında krem şanti" ile servis ettim. Tadı gerçekten kaymağa benziyor. Aslında önceden yaptığım kabak tatlısı için hazırlamıştım. Şekil verilip buzlukta gayet güzel saklanabiliyor.
51 yorum:
hepsi çok güzel fotografların. ellerine sağlık.
ben başarılı olacağından en ufak kuşku duymuyorum canım benim. tam tersi, birbirinden güzel başarı haberlerini alacağımdan eminim. :)
sevgiler
merhabalar blogunuzdaki yemek tarifleri çok güzel beğendim.benim blogumada beklerim.oyuncak bebeklerin dünyahttp://smilingbebek.blogspot.com/sına bekliyorum
bu kekten bende yapmistim esra ablacim, kako yerine gercek cikolata kullaninca dahada lezzetli oluyor kekler. ellerine saglik. bu arada kendi imkanlarimizla nasil kurabiye kalibi yapilabildigini cok merak ettim. sabirsizlikla bekliyorum... opuldun...
ellerine sağlım canım..
harika çalışmalar ve lezzetler çıkmış ortaya..
sevgiler iyi pazarlar esracığım.
merhaba yeni tafilerle h.geldin ne kadar şanslılar çinliler senin gibi bir pasta hocaları var çok kıkandım.. ben kocaeliden hatırlarsan burda çok araştırdım ama pasta tasarım kursu yok ist var..inş bir gün sizde buralarda kurs verirsiniz..
Esra'cigim ellerine saglik yine dokturmussun hemde nasil dokturmek,bir degil 2 degil 3 degil masallah sana :-))
Sakin kendine dikkat etmeyi unutma,vitaminlerini aksatma olurmu guzel insan.
En kisa surede cikolatali keki'ni sabirsizlikla deneyecegim.
Sevgiyle cok opuyorum seni
Elif
ellerine sağlık canım.öğretmenlik deneyimde başarılar diliyorum demek cinliler hızlı öğreniyor. ay bende tayinimi oraya mı aldırsam:)
Çikolatalı kek ile kalbimden vuruldum... Ramazan sonrası mutlaka deneyeceğim, ellerne sağlık, başarılar dilerim...
Ellerine sağlık. İş yaşamında başarılar dilerim. Sevgiler...
GUL BAHCESINE GIRENLER GUL OLMASADA GUL KOKARLAR, KAINATIN EN GUZEL GULUNUN KOKUSU UZERINIZDE OLSUN.KADIR GECENIZ MUBAREK OLSUN.
Merhabalar canim, kandilin hayirli olsun, ayrica islerinde basarilar diler tebrik ederim, sevgiler....
canim merhaba
ne guzel seyler bunlar Allah basarilarini daim kilsin...
sevgilerimle...
Merhaba,
Çikolatalı kek ekrandan akşamüzeri nasıl muhteşem görünüyor anlatamam.Ellerinize ve emeğinize sağlık en yakın zamanda deneyeceğim.
Melahat/İzmir
harika bir öğretmen olduğuna eminim canım..kek şahane olmuş gerçekten.nefis fotolamışsın.tebrikler...
Kaç gündür Blogger canımız çıkardı seni şimdi daha iyi anladım. Ne zormuş ulaşamamak. Senin dersler sanalda, burada da gerçekleşmez mi, derslerda kullandığın fotoğraflarla, olmaz mı?
Esra'cığım,
Ne kadar gurur duyuyoruz seninle biliyor musun?
Çok kısa zamanda Çin'ce gibi zor bir dili öğrenmek ve bu işi yapan Çinlilere pasta dersi vermek! Tebrikler hem de en kocamanından.
Çikolatalı kek o kadar davetkar duruyor ki eğer hemen burdan ayrılmazsam rejim falan bitecek diye korkuyorum.
Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, sağlık ve mutluluklar dilerim.
Sevgilerimle,
Mutlu bayramlar canim.
usta sef esra ablacigima mutlu bayramlar diliyorum....
Ne güzel olmuş bu iş! Daha pek çok eğitim vermen dileğiyle.
HER ILKBAHARDA GELINCIKLERIN EN GUZEL BASLANGICLARI MUJDELEMESI GIBI, BU BAYRAMIN DA SANA VE AILENE MUTLULUK VE NESE GETIRMESINI DILIYORUM... IYI BAYRAMLAR!
www.yenitadlar.blogcu.com
merhaba
ben hiç kek sevmiyorum ama çikolataya bayılırım.çok güzele benziyor canım çekti birazdan yapacagım:))))
bu arada pidenizden ramazan da sahura yaptım çok begendiler.
teşekkürler tarifleriniz için
yeni tarifler bekliyoruz
merhaba yaklaşık 2 saat önce yorum gönderirken baglantı koptu mailimin gelip gelmediğinden emin olamadıgım için yeniden yazıyorum.
benim kekim olmadı yada oldu da bana göre olmadı herşey resimde ki gibi sadece kabarmadı.
tarifte yok ama kabartma tozu olmadıgına eminmisiniz???
ıslak kek i anımsattı ama helva gibi dediler. 2 gün sonra misafirim gelecek onlara yapacaktım acil cvp yazarmısınız???
sevgiler
Ayyy ayyy ayyya neler neler yapılmış yine, artık zorla da olsa vakit ayıracağım ya neler kaçırıyorum sonra da üzülüyorum.
Ellerine sağlık canım, ben de ders verirken çok zorlanıyorum gerçekten hepsini kutlamak lazım.
Sevgiler,
Evren
Merhaba sayfanızı ilk kez ziyaret geldim ve mest oldum.Hünerleriniz muazzam güzel gerçekten.Başarılarınızın devamını dilerim derslerinizdede kolaylık.
Sizinkiler kadar profesyönel olmasada benim nacizane sayfama sizi de beklerim :))
Sevgiler
harika gorunuyor! ellerine saglik.
uzun bir aradan sonra yine merhaba canim, tatil ve internet sorunu nedeniyle haftalarca uzak kaldim blog aleminden. yoklugumda döktürmüssün yine. zaten o sihirli ellerin bir seye dokundumu harikalar yaratiyorsun.
is hayatinda basarilar dilerim canim. masallah derste veriyorsun cok marifetlisin coook. kocaman sevgiler esracigim
ayyyy hepsi birbirinden muhteşem.pastayı yapamam heralde çok profesyonel olmuş.kekte harikaaa
Selam..
Ben var ya ben, çikolata yeyince mutlu olanlardanım..Resmen moralim yerine geliyor, bu durumda fotoğrafa bakınca da içim gitti, öğlen yemeğini yeni yemiş olan birisi için çayın yanına tatlı tatlı nefis giderdi valla..
Ellerinize sağlık...öperim..
çok güzel görünüyor, çikolata dünyanın en güzel yiyeceği bence...
slm acemi şef Esra.
bir ricam olacak. böyle "pat" diye konuya giriyorum ama blogdaşlık çerçevesinde kusuruma bakma!
bloglara ulaşım konusunda sıkıntı olabildiğini yazmışsın ama umarım bir sorun olmaz.
oğlumun okul ödevi için Çin mutfağı ile ilgili makale, fotoğraf ve tariflere ihtiyaç duyduk. aklıma sen geldin.
bize yardımcı olabilir misin?
elinde bu konuda dokümanlar varsa bana ulaştırabilir misin?
çok teşekkürlerimi ve sevgilerimi iletiyorum.
hulyayilmaz@gmail.com
Esracım görür görmez bittim ve hemen denedim, bloga da yazdım kesinlikle daha fazla övmeliydin bu lezzeti :) Benimkinin içi o kadar ıslak olmadı gerçi, muhtemelen fırında fazla tuttum ama tadı nefisti çok teşekkürler paylaşım için
sevgiler..
Bu kek'e bayıldım.Ellerine sağlık
BENİM GİBİ ÇİKOLATA DELİSİ İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN BU KEK KESİN DENERİM BU AKŞAM, BU ARADA FOTOĞRAFINI DA ÇOK BEĞENDİĞİMİ BELİRTMELİYİM, TEBRİKLER...
merhabalar lutfen bardagin kac ml oldugunu soylermisiniz?
merhab esra hanim ben bu siteye gordugumde cok sevindim cunku seker hamuru nasil sekillendirilir demissiniz. ama bardaklarin kac ml oldugunu bilmedigim icin serpme hamuru ile borek ve kurabiyelerde zorluk yasadim lutfen yazarmisiniz.
Sitenizdeki tarifleri çok beğenerek takip ediyoruz.Özellikle pastalarınıza ve pasta tekniklerinize ayrı bir hayranlık duyup,bir sanat dalını icra ettiğinizi düşünüyoruz.Yanlış anlaşılmaktan korkup,link alışverişi yapmayı size teklif ediyoruz..www.dokuzn.blogspot.com
Eğer bloğumuz hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşırsanız çok mutlu oluruz..
esracigim nasilsin gulum uzun zamandir takip edemedim seni kusuruma bakma
biliyorsun hergun sabah erken saatlerde ise gidiyorum 5 aydir bir italyan pastanesinin pastry depertmaninda pastry sef olaraktan pasta yapiyorum
simdi christmas da geliyor artik dusun nekadar cok yogun olabilecegimizi hergun harika pastalar yapiyoruz ama biz yaptigimizda bir tane ikitane deyil 30- 100 arasi deyisiyor ;}
bizim bolumde 6 arkadasiz bize kek pismis geliyor diyer bolumden biz sadece keremesini koyup susluyoruz.mesela ustune cicekler yapiyoruz yada musterinin arzusuna baglu air brush ile cesitli resimler yapiyoruz yada foto kekleri hazirliyoruz..
bizde cok cesit var kendi kremamizi kendimiz yapiyoruz biliyorsun wilton pasta susleme kursunu aldiktan sonra ise girdim benim icin cok iyi oldu
menejerimizde cok iyi bana is yerinde baska bir is teklif etti benim pasta suleme hocami cagirdik onun ile birlikte is yerindeki arkadaslara gumpaste cicek dersi verdik yani anliyacagim iki kere diploma almis oldum ;)
custard,cikolatali mouse,mango mouse, cilek mouse,rasbery mouse, double cikolatali mouse,tiramusi,blac forest,butter cream,hazelnut, mocha,lemon custard,tum bu keramalari ben hzirliyorum
ama ben yaparken 20 kilo yapiyorum.;)
isimi cok seviyorum cok zevkli birgun resim cekicem daha hala resim cekmek yasak ama is yerinin wep sitesi yakinda hazir olucak ozamanda sana adresi veririm kendin gorursun..
senin cok iyi bir hoca oldugunu tahmin edebiliyorum kesinlikle basarili olucaksin ve cinlilerin favoritesi olucaksin gor bak
asya demisti dersin..
sana iyi sanslar dilerim
tek kelimeyle nefis bir kek. ellerine sağlık. sevgiler.
tarifiniz ve fotoğraflar çok güzel. elinize sağlık.
usta şefim nerelerdesin
acemi sefim nerde kaldinnnnnnnnnnn
fransadan leyla
Nerelerdesin uzun zamandir yoksun ortalikta!!
Pasta Susleme Teknikleri Etkinligi icin bir davet bu! Gosterin dunya aleme pasta nasil suslenirmis :)
Beni yalniz birakmayacaginizdan eminim...
Hollandadan sevgiler!
www.dusbahcesi.blogspot.com
Cikolataya her bayan gibi bayilirim ve acikcasi cikolata ile yapilan herseyi reddetmeden yiyebilirim. Cok guzel bir fikir canim. Bende bazen kek yaparken icini cikolata ile zenginlestirecem. Ellerine saglik
Süper olmuş canım..Ellerine sağlık..Blogunu yeni gördüm hemen damladım:)Sevgiler..
Esra'cığım,
Nerelerdesin, artık çok merak etmeye başladık. Sağlığın, keyfin yerindeyse mesele yok ama bir ses ver bari lütfen.
Çok öpüyorum,
Tarifi ilk geçen hafta İlkerle yedik ve bugün de ben yaptım..Lezizdi..Ellerine sağlık..
Çikolatalı kek ve vanilyalı dondurma... Çok severim :)
Ellerinize sağlık.
Pratik ve güzel bir tarif.Ellerine sağlık...
Müthiş işler çıkarmışsın tebrik ediyorum. Bazılarına yeni kurduğum blogumda lezzetlerim sizinde izninizle ve referansınızla yer vermek isterim. Kolay gelsin.
Arabalı pasta tarifini oğlum görünce anne bana bu pastadan yapabilirmisin dedi. Vaktimin çok olduğu bir zaman yaparım dedim. Anne sakın bilgisayarında bu pastayı sakın kapatma dedi:)
merhaba...blogunuzu bugun kesfettim..ShangHai da oturuyosunuz demek?biz daha guneydeyiz ShenZhen deyiz...kolay alisabilmenize cok sevindim..benim adaptasyonum coook uzun surmustu..kolay gelsin..
Yorum Gönder