Salı, Mayıs 5

Noodle'ların Kralı: Chao Mian-Kızarmış Noodle


Çin mutfağını börtü-böcek sananların yanıldıklarını anlamaya başlamışsınızdır eminim. Bu mutfak keşfedilesi lezzetlerle dolu. Her bir restoran deneyimimizden sonra en az bir harika tadı daha damağımıza katmış olarak kalkıyoruz sofralardan. Ben de pek çoğunu devam eden günlerde evde deneyerek aynı tadı yakalamaya çalışıyorum ki dönüşümüze de arada pişirip hasret giderebilelim.

Bu seferki lezzetleri tanıtmadan önce bu sıralar okuduğum Ejder Şahlanıyor adlı kitaptan çok etkilendiğim bir kısmı aktarmak istiyorum sizlere. Çin'i gerçekten en iyi tanıtan kitabın (Kastım Türkçe'ye çevrilmiş olanlardan) bu olduğunu güvenle söyleyebilirim. Bugüne kadar okuduğum Çin'le ilgili hiç bir kitap bana burasının gerçekte ne olduğunu anlatamamıştı.

Kitapta Çin'in tarihçesinden başlayarak, neden bir ekonomi devi haline geldiği, kültürel devrim, tek çocuk politikası hakkında edinebileceğiniz engin bilgilerle beraber, satır aralarından çıkararak; yemek kültürünün neden şimdiki durumunda olduğunu da öğrenebilirsiniz.

Çin'de neden hemen herşeyin yendiğini, bazı yiyeceklerin, yıllar öncesi çekilen açlıktan gelen alışkanlıklardan olduğunu çok iyi anladım. İnsanlar savaş sırası ve sonrası, devletin yüzde yüze varan tahıl vergileri nedeniyle o kadar aç kalmışlar ki, karınlarını doyurabilmek adına yemedikleri şey kalmamış. Üstelik kültür devrimi esnasında evlerde yemek pişirmek bile yasakmış. Gizlice yapanlar ağır cezalara maruz kalıyorlarmış, yemeklerini devletin belirlediği aşevlerinde yiyorlarmış, onu da bulabilirlerse tabii. O zamanlar çekilen acıları kitaptan yaptığım şu alıntıyla ifade edebileceğimi düşünüyorum:
.........Chu ailesinin ak saçlı, kamburu çıkmış büyükannesi o günleri tüm canlılığıyla hatırlıyordu."Kabak kökleri ve yaprak yemek zorundaydık. Ailemiz gizlice sebze yetiştirerek kurtuldu," dedi. "Çoğu yerde halkın yüzde 30'u öldü. Her aile birilerini kaybetti. Bir sürü kız öldü ve çok insan uzaklara kaçtı. Ortadan kayboldular ve uzun yıllar boyu geri dönmediler. Bu yol üzerinde, yiyecek bulunur umuduyla Fengyang'a ulaşmaya çabalarken ölen çok kişi gördüm. Yere düşüyorlardı ve kalkıp devam edecek halleri yoktu."..........

Çin'de günümüzde kullanılan "ni hao" yani merhaba kelimelerinin asıl anlamını anlatmıştı Çince öğretmenim. "Sen iyi misin-merhaba" demek diye bildiğimiz bu sözler, aslında "bugün bir şey yedin mi" anlamına geliyormuş. Burada ellerinden geldiğince sebzelerin-meyvelerin her kısımlarının, hayvanların her bir uzuvlarının yenmesi, ziyan etmeden doyabilme kaygısından ileri geliyor. Buna sonuna kadar saygı duyuyorum, elbette kendi seçimlerim ise kendi alışkanlıklarıma dayanarak sürmeye devam ediyor ;)

Buraya başka bir konuda not düşmek istiyorum hemen, Çin'de sebze deyince aklınıza gelebilecek sebzelerden hariç, inanılmaz çeşitlilikte otlar var. (Tijen, kulakların çınlasın.) Her markete gidişimde o reyondan geçerken içimi çekiyordum, keşke nasıl yapıldığını bilseydim diye; dün yardımcıma söyledim, bundan sonra haftada 1-2 sefer alıp pişirteceğim ve sizlerle paylaşacağım. Biliyorum oralarda bulamayacaksınız belki ama fena mı, pek çok da yeni bilginiz olacak otlara dair. Henüz pişirmediğim bir tanesi var şu an evimde, yanda resmini gördüğünüz. Burada semizotu hiç yok ama iki yıldır ilk defa satıldığını gördüğüm bu ot, semizotunun amcaoğlu falan olabilir. Tadı biraz daha acımtırakımsı ama aynı semizotu gibi bir rayihası var. Bugün pişireceğim bakalım nasıl olacak.

Lafı inanılmaz uzattım, umarım buraya kadar okumuş olanlarınız da vardır içinizde, şimdi hemen noodle tarifime geçeceğim. Noodle deyince aklınıza tek tip makarna geldiğini biliyorum ama benim farkettiğim onlarca çeşit noodle var aslında. Mesela bir tanesi bezelye ve fasulyeden yapılan noodle. Ya da pirinç noodle'ları. Bir de çeşitli noodle'lar ile hazırlanan çorbalar var. Bir başka yazımda anlatacağım inşallah onları; ama bu noodle bildiğiniz un-yağ-tuz-su dörtlüsünden oluşan en klasik noodle tarifi. Buradaki Uygur restoranlarında gözümüzün önünde elde açılıp inceltilen bu makarnaları, marketlerde ön haşlanmış olarak bulabiliyoruz. Bu noodle'ların içinde yumurta olmaz ama siz denemek isterseniz klasik yumurtalı Çin noodle'ını yarı-diri haşlanmış olarak hazırlayabilirsiniz. Bu noodle'ın adı chao mian(çao miyen)-fried noodle yani kızarmış noodle'dır, Çin'in en klasik en leziz makarnasıdır. Çoğunlukla "pak choi-bok choy" diye bilinen ama asıl adı "bai cai (bay tay)" olan bir sebze ile pişirilir. İçine konan malzeme açısından pek çok çeşidi vardır ama benim favorim bu.

Malzemeler (2-3 Kişilik)
2-3 kalıp Çin makarnası
3 çorba kaşığı sıvı yağ
400 gr yaprak yaprak ayırılmış bai cai (yeşilliksiz de olur ama yeşillik ile denemek isterseniz uzun marul yaprakları da kullanabilirsiniz)
2 diş sarımsak
3 ince dilim taze zencefil
3-4 çorba kaşığı et suyu-içine bir tatlı kaşığı toz şeker konacak
1 çorba kaşığı soya sosu
Varsa 1 tatlı kaşığı susam yağı

Yapılışı:

Noodle'ları kaynayan suyun içine salalım, 3-4 dakika kadar bekletelim. Yarı-diri haldeyken suyunu süzelim. Yeşillikleri yıkayıp sularını süzmeye bırakalım. Sarımsakların kabuklarını ayıklayıp tek bir havan tokmağı darbesiyle ezelim.(Bir bıçağı sarımsağın üzerine yan tutup üzerine elinizle vurarak da ezebilirsiniz) Zencefilleri kıyalım. Bir büyük wok'u ya da en büyük ve derin tavamızı harlı ateşe oturtalım. İçine 3 çorba kaşığı yağı koyup iyice kızmasını bekleyelim. Sarımsakları ve zencefilleri ekleyip kısa bir süre karıştıralım. Yeşillikleri ekleyip hepsini beraber sık sık karıştıralım. (Çin'de bu işlemi tavadakileri sürekli havaya fırlatarak yapıyorlar) Sebzeler diriliklerini biraz kaybeder kaybetmez içine süzdüğümüz makarnaları, soya sosunu, ve et suyunu ekleyelim. Sürekli karıştırarak 2 dakika pişirelim. Kapağını kapatıp 1 dakika daha et suyunu çekmesi için bekleyelim. Ateşten alıp susam yağını ekleyip karıştıralım ve sıcak servis yapalım.

Afiyet Olsun!

83 yorum:

My Turkish Kitchen dedi ki...

Yazi cok hos, birkac yeni bilgi edindim bile:)
Ben de burada (Amerika) birkac Cinli arkadasla sik gorusuyorum. Sanirim hemen kaynasmamizin altinda birbirine benzeyen kulturlerimiz var. Bircok yemeklerini hala yiyemesem de en azindan tatmaya calisiyorum.
Selamlar,
Iffet

Bir Dilim Düş dedi ki...

Süpperrsin sen Şefim süüpperrr!!! Yine nefis bir Çin yemeği tarifi ve nefis bir yazı. Bu arada oğluşunun doğum gününü kutlarım pasta enfes olmuş her zamanki gibi :))).
Veeee en son tebrik de ilk defa blogların birinde gerçek bir tiramisu tarifi gördüm ee bunu da şefimden başkası yapamazdı zaten.

Sevgiler,
Evren

Aysin dedi ki...

Benim esimde bu aralar Asya mutfagina takmis durumda. Evimizde 4 tane kitap var, her hafta sonu bir tanesini deniyor. Her markete gidisinde de hatim ettigi kitaplardan(internetten) ogrendigi degisik soslari alip geliyor. Kisacasi bizde cok seviyoruz Asya mutfagini, ama favorimiz Tai mutfagi:))Sen simdi o yesillileri deneyecegim deyince cok sevindim hatta heyecanlandim, bende cok merak ediyorum o bir suru yesilligi , nasil yapildiklarini ogrenmek seni okumam yetecek bana:) Kocam arastirsin dursun:)))
Sevgiler..

fatoş dedi ki...

Merhaba Esra ,bugünkü yemeği sanki benim için hazırlamışsın gibi geliyor,karşımda en sevdiğim ve adını bilemediğim sebzeyi görünce çok heyecanlandım,Çinliler bu sebzeyi hergün mutlaka yiyorlar olmazsa olmazlarından onların ,bende çok seviyordum ,Noodle ve kızarmış inanılmaz güzel bişey,ben burada yapıyorum artık özlem çekmiyorum,tabi bir çinlinin elinden çıkmış gibi olmasada beni tatmin ediyor ,ellerine sağlık çok güzel gözüküyor,kitap deyince de şu anda elimde olan ve ikinci kez okuduğum bir kitap var yazarı Jung Chang Yaban Kuğuları çinli bir ailenin nesilden nesile gerçek hikayesi çok etkilendim ben,arjinal ismini biliyorum İnkılap yayınlarından çıkmış,tavsiye ediyorum çok beğeneceksin,bu arada Türkiye ye gelmene az kaldı değilmi? şimdi bir heyecan sarmıştır seni ,eğer Akçay a yolun düşerse seni misafir etmek isterim ,sağlıcakla kal sevgiler sana.

ferulago dedi ki...

Kitabı çok merak ettim, bulup okumaya çalışacağım.

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Sayende çin mutfağının güzel lezzetlere sahip olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz şefim:)Bu kültürel bilgilendirme için yürekten teşekkürler...

E ellerine sağlık tabii, nefis görünüyor...

sevgiyle kal,

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

MERHABA ESRACIM GERÇEKTEN SENİN SAYENDE ÇİN HAKKINDA BAYAĞA BİLGİ SAHİBİ OLDUM ÇİN MUTFAĞINDAN GERÇEKTEN YENEBİLECEK ŞEYLERİ BULUP ÇIKARIYORSUN BİR GÜN YOLUMUZ ÇİNE DÜŞERSE (İNŞALLAH DÜŞMEZ :)))
NELER YİYEBİLECEĞİMİZİ BİLİYORUZ
YAZINI SONUNA KADAR OKUDUM SENİN YAZILARINI HİÇ SIKILMADAN OKUYORUM


MARMARİSTEN SEVGİLER

Oya Kayacan dedi ki...

Noodle veya makarna, sebzelisi sebzesizi veya evde ne varsa olusu şekliyle benim en acele doyma veya ansızın geleni doyurma şeklim. En kolay yapma yolu da bu Çin yolu. Zıplat tavayı, koy yemeğini önüne! Ellerine sağlık Esra, acemiye de hiç benzemiyorsun, öğreteceğin her şeyi merakla bekleyeceğim.

Adsız dedi ki...

Esracım,
noodle harika görünüyor ellerine sağlık. Sayende Çİn hakkında çok fazla bilgi sahibi oluyorum. aslına bakarsan hiçbirşeyi ziyan etmemek harika birşey, ben ne kadar dikkat etmeye çalışsam da bazen mutlaka birşeyleri unutup, dolapta bozulmaya terkedebiliyorum. sonradan da "bunu yiyemeyen ne kadar çok kişi var derya sen tutup ne yapıyorsun, aferin sana!" diyerek suçluluk duygusuna kapılıyorum. hiçbirşey atmamak veya kalanları başka türlü değerlendirmek çok güzel ama sanırım Çin halkı bunu biraz abartmış:))ama ben de saygı duyuyorum tabi. biz de aslında zamanında açlığın ve yokluğun ne olduğunu bilen bir millet sayılırız. Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında askerlerimizin hoşaf ekmekten başka birşey yemediklerini düşünürsek eğer, buna dikkat etmek gerçekten güzel bi davranış.çok öpüyorum seni.
derya özd./izmir

Betül KAVAL dedi ki...

yazılarını hiç sıkılmadan birsolukta okuyorun esracım.

noodle nefis görünüyor bende deniycem inşallah..

ellerine sağlık canım sevgiler

Unknown dedi ki...

Esracımmm filmlerde o şekilde lanse
ettikleri için sanırım herkesin kafasında aynı şey oluştu.Harikasın
sayende bilgilendim ellerine sağlık
kocaman sevgiler...

Tatlı Tuzlu Anılarım dedi ki...

bende çin mutfağı hakkında önyargılı olanalrdanım utandım okurken ama nerden de bileyim :) Allah kimseyi açlıkla imtihan etmesin ama böcek yemek nereden gelmiş akıllarına dimi :) bu arada hiç noodle yemedim merak ta ediyorum hani bi ara ppişiririm inşallah yazılarını ne kadar uzun olursa olsun sonuna kadar okuyorum çok güzelşeyler paylaşıyorsun bize de katkısı oluyr tabii

ellerine sağlık :)

Küçük Kız dedi ki...

Vay canına.. Çin milletinin sinesinde de kimbilir ne acılar yatıyordur, "bunlar da herşeyi yiyor canım" deyip geçmemek lazım tabiki... Kurtuluş savaşı zamanında cepheye yardıma giden babanemin annesi de atların dışkılarından sindirilmeyen tahılları toplayıp yıkayarak yediklerini anlatırdı.. Hey gidi günler.. Çok şükretmemiz lazım şimdiki hallerimize çook.. Teşekkürler Esra bu güzel yazı için ve tarif:)
Bu arada dönüş zamanı yaklaşıyor galiba?
Sevgiler!

Saliha dedi ki...

canım merhaba:)öncelıkle ellerıne saglık, burada bulunan yumurtalı noodleyle deneyecegım(heralde trde tek cesıt var,hanı dıkdortgen paket seklınde tek tek degılde sıkıştırılmış gibi olan:D)

ben cok sevıyorum noodleyı genelde sebzelı yapıyordum ;kerevızlı,havuclu ve tavuklu..nedense zencefılle aram pek ıyı olmadı kekin içinde hariç:)ama deneyecegım..

stvde ayna programında çini göstermişlerdi bızaman esımle ızlemıstık ve en merak ettıgımız kulturler arasına gırdi,bır sohbetımızde herseyı yemelerının yıllaröncesı cekılen aclık oldugunu orada ögrenmıstık,

tabıı alışkanlıklar kolay bırakılmıyor ve hala da devam edıyorlar:)yazını sonuna kadar okudum ve cesıtlı otları,yemek ve sosyal kulturlerını senın dılınden öğranmeyi çok isterim hatta arayıpta bulamadıgım şey:)

cunku çinle ılgılı burada herhangı bır kıtap bulamadm:(

ay çok uzattım hemen kaçıyorum yurekten sevgılerımle esrammmm

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Okudum ben sonuna kadar:) Gayet keyifliydi:) Arada Çin ile ilgili bilgiler vermen bence çok hoş ve yararlı Esracım. Bu yazdıklarını bilmiyordum mesela. Paylaştığın için çok sağol! Noodle da süper gözüküyor. Ellerine sağlık! Öptüm kocaman sizi:)

Pelin dedi ki...

Esracığım,
Yazılarını her zaman ilgiyle okuyorum ama artık daha da ilgiliyim. Nedenini yakında yazacağım sana.
Güzel bir tarif. Ellerine sağlık
Sevgiler

neslihan erzincan özgür dedi ki...

sevgili Esra ben de marketten aldım ama nasıl pişreceğimi bilmediğim için evde duruyordu,tam üstüne geldi bu tarif:-)çok teşekkürler.ellerine sağlık.kitabı çok merak ettim,okuyacağım.çok öpüyorum canım.sevgilerimle...

zerrin-misss dedi ki...

canım esram,

yazı hem keyifli hem bilgilendiriic.. Çok teşekkürler. Kitap tavsiyesi yazıldı. Çokta ilgimi çekti.


Ayrıca tarif şahane.

Seni sımmsıkı kucaklar kaçarım.

sıcacık sevgiler. teee buralardan

Didem Akben dedi ki...

Esra Merhaba,
Sayfanda e-mail adresine ulaşamadım.

Çok yakın bir zamanda eşimle bir Çin gezisi planımız var. Sana danışmak istediğim birkaç konu için, didem@happycookieday.com'a mail adresini bildirebilir misin ?

Teşekkürler
Didem

seçil dedi ki...

esra'cım yazını okumak büyük keyifti Bahsettiğin kitap ilgimi çekti umarım okuma fırsatı bulurum. Ama yazında neye bittim biliyormusun; "umarım buraya kadar okumuş olanlarınız da vardır içinizde" kısmı harikaydı :) çok yaşa emi...

made in funda dedi ki...

esracığım sayende bilmediğim pek çok şey öğrendim.çün kültürüne özel bir ilgim var zaten.sayende bilgilerim artyor ve okurken inanılmaz haz duyuyorum.inşallah daha sık ve çok şeyler anlatabilirsin bize.çün de bu kadar açlık ve kıtlık olduğunu bilmezdim.üzüldümm.noodlelar neffis neffis...eline sağlık canım.bu yazıyı yazarken acıktım.noodle çok iştah açıcı görünüyodu kalktım elmamı aldım..malum diyet devam ediyor!!
sıcacık gönül dolusu sevgiler...

Tijen dedi ki...

Çınladı çınladı kulaklarım şefim, ne severim ama bu tarz yemekleri. Ellerin dert görmesin!

Alev dedi ki...

Esracim
Bende Asya mutfagini cok seviyorum. Tek sorun buralarda cok fazla domuz kullaniyor olmalari. Evde yemek yoksa bilki o aksam mutlaka cin usulu noodle 5 dk. icinde yapilir ve sofraya getirilir. Inanilmaz pratik bir mutfak ve bence lezzetlide.

mutfaktakizaman dedi ki...

ellerine saglik canim cok guzel gorunuyorr tam okuyamadim okuyup tekrar donucem;)) opuyorum
Hurish

Aybike Ceylan dedi ki...

Esra'cigim,

Ellerine sgalik. Hele ogluna yaptigin pastanin her detayini inceledim, harikasin. Kurs aldin mi daha once? Cok guzel yapiyorsun.

Bu arada ogluna nice saglikli ve guzel yillar diliyorum. Simdi de donup yazini okumaya gidiyorum.

Sevgilerimi gonderiyorum.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

Esracığım çin hakkında yazdıkların ne kadar ilginç çok şaşırdım.her olayın bir kaynagı vardır evet şu yazdıkların yokluğu görmüş insanların yapacagı şeyler.tanıtacagın otları merakla bekliyorum ben değişik ot çeşitlerini çok severim zevklede yerim.fotodaki resim gercektende semiz otuna benziyor.değişik tatları denemeyi severim .çindeki değişik otları merak ettim sen tanıttıkça bizlerde bilgi sahibi olacagız.bu blogu açtığımda bu kadra güzel vakit geçireceğim aklıma gelmezdi.çok güzel bir bilgi paylaşım ağı güzel yürekli insanlardan yeni bilgiler öğrenmek çok zevki.
sevgilerimle
neşe

Unknown dedi ki...

esracım harika bilgiler paylaşıyorsun çinin tarihini hiç merak etmemiştim verdiğin bilgilerden sonra öğrenmek için kaynak araştırıcam hazırladığın çin yemeği güzel görünüyor eline sağlık sevgiler

Adsız dedi ki...

SÜPER BİR YAZI SÜPER BİR LEZZET ELLERİNE SAĞLIK CANIM...SEVGİLERİMLE...

Adsız dedi ki...

Merhaba Esra,esim ve benimde cok sevdigimizdir cin yemekleri.Ozellikle soslari bir harika degilmi.Ben kendimi sansli goruyorum,zira yan komsum cinli sag olsun ondan cin yemekleri hakkinda cok sey ogrendim.Birde Malezya ve tai mutfagini dene harika.
Australiadan sevgiler Ayten.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Bende Cin mutfagina merakim basladi. Gecen gun yaptim cin makarnasi, harika oldu gercekten. Soya sos bitiriyor isi!!

http://dusbahcesi.blogspot.com/2009/05/soya-soslu-cin-makarnasi.html


Yesilliklere gelince, burada hepsi mevcut (hollandada yasiyorum). Bir cok Cin marketleri var. Sabirsizlikla bekliyorum tariflerini, bende deneyeyim!!:) Hollandadan sevgiler.

Disalce dedi ki...

ne yalan söyliim duygulandım yani..

demekki bilmeden eleştirmemek gerekiyor...

nefis görünüyor yemeğin canım..bak adını yazamadım..dilim dönmedi...

ellerine sağlık canım benim...
öpüyorum seni..

Narince dedi ki...

Hani tutturdum mu? demiştin ya. Yazın kültüre, sosyolojiye, tarihe değiniyor. Afferin verdim sana. Bir de pembe pijamalı kadının sebebini bulursan tamamdır.

Şaka bir yana;benim için doyurucu ve lezzetli bir yazıydı. Makarna delisi bir eşim var, ona göstereceğim.

Senden öğrendiklerim, biraz daha kamçılıyor merakımı. Birinci ağızdan, orada yaşayan, gözlemleyen birinin kaleminden öğrenmek daha güzel. Kızıma okulda kültürünü tanıtmak üzere Çin konusu verildiğinde ilk aklıma gelen sen oldun. Verdiğin bilgilerden yararlandım, hatta bir kaç fotoğraf da slayt için kullandım. Orada geçen son günlerin seni meşgul tutuyor diye tahmin ettiğimden rahatsız etmeyeyim diye kafamdaki bir kaç soruyu da sanalda aradım.
Bak yine uzattım, kendine iyi bak canım. Hoşçakal.

pelince dedi ki...

Esra ilke'nin yeni yaşı kutlu olsun.Nice mutlu senelere inşallah....pastası çok güzel olmuş....
Tramisu'yu bende denemiştim.ben birde yazın çok sıcakta yapmıştım ve buzlukta dondurmuştum biraz :))
Noodle görünce "Kung Fu Panda"çizgi filmi geliyor aklıma:)) onun dışında henüz ev de pişirmedim...
Görüntü nefis,ellerine sağlık...

Bir posta ne çok şey yazdım dimi :))


Sevgiler...

derya dedi ki...

çin'e dair ilgim ve çokça merakım var. dün internetteki kaynaklarda okuduklarımı arşivlemeye karar verip başlamışken (sistemli olmak adına) bugün blogunuzu bulmam günün en güzel sürpriziydi bana. ejder şahlanıyor'u not aldım kenara. ilk iş onu alıcam.

blogunuzu da not alarak okuycam muhtemelen.

sevgiler

Tijen dedi ki...

Mehtap'a bıraktığın yorumu gördüm de bir kelam edeyim dedim. Arada beden ölçülerini al, bir kenara kaydet. Spor yaptığında zayıflama hızı yavaşlıyor gibi görünüyor ama aslında inceliyor olabilirsin. Tecrübeyle sabittir!

pervin dedi ki...

Esracım yazından çok etkilendim okuduğun kitabı bulursam bende muhakak alıp okumayı düşünüyorum .noodle makarnalar yeğenim almanyadan getirmişti baharat soslu bende pişirmiştim acılı sosla bayağı lezetli seninde yaptığın nefis gözüküyor birde orda sebzenin bol çeşidinden bahsetmişsin ordayken bol bol faydalanın canım ellerine sağlık oğlunun da doğum günü kutlu olsun sevgiler...

Sevgi Küçük dedi ki...

kitabı bende merak ettim esracığım.bu arada 2. fotograftakini burada görmüş ve Dobi ile uzun uzun inceleyip "sen nesin?ne işe yararsın ve nasıl pişersin?" diye sorgulamıştık!avukatını bekliyor hala cevap alamadık! :P
hadi ben Türkümde o Bulgarımda bilmiyor nedir bu diye?!Allah rızası için bir yardım!

derya dedi ki...

saatlerdir blogunuzdayım! galiba hepsini okumayı başardım sonunda. umarım hibir yazıyı kaçırmamışımdır arada.
şahane bir kaynak olmuş çin'deki günlük hayata dair gözlemlerle.

umarım hep yazarsınız. çin'den ayrıldığınızda bile (4 yıllığına geldiğinizi okudum) orada yaşadıklarınızı yıllarca yazsanız bitmez gibi.

iyi dileklerimle
sevgiler

Banu dedi ki...

Merhaba Esra Hanim
Ben aslinda evlenmeden once yani Fransada yasamaya baslamadan once Cin i cok merak ediyordum ve bir ulkeye gidersem once cin olur diyordum.Ama buraya yerlestikten sonra goruslerim degisti
heleki ben hamile kaldiktan sonra alt kattaki cinli komsumuzun her aksam bisirdigi o igrenc otesi kokulu yiyeceklerin kokulariyla hamileligim kabus gibi gecti.
Sonra onlari iyice tanidikca ve temizlige pek onem vermediklerini anlayinca su anda sokakta gorsem kafami ceviriyorum.
Ama sayende cin memleketinin iclerine dogru bizde yolculuga ciktik ve o psi yiyecekleri nasil yediklerini cok merak ediyodum sonunda gercekten anladim ve bir parca kendimden utandim diyebilirim.Iste her milletin kendine ozgu yasayisi var kokenine bagli olarak.Ama Allah size kolaylik versin yinede ne diyim ben olsam orada yapamazdim kesinlikle...
Bende guzel memleketimizden uzaktayim.
Bende blogumda birseyler paylasiyorum ugrarsaniz beni sevindirirsiniz.
Haa ayrica oglunuzun yasida kutlu olsun Allah hayirli uzun omurler versin...

hanimeli21 dedi ki...

Ne zorluklarla gelinmis bu gunlere, benim dedem de anlatirdi ekmek icin kuyruga girerdik karneyle alirdik diye, simdi kizim olunca herseyi daha iyi anliyorum galiba.
Gelgelelim ac da kalsam su cinlilerin mutfagina ne girerim ne yerim.Alisveris merkezinin birinde onunden geciyorum herhafta ve inan nefes almadan yuruyorum yuz metre.
Esim de nems lere bayiliyor( bilmiyorum adi orada da aynimi? borek gibi sarili olanlar.)
Nefret etmiyorum desem yalan olur.

Unknown dedi ki...

esracım az önce okudum yorumunu eminim çok lezzetli olmuştur böreğin laf aramızda bende kıymalı severim ellerine sağlık afiyetle yiyin sevgiler

Rumeli Kızanı dedi ki...

Benim gibi çekik gözlülere hayran olan biri için anlattıkların o kadar ilgi çekici ki... O kitabı da en kısa zamanda alıp okumaya çalışacağım. Bu arada oğlumun doğum günü kutlu olsun. Ve artık biraz büyüsünler değil mi??? Ellerine sağlık...

İlker Ergin dedi ki...

CANIM YİNE ÇOK GÜZEL ANLATMIŞSIN.ÇİN MUTFAĞININ BLOG ELÇİSİ OLDUN ARKADAŞIM VALLA.
ELLERİNE SAĞLIK.EMİNİM ÇOK GÜZELDİR...SEVGİLER...

Sevgi Küçük dedi ki...

şefim günaydın!sabah sabah sayfamda çinden ziyaretçi görünce "aaa!şefim gelmiiişşşş" dedim bir sabah kahvesine uğradım :D
günün güzel geçsn diyeceğim ama yarılamışsındır bile
öptümmmm

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

çok güzel bir tada benziyor. umarım bir gün denerim. sevgiler:)

Adsız dedi ki...

merhaba esracim, ben leyla fransadan bilmem hatirladinmi çoktan beride yazamadim sana, benimde artik bir blogum var yani arkadasimla ortak pasylasiyoruz,daha yeni yaptik onun adida leyla,adasim yani,ziyaret etmek istersen http://leyla-ile-leyla.blogspot.com/
fotografta sagdaki benim :) pek guzel cikmamisim ama neyse... :) gozum falan kirmizi cikmis !!!
hadi kendine iyi bak gorusuruz

fransadan leyla

Adsız dedi ki...

esracim belirtmeyi unuttum en cok o arkadasim ilgileniyor blogla:)yazilari o yaziyor
leyla

karamel mutfak dedi ki...

Her nekadar savşalardan çıkmış olsak ülkemizde hiç böylesine yiyecek sorunu olmamış şükürler olsun.insanların açlıkla yüz yüze gelince elbette neler yapabilecegini kimse bilemez.çok hoş bi tarif emeginize salık. anneler gününüz kutlu olsun.

mutfakcini dedi ki...

Annelerimiz yanımızda olamasa da hep bizimledir..Anneler Günün Kutlu olsun canım.Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

bu tarifin aynısını jamie oliver sitesinde video ile anlatıyor farkı tavuk ekliyor adı "chicken chow mein"

Bir Dilim Düş dedi ki...

Esracığım anneler günün kutlu olsun!!!! Oğluşunla birlikte uzun yıllar mutluluklar dilerim.

Sevgiler,
Evren

hanife dedi ki...

esracım anneler günün kutlu olsun

hanife dedi ki...

esracım anneler günün kutlu olsun

anneminkizıyim dedi ki...

Canim ellerine saglik, cok güzel anlatip süperde cin yemekleri yapiyorsun, ellerine saglik, sevgiler.....

Unknown dedi ki...

esracım anneler günün kutlu olsun canım sevgiler

Sevgi Küçük dedi ki...

anneler günün kutlu olsun canımcımmmm
:)

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili İffet, çok teşekkür ederim ziyaretin için. Çinli dostlarından bize aktarabileceğin çok şey olmalı, ben burada çok fazla çinliyle görüşmüyorum, yani yakın arkadaş olarak. Ama aralarında olmamızdan hiç şikayetçi değiller, çoğu zaman da nazikler. Görüşmek dileğiyle.

Evrencim çok tatlısın, havalara uçurdun beni ;) Çok sağol canım ziyaretin ve yorumun için.

Sevgili Ayşin, ziyaretin ve yazdıklarınla beni çok mutlu ettin. Demek eşin de bizim gibi uzakdoğu mutfağına meraklı. Benden selam söyle, buraya daha pek çok orjinal tarif koyacağım inşallah. Verdiğim tariflerdeki sosları bulabiliyor olmanıza çok sevindim, onlar olmadan tam anlamıyla Çin yemeği olmuyor malesef. Biz de Tai mutfağı gibi acıyı çok seviyoruz, o kadar alıştık ki artık özellikle en beter acıları dener olduk. İnşallah yeşilliklerle ilgili yazımda görüşmek dileğiyle.

Fatoş Hanım çok sevindim lezzet anlayışımızın ortaklığına. Bu sebzeyi seviyorsunuz demek, sizin için tohum araştıracağım. Kitap önerinize çok sevindim, Türkiye'ye gider gitmez alacağım, tatil boyu Çin hasretime su serpecektir. Yolumun sizin oralara düşmesini çok isterdim, bu sefer olmasa bile mutlaka bir gün tanışabileceğimizi umuyorum. (Tohumu bulabilirsem adresinizi isteyeceğim olmaz mı?)

Sevgili Ferugulo, her kitabevinde olmalı, yoksa da netten sipariş verebilirsin ucuz da birşey :)Bu arada Eskişehir'le bağlantın nedir? Silsülalem Eskişehir'li benim ;)

Zümrütcüğüm daha ne lezzetleri var bir bilsen ;) Bir ara online anlatırım :) Yine de seçme lezzetleri hiçbirşeye değişmem. Çok sağol tatlım, her yerden tam desteksin, öptüm.

Ayşeciğim öyle deme, inşallah yolun düşer de yemekler haricindeki güzellikler ile tanışma şansı bulursun. Çok teşekkür ederim, yazdıklarımı okumana çok sevindim.

Sevgili Oya ziyaretine ne kadar sevindim anlatamam. Çok teşekkür ederim yorumun için, görüşmek dileğiyle.

Deryacığım dediklerinde haklısın da aslında. Biraz abartı var yemek çeşitliliğinde :) Hani savaş bitti ya çoktan, gereksiz şeyleri de çıkarabilirlermiş hayatlarından. Öpüyorum çok.

Betülcüğüm çok sevindim canım, çok sağol ilgin için. Kucak dolusu sevgiler sana.

Deryacığım filmlerdekiler de kısmen doğru ;) Ama genele yayılmıyor kötü yeme alışkanlıkları. Çok sağol canım ziyaretin için.

Ayşeciğim olsun bunlar benim gözlemlerim, belki başka birisi bu izlenimde olmazdı çünkü hakikaten kötü garip yedikleri şeyler de var gereksiz yere. Umarım bir gün noodle yersin emimin çok seveceksin.Çok sağol yorumun için.

Zeynepciğim herşeyin bir kökeni var dediğin gibi. Şu sıralar Diriliş'i okuyorum, Çanakkale savaşını anlatan, çok duygulandım yazdıklarını okuyunca. Yorumun için teşekkür ederim, dönüş de yaklaşıyor dediğin gibi, 4 haftam kaldı :)

Salihacığım evet canım dediğin noodle tek çeşit. Zencefille aran yoksa yine koyma çok büyük bir lezzet farkı olmaz. Bazen benim de garibime gidiyor sabun gibi :) Çok sağol canım paylaştığın bilgiler ve güzel sözlerin için.

Seblacığım çok tatlısın :) Çok sağol canım ilgin için, çok sevindim inan ki.

Pelinciğim çok sağol canım, çok mutlu oldum. Merakla sebebini bekliyorum ilginin sebebini, az çok tahmin ettim gibi ama umarım düşündüğüm şeydir!

Neslihancığım umarım dener ve beğenirsin canım çok sağol yorumun için.

Zerrinciğim çok sağol canım ziyaretin için, ben de senin yazılarını bayılarak okuyorum. Yorum bırakmaya fırsatım olmuyor bazen tüm blogcuları gezebilmek için ama gülmekten karnım ağrıyor seni okurken :)

Didemciğim geç cevabım için özür dilerim, mail attım sana.

Seçilciğim çok sağol canım ilgine çok sevindim. Çok tatlısın öpüyoum seni :))

Fundacığım sen yeter ki iste. Kimseyi sıkmak istemiyorum Çin Çin diye ama napayım burada yaşayınca insanın içine işliyor bu kültür :)

Tijenciğim çok sağol canım ziyaretin için. Bir de tavsiyene uyacağım, belki de dediğin gibidir(inşallah :() Çok sağol zahmet edip de beni uyardığın için.

Alevciğim burada da domuz öyle. Her gittiğim yerde "içinde domuz var mı" diye sormaktan bıkıyorum inan ki. Çin yemeği severleri burada okumak çok keyifli ;)

Huriyeciğim çok sağol canım ziyaretin için.

Aybikeciğim çok teşekkür ederim yorumun ve güzel dileklerin için, daha önce kurs almadım, hep internetten bakarak öğrendim canım. Öpüyorum seni çok.

Neşeciğim ilgine çok sevindim. O ot aynı semizotu oldu pişirince ama daha ekşiydi. Yazdıkların çok doğru bu arada ben de kendimi çok iyi hissediyorum blog dostlarım sayesinde.

Dileciğim çok sağol canım ilgini çektiğine sevindim çok.Su böreğini pişirdim cuma günü ve nefisssss oldu. Sana ne kadar teşekkür etsem azdır, ne iltifatlar aldım sayende bir bilsen! Senin de anneler günün kutlu olsun canım çok sağol.

Didemciğim çok sağol canım, öpüyorum.

Sevgili Ayten çok sevindim ziyaretin için. Neredeyse komşu sayılırız :) Çinli dostuna sevgilerimi ilet lütfen ve ayrıca bildiğin püf noktalarını paylaşırsan çook sevinirim. Zira benim yardımcım pek de iyi bir aşçı sayılmaz :(

Sevgili Düşbahçesi çok sevindim bu ilgiye, zamanla daha da çok seveceksin. Gerçekten sosları bir harika! Gelecek tarifleri deneyeceğini bilmek bile çok heyecanlandırdı beni, çok şanslısın ki tüm malzemeleri bulabileceksin. Öpüyorum canım.

Salişim çok şekersin sen yaa :) Ben de seni çok öpüyorum.

Neclacığım çok sağol canım yaa! Pijamalılar hala devam ama şimdi geceliğe döndüler, malum hava sıcak :) Demek Çin'le ilgili ödev hazırladınız, keşke benden de yardım isteseydim seve seve ne gelirse elimden yapardım canım. Önceden haberim olsaydı kızına geleneksel Çinli kıyafeti yollardım, tüh diyorum :( Bir dahakine lütfen çekinme. Sevgilerimi yolluyorum sana.

Pelinciğim çok sağol canımmm. Belki ben pişiririm bir gün size ;) Öpüyorum seni ve oğlanları.

Segili "FK", çok sevindim bu güzel ziyaret için. Başka bilgiler de isterseniz sormaktan çekinmeyin lütfen. İkinci yorumunuzla yüzümdeki gülümseme kocaman oldu. Belki bir gün kitap haline getirme hayalim var, kimbilir belki ilkini size yollarım :)

Pervinciğim çok sevindim ilgini çekmiş olmasına yazdıklarımın. Teşekkür ederim ziyaretin ve yorumun için.

Sevgiciğim çok tatlısın :) Dediğin sebze için mi tarif bekliyorsun canım, sen yeter ki iste hemen veririm! Öpüyorum seni.

Sevgili Banu, öncelikle bu güzel sohbetin için teşekkür ederim. Çinli komşuna gelince, tahmin edebiliyorum nasıl koktuğunu, özellikle de hamile bir insana daha da dehşet geleceğini. Temizlik konusunda da malesef pek iyi değiller ama emin ol onlardan zarar gelmez, kötü niyetli bir Çinliye rastlamadım (belki de şansımdan) Ben bile bilmiyordum ve önyargılıydım onlara karşı önceleri ama zamanla kültürlerini tanıma şansı buldum. Belki bizlerin de işkembe çorbaları kötü kokuyordur onlara ya da peynirlerimiz, kültür alışkanlık farkı işte. Size de memleketten uzakta kolay günler diliyorum bazen hiç kolay olmuyor değil mi? Sık sık görüşmek dileğiyle, bıcır kızlarına öpücükler.

Hanımelim her millet savaşla uğramış, mutlaka bizde de vardır kötü hikayeler ;) Ama herkes Çin yemeği de yemeye mecbur değil, elbette alışması çok zor tat ve kokulara. Biz şimdilik kokmayanlarını yiyebiliyoruz :)) Nems dediğin mantıları mı acaba bilemiyorum sanırım Çince adı bu olmasa gerek. Öpüyorum seni.

Ersucuğum seni burada görmek ne güzel, çok sağol canım ziyaretin için. Kucak dolusu sevgiler buradan.

İlkerciğim çok sağol canım yorumun için. Sevgilerimi yolluyorum sana.

Sevgiciğim bazen yorum bırakmaya başlayınca herkes ne yapmış takipedemiyorum vakitsizlikten, ama kahvemi içerken mutlaka okuyorum hepinizi. Kutlama mesajın için de çok teşekkür ederim. Karşılıklı bir kahveye ne dersin benim evimde? Gel misafirim de ol :)

Esracığım umarım dener ve beğenirsin canım.

Leylacığım hatırlamam mı? Çok sevindim blog açmanıza, mutlaka görüşeceğiz sık sık. Şimdi baktım hemen blogunuza, harika şeyler yapmışsınız canım geç bile kalmışsınız blog açmak için. Bu arada çok güzelmişsin, Yaprak Özdemiroğlu vardı aktris bilmem bilir misin, ona benzettim ben seni. özlemişim canım sesini duymayı, çok öpüyorum.

Karamel mutfak olmuş canım, postalını yiyen askerlerimiz bile olmuş :( Ama allahtan alışkanlık yapmamış değil mi :))) Çok sağol canım yorumun için.

Mutfakcinim çok sağol canım mesajın için.

Sevgili Adsız, Çin'in en orjinal yemeklerinden biri olunca elbette heryerde tarifi olması normal. Ama birebir benimkiyle aynıysa şaşarım çünkü bizzat yediğim chao mian'in tadını oluşturmak için deneme yanılma yöntemiyle ben oluşturdum bu tarifi. Eğer en gerçeğini denemek istersen bunu yap ama içine ne istersen de ekleyebilirsin. Videonun linkini atarsan çok sevinirim belki yapmak isteyenlere yardımcı olur.

Evrenciğim çok sağol canım,çok öptüm.

Hanifeciğim çok sağol canım.

Ayşe Hanım çok teşekkür ederim yorumunuz için.

Dilekciğim çok sağol canım.
Sevgilerimle,
Esra

fatoş dedi ki...

Sevgili Esra,öncelikle gecikmelide olsa anneler gününü kutluyorum,yazamayışımın sebebi hazırlık içerisinde olmamdan kaynaklandı,salı günü yola çıkıyoruz hazırlıklar falan derken bir telaş işte,orada küçük bir bahçem var orada kendi sebzeleimi yetiştiriyorum torunum gelince doğal zebseler yiyor,ben buişerden çok zevk alıyorum,tohumdan bahsediyorsun bulamasanda önemli değil ama düşünmen çok duygulandırdı beni,ben orada soya fasulyesi getirmştim onu yetiştirdim burada Türkiyedeki tohumların genleriyle oynanmış onun için buradan hiç almıyorum artık,sanada tavsiyem olacak Çin den dönüş yaparken kendine soya sütü çıkaran makina al annen içinde çok iyi olabilir ben kendi soya sütümü çıkarıyorum içim ala ala içiyorum,tabi şimdilik fasulye var Dilşat Dubai den de gönderdi ilerde naparım bilmiyorum ,ama her geçen gün ithal meyve ve sebze bulabiliyoruz artık,adresimi memnuniyetle veririm ,öncelikle mail adresimi vereyim istersen,fatosoney@hotmail.com sana buradan sevgiler yolluyorum esen kal.

Adsız dedi ki...

canim

........ , . - . - , _ , .........
......... ) ` - . .> ' `( .........
........ / . . . .` . . ........
........ |. . . . . |. . .| .......
......... . . . ./ . ./ .........
........... `=( /.=` .............
............. `-;`.-' .............
............... `)| ... , .........
................ || _.-'| .........
............. ,_|| _,/ ...........
....... , ..... || .' ............
....... | | ,. ||/ ..............
.... ,..` | /|.,|Y, .............
..... '-...'-._..||/ .............
......... >_.-`Y| .................
.............. ,_|| ...............
................ || ..............
....anneler günü || tüm annelere
..kutlu..........||...... olsun..


www.yenitadlar.blogcu.com

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

BENDE YAZIYI ÇOK BEĞENDİM ESRACIĞIM.. HER ZAMAN ÇOK BEĞENİYORUM ZATEN.
ANNELER GÜNÜNÜ KUTLUYOR EVLADINLA PAYLAŞACAĞIN UZUN SAĞLIKLI YILLAR DİLİYORUM CANIM.
ELLERİNE SAĞLIK.

Adsız dedi ki...

ANNELER GÜNÜNÜ KUTLARIM CANIM ...SEVGİLERİMİ YOLLUYORUM...

made in funda dedi ki...

........ , . - . - , _ , .........
......... ) ` - . .> ' `( .........
........ / . . . .` . . ........
........ |. . . . . |. . .| .......
......... . . . ./ . ./ .........
........... `=( /.=` .............
............. `-;`.-' .............
............... `)| ... , .........
................ || _.-'| .........
............. ,_|| _,/ ...........
....... , ..... || .' ............
....... | | ,. ||/ ..............
.... ,..` | /|.,|Y, .............
..... '-...'-._..||/ .............
......... >_.-`Y| .................
.............. ,_|| ...............
................ || ..............
....anneler günü || tüm annelere
..kutlu..........||...... olsun..

derya dedi ki...

yorumuma yazdığınız cevap nasıl sevindirdi beni. tam da içimden "umarım bu birikimi kitap haline getirir" derken:))
sorum oldugunda size ulasabilecegimi bilmek buyuk rahatlık. çok teşekkürler.

sevgiler

Betül KAVAL dedi ki...

cANIM GEÇ OLDU BİRAZ AMA ANNELER GÜNÜN KUTLU OLSUN..ÖPTÜM SEVGİLER

Adsız dedi ki...

esracim cevap verdigin icin cok tesekkur ederim, blogda leyla 2 ben oluyorum, orda benim yaptigim kendi çapimda yani acemice :)) pastalarim var,oyle boyle ugrastim iste,neyse ziyaret ettigin icin tsk,gorusmek uzere, kendine iyi bak

bu arada o gordugun yesil camii,dun yani pazar gunu,acik arttirmada 1500 €'ya satildi camiimizin kermesine,daha acemi sayiliriz seker hamuruyla ama iste evdeki ve eldeki malzemelerle yapildi... :)

leyla

mutfaktakizaman dedi ki...

ANNELER GUNUN KUTLU OLSUN CANIMMMMM

mutfaktakizaman dedi ki...

NASILDA BUKADAR SIKMADAN TATLI TATLI ANLATIYORSUN ANLAYAMIYORUMMMM;)))
ve yazidan gercekten cok etkilendimm canim ellerine ,yazan parmklarina saglik:P
SEVGILER

Ayse Pamuk dedi ki...

Bu yazıyı derhal eşime okuyorum.Sevgiler

aslı'nın mutfağı dedi ki...

MErhaba, noodle enfes, ellerine sağlık.. Ben de Çin yemeklerine merak saldım, ama henüz evde denemedim, sanırım önce sosları temin etmeliyim.. Yazın çok hoşuma gitti, kitabı okuyacağım..

Mine dedi ki...

Merhaba Esra Hanim, ben blogunuzu tesadufen buldum ve iyi ki bulmusum. Tarifleriniz mukemmel, ben de cogunu denemek istiyorum.

OLculeriniz konusunda bir sorum var. Var tariflerde kap olcusu kullandiginizi farkettim. TUm tariflerinizde "su bardagi" dediginiz zaman kap (240 ml) olcusu mu kastediliyor? Paylasim icin cok sagolun.

Sevgi Küçük dedi ki...

benden duymuş olma ama blogumda mimlenmiş olabilirsin!! ;)
bekliyorum hadiiiii

neslihan erzincan özgür dedi ki...

canım,anneler günün kutlu olsun.sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

selamlar esracim.

nasilsin? Hersey iyidir insaALLAH.

ben cin makarnaya bayilirim, evde kac defa yaptim o senin dedigin sebze buralardada görmüsdüm hic almadim, aslinda denemek gerekiyor.

fikir icin tskler :)

hayirli günler dilerim, hoscakal

Adsız dedi ki...

http://www.jamiesministryoffood.com/content/jo/recipes/chicken-chow-mein..... opsiyonel malzemeler çoğunlukta

Adsız dedi ki...

http://en.wikipedia.org/wiki/Chow_mein

zarpandit dedi ki...

ahhh ciğerim dağlandı benim :) harika bence..o değüşük :) yeşillik haricindeki hersey evde aşağı yukraı bulunmakta (garip bir şekilde çin mutfagına kaymasamda ürünleri dolabımda oldukca ilginç:)) noddle cok guzel gorunuyor ya acıktım sanırım :))

ayrıca kitaptaki kısım gerçekten ktlıgın en yalın anlatımı.. anneannemde bazen benim ben bunu yiyememki dediğim şeylere aç olunca tabagını bile yersin diyerek dalga gecer.. o hesap işte.. misal italyanların tuzsuz ekmekleri tuzdan ağır vergiler alındıgı zamana denk geliyor..

yaşananlardan sonra çin halkıda bu derece tutumlu ve israfsızmı şimdilerde sence?

LEMAN dedi ki...

ben neden çok sevdiğimi bilmiyorum ama bir çinli görsem hemen sarılmak isterim tarif çok güzel ama ben bunları kaydedeyım en iyisi memlekete gidince bulurum ancak bu malzemeleri iyi geceler şefim

atesböcegi dedi ki...

Esracim ellerine saglik. Nefis görünüyor. Cok severim cin yemeklerini. Ben bayilirim ama esim denemek bile istemiyor. Huy iste... bende is arkadaslarinla iki yumurcaklarim olmadan bol bol ögle tatilinde yerdim. Evdede esiminde sevecegi sekilde baharatlarla yapmaya calisirim hep.
güzel yazin icin ve paylasimin icin tesekkürler.
bu arada hep o müthis pastana bakiyorum. saheser olmus saheser.
Bloguma biraktigin iltifat icinde tesekkürler. Yanaklarim kizariverdi. Canim kucak dolusu sevgiler...

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
bende, bende, bende cok ama cok severim bu tür kizarmis noodle ve pirinci de biliyorsun kizartarak sebzelerle hazirliyorlar Cin'liler. Bende genelde sebze ve tavuk agirlikli hazirliyorum, bol soya sosu ve baharatlarla birlikte bizimkilerde cok seviyorlar.

Senin versiyonunda cok lezzetli görünüyor, o kullandigin sebzeye burada Pak-Choi diyorlar, paziya benziyor, ellerine saglik diyorum.

Selamlar ve kocaman öptüm..

Nuket dedi ki...

Merhaba adasim.

Yazinizdan cok etkilendim. Acliktan agac kabuklarini kemirdikleri ve bu yuzden devlet malina zarar vermekten asilan cinlileri okudugumda duydugum dehseti yeniden hatirladim. Hem de unutmamamiz lazim geldigini hatirliyarak ve bundan dolayi utanarak. Tarifiniz benim de cok sevdigim ve sik yaptigim bir yemek. Ben bir de dorde boldugum soganlari hafif kavurup ekliyorum. Avustralya da her yerde cin asilli avustralyalilar bu yesillikleri satiyor. Ben de cok ozeniyorum bir ot obur olarak. Umarim adlari ile birlikte tariflerini sizden alip deneyebilirim. Sydney'de semiz otunu satin alabildigimiz gibi bahcelerden de toplayabiliyorduk ama Brisbane da goremedim daha.

Guzel ve yararli emekleriniz icin gonulden tesekkurler

www.beyzaninyemekleri.com dedi ki...

çin mutfağını hiç bilmiyorduk. sayenizde çin mutfağıyla ilgili ilk duyumumuzu almış olduk:) ellerinize sağlık. tariflerinizi sitemizde de görmek isteriz. sitemiz bir çok blog sahibini bir araya getirerek birbirlerinden haberdar olmalarını da sağlamaktadır. bunun yanında blogunuza bağlantı vermek isteriz. siz de bize bağlantı verirseniz bizim ziyaretçilerimiz sizden sizin ziyaretçileriniz de bizden haberdar olmuş olurlar. dayanışmak güzeldir.

seyabb dedi ki...

Ördek boynu,tavuk ayağı yediklerini düşünüp bunu nasıl yaparlar diyordum.Fakat yazıya eklenmiş resmi görünce daha ii anladım ki açlık herşeyi yaptırıyor.Bizimde atalarımız hayvan pisliklerinin içinden buğday çıkarıp yemiş ama sanırım biz geçmişimizi çinlilerden daha hızlı unutupyoruz.Tüketim toplumu olmaya israfa lüx hayata daha meyilliyiz.Elimizdeki nimetlerin kıymetini bilmeli ve şükretmeliyiz.

Adsız dedi ki...

gerçekten güzel olmuş...