Pazartesi, Nisan 7

Çin Pasta Süsleme Sanatı'ndan Acemice Denemeler, Tabansız Çin Cheesecake'i...



Bir önceki yazımdaki sevinç nidalarımı hatırlıyor musunuz? Hani krem peynir bulduğumla ilgili olan. Bulur bulmaz içim kıpırdanmaya başladı, şöyle ağzımıza layık bir cheesecake yapsam da hergün koca bir porsiyon tüketerek, sevgili endorfin hormonumu olması gereken seviyeye çeksem... Bu cheesecake hastalığı hiç bir şeye benzemez, ayrı bir tutkudur. Türkiye'deyken en geç iki haftada bir klasik tarifimi ya da bloglardan denemeler yapar, arkadaşlarımla kaloriciklerini paylaşarak afiyetle yerdik. Buraya geldiğimden beri bunu gerçekleştiremez olmuştum, öncelikle peynir vardı pişirecek eşyam yoktu, sonra evim oldu peynir piyasadan kayboldu. Eh sonunda kavuştuk ya, dedim bu sefer yeni bir şey deneyeyim. Mesela taşınma esnasında kaybolan mutfak robotumun bıçağı yüzünden önceki denememdeki iri bisküvi parçaları olmasın bu tarifte. Bir de süslemesi değişik olsun, bloga konmaya, bir şeyler öğretmeye değer olsun.

Tarif Çin pasta kitabımdan yine. Tabansız gördüğüm tek tarif. Birebir uyguladım, Allah'tan değiştirmem gereken bir şey yoktu. Bazen tam olarak tariflerdeki içerikleri bulamıyor ve kafa yormak zorunda kalıyorum ne yapsam diye. Ama zaten cheesecake mantığı aynı. Aynı malzemeler ve aşağı yukarı aynı yöntemler. Bu da hemen hemen öyleydi, tadı ise çok güzel, herzaman bayılarak yediğim cheesecake'lerden bir farkı yoktu. Eğer bisküvi vs. ile uğraşmak istemeyeceğiniz bir moddaysanız bunu deneyebilirsiniz. Ayrıca taban için bisküvi kırığı ve tereyağı ile taban da ilave edebilirsiniz. Bir de biz, üzerine erimiş çikolata dökerek tüketmeyi tercih ettik.

Tarife geçmeden önce kendimden 1-2 not ekleyeyim istiyorum. Bugün itibariyle baharı göremeden yaza geçtik her ne hikmetse. Sabah uyandığımda anladım ki bugün bir garip. Öğleye doğru yaklaştığımızda kendimi gardrobun önüne zor atıp, ilk bulduğum askılı tişörtü geçiriverdim üzerime. Sanırım buranın meşhur sıcağı bana hoşgeldin dedi bugün. Allah yardımcımız olsun diyorum çünkü yaşayanlar buranın sıcağı ve nemi hiçbir şeye benzemez diyorlar. Düşünün, havuzlar bile akşam 7'de açılıyormuş.

Diğer bir haber ise tekrar Çince dersleri almaya başlamamla ilgili. (Çok şeker bir öğretmenim var, kendilerinin teyzesi olacak yaştayım malesef.) Geçtiğimiz hafta öğrendiğim bir kelimeyi sizlerle paylaşmadan duramayacağım. Çince'nin mantığı çok güzel, bu dili öğrenmeye bayılıyorum. Bir çok kelimenin açılımı çok hoşuma gidiyor. Özellikle bu kelime de duyar duymaz bayıldığım bir tanesi. Kelime "ke ting" (kıtiyıng diye okunuyor), anlamı "misafir odası" demekmiş. "Ke" misafir, "ting" dinlemek demek. Ne kadar güzel değil mi? Misafir dinleme odası! Sizler benim misafir odam olan sayfama gelip, benim misafirim oluyorsunuz, ben de sizlerin yorumlarını dinliyorum. Bu açıdan bakınca da bunu paylaşmalıyım deyip aklıma not etmiştim :) Belki ara ara bir kaç kelime de öğretirim sizlere, olmaz mı?

Malzemeler:
(25 cm'lik kalıp için, 20 cm'lik kalıp için yarım ölçü yapabilirsiniz)
Yarım küçük kutu krema (100 ml/80 gr.)
250 gr. labne peyniri (philadelphia kullandım)
1 su bardağı süt
7 yumurta sarısı
7 çorba kaşığı un (silme değil, bolca doldurup şöyle bir un kabının kenarına tık tık yapın , fazlası dökülsün)
7 yumurta akı
1 su bardağı+2 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı vanilya

Yapılışı:
Fırınımızı 230 dereceye ayarlayalım. Peynir ve sütün yarısını beraber çırpalım. Isıya dayanıklı bir kap içinde yumurta sarıları ve kalan sütü beraberce çırpalım, hafif ateşte çırpma teli ile karıştırarak ısıtalım. (Çok kısa bir süre yeterli, kesinlikle kaynamayacak) Yumurtalı karışıma kremayı ekleyelim. Hazırladığımız bu karışımı peynirli karışıma dökerek bir yandan da mikserin düşük devri ile çırparak birbirine yedirelim. (Yazmayı unutmuşum:) Unu ilave edip mikserin düşük devri ile karışıma yedirelim.



Yumurta beyazlarını toz şeker ve vanilya ile bir başka kabın içinde, koyulaşana dek 2-3 dakika çırpalım. Koyulaşan yumurta akı ve şekerli karışımı, diğer karışımın içine azar azar ilave ederek karıştıralım. İster kelepçeli kalıba, ister derince bir kek kalıbına(yağlanıp unlanmış) dökelim. Isınmış fırınımıza koyalım, koyduktan 8-10 dakika sonra ısıyı 160 dereceye düşürüp 45 dakika-1 saat arasın üzeri kızarana dek pişirelim. Piştikten sonra fırınımızı kapatıp içeride bir müddet soğumaya bırakalım, daha sonra dışarıda iyice soğuyana dek tutalım. Keki kalıbından çıkarmadan (özellikle kelepçesiz kalıp kullandıysanız) buzdolabına koyup en az 4-5 saat beklemesini sağlayalım. Kek iyice soğuyup katılaştıktan sonra kalıbından dikkatlice çıkarabilirsiniz.

Demiştim ya, biraz süslüce olsun kekim, hem de yeni birşeyler deneyeyim, kitabımın başında yer alan, çikolata ile hazırlanabilecek süslerle ilgili kısımdan en basit gelen ikisini seçtim ve uygulamaya koyuldum. Aslında her iki çeşit çikolatadan da (beyaz ve bitter) denemeler yaptım ama çikolatalı olanların sonucu fiyasko oldu. O konudaki araştırmalara devam edeceğim.

Eğer sizler de sade göründüğünü düşündüğünüz keklerinizi veya pastalarınızı daha renkli yapmak isterseniz buyrun beraber öğrenelim:

60 gr. beyaz çikolatayı benmari usulü eritelim.(Çikolatayı bir kaba, kabı da içi su dolu başka bir kaba koyup ateşe oturtacağız)

Erittiğimiz çikolatanın yarısını içi yuvarlak olan bir kabımıza döküp, bir çay kaşığı ile içini tamamen kaplayacak şekilde sıvayalım. Ben bunun için evimdeki bir şekerliğimi kullandım. Daha sonra kalıbı dondurucumuza kaldıralım.

Kalan beyaz çikolatayı bir yağlı kağıt veya asetat kağıdına dökelim. Bir spatula yardımı ile çok ince olmayacak şekilde yayalım. Varsa tırtıklı spatula ile, yoksa bir bıçak yardımı ile üzerinde paralel çizgiler oluşturalım.

Bir süre soğuması için bekleyelim, sonra (en uç kenarına dokunun, hala akışkansa biraz daha bekleyin.) bir alüminyum folyo ya da streç film rulosuna, çikolatalı kısım üstte kalacak şekilde saralım ve kağıdı birbirine bantlayalım. (Ben önce çok büyük yaydığım çikolatayı ruloya saramadım, birbirleri üzerine bindiler, o nedenle makasla iki parçaya böldüm. İsterseniz sizler daha az enli sürebilirsiniz)




Ruloyu buzdolabımıza dik ya da bir yere dayalı şekilde koyalım ve donması için orada bırakalım. Pastanızı süslemeden az önce çıkarıp tamamen katılaşıp katılaşmadığını kontrol edebilirsiniz. Daha sonra kağıdı dikkatlice rulodan çıkarıp çikolata halkalarını kırmamaya dikkat ederek ayıralım. Benimki gibi pek çok kırılan olacaktır ama yine de yeterli miktarda elde ediliyor ;)

Pastayı süslemek için dondurucumuzda bekleyen kalıbı çıkaralım, içindeki çikolatayı dikkatlice ayıralım. Kekimizi, halkalar, çikolata topu ve taze meyvelerle dilediğimizce süsleyelim. Ben meyveleri kararmamaları için, suluca hazırladığım tart jölesine bandırdım. Dilerseniz bir çay süzgeci ile üzerlerine kakao serpebilirsiniz.




Afiyet Olsun!

50 yorum:

Adsız dedi ki...

Tarifler süper, teknikler süper, ellerine sağlık acemi(!) şef:)

Adsız dedi ki...

Ya muhtesem gozukuyor, o teknikler super ya, yine seni tebrik ediyorum, ellerine saglik esracim

Fransadan Leyla

pelince dedi ki...

Esra fotoğrafların inanılmaz değişti ,makineyimi yeniledin bilmiyorum ama ,resimler daha da iç gıcıklayıcı oldu :)) Tarif çok güzel,cheesecake şahane,süslemesi ayrıca güzel..

Birde her ayrıntıyı böyle fotoğraflamak kolay değil,o kadar temiz çalışıyor ve bunları gösteriyorsun ki tebrik ediyorum..
Senin blog ayrıntılı kurs gibi.

Ellerine sağlık..
Sevgiler

Adsız dedi ki...

aaaaaaa o yuvarlak sey cikolatamiydi ne güzel omus canim ellerine saglik yine döktürmüssün ama merak ettigim yumarcakla nasil vakit ayirip böyle seyler yapabiliyorsun bendede varda ben pek beceremiyorum cokkkkkkkk yaramazmi desem cok meraklimi desem ama hic biyerde durmuyorrrr erkek olmasindanmi kaynaklaniyor erkek bebekler cok yaramaz olurmus derlerde neyse cok uzattim canim öpüldünnnnn semiha

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili "Limonlu kek" çok teşekkür ederim ;)

Leylacım çok teşekkür ederim, teknikler Çinliler'e ait, eline sağlığı ben topluyorum ama :)))

Pelincim çok teşekkür ederim yorumun için. Makinem değişmedi ama 3 sırrım var ve paylaşabilirim ;) 1- Fotoğraflarımı başka site üzerinden daha büyük olarak koyuyorum, 2- Fotoğraflarımı mümkün olduğunca yakın plan çekmeye gayret ediyorum ki detaylar çarpıcı olsun, 3- Mutlaka güneş ışığının bol olduğu ya da havanın en aydınlık zamanı olan öğle ışığını yakalamaya çalışıyorum. Demek ki gayretimle az da olsa dikkat çekmeye başladım bunu duymak çok güzel inan ki.. Foto konusunda ise makinem sürekli hamura şekere bulanıyor bu nedenle çünkü elimi yıkayamadan sarılmam gerekiyor o anda. Eliden geldiğince senelerce bulamadığım püf noktalarını keşfettikçe paylaşasım var, beni bu çok mutlu ediyor, teşekkür ederim dile getirme fırsatı verdiğin için canım.

Semihacım işte öyle garip bir şey :)) Soruna gelince, artık burada bir yardımcım var ve en zor zamanımda ona veriyorum baksın oğluma diye. Akşam yaparsam da babasına satıyorum :))) Ama dediğin doğru çook yaramaz bir oğlum var benim :)
Sevgilerimle,
Esra

ayseyaman dedi ki...

Acemi sefim bu yazini da diğer yazıların gibi keyifle okudum, maceraların yaşadıkların çok güzel,hepsini senin ke ting'den okumak harika :P Ben her zaman yeni yerler görmeyi sevmişimdir, düzenimi bozabilirim..Onemli olan gittiğin ortama ayak uydurmam gerisi kolay..Hissediyorumki sen de uyumlu birisin...
Canım Çin pastaları da bizim damak tadımıza uygun görünüyorlar..En azından Amerikan tatlılarından çok daha albenililer..Ellerine sağlık..
Şimdi birde seker hamurlu olan yazına yorum bırakmaya gidiyorum..

Canim sana bir soru bunca tatli kurabiye sonunda Cinliler kadar ince kalmayi başarabilecek misin? :) (sanirim ayni anlarda sayfandayiz...:)
opuyorum seni sevgilerimi gönderiyorum :)

ebrulitatlar dedi ki...

Esra'cım yine süper bir tarif vermisşsin. Bayılırım cheeskekin her türlüsüne. Çok güzel görünüyor. Süslemeside çok şık olmuş. Ellerine sağlık.
O sıcakta nasıl yaşayacaksın valla.Sıcağı hiç sevmeyen birisi olarak,şu an İstanbul'dada yağmur yağıyor, şükür dedim bir an. Çocuklada zor olacak tahmin ederim. Dışarı çıkmak isteyecek. Neyse allah kolaylık versin. Hadi çok öptüm, kendine iyi bak. Sevgiler, selamlar..

emineninemekleri dedi ki...

Esracim, canim yine cok leziz bir tarifle gelmissin.Ellerine emegine saglik canim benim. Senin yazilarini okumak cok keyif veriyor, degisik seyler,ülkeler, kültürler cok ilgimi ceker. Seni tekrar kutlarim canim hersey mükemmel fotograflarin, sunumun, hayata bakis acin vs. vs.....

Kocaman öpüyorummmmmmmmmmmmm
Emos

Ayse Pamuk dedi ki...

Hayatım yine döktürmüşsün ellerine sağlık neffis olmuş

NiNo dedi ki...

Esra fotograflar,anlatım,aradaki dip notlar ve tarifler muhteşem.Öyle güzel anlatıp ,açıklıyorsunki yapmamak elde değil tarifleri:)Buarada ke ting inde bulunmaktan oldukça memnunum.

Nukhet dedi ki...

Yani sen simdi buna acemice denemeler mi diyorsun? Siddetle kinayorum seni. Bir de kocaman opuyorum o Osmanli kani tasiyan oglusunu.

Adsız dedi ki...

Esracığım
Cheascake eminim çok güzel ama ben süslemelerine bayıldımmmm.. Son derece şık, bir o kadar yaratıcı.. Ne desem bilmiyorum. Gözüm hep üstünde...
Ev boyanıyor, o nedenle bu ara mutfakla hep pratik şeyler yapabilmek adına ilgileniyorum ama işleri bitirip yerleştirince ilk işim bu çikolata süslemelerini denemek olacak:)

Adsız dedi ki...

DEĞERLİ LEZZET USTASI 13 NİSANA KADAR GÜZEL TARİFİNİZİ BEKLİYORUM

ETKİNLİĞİMİZE DAVETLİSİNİZ

ETKİNLİĞE KATILACAKSANIZ
*TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA TARİFİM HAZIR DİYE BANA MESAJ ATMAYI
*BAŞLIĞINIZA PDÇ 20 YAZMAYI
*TARİFE BAŞLAMADAN EVSAHİBİ HTTP://MUCİZEMBENİBUL.BLOGCU

DİYE KURAL FEREĞİ YAZMAYI UNUTMAYINIZ

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 20 http://nasibim.blogcu.com/ ve http://selmahlc.blogcu.com/ tarafından hazırlanmıştır.
Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
Hanımlarla yapılan günlere,
Beş çayına gelen misafirlere,
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.........

----------------------------------------------------------------------

SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;31.03.2008--13.04.2008 Tarihleri arasında PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİNİ www.mucizembenibul.blogcu.com
Yani BEN YAPACAĞIM SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLER KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ ETKİNLİĞİMİZE İNŞAALLAH.TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.VE TARİFİNİZE "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ "20" BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI.TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI. GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR.BEN SİZE GERİ DÖNÜP.TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM.ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM SELAM VE SEVGİLERİMLE......

Adsız dedi ki...

Sahane görünüyor,ellerine saglik canim.

Adsız dedi ki...

Esracım her zamanki gibi süpersin, ellerine sağlık. Ayrıca üzerindeki süslemeler beni bitirdi :)
Bu tarifi mutlaka denemek isterim, yumurta sayısı hakkında sorum olacak, yerken tad ve kokusunda fark yaratıyor mu? Ben de çok sık cheesecake yaparım ama klasik tarifimin dışına çıkamıyorum, Yiğit yumurta tadını aldı mı yemiyor.
Sevgilerimle.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Esracığım yine çok güzel bir tarif ve anlatım. Bu tarifi özellikle daha da çok sevdim değişik olduğu için. Bende değişik olan tüm şeyleri denemek gibi bir manyaklık sözkonusu da :):):)

Süsleme de harika bu konuda zaten hiç bir zaman hakkını yemek istemem.

Sevgiler ve öpüccükkkllerrrr :):):

Adsız dedi ki...

merhaba Esra,
ben sessiz ama sürekli takipçilerindenim..bugün tabansız cheesecake'ni deniyorum(şu an fırında) ben ince bir tabaka taban da yaptım altına.anlatırken unun nereye konulduğunu soracaktım. benen sonunda düşünüp yumurta ve peynirleri karıştırdıktan sonra ilave etmeye karar verdim.umarım doğru zamanda doğru yere koymuşumdur. bu arada ben de 2 yaşında bir çocukla kendini oralarda yanlız ve yorgun hissetmiyor musun diye soracaktım ki bir yardımcın olduğunu üst yorumlarda gördüm. iyi yapmışsın gerçekten..
sevgiler,
umut

Adsız dedi ki...

selamlar canımm off cheesecake bayıldımm enfes görünüyor hele senin sunumlarına süslemelerine bitiyorum nerden aklına geliyor nasıl yapıyorsun şaşırıyorum valla her gün senden yeni şeyler öğreniyorum bizim bıcırık yüzünden fırsat bulupta yorum bırakamıyorum pek ama her gün düzenli uğruyorum bloguna elimde değil kendimi alıkoyamıyorum acaba bu gün neler var diye bakınıyoruumm :) ellerine sağlıkk canımm müthiş olmuşş sevgilerr güzel günlerr

Adsız dedi ki...

Selam,
Sitenin sıkı takipçisiyim.
Yorum bırakamasam da mutlaka uğruyorum.
Kendine özgü tekniğinle farklı bir kültürün mutfağını birleştirince ortaya süper farklı şeyler çıkıyor sanırım.Tarifler,sunum harika.
Ayrıca cheesecake muhteşem gözüküyor.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
www.blogcu.com/semraninmutfagi

Adsız dedi ki...

merhaba her zamanki gibi harike görünüyorlar yemeğe kıyılmaz)))bir şey sorucam şeker hamurlu pasta yapmak istiyorum ama sanırım evde yapamam hazır almayı istiyorum hazırlar nasıl acaba marka farkediyormu..aldığım hamurum hepsini kullanamam sanırım geri kalanını saklıyabilirmiyim .. son olarakta benim pandispanyalarım kabarmıyor..ben inatla yapmaya çalışsamda..tşkler şimdiden..

meltem dedi ki...

esracımm nasılsın

ben bu ara misafir ağırlıyorum yaptığın cheesecake enterasan ellerine sağlık nasıl tadı tabansız doğrusu merak ettim...
arzzu ettiğin bulamadığın malzemeleri benden isteyebilirsin yollarım sana seve seve...

öpüyorum...

başak dedi ki...

merhabalar
yaklasık 3 aydır blogları keşfetmiş biri olarak hayranınızım hele de 2 çocuk annesi olarak yemekleri zor yetiştiryorum tek kelime maşallah diyorum takipçinizim
çin de Türkiyenin gururusunuz sevgiler

Unknown dedi ki...

öyle güzel bir anlatımın varki inan gerçekten oraya çamurdan bir tarif koysan inan bu anlatımla inanılmaz lezzeti gözükür.Sendeki ami ve pasta aşkına inan hayranım inan istanbuldayken seninle tanışamadığıma çok üzgünüm.seni takip etmekten zevk duyuyor mutlulukla çin maceraları okuyorum.Sebi ve oğluşunu çok ama çok öpüyorum.sağlık ve afiyet hep seninle olsun

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Ayşecim merhaba, seni sayfamda görmek çok güzel :) Burası benim ilk "macera" deneyimim olduğu için kimi zaman zorlanıyorum aslında. Kimi zaman gemi ele alıp herşeyi yoluna koyabilirken kimi zaman sukoyuveriyorum. Ama yine de dediğin gibi yeni yerler görmek çok güzel. Soruna gelince hiç de onlar kadar ince kalamayacağım belli, sabah rejime başlayıp öğleyin bozuyorum :D Çok teşekkür ederim gelip de içten yorumunu bıraktığın için.

Ebrucum hiç sorma, daha şimdiden terlemeye başladık, sonumuz feci :( Sağol canım yorumun için.

Eminecim çok teşekkür ederim yazılarımı okuduğun için, beni iltifatlardan çok bunu duymak ve anlamak mutlu ediyor. Çok teşekkür ederim tüm güzel sözlerin için.

Ayşecim sağol :)

Nihancım ne tatlısın çok teşekkür ederim iltifatların için. Ben de burada olmandan dolayı çok mutluyum ;)

Nükhetcim vallahi acemice. Ah bir mutfakta olan biteni izleme şansın olsaydı... :)))

Nüket Ablacım çok sağol, Çinliler yapmış ama iltifatları ben alıyorum diye utanıyorum vallahi. Sana kolay gelsin, yorucu ama sonunda tertemiz bir eve sahip olacaksın ne güzel. Belki sen denemelere başlayana dek ben bir kaç teknik daha denerim :)

Senemcim sağol :)

Pınarcım yorumunu okur okumaz dolapta kalan son dilimi koklamaya gittim :) İnan hiç yumurta kokusu almadım, belki vanilyadan belki de yumurtaları ısıtmamızdan kaynaklıdır. Sanırım bu daha çok kek gibi bir cheesecake ama normalinden farkı yok hatta peynir tasarruflu azıcık :) Ama belki az bir ölçü ile küçük bir kek kalıbında yaparsan kuşkuların kaybolup çok da malzeme harcamamış olursun canım.

Evrencim o manyaklık bana ait :))Çok sağol canım uğrayıp yorumunu bıraktığın için :)

Sevgili Umut, umarım tariften memnun kalmışsındır. Merakla yorumunu bekliyorum oldu mu? Ayrıca çok teşekkür ederim hatamın farkına vardırdığın için, hemen düzelttim okur okumaz. Unu da doğru şekilde kullanmışsın. Burada yardımcı edinmek çok kolay ve çok çok ucuz. Bu da birazcık rahatlık sağlıyor ;)

Yelizcim vallahi benim aklıma gelmedi, çin pasta kitabımdan deniyorum bunları. Çok sağol canım geldiğin ve yorumunu bıraktığın için.

Semracım güzel iltifatın için teşekkür ederim canım çok sağol.

Sevgili "isimsiz", ben hazır şeker hamuru aldığımda "fo" markaydı ve açması kullanması çok kolaydı. Ama herhangi bir markanın da kötü olduğunu duymadım, rahatlıkla uygun geleni alabilirsin. Geri kalan hamurunu kendi poşetine koyup sıkıca sarıp kutusunda ağzı alt tarafa gelecek şekilde(başaşağı, yani poşetin ağzı kutunun altına dönük olacak) koyarsan oda ısısında 6-7 ay saklayabilirsin. Bir de pandispanya konusunda problemin varmış, eğer pek çok tarif denediysen ve hepsi de kabarmadıysa o zaman fırınında sorunun vardır. Ya da iyice pişmeden fırın kapağını açıyor olabilirsin. Sen tarifini ve yöntemini anlat ben hatayı bulmaya çalışayım olur mu?

Meltemcim sağol canım idare ederim ;) Cheesecake'in tadı aynı klasik cheesecake tadı ve kelepçelide pişirme şartı yok. Yalnız üzerine çikololata veya meyve sosuyla daha da çekici olmuştu. nazik önerin için ne kadar teşekkür etsem az, söylemen yeterli canım. kayınvalidem gelecek gelecek ay ve ondan istedim pek çok şey ;)

Sevgili "sbt", size çok teşekkür ederim yorum bıraktığınız için. 2 çocuklu olsam sanırım ben de vakit ayıramazdım bilirsiniz tek çocuk hiç çocuk :)) Çok sağolun çok mutlu oldum sözlerinize.

Handecim çok sağol canım çok şeker yazmışsın :) Yazın belki tanışırız ben de çok hayıflanıyorum pek çok fırsatım varken neden organizasyonlara katılamadım diye. Ben de yazılarımı satır satır okumana çok seviniyorum, bazen düşünüyorum çünkü acaba okunuyor mu yoksa resimler yetiyor mu yoksa diye :D Çok teşekkür ederim canım.
Sevgilerimle,
Esra

Bak ben dedi ki...

Burası harika bir site olmuş, inanamıyorum size, gerçekten tebrik ederim, ellerinize sağlık, ben ilk kez geldim sitenize ve hayran kaldım :o
Sık sık buradayım artık...
Not: Ayrıca blog adınızı çok yerinde buldum Acemi Şef...
Ben de hemen blog adımı değiştireyim, "PERİŞAN ŞEFİN YAMAĞI'nın yamağı" :)
Sevgilerle...

Bak ben dedi ki...

Bu kadar mı harika olur :)

Adsız dedi ki...

Bir cheesecake ancak bu kadar orjinal görünebilirdi..Emeğine,ellerine sağlık şekerim

Adsız dedi ki...

sevgili Esra,
bu çin cheescake'i harika bişeymiş. denedim ve çooook memnun kaldım.hatta cheescake den hoşlanyan eşim bile "nasıl yaptın", "içine ne koydun" gibi ilgili sorular sordu tattıktan sonra. ben yarım ölçü kullandım senin tarifini.7 rakamlı herşeyi 4 olarak yaptım.çok nefis ortası da mükemmel pişen bir sonuç elde ettim. arkadaşlara ve yakınlarıma bi kaç dfa denerim artık :)
bu arada oğlun yabancı dilden anlıyor mu, dışarda nasıl iletişim kuruyor.farklı bir yede yaşadığını yadırgıyor mu?neden soruyorum bunları; çünkü benim de 2 yaşında yaramaz bir kızım var:) yabancı dil için 2 yaş erken mi, yerinde mi , merak ettiğim için soruyorum. buna cevap verebilecek en uygun kişiler sanırım dışarda yaşayan ebeveynler.
yeni denemelerini sabırsızlıkla bekliyorum
sevgiler
umut

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Esracığım bende tam bir cheesecake delisiyim senin süt ekşiterek yaptığının tadını çok merak ettim en kısa zamanda deneyeceğim bu cheesecake süper görünüyor ne kadar ince ince uğraşıp süslemişsin bayıldım ellerine sağlık canım, simitin üzerindeki susamları sormuşsun ama ben özel birşey yapmıyorum susamından kaynaklanıyor olabilir ben mısır çarşısından almıştım hiç beyaz kalmıyor istersen sana gönderebilirim mail atarsan adresi kargoya veririm
Sevgiler

Cafe Gusto dedi ki...

Esracığım süper olmuş ellerine sağlık canım..sevgiler...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Suzinaz, çok teşekkür ederim ben de çok mutlu oldum son derece samimi yorumunu aldığım için. Hoşgeldin tekrar aramıza belki de ben senin yamağın olurum ilerde ne dersin ;)

Burçincim teşekkür ederim :)

Sevgili Umut, yorumunu alınca çok sevindim. Sonuçta herkesin damak tadı bir değil, benim beğendiğim birşey başkaları tarafından beğenilmeyebilir de. O nedenle aldığım her geri dönüş (iyi ya da kötü) çok mutlu ediyor beni. Tarifi güzel bir şekilde yarıya bölmüşsün bence, eşine de afiyet olsun, onun da beğenmesine çok sevindim.
Diğer soruna gelince oğlum henüz konuşamıyor, yani anlamlı bir cümlesi yok. Sadece bazı kelimeler o kadar. Ama yabancı dil için bence 2 yaş erken değil, beyinlerine ne kadar yerleşirse o kadar iyi. Yardımcımla anlaşıyorlar ama oğlum ne derece anlıyor bilmiyorum, belki ilerisi için iyi olur.
Çok sevgilerimle,
Esra

Yemekbahane dedi ki...

Harika gözüküyor. ellerine sağlık esra...
Misafir odası açıklaması ise hayli ilgi çekici..Dilbilimci olarak bu da ayrı ilgimi çekti..Gelişmelerden haberdar etmen dileğiyle..

Sevgiler
Müge

Adsız dedi ki...

Cheesecake süper görünüyor en yakın zamanda denemem gerek :-)) Ellerine sağlık.

bir dilim bir tutam dedi ki...

Nihau Esra'cim,
Peykeki bende cok severim.Hemen hemen her türlüsünü yaptim.Bende de bir tabansiz ama üzeri bol meyva dolu tarif var.Ister bir ugra bak.Sevgiler

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Esra'cığım,

Bu gönderine iki kez yorum yazdım ancak görüyorum ki ikiside çıkmamış. Umarım bunu gönderebilirim.

Harika bir cheese kek olmuş bu.Süslemelerin çok hoş. İreks'e yaptığımız gezide pasta şefi de bizlere bunun (halkaların) nasıl yapıldığını göstermişti.Zamanlama mükemmel. Daha sonra yaptığım bir pastada kullanmayı düşünüyorum ben de. O zaman yapımını da anlatırım.

Tüm yazılarını ve sana yazılan yorumları da okuyarak Çin ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabiliyorum. Bunun için çok teşekkür ederim.

Ellerine sağlık canım.

Kucak dolusu sevgiler,

ozlemhan dedi ki...

Esracım herşey çok güzel ellerine sağlık. Bizim evde sevilmiyor chesecake ama benim canım çok çektiği için yaptım 3 gündür yiyorum daha bitiremedim:)

suna dedi ki...

Ablacım benim yorumum da çıkmamış 2 gün oluyo nerdeyse yorum bırakalı:( neyse bu çıkar inşallah:)
cheesecake'i görür görmez dibim düştü hemen yorum bırakmalıyım dedim.öyle güzel anlatmışsın ki çoook canım çekti ama malesef yaz yaklaştıkça cheesecake'le aramıza kilolar giriyor. biyandan da senin bu enfes fotolarını yaptıklarını görünce de içim gidiyor resmen. bundan sonra senden ricam pasta süsleme sanatına ara verip salata süsleme sanatıyla ilgilenmen :)

Dün akşam senin ilk cheesecake tarifini 20.kez yaptım misafirlerime.Bu akşam da afiyetle mideye indireceğim için çok mutluyum :)) Bu tarifini de yapmayı düşündüm ama; ben ondan vazgeçemiyorum :) Ama ilk fırsatta bu tarifi deneyeceğim, hatta çilekle filan güzel olur diye düşünüyorum. sence senin bu tarifinle bir önceki meyve soslu cheesecake tarifin arasında taban dışındaki farklar nedir? beni aydınlatır mısın ablacığımmmm ona göre bunu da bi deneyeyim:)) bi de şu philadelphia peyniri nası bişi? dün markette ülkerin Fidella diye bi peyniri vardı yine labnelerin yanında, ismi benziyo ya aynı şey mi acaba?
ellerine sağlık,çok öptüm seni
ciaooooo

çok sevgili kardeşin suna:))

Rengarenk dantel dedi ki...

ellerine sağlık mükemmel gözüküyor. süper anlatımınla yapacakmışım gibi hissediyorum ama icraar yok bende...

LaMa dedi ki...

hah nasil guldum kendime!
o cikolata halkalari sogan gibi gorundu gozume, cheesecake suslemesinde kivi ,cilek ve sogan :P :)))

hcr hobi atölyesi dedi ki...

canım yine süpersin....
pasta yapımı ve süslemelerinde,öğrendiklerimde senin katkın büyük ,çok teşekkür:))
ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

tşkler şeker hamuru hakkında bilgilerin için.pandispanya hamurunu aynı aşağıdakitarifteki gibi yaptım ama şeker çok sıktı ve kabarmadıişlemlerinin aynısını yaptım fırınımda mini fırın keklerim çok güel pişiyor fırunda sorun olduğunu sanmıyorum sanırım ben yapamıyorum inş yapıcan ama tekrar tşkler yardımların için iyi akşmamlar.. siin orda saat kaç bilmiyorum ama))3 yumurta
10 yemek kaşığı toz şeker
10 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
YAPILIŞI: Yumurta,vanilya ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Kuru malzemeleri bir kapta karıştırıp eleyerek yumurtaya ekleyin. Yağlı kağıt koyduğunuz kalıba boşaltıp önceden ısıtılmış 175-180 derecelik fırında kürdan kontrolü ile pişirin. Pandispanya bir gün bekletilirse daha kolay kesiliyor ve lezzetide iyice oturuyor. Pişen keki tel ızgaraya ters çevirerek koyun ve soğumasını bekleyin. Soğuyan keki streç filmle kaplayıp bir gece buzdolabında yada oda ısısında dinlendirin. Kullanacağınız zaman keki traşlayıp 3 eşit parçaya ayırın.

Adsız dedi ki...

Esracigim super gozukuyor yaa gercekten bayiliyorum snein su kafanda getirdigin tekniklere:)
bende biliyorsun wilton susleme kurslarina basladim ya hani su cok korkorak yaptigim seker hamurundan pastami ilek defa yaptim siteme ekledim guzel bir hediye paketi yaptim :) cocuklar cok sevdi ama ben ustunu sevmedim biraz tatli geldi inan bana
ama karekterler yaparken harika bir hamur oluyor gecen gun oturdum benim yabanci bir arkadasim var onun blok u var kendisi martta stward in shunda misafir olmustu kazak lar yapiyor kucpkeklerin ustune seker hamurundan yunler falan belki gormusunsundur lori vegan yumyum
her neyse bende oturdum denedim cok deysik seyler oldu cocuklar beni rahat biraksinlar diye onlarin elinide verdim ceviz buyuklugunde oynadik durdum aklima sen geldin esra demisti cok eylenceli diye vallaha hakliymissin gercekten eylenceliymis seker hamuru..

Adsız dedi ki...

selamlarr canımm ziyaretin ve o güzel yorumun için çok teşekkür ederimm valla yorumunu okuduğumdan beri düşünüyorum acaba milföyle olurmu diyee karar veremedim bir türlü zaten yağlı bir hamur türü milföy acaba iç harcındaki yağ ve yumurta olan onunda yağı eklenince fazla olmazmı çık gözümde canlanmıyor esracım valla canımcım ben senin fikirlerine sonuna kadar güveniyorumm sen yaparsan eminim güzel olurr valla biliyorumki sen kafana koyduktan sonra yufkanı bile kendin yaparsınn ama bu börek konusunda su böreğini seviyorsanız bu böreğin lezzetinide seviceğinize garanti veririm dediğim gibi asla yüzümü kara çıkarmadı lezzeti. off gene gevezelik yapıp kafanı şişirdim valla :) canımcım yap bakalımm ama benide haberdar et durumdan valla merak ettim görene kadar hep aklımda olucak inan güzel gecelerrr sevgilerr :))

İLKAY dedi ki...

Sevgili Esra
Blogunu takibe ilk çin seyahatinden hemen önce başlamıştım. Çok hoşsun çin hep merak ettiğim ama çokda çekindiğim bir memleket doğrusu... Daha önce oralarda ticaret yapmaya çalışan tanıdıklarım ve gezmek için giden arkadaşlarım olmuştu hepside oranın ne kadar zor olduğundan bahsederken sen orada yaşamanın üstüne birde çince öğrenip çinceden pasta tarifi yapıyorsun. En son misafirlerine yaptıklarını yazacağını söyledikden sonra biran önce neler yaptığını görmek için kaçdefa sayfana girdim bilmiyorum.Fanın oldum galiba. Hayır o değil daha önce yorum bile yazmayan ben size özenip birde blog açtım. Süpersin. Bence artık acemi şef başlığı seni yansıtmıyor. Ellerine sağlık.

lezzet sefasi dedi ki...

sizi gercekden kutlarim yakin takipcinizim . gerek yazilariniz gerek tarifleriniz ve de resimleriniz i cok beyenerek takip ediyorum
tekrar kutlar ve basarilarinizn devamini dilerim
lezzetsefasi

Adsız dedi ki...

Esracım dün cheesecake'i pişirdim yarım ölçü, bugünde tadına baktım. Çok güzel oldu, Yiğitte sevecek eminim. Bu arada yarım ölçü yapmak zorladı, bir dahaki sefere tam ölçü yapacağım.
Sevgilerimle.

Aybike Ceylan dedi ki...

Esra'cigim,
Hersey super gorunuyor. Senden o kadar cok tarifim birikti ki, oturup yapmak lazim. Ellerine saglik, soyle bir gezindim de, hersey cok guzel.

Tekrar ellerine saglik, guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

MUTFAKISTAN dedi ki...

canim yine harika bir tarif cok beceriklisin ,taaaa cinlerde neler hazirliyorsun ellerine saglik nasil acemi sefsin sen ustasin hayatim usta sevgilerr

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Mügecim demek dilbilimcisin, seninle daha pek çok kelimelerini paylaşmak isterdim. Gerçekten incelenesi bir dil. Yorumun için de çok tesekkür ederim canım.

Sevgili "lezzetdurağı", çok teşekkür ederim. Umarım dener ve memnun kalırsın.;)

Serap Hanım nihao! ;)
Sizdeki peykek de muhteşem görünüyor, o şekilde daha iştah açıcı olmuş. Teşekkürler yorum için.:)

Işıl Hanım sanırım bazen bu sorun oluyor ama bunu sağlıkla aldım :) İreks gezinizi imrenerek okudum, inşallah kısmet olursa birgün ben de sizinle tanışmayı çok isterim. Benim halkalar çok acemice oldu, eminim siz bu işin tekniğini daha ayrıntılı anlatırsınız. Ama benden uyarması, beyaz çikolatayla yapılınca soğan zannediliyormuş :(

Sevgili Özlemhan çok teşekkür ederim denediğin için. Yalnız şu cheesecake'in değerini niye anlamazlar bilmem ;) İyi işte hepsi sana kalmış :))

Sunacım bu da onun neredeyse aynısı, hatta tabanı olmadığı için daha da hafif oldu. Bir de elinde az peynir varsa bunu yaparak aynı tada ulaşabilirsin. Diğer peynir konusuna gelince daha koyu kıvamlı bir peynir sadece o kadar. Tabii lezzeti daha yoğun. Fidellayı ise test etmek lazım hiç fikrim yok ;)

Nazlıcım yaparsın hiç de zor değil, kendine haksızlık etme ;)

Lamacım seni ve eşimi ne yapsam bilmem. O da buzdolabında keki görünce üzerine soğan mı düşmüş diye düşünmüş bir an. Vallahi pes size :)))

Hacercim çok sağol canım, hepimiz birbirimizden çok şeyler öğreniyoruz, bu da bu işin en güzel yanı ;)

Sevgili "isimsiz", bir kere de benim vereceğim şekilde yapmanızı rica edeceğim o zaman. 20 cmlik küçük bir kalıp için; 3 yumurtanın dikkatlice sarılarını beyazlarını ayırın. Ama akların içine en ufak bir sarı bile karışmasın. Yumurta aklarını mikserin en yüksek devrinde katılaşana dek çırpın öyle ki kabı ters çevirince akmasın. Sonra içine yumurta sarılarını ekleyip mikserin en düşük devrinde güzelce yedirin. Sonra 1 su bardağı unu, 1 paket şekerli vanilini ve 1 paket kabartma tozunu ayrı bir kasede karıştırıp azar azar yumurtalara dökün, bir yandan da mikserin en düşük devriyle yavaşça yedirin. Tüm malzemeyi yağlanmış kalıbınıza boşaltın ve önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında pişirin. Fırının kapağını kesinlikle ilk 20 dakika açmayın. Kekin üzeri iyice kızarınca bir kürdan yardımı ile pişip pişmediğini kontrol edin, piştiyse fırını kapatın bir müddet içerde kalsın. Sonra dışarı çıkarıp soğumaya bırakın. Soğyunca kalıptan ayırabilirsiniz. Umarım bu pandispanyadan memnun kalırsınız merakla sonucu bekliyorum :)

Asyacım vallahi kafamdan değil :) Çinliler sağolsun, tarif kıtlığında imdadıma yetiştiler :)Pastana hemen baktım harika olmuş, kimbilir daha neler yaparsın sen. Dediğin kişiyi de hemen araştırıp bakacağım bloguna, çok sağol.

Yelizcim ıspanaklı içim hazır ama milföyle su nasıl olur benim de kafama yatmadı. Belki kayınvalidem gelince yufka açar ben de öyle yaparım. Ama böreğini şimdi kızkardeşime önereceğim, onun çok misafiri oluyor, benim yerime de yer artık :(

Sevgili İlkay, öncelikle yeni blogun hayırlı olsun, arkadaşınla yıllar sonra buluştuğun yazını özellikle çok beğendim. İltifatların için çok teşekkür ederim bana sözlerinle nasıl destek olduğunu bilemezsin. Çok teşekkür ederim varlığından haberdar ettiğin için, bundan sonra sıkça görüşmek umuduyla. ;)

Sevgili "lezzetsefası" çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum içten sözlerini okuyunca. Görüşmek üzere :)

Pınarcım demek denedin olanca riske rağmen ;) İnşallah Yiğit beğenmiştir, sonucu yazarsın değil mi? :)

Aybikecim bu güdüşle fıçıya döneceğiz birbirimizde görüklerimizi yapa yapa :( Çok sağol canım iyi dileklerin ve güzel sözlerin için :)

Filiz Hanım çok teşekkür ederim, içten sözlerinizi okumak çok güzel :)
Sevgilerimle,
Esra

maydonoz dedi ki...

ilk defa bir cheesecake yaptım ve muhteşem oldu. neden cheesecake bagımlısı oldugun belli olur:) yalnız ben birsüre sonra üstünü kapatmayı unutmusum kara oldu rengi birazcık. ama onuda pudra şekeriyle hallettim. cheesecake pudra şekeri nasıl olur diye çok düşündüm ama hiçde fena olmadı. tarif için teşekkürler, ellerine sağlık:)