Salı, Mart 4

Çin Pastacılığından İlk Deneme: Yeşil Çaylı Kurabiye



Şimdi başlığa bakıp, sonra içeriği okuduğunuzda benim kurabiyelerimde yeşil çay olmadığını göreceksiniz, lütfen bir yanlışlık olduğunu düşünmeyin, sadece en yakınımdaki markette yeşil çay tozu bulamadım. Sanırım Çin'in en kıt marketlerinden birinin yakınında oturuyorum ben, ne arasam yok. Daha önce bahsetmiştim, her türlü malzeme için Metro'ya gitmem gerekiyor. İşin ilginç yanını da söyleyeyim, kaç tane alışveriş merkezi, elektrikli ev aletleri satan yer gezdiysem, bir tane bile miksere de rastlamadım. Çin'de evlerde bu tarz yiyecekler yapılmıyor sanırım, bu tür ihtiyaçları için her markette pastane reyonu ve oldukça geniş ürün yelpazeleri var. Fakat mutlaka benim gibi meraklıları var ki, kitapçılarda pasta kitapları bulunuyor.

Konuyu marketlerden uzaklaştırmadan önce bir kaç ufak detay vermek istiyorum. Buradaki marketler en az iki katlı ve içeri girer girmez yürüyen merdivenle yukarı çıkmak zorundasınız. yukarı çıkınca kapıdaki görevli bir kız elindeki mikrofonu ağzına yaklaştırıyor ve "hoşgeldiniz" diyor. Eğer işiniz alt kattaki reyondaysa yine yukarıdan dolaşmak zorundasınız. Yani benim işkencem taa marketlerden başlıyor anlayacağınız. Haa bu arada bir başka görevli kız da, marketi terkederken "güle güle gidin" benzeri birşeyler mırıldanıyor. Tabii işleri bitti ya, karşılarkenki canlılıkları kalmıyor :)

Konuya döneyim; size bahsettiğim bu kitaplarda muhteşem görünen pek çok tarif var ama çoğu yerli malzemelerden oluşuyor. Bu nedenle gözüme hoş görünen bir tarif için önce bir ön araştırma yapıyorum. Öncelikle kendime bir sözlük hazırladım ve un, yumurta gibi sözcüklerin Çin'ce karakterlerini bulup alt alta yazdım. Daha sonra ilgimi çeken tarifleri inceleyip hem kendimin hem de sizlerin bulabileceği malzemelere sahip olanları ayıkladım. En sonunda da ilk denemeye karar verdiğim tarifi çözümlemeye başladım. İşte burası tam bir hikaye. Tarif deşifre etmek için her seferinde kolları sıvıyorum, Pc karşısına geçiyorum. Bir arkadaşımın bana bulduğu Çince çözümleme sayfasını açıyorum, bir yanıma pasta kitabımı, bir yanıma da Çince-İngilizce sözlüğümü koyuyorum. Şöyle ki, önce ekranda açılan pencereye mouse'um ile kitaptan anlamını bulmak istediğim karakteri güzelce çiziyorum, yanında benim çizdiğime en benzeyen karakterleri gösteren programdan "hah işte bu" dediğimi tıklıyorum. Tıklayınca karakterin latin harfli hali ve de hangi tonlamada olduğu çıkıyor. (Çince'de 4 ayrı tonlama var ve kelime aynı bile olsa tonlama nedeniyle anlamı farklı oluyor) O kelimeyi de sözlüğümden tarayıp ingilizce karşılığını buluyorum. Eğer ingilizce anlamını da bilmiyorsam bu sefer İngilizce-Türkçe sözlüğüme başvurup eziyetime son veriyorum.

İşkence bitti mi sanıyorsunuz? Malesef hayır. Bazen program benim çizdiklerime anlam veremiyor kırk kere çizsem de, bu sefer doğruca sözlüğümü açıyorum. Fakat Çince karakterleri sözlükten bulmanın belli bir mantığı var. Önce soldaki şekildeki çubukları sayıyorsunuz sonra o rakamın bulunduğu sayfaya gidiyorsunuz...sunuz da sunuz... Daha fazla anlatırsam bayılacaksınız gibi geliyor ;)

İşte karşınızda başarıyla sonuçlanmış bir çözümleme. Sadece yazımın başında belirttiğim gibi yeşil çay tozu olmadığı için çekilmiş antep fıstığımdan kullandım aynı miktarda. Sizler antep fıstığı yerine azıcık gıda boyası ekleyebilir ya da tamamen sade olarak pişirebilirsiniz. Bu kurabiye sayesinde Çin tatlılarına bakış açım değişti, ayrıca içeriğindeki süttozu sayesinde besleyiciliğinin de çok iyi olduğunu düşünüyorum benzerlerine nazaran.

Malzemeler: (Verdiğim ölçüler yarı ölçüdür, tarifteki ölçüler aşağıdakinin tam iki katıydı)
100 gr tereyağı-yumuşak
40 gr. pudra şekeri-4 tepeleme çorba kaşığı koydum
Bir tutam tuz
20 gr. sıvıyağ-4 çorba kaşığı
5 gr. süt-1 çorba kaşığı
190 gr. un-1,5 su bardağı
75 gr. süttozu-7 çok dolu olmayan çorba kaşığı
2 yumurta sarısı
1 dolu çorba kaşığı yeşil çay tozu-(çekilmiş antep fıstığı kullanım)

Tüm malzemeyi bir kapta karıştırıp yoğurun. Birbirini tutan ama sert olmayan bir hamur hazırlayın. Hamuru ikiye ayırıp birine antep fıstığını katın ve tekrar iyice yoğurun.

Hamurları dondurucunuza kaldırıp 5-10 dk bekletin. Dolaptan çıkardığınız hamurları ayrı ayrı silindir olacak şekilde yuvarlayarak uzatın. İki hamuru birbirine dikkatlice dolayın. Birbirine dolanmış hamurları tekrar avuç içlerinizle yuvarlayarak birbirlerine karışmasını sağlayın.

Daha sonra bir bıçak yardımı ile istediğiniz ende dilimleyin. Önceden 160 dereceye ısıtılmış fırında alt ve üstleri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.


Afiyet olsun!

37 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık esracım harika görünüyor valla renklendirip şekillendirmesi değişikmişş eminim tadıda mükemmeldir emeğine sağlık canımm iyi akşamlar

meltem dedi ki...

esracımmm merhaba

ne kadar uğraş vermişsin başından sonuna kadar...
okurken aklıma ne geldi :))
ÇİN İŞKENCESİ...

DİĞER ZAMANLARINDA NELER YAPIYOSUN SEN BÖYLE ANLATTIKÇA ÇOK MERAK EDİYORUM ORAYI GİTSEM Mİ ACABA DİYORUM...

ELLERİNE SAĞLIK BEN DENEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM DİET BİSKÜİLER VAR TOZ YEŞİL ÇAYLI ONLAR GÜZEL GELİYO BANA O YÜZDEN YEŞİL ÇAYLISINI YAPICAM SANA SONUÇ YAZARIM...

SANA ÇOOK KOLAYLIKLAR DİLİYORUM
SEVGİLEEERR...

Adsız dedi ki...

Sevgili Esra'cım azmine hayranım. Abartmıyorum,gerçekten çok azimlisin. Bi yanda çocuk bi yandan mutfak sevdası ve yaban eller.. İnanlımazsın..En içten sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

ellerine sağlık herbiri birbirinden güzel yaptıklarının. çinde yaşamak çok zor olsa gerek. anlattıklarından çıkarıyorum tabi bunu. umarım çabucak alışırsın
sevgiler
Funda

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Merhaba,

Kurabiyeye bayıldım. Rengi ise bir harika ellerinize sağlık. Sık sık ziyaretinize geleceğim.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Çok ama çok hoş olmuş ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

elinize sağlık iyi geceler

Adsız dedi ki...

Selam,
Hakikatende resmen iskence cekiyorsun, benim bile içim daraldi okurken ;) Allah sana sabir versin...ne diyeyim... :)
Leyla

Adsız dedi ki...

Esra okurken yoruldum valla :)ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Yaptiklariniza ve ozellikle de azminize hayranim. Oyle tahmin ediyorum ki, isteyip de basaramayacaginiz hiçbir sey yoktur. Kolayliklar dilerim.
Sevgilerimle,
Elif E.

Adsız dedi ki...

acemi şef
siteni yeni keşfettim ve sık kullanılanlara ekledim her şey harika görünüyor fakat bir ricam var.içinde hiçbir katkı maddesi olmayan evde doğal olarak hazırlayabileceğimiz pasta tariflerini de yazarsan çok memnun oluruz.özeliklede kremşanti vs. yerine evde hazılanabilen pasta kremaları.şimdiden teşekkürler.berna

Adsız dedi ki...

her şey harika başarılar

Unknown dedi ki...

Okurken tebessüm ettim ama ne yalan söyliyim işin baya zor Esra'cım ama sanırım alışana kadar bu zorluklar...Kurabiyeler nefis görünüyor ellerine sağlık..

Rengarenk dantel dedi ki...

ellerine sağlık lezzetli görünüyor ve öylede anlaşılıyor tariften. ancak öyle bir çaban varki. içimden sana yardım etmek geçti. ancak nasıl? bi miksermi alıp yollasam acaba dedim. yada çince kolay bişeyler ama en ufak bi bilgim yok değil çince zzoraki ingilizce bile yok gibi. ozaman dedim sen acemi şef için dua et dedim. sanırım en yararlısı bu allah yardımcın olsun :)

Adsız dedi ki...

Esra
Çin işkencesi tanımlamasının Çin'cesi bu mudur yoksa:)
Ne yapmalı ne etmeli?
En kısa yol seni geri almak ama hazır gitmişken şu Çin mutfağının "püf"lerini çözmeden gelmene gönlüm razı değil.
Sabrını kuşanmanın ve azmine sarılmanın zamanıdır o halde.
Sabır ve azim konusundaki yeteneğinden şüphemiz olmadığına göre, son hız devam diyorum:)))
Tüm bu çabaların karşılığını damak tadı olarak geri almak en büyük ödül olsa gerek. Kurabiye tarifin hemen denenecek. Armudu sen pişirdin nasıl olsa, bizede ağzımıza düşürmek kaldı:) Ellerine emeğine sağlık

Disalce dedi ki...

valla ne eziyetlerle yazmışsın....

ellerine sağlık....değmiş ama güzel bir tarif eklemişsin bize...

çok güzel görünüyor esracım...

Adsız dedi ki...

Merhaba azminize hayran kaldım gerçekten ,kurabiye yapma için sözlük,bilgiyar,çizim zor iş ama ortaya güzel bir şey çıkmış elinize sağlık:)

Eya dedi ki...

Esracığım...tebrikler
Sen bu işi gerçekten ciddi ele alıp değer veriyorsun ki bu kadar emek çekiyorsun.Bende kendimi bişeyler yapıyor zannediyorum.İng. veya Alm.'dan çeviri yapmak da işmi...Gel de kolaysa Çince'den tercüme et ve pişir.Değilmi ama...Bravo...

Sevgiler

zehra

emineninemekleri dedi ki...

Esracim, inan tam roman gibi canim yazdiklarin. Bravo sana mücadelende basarilar. Ben olsam bu kadar becerirmiydi bu ayri konu heheheheheh. Kurabislerin cok hos duruyor ellerine saglik canim. Yaninda birde güzel demlenmis cay ohhhhhhhhhhhhhhh. keyifimize diyecek yok.

Kocaman öpüyorum...............
Emine

Cafe Gusto dedi ki...

Esracığım şimdilik işkence haline gelmiş ama çinceye zamanla alışacaksın.Kurabiyeler çaylı çaysız mükemmel olmuş.Ellerine sağlık...sevgiler...

Adsız dedi ki...

ayyyyy canim yaaa valla ne kadarda iskence cekiyorsun gercekten su dil ögrenmek varya büyük bir bela ayni dert bendede mevcut nediyim allah hepimize kolaylik versin yinede allahrazi olsunki bizlere bukadar ugrasarak tarifler güzel seyler sunuyosun valla ben cok faydalaniyorum senin sitende cok sagol canim benim kendine iyi bak tariflerini dörtgözle bekliyorum semiha

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Yelizcim çok teşekkür ederimi şekli böyle olmasa da olur, tadı yetiyor gerçekten ;)

Meltemcim hakikaten öyle :)) Ama sırada daha beterleri var. Tariflerin en kolayından başladım, zorlaştıkça çözümlemesi de daha zor oluyor :( Diğer zamanlarda çook şey yapıyorum ve çok maceralar yaşıyorum aslında. Yakında haberdar edeceğim ;)Kurabiyeyi merakla bekliyorum nasıl olacak :)

Oyacım sen de olsan aynını yapardın. Vakit geçirmek için yapacak birşey yok :(

Fundacım hem kolay hem de zor burada yaşamak. Zaman zaman değişiyor.Teşekkür ederim sana desteğin için ;)

Sevgili Özlem teşekkür ederim ve sık sık beklerim. Bu arada kızkardeşimle aynı okul ve bölümden mezunsunuz ;)

Ayşecim sağol ;)

Zeynep teşekkürler ;)

Leyla :))) Kaderim bu olsa gerek :)) Önce mecburen Çince öğren, sonra üstüne karakterlerle uğraş :(

İmge :)))) Yorulma sen, keyfini çıkar gelince yaparım sana :))

Sevgili Elif iltifatlarınıza bayıldım doğrusu, moral dopingi oldu bana, çok sağol ;)

Sevgili Berna, hoşgeldin siteme. Bundan sonraki tariflerimde aradığın özellikte kremalardan da bulabileceksin, teşekkür ederim yorumun için ;)

Sevgili isimsiz, teşekkürler ;)

Zerrincim herşeye anı gözüyle bakmaya çalışıyorum, yoksa gerçekten farklı ve zor bir kültür.Sağol canım.

Sevgili Nazlı öncelikle iyi niyetin için teşekkür ederim. mikserim var aslında da sadece dikkatimi çekmişti burada hiç olmadığı, çok tatlısın :) Duaların yeter, içtenliğin için teşekkür ederim :)

Nüketcim herseferinde beni taa derinlere kadar okuyorsun ve öyle güzel yorumluyorsun ki, bir sonraki post'u yayınlamak için sabırsızlanıyorum adeta. Çok teşekkür ederim herşey için.

Salihacım çok sağol uğradığın için, sizler beğenin yeter, eziyetin lafı mı olur ;)

Pıtırcık teşekkür ederim, bu da blog tutkusunun bir parçası işte :)

Zehracım tabii ki seninki de iş. başka bir milletin mutfak kültürüne dadandıysan önemli olan çeviri değil, ortaya çıkan şeyin işe yaraması. Azmin dili olmaz ;)

Eminecim teşekkür ederim. Sen de olsan yapardın. İnsan o güzellikleri görünce keşfetmek için duramıyor ki!

Serpilcim dediğin çok doğru. Gittikçe tanıyorum karakterleri ve bir sonraki tarifte bazılarını aramak zorunda kalmıyorum :)))

Semihacım çok tatlısın :) Sizler beğendikçe bana güç geliyor, yoksa neden o kadar azmedeyim değil mi? Öpüyorum canım seni.
Sevgilerimle,
Esra

ebrulitatlar dedi ki...

Esra'cım kurabiyen ve aşağıdaki çin mantısı nefis görünüyorlar. Renkleri çok güzel olmuş. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba Esra,
Senin yaptigin ekmek tarifin vardi ya (makinesiz) iste ben onu dun denedim, ve harika oldu yalniz fazla kitir degildi, bilmiyorum neden...yinede çok guzeldi...
Kendine iyi bak
Leyla

sunrise dedi ki...

Ben boyle yesil kurabiyeler gorurdum Cin Marketlerinde ama icindeki yesil seyin ne oldugunu hic dusunmemistim. Simdi rahatlikla yapabilirim bu kurabiyeyi. Sagolasin Esracigim, ne kadar da ugrasmissin cevirmekle ve de yapmakla. Ellerine saglik, zahmetine de...

Mutfaknotlari dedi ki...

eline sağlık esra
yine harikalar eklemişsin senin kurbağa kurabiyeleri yaptım ben kurbağalarımın ağzına nesguik topları vedim sonra çıkarmak sorun olmasın diye
bu arada ilk fırsatta karaköy poğaçanı ve kelebek kurabiyeleri yapacağım çok şeker olmuşlar
kendine iyi bak ay azdaha anlatsan inan ben senin yerine oturup ağlayacağım gurbet çok zordur .ama canın sağ olsun huzurlu ol en önemlisi o kendine çoook iyi bak sevgilerimle

meltem dedi ki...

esracım merhaba

nasılsınız...
internet polyglot diye bir site gördüm çince kelimelerin telaffuzları falan var bi bak istersen ...
neden herkes gibi harf kullanmıyorlar acaba bi fikrin var mı?
SEVGİLER...

Yemekbahane dedi ki...

Esra merhaba,

azmine hayranım...yazdıklarının tam karşılığı ÇİN İŞKENCESİ :) sanırım:)
çok güzel ve detaylı anlatmışsın her zamanki gibi.
Ellerine sağlık
sevgiler
müge

pelince dedi ki...

Ellerine sağlık,bana toz fıstık daha güzel geldi:))
öpüyorum

Adsız dedi ki...

kurabiyelerin nefis olmus,

ellerine saglik

ve kadinlar günün kutlu olsun...

hoscakal

Adsız dedi ki...

Cok degisik ve görünümü sahane olan bir kurabiye olmus,ellerine saglik canim.

Betül dedi ki...

Sevgili Esra

Eskiden beri bloğunu hep takip ederim, çalışkanlığına, becerilerine hayranlık duyarım. Çine gideceğin zaman gerçekten çok üzülmüş, oraya nasıl alışacağını düşünmüştüm. Bu gün bloğuna tekrar geldim, ve gördüm ki her şey yolunda, sen tekrar bloğuna dönmüşsün, o güzel, orjinal tariflerini paylaşmaya başlamışsın. Çok sevindim, her şey gönlünce olsun, sana ailenle beraber mutluluklar diliyorum.

Yasemin dedi ki...

yani esracim bu kadar emek inanilmazzzz!! hayretler icinde biraktin beni :) bu arada bebisim oldugundan beri ilk defa bi siteye yorum yaziyorum bu sana kismetmis :) ama bu kadar emegini gormezden gelemezdim oglum kucagimda olmasina ragmen yazmadan duramadim :)
ellerin dert gormesin! ayni azimle devam sen cini bile fethedersin bu gidisle!

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Ebrucum çok sağol canım :)

Leylacım çok sağol tarifi denediğin için, kıtırlık konusunda acaba fırında az daha bıraksan öyle mi olurdu dedim. Ama beğendiğine çok sevindim :)

Haticecim çok tatlısın, umarım dener ve beğenirsin :)

Melisacım çok sağol tarifi yaptığın için, iyi dileklerin için ne kadar teşekkür etsem azdır.

Meltemcim site için teşekkür ederim . Hemen siteyi buldum ve yorumlara cevap verdikten sonra inceleyeceğim detaylı. bu arada sorunun cevabını biliyorum çünkü aynını hocama sormuştum :) Çincede aynı kelimeler farklı ses tonlarıyla söyleniyor, konuşurken bunu anlamak kolay onlara göre ama yazarken aynı yazıyla yazılsa karışıyor. bu nedenle şekilleri var ve yazılışı aynı anlamları farklı olan kelimelerin şekilleri çok farklı. Bu sayede yazıda karışmıyor ;)

Mügecim teşekkür ederim ;)

Pelincim oğlanlar bayılır eminim denersen ;)

Ayselcim teşekkürler ;)

Senemcim çok sağol canım ;)

Betülcüm çok teşekkür ederim, iltifatların yüzümü kızarttı. Tekrar hoşgeldin sen de :)

Yasemincim doğum hikayeni gözüm dolarak okumuştum, yorum bırakmak istediğim halde birtürlü olmamıştı. Ve şimdi görünce seni, tamamen aklımdan çıktığını farkettim. Gerçekten çok güzel bir bebek maşallah ve diliyorum bahtı güzel, mutlu bir insan olsun. Yorumuna çok sevindim, o zamanları bilirim, o kadar yoğun ve yorucu geçer ki... Sevdiğin birşeyi yapmaya hiç vaktin kalmaz, nasıl duş alacağını bile bilemezsin beş dakikada. O nedenle yorumun çok değerli benim için, hem gurur duydum hem de duygulandım. Çok sağol canım.
Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

Merhaba bu kurabiyelerin gorunumu cok guzel eminim cokda lezzetlidirler.Elinize saglik

Adsız dedi ki...

canım esram,

ayakta alkışlıyorum :))) böyle bir macera vallahi bravo. :) Ellerine sağlık hayatım. Çin maceralarınıda keyifle okuyorum. Devamını merakla bekliyorum.

seni sımmsıkı kucaklıyorum ellerine sağlık.

bu yeşil çay tozunu normal yeşil çayı robotdan geçirerek kullansak toz olsa? olurmu acep?

meleginmarifetleri dedi ki...

Esracım o çin harfleriyle uğraşmak gerçektende çok zor olmalı çünkü hiç kolay değilmiş gibi görünüyor.
Sana kolaylıklar diliyorum canım
çok güzel bir kurabiye olmuş ellerine sağlık öptüm hoşçakal