Cumartesi, Şubat 9

Serpme Hamuruyla Ispanaklı Börek...



Benim gibi yufka açmayı beceremiyorsanız, evinizde hiç oklava ya da merdane yoksa ve malesef yufka satılmayan bir yerde de yaşıyorsanız, kendinize farklı alternatifler geliştirmelisiniz, tıpkı benim gibi. Aslında bu börek bilinen bir börek. Ailem Eskişehir'li olduğu için çocukluğumdan beri bu serpme hamuruyla yapılan kol böreklerinden bolca yemişimdir. İnsan vatanından uzaktayken alıştığı tatları, özellikle de çocukluğuna ait tatları iki katı özlüyor nedense. Yine de bu hamurişi sevdama dur diyebilmem lazım yoksa her ay bu şekilde 2 kilo almaya devam edersem halim duman.

Malzememiz çok basit:
Hamur için:
7 su bardağı kadar un
2 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı sıvı yağ
Su

Ayrıca yarım su bardağı kadar sıvı yağ

Börek içi için istediğiniz herhangi bir malzemeyi kullanabilirsiniz. Ben rendelenmiş soğan, çok az salça ve ıspanakla kavurduğum içi kullandım.

Unu ve su hariç diğer malzemeyi derin bir kaba koyun, suyu azar azar ekleyerek hamuru yapın. Su miktarını tam olarak vermiyorum çünkü her un tipi farklı ölçüde su kaldırıyor, o nedenle önce 1 su bardağı su ekleyin, eğer hamur hala sertse azar azar su ekleyerek kıvamını dengeleyebilirsiniz. Korkmayın fazla suyun da çaresi azar azar un eklemek.

Hamurumuz hazır olduktan sonra iri birer mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım ve bolca unlayarak ayrı bir yerde üzerini temiz bir bezle kapatalım. İçlerinden bir adet bezeyi unlanmış tezgahımıza koyup merdane ile büyükçe bir yemek tabağı kadar olacak şekilde açalım. Eğer yapışıyorsa açma esnasında hamurumuza un serpebiliriz. Dediğim gibi elimde merdane vs. olmadığı için bir bira bardağı kullandım. :)



Açtığımız hamuru hafifçe yağlanmış tezgaha koyalım, üzerine tam 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ döküp, elimizle tüm hamurun yüzeyine yayalım. İki elimizi birden, üstleri yukarı bakacak şekilde hamurun altına sokup, ellerimizi hafifçe yumruk yapalım. Şimdi hamuru hafifçe havaya kaldırıp yumruklarımızla hafifçe sallayarak hamurun esnemesini sağlayalım. Bu işlemi yapmak şart değil fakat daha güzel açılmasını sağlıyor. Daha sonra hamuru tekrar tezgaha serelim ve karşılıklı iki kenarından tutarak bir yandan sallayalım bir yandan hafifçe çekiştirelim. Eliniz alıştığında çok kolay olduğunu göreceksiniz. İşlem çok basit, hamuru her yerinden sanki çarşaf dalgalandırırmış gibi sallayarak çekiştireceğiz. Bu işlemi yaparken hamur yırtılabilir de ama hiç bir önemi yok. Eğer acele etmeden yaparsanız çok daha güzel sonuç alırsınız. Hamurun kenarları her zaman daha kalın kalıyor, onları da uçlarından çekiştirerek inceltebilirsiniz. Bu kadar ayrıntılı yazmam sadece iyi anlamanızı sağlamak için, zor olduğu için değil :)



Yaklaşık 1,5 katı kadar büyümüş ve neredeyse tezgah görünecek kadar incelmiş hamurumuzun bir kenarına iç malzememizi yayalım. Hamurumuzu rulo haline getirip istediğimiz şekli verelim. (İsterseniz tam ortadan başlayarak döne döne, dışa doğru büyütebilirsiniz) Bizde bu işlem temiz bir sofra bezi üzerinde yapılır, hamuru rulo yapmak için bezi kaldırmak yeterlidir ama malesef temiz sofra bezim de yoktu.



Yağlanmış tepsiye dizilen börekleri önceden ısıttığımız 200 derecedeki fırında üstleri kızarana dek pişirelim.



Afiyet Olsun!

24 yorum:

ayşegül mutfakta dedi ki...

börek çok leziz görünüyor ayrıca çok detaylı yazmışsın yapması çok kolay olacak teşekkürler canım..

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Ayşegül çok teşekkür ederim, umarım dener ve memnun kalırsın ;)
Sevgilerimle,
Esra

ayseyaman dedi ki...

Acemi Sefin, bir Eskisehirli ve Tatar olarak bu böreği hiç denemedim..Eminim annem ve büyükannelerim biliyorlardır.Nefis görünüyor seninkiler..
Yağ miktarını azaltıp denemek isterim...
Çinden haberlerini almak da çok güzel, çok sevindim iyi olduğuna canım..
Öpüyorum seni
Ellerine sağlık
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

gerçekten çok lezzetli gozukuyorlar, ellerine saglik...
Leyla

pelince dedi ki...

Esra vallahi imkansızlıklar içinde bile neler yapmışsın...ellerin dert görmesin...
Bende bugün senin kirpilerden yapmaya kalkıştım ama benimkiler fare oldular :))

Sevgiler.

OYOSH dedi ki...

Sevgili Esra börek çıtır çıtır gözüküyor.Azimle bişeyler ortaya çıkarmanı hayranlıkla izliyorum ve izlicem.Ellerine sağlık.Bana da beklerim...OYA
http://oyosh.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık, börek çok güzel görünüyor. Uzakta olmanız ve malzeme eksikliği olması hiç farketmiyor, tarifleriniz çok güzel ve detaylı. Her zaman sizi izlemek çok keyifli.
Sevgilerimle.

Ilker Erdem dedi ki...

Sevgili Esracigim guzel borek tarifin icin tesekkurler cok nefis gorunuyor citir citir. Umarim esyalarin da cabuk gelir. Sevgiler

Nurten dedi ki...

Esracım maharet eksikliklerle ortaya bu kadar lezzetli, kokusu taaaa Çin'den Türkiye'ye gelebilen börekler yapabilmektir :) yufka açamadan bunu yapıyorsan açsan neleeer yaparsın kim bilir :) Kaldı ki ben senin yufka açabileceğinden de eminim ;)

Ellerine sağlık canım :)

NiNo dedi ki...

carsaf boregi gibi ayni ellerine saglik canim nasil alisabildinmi oralara ??

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Ayşecim Tatar olduğunu bilmiyordum bana da hep sorarlar gözlerimden dolayı Tatar olup olmadığımı :) Böreği denersen hamurundaki yağı koymayabilirsin sanırım ama üzerinin mutlaka yağlanması lazım :)Çok sağol uğradığın için.

Leyla merhaba, çok teşekkür ederim yorumun için.

Pelincim olmuştur onlar, haksızlık etme kendine ;)

Oyacım adresini bırakman iyi oldu, bundan sonra sıkça görüşmek dileğiyle :)

Pınar sizlerin yorumlarını okumak daha zevkli inan ki. Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.

İlker aminn diyorum öncelikle. Alet işler el övünürmüş, pek bir boynum bükük kaldı :)

Nurtencim yok yok. Ben kendimi denedim. Şekil bozukluğunu anlatamam. Varsın o da olmayıversin bak yapanın elinden yiyoruz ne güzel :) Yiyordum eskiden yani :(

Nihancım alıştım sayılır, sayılı zaman deyip geçmeye çalışıyorum. Ama kendi ortamımı çok özledim :(
Sevgilerimle,
Esra

lezzetlilerim dedi ki...

İnsan birşeyi yapmayı isteyince alternatifler bitmiyor değil mi canım. Ellerine sağlık çok leziz görünüyor. Bu böreği bende çok sıklıka yaparım. Çok severiz bizde. Hatta şu anda kayıtlı ama henüz yayımlanma sırası gelmedi.
sevgiler sana ve Çin'e

Eya dedi ki...

ESracığım merhaba...

Bu basbayağı bizim boşnakların meşhur çarşaf böreği olmuş ve de süper olmuş.Ellerine sağlık, ustalık, malzeme ve araç eksikliğinde bile harikalar yaratmaktır bence.Harikasın...

Zehra

emineninemekleri dedi ki...

Merhaba Esracim
Sizin bu gayretinise hayranim, azicik ucundan bende nasiplensem hic fena olmas (hihih). Böreginis nefis görünüyor citir citir ellerinise saglik.
Görüsmek umuduyla..
Emine

ebrulitatlar dedi ki...

Esra'cım nefis bir börek olmuş. Bende çok seviyorum çıtır çıtır börekleri. Hele birde böyle el açması olursa. Fırına verirken üstüne birşey sürülmiyor galiba değilmi. Ellerine kollarına sağlık canım. Çok güzel. Sevgiler, selamlar..

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Azize teşekkür ederim yorumun için, senin tarifini de sabırsızlıkla bekleyeceğim, belki daha çok öğreneceğim pratik bilgiler vardır :)

Zehracım çok sağol, diğer adı da Çarşaf böreği ama eminim Boşnaklarınki daha güzeldir, onların eline börek konusunda su dökülemez ;)

Eminecim sadece zor durumlar gayreti bu, elimin altında malzeme olsaydı yapar mıydım bilmem :)

Ebrucum çok sağol, üzerine hiçbir şey sürmedim ama istediğin herhangi bir şeyi sürebilirsin, yumurta sarısı yağ veya yoğurt gibi. ;)

Sevgilerimle,
Esra

Cafe Gusto dedi ki...

Esra dur bakalım imkansızlıklar sana daha neler yaptıracak.Ellerine sağlık çıtır çıtır görünüyor,nefis olmuş valla.sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhabalar börek gerçekten çok hoş olmuş ben tepsi büyüklüğünde yapıp da daha sonra yağlayıp esnetiyorum incecik oluyolar,sizin böreklerde çok lezzetli duruyor ,ne zamnadır sitenize yorum yazmak istiyordum uzun süredir takip ediyorum kısmet bugüneymiş,çok hoşi bir site özellikle şeker hamurlu pastaları detaylı anlatmanıza çok seviniyorum ,teşekkürler,yemekoloji.blogcu.com

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Esracım ne güzel anlatmışsın! İnsanın hemen yapası geliyor. Uzun zamandır böyle kendim açıp yapmak istiyorum ama cesaret edememiyorum:) Senin tarifin çok cezbedici:) Ellerine sağlık! İstanbul'dan kocaman sevgiler...

Adsız dedi ki...

börek cok sahane olmus,ellerine saglik canim.

Funda dedi ki...

Esracım bende balıkesirliyim ve bizim orada bu böreğe boşnak böreği derler :) Genel de boşnaklar yapar bunu :) Tadını biliyorum annem her ne kadar boşnak olmasa da çok güzel yapar canım istedi şimdi :) Ellerine sağlık... Birde biz yuvarlak tepsiye ard arda dolarız börekleri tek tek değil :)

meleginmarifetleri dedi ki...

Esra süper bir börek yapmışsın ellerine sağlık caım öpüyorum bay

NiNo dedi ki...

Acem, şef değil pratikzeka şef denmeliyim sanırım sana.Harika olmustur eminim.

little tiny shiny things dedi ki...

Sevgili Esra,

Uzun zamandır buyuk bir ilgi ile takip ediyor ve seni inanilmaz takdir ediyorum. Bu boregi gorunce hayatımda hic borek ackis olmama karsin denemeye kara verdim ve cok guzel ovguler aldım (ki bence cogunu sen hakediyorsun o kadar guzel anlatmissin ki basaramamak imkansiz gibi duruyor:)) paylasimlarin icin cok tesekkurler her sey gonlunce olsun eline yuregine saglik....

Sevgilerimle

Nilufer