Cumartesi, Şubat 2

Evde (Makinesiz) Ekmek Yapımı...

Gün geçtikçe burada yaşamaya daha çok alışıyorum sanırım ama vatanıma ve sevdiklerime olan özlemimi hafifletmiyor alışmam. Ama her bulduğum ya da yaptığım aşina tatlar, bir nebze olsun kendimi evimde hissettiriyor. Buraya gelmeden önceki en büyük endişelerimden biri aradığım yiyecekleri bulamamaktı. İlk günlerin verdiği acemilikle göremediğim ve "tüh, vah!" ettiğim şeyleri şimdi sakin kafayla daha bulur oldum. Özellikle benim gibi pasta ve yemek yapmaya meraklı bir kişinin arayacağı şeylerden bazıları mesela:

Krema
Kuvertür çikolata
Pudra şekeri(Bugün buldum)
Esmer şeker
Maya (Kesinlikle yaş yok)
Maskarpone peyniri (labne yok, yerine kullanabilmek için)
Salça
Baharatlar
Yemekle alakası yok ama kesme şeker dahi buldum bugün.

Ama... Türkiyedeykenki gibi fırından alınmış misss gibi kokan ve dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık Türk ekmeğim yok malesef. Bugüne kadar ne tür ekmek denemiş olursam olayım, bir aydır tek bir öğünümde ekmeğimin tadını bulamadım. Türkiye'den gelmeden önce akıllılık edip bir ekmek makinesi aldım almasına ama, eşyalarıma kavuşmama yaklaşık 3 hafta daha olduğu için artık sabrım taştı. Bu nedenle ekmeğimi kendim yapmaya karar verdim. Önce kendi kafamdan bir iki deneme yaptım, ama tadı ve kabuğu asla istediğim gibi olmadı. Daha sonra aklıma Ruki geldi. (Tarifi "TURK EKMEGI" olarak arayın) Ne zaman profesyonel bir tarife ihtiyaç duysam mutlaka onun o karmakarışık sayfalarını alt üst ederim. İstediğim tarif adıyla sanıyla oradaydı ama malesef yapımı 3 gün sürer diyordu. Benim o kadar sabrım olmadığı için yine de olmazsa olmasın diyerek kolları sıvadım. Tabii ki sonucu resimde görebiliyorsunuz. Fırından yayılan kokulara zor sabrettim ama emeğimin de sonucunu aldım. Bu ekmek aynı odun fırınlarında pişen içi dolu dolu, kabuğu çıtır çıtır, halis mulis ekmek oldu işte. Belki başınız sıkıştığında biraz zaman ayırarak bu mis gibi ekmeği yapabilirsiniz benim gibi.

Ruki apayrıntılı anlatmış, onu da mutlaka okumanızı öneririm ama ben kendimce buradan tekrar etmek istiyorum yapım aşamalarını. Çünkü onun verdiğinin tam yarı ölçüsünü kullandım. Aşağıdaki tarifle 2 adet normal boyutta ekmek elde edebilirsiniz.

Malzemeler:
2,5 tepeleme tatlı kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı silme toz şeker
1,5 su bardağı ılık su (sıcak olmasın)
3-4 su bardağı un
2 tatlı kaşığı silme tuz

Yapılışı:
Derin metal olmayan bir kaba un, tuz, toz şeker ve instant maya konur ve iyice karıştırılır. Ilık su ilave edilip karışım iyice yoğurulur. Ele yapışmaya devam ediyorsa azar azar un ilave edilip ancak toparlanacak kadar bir hamur yapılır. Üzeri bir bezle kapatılık ılık bir yerde iki misli kabarana dek yaklaşık 30-40 dakika bekletilir. Kabaran hamur, kabın içinde toparlanır, az un serpilmiş tezgahta tekrar yoğurulur. Yoğurma işlemi sırasında elle daire şeklinde bastırılıp içinde biriken gazın çıkması sağlanır. Tekrar yoğurulur. 1-2 defa daha bu işlem yapıldıktan sonra hamur iki parçaya ayrılıp unlanmış tezgahta top şekli verilir ve üzerlerini temiz bir bezle kapatılıp 10 dakika beklenir.



Süre sonunda her bir hamuru, az unlanmış tezgahta tekrar yoğurup elinizle bastırarak daire şekline getirin. Her bir daireyi bir kenarından rulo yapar gibi içeri doğru kıvırın, bir yandan da avuç içinizle bastırın. (Burayı Ruki muhteşem anlatmış: Az unlanmis tezgahta herbirini elle hafifce gazini cikartmak icin duzleyerek – avuc ici ile daire yapin ve siki bir oval ekmek sekli verin;ustten baslayip kivirin biraz kalinca ve her kivirista sag el avuc alti ile sikistirin hamuru/adeta muhurlemektir bu hareket-kivirdikca ortasi sisman,oval bir ekmek elde edeceksiniz.(Veya daire seklindeki hamurun iki yanini ortada bulusturun; hamuru yine ustten baslayarak asagi dogru ayni sekilde yuvarlayin elle sikistirarak-boylece daha farkli ve sisman bir oval sekil elde edilir.)Bitmis sekli ile uzun bir oval ekmek olmalidir.)

Her bir hamura oval ekmek şekli verildikten sonra unlanmış tepsiye yan yana konulur, üzerlerine de çok az un elenir. Ilık bir yerde ekmekler iki misli kabarana dek beklenir. (Ben yarım saat beklettim, resimde de görüldüğü gibi kaloriferin yanına sandalye koyup, ekmekleri de üzerine koydum.)

Bu sırada fırın 220 dereceye ısıtılır, fırının en altına ısıya dayanıklı bir kase ya da kap koyulur. Kabaran ekmeklerin üzeri sivri uçlu bir bıçakla verev olarak üç yerinden çizilir, ya da boydan boya tek bir kesik yapılır. Fırının içindeki kaba 6-7 tane buz ya da 1 bardak kaynar su koyulur, ekmekler fırına verilir. Üstü ve yanları iyice kızarıncaya dek pişirilir. (Benim ekmeklerim yaklaşık 35 dakika gibi bir sürede pişti) Piştiğini anlamak için altlarına hafifçe vurunca tok bir ses alınması gerektiğini belirtmiş Ruki.)




Not: Ekmekleriniz fırından çıktığında dış kabukları sert olacak, endişe etmeyin daha sonra normale dönecekler.

52 yorum:

Adsız dedi ki...

esra ellerine sağlık.. ekmekleri afiyetle yiyin.. harıka görünüyor maşallh nazar değmesin .. senin elinden sanırım her şey çok lezzetli oluyor...

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Esra bu ekmekler çok guzel gozukuyor inan bunuda denicem...ellerine saglik
Fransadan Leyla

Adsız dedi ki...

Esra'cigim bravo diyorum baska da birsey demiyorum.....
MN&PLN

Hülya dedi ki...

Çok güzel olmuşlar.
Ben de yapmak istiyorum.....
Pazar kahvaltısında ne güzel gider değil mi ?
Sevgilerimle

NiNo dedi ki...

harika olmus ellerine saglik canim

Tuğba dedi ki...

Şimdiye kadar hiç ekmek yapmayı denemedim ama resimdeki ekmekler öyle güzel kabarmış ve de dolgun olmuşlar ki insanın burnuna sanki kokusu geliyor:)
ellerine sağlık Esracım..
sevgiler..

pelince dedi ki...

Esra süpermiş ,ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

merhabalar:))canım arkadaşım ellerine sağlık nefis görünüyor.sevgiler..banada beklerim..
mutfakgunesi.blogcu.com

pinar dedi ki...

esracım canım tekrar aramıza hoşgeldin.özlemiştik seni ve güzel tariflerini.tariflerinin yanısıra bizlere oralarıda anlat olurmu?eşin oğlun ve sen güzel günler geçirin hep mutlu kalın...

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
harikasin valla, ekmeklerine bayildim ve ayrica senin icin de cok sevindim, aradigin malzemeleri birer birer buldugun icin.

Senin de tabii ki ellerine saglik, ekmeklerini afiyetle yemissinizdir, sizlere afiyetler olsun diyorum.

Sizin kaldiginiz yer de cok soguk mu, haberlerde duydum Cin'de kis cok sert ve cetin geciyormus.

Selamlar canim ve öpüyorum..

Mutluluk Defteri / Tuğba dedi ki...

Merhaba ,
Makinasız ekmek harika.. insanın evde yaptığı ekmeği yemesinin keyfini başka yerde bulamaz sanırım..
Ben en çok kelebeklere, kurbağalara ve kirpilere takıldım.. hepsini de copy paste yaptım .. ilk zaman bulduğumda yapacağım canım..

Ellerine sağlık ..
http://mutlulukdefteri.blogcu.com

emineninemekleri dedi ki...

Merhaba Esracim
ellerine saglik canim tazecik ekmekler hmmmm......

Sevgilerimle Emine

Adsız dedi ki...

Esra selamlar,

ay ne güzel olmus ekmeklerin,

ellerine ve yüregine saglik canim yaaa... yorulmussundur ya...

hadi size bolcana afiyet olsun :))

sevgiyle kal, aysel

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik, ne kadar guzel gorunuyor resimden. Afiyet olsun tadanlara, sevgiler.

Adsız dedi ki...

CANIM SENIN TARİFLERİN BENI HEP MUTLU ETMİŞTİR. GERİ DÖNMENE ÇOK SEVİNDİM. ÇOK HARİKASIN DEVAM.
BAŞARILAR

Cafe Gusto dedi ki...

Esracığım benimde ekmek makinem vardı ama bozuldu ve tamirde edemiyorlar bana at bunu abla dedi tamirci.İçim sızladı artık bende makinesiz ekmek yapacağım.O nedenle tarifin tam denk geldi.Ellerine sağlık..sevgiler...

Adsız dedi ki...

ekmeğin kokusu burnumuza kadar geldi ellerinize sağlık

meleginmarifetleri dedi ki...

ellerine sağlık esra vallahi ekmeksiz yani bizim ekmeklerden uzak yaşamak gerçektende zor olmalı hele benim gibi ekmeksiz yaşayamayan birisi için çok zor bence ama sen çaresini bulmuşsun sana kolaylıklar diliyorum canım işin zor gibi hele eşyalar gelisin yerleşmek için daha bir zorlanacaksın gibi öpüyorum seni bay

Adsız dedi ki...

Merhaba
Vallahi müthiş gözüküyorlar ellerinize sağlık.Allah yardımcınız olsun,yaban ellerde alışana kadar bayağı zor olacak gibi:)) Selamlar!

emineninemekleri dedi ki...

SEVGILI ARKADASLAR
DÜN AKSAM DAN ITIBAREN DEFNE-YAPRAGI OLAN ISMIMI DEGISTIRDIM. ÖGRENDIMKI AYNI ISIMDEN BIR BASKA YEMEK SAYFASI VAR.KIMSENIN EMEGINE HAKSIZLIK VE SAYGISIZLIK OLMAMASI ICIN BÖYLE OLMASI GEREKIYORDU. ARTIK SITEMIN YENI ISMI http://www.emineninemekleri.blogspot.com/
ARTIK BU ISIM ALTINDA GÜZEL YORUMLAR VE TARIFLERLE BULUSMAK DILEGIYLE ARKADASLAR.


SEVGILERIMLE
EMINE
http://www.emineninemekleri.blogspot.com/

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Kocaeli iltifatın için teşekkür ederim, keşke yaptıklarımdan tatma imkanı verebilsem :)

Leyla merhaba, merakla yorumunu bekliyorum eğer denediysen. :)

Minecim çok zarifsin canım, yorum bıraktığın için çok teşekkür ederim :)

Hülya umarım dener ve memnun kalırsın benim gibi ;)

Nihancım sağol :)

Tuğba teşekkür ederim yorumun için :)

Pelincim bence de.Tarif sahibinden Allah razı olsun :)

Sibelcim merhaba, teşekkür ederim uğradığın için canım. :)

Pınarcım hoşbulduk, ben de sizleri çok özlemişim, iyi ki varsınız. :)

Kevsercim gerçekten çok kötü kar yağdı ama artık şimdi iyi durumdayız. Günlerce kalkmadı ve hala da etrafta bolca kar var. Çok teşekkür ederim ilgin için :)

Tuğbacım umarım dener ve beğenirsin sevimli hayvancıkları :)))

Eminecim sağol :)

Aysel çok teşekkür ederim :)

Aybikecim teşekkür ederim :)

Aslıhan çok zarifsin çok teşekkür ederim sana :)

Serpilcim umarım hoşuna gider merakla bekliyorum yorumunu :)

Sevgili "yurtdışı eğitim"ci arkadaşlar, teşekkür ederim yorumunuz için :)

Melekcim yarama parmak bastın eşya yerleştirmek kadar zoru var mı? Bir de heryer açılmış kolilerle dolacak, ayak altında bir küçük çocukla vallahi işim zor :(

Sevgili oyosh çok teşekkür ederim dilekleriniz ve yorumunuz için :)

Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

selamlar, :))

sen gercekten pasta yapmayi cok seviyorsun, cok belli oluyor ve isinin ustasi olmussun, o kadar harika sanki hazir alinmis pastalar var... hepsi cok süper oldu ya...

cin´de yasiyorsun, cok acagiptir dimi... ben almanyadayimda ama cin cok baska ya :))

cin yemegi cok severim... ne hos ya...

sen oraya calismayami tasindin?

sayfan süper, gecen yengeme gösterdim... dediki aysel sayfanda linklerini ekleki sayfanin adresini hep bileyim, linklerime ekledim. benim sayfama giriyorlar, direkt linklerden senin adresine girip bakip agizlari acik kaldi gecen :))

ellerine saglik, hersey o kadar güzelki, masaALLAH...

böyle bir pasta yapmak cok zaman almiyormu ya:))

sevgiyle kal, aysel

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Aysel çok tatlısın yazdıklarını çok sevinerek okudum, çok teşekkür ederim . Buraya eşimin işi dolayısı ile taşındık ve kısmetse 3 yıl sonra döneceğiz. Bu arada pastalarım konusundaki szlerine ne kadar teşekkür etsem azdır ama inan ki hepsinin de bir sürü kusuru var,sadece sizler çok güzel yüreklisiniz o kadar.
Görüşmek dileğimle,
Esra

Adsız dedi ki...

Esracığım bu ne güzel maharetler böyle.
Ben ekmek yapma makinasında yapıyorum ama sadece 1 defa senin ekemğin gibi bir ekmek yapabildim.
Genellikle dilimli tost ekmeklerine benzer bir ekmek ortaya çıkıyor.
Maaşallah nazar değimesin mavişimize..
yelda44

Adsız dedi ki...

ekmeği denedim portakal ağacından sonra ben tam bir acemi şef müptalası oldum.tariflerinizi denerken acaba nasıl olur diye dertlenmiyorum sonuç hep mükemmel çünkü...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Yeldacığım çok teşekkür ederim canım.

Sevgili Zeyneb, inan çok mutlu oldum bu sözlerine. İnşallah güvenini hiç bir zaman sarsmam. Kucak dolusu sevgiler buradan.
Sevgiler,
Esra

mutfakcini dedi ki...

Makinam yok benim de.bu tarif iyi oldu :) ellerine sağlık canım.sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Kahirede oturuyorum ekmeksizligin ne demek oldugunu en iyi yurt disindakiler bilir bende bugun ekmek yapmaya karar verdim ve sizin sitenizi buldum harika bir tarif tesekkur ederim

Adsız dedi ki...

Tarif icin cok tesekkurler, denedim ve guzel oldu:)
sevgiler
Pinar

haticesural dedi ki...

Çok lezzetli bir ekmek oldu. İlk denediğimde hamuru biraz yumuşak yapmışım top top durmadı ama tadı enfesti. Fırından çıkar çıkmaz içine tereyağ süzme yoğurt sürüp yedik. Kızıma yapıyorum tam tahıl unuyla. Çok nefis. Tarif için çok teşekkürler...

tuuba dedi ki...

merhaba,hammaddeler.com da evde ekmek yapımı ile ilgili her türlü malzemeleri bulabilirsiniz.takıldığınız her konuda e-mail yada telefonla ulaşabilirsiniz. gıda mühendislerimiz ve teknikerlerimizle çözüme ulaştırıyoruz.

incelemek için;
http://magaza.hammaddeler.com/Firincilik-Malzemeleri,CA1-17.html

glutensiz ürünler için;
http://magaza.hammaddeler.com/Glutensiz-Uumlruumlnler,CA2-1683.html

bilginize..

tuuba dedi ki...

Fırında Peynirli Ekmek

Fırında Peynirli Ekmek tarifi Malzemeler
6 Dilim Ekmek
1 Çorba Kaşığı Margarin
1 Su Bardağı Beyaz Peynir
1 Su Bardağı Kıyılmış Maydanoz
1 Adet Yumurta
Kırmızıbiber






Yemeğin Tarifi
6 dilim ekmeği ortadan ikiye kesin. Üzerlerine 1 çorba kaşığı margarini sürün. 1 su bardağı beyaz peyniri, 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ve 1 adet yumurtayı karıştırın. Kırmızıbiber ekleyin.

Hazırladığınız karışımı ekmeklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 dakika kızartıp, servis yapın.

Adsız dedi ki...

ben daha önce bir çok kez evde ekmek yapmayı denedim makinam olmasına rağmen fırında pişenin tadı başka bence bu tarifi bu akşam denedim mükemmel ailecek bayıldık daha önceden denediğim tariflerde hep poğça tarzı bir tat gelirdiben ekmeği yaptıktan sonra çok hafif nemli bir yumuşak tülbent kapatıp tepsinin üstünü tülben üstündeyken çarşafa sardım üstü mükemmel oldu ellerinize sağlık sürekli yamayı düşünüyorum her yapışımda sizi hatırlıycam:))))))))

Yurtdışı Eğitim dedi ki...

Ekmek almayı unutarak eve gittiğim günler için ideal bir tarif olmuş. paylaşımınız için teşekkürler..

tatlihayat dedi ki...

sevgili acemi sef denedim guzel oldu ama ici cok guzel pismedi nedndir nerde hata yaptim?

Adsız dedi ki...

tarifiniz icin cok tesekkurler, sayenizde bugun ilk defa ekmek yaptim ve harika oldu.

Adsız dedi ki...

ekmekler cok guzel gorunuyor sımdı baslıyorum yapmaya aynen tarıfenıze gore esra hanım ınsallah aksama kendı ekmegımı yapıp yemeyı planlıyorum canada da ....

Adsız dedi ki...

Ay kızzz bu ekmekler çok güzellll,
herkese tavsiye ederim ayyy!!!

Adsız dedi ki...

Eşim durmadan bana ekmeği dışardan almak yerine, kendi ellerimle yapmam için durmadan sıkıştırıyordu. Sonra bu siteden öğrendim ve yaptım, çok güsel çıktı. Çok teşekkür ederim :)

hurside dedi ki...

harika bir tarif. ben evde yaptım çok güzel oldu. teşekkürler.

hurside dedi ki...

Bu harika bir ekmek tarifi. Ben evde yaptım çok başarılı oldu. Çok teşekkürler.

pinar dedi ki...

esra meraba ben de senin gibi esim nedeniyle Banglades de yasamak zorunda kaldim.. Dediklerine aynen katiliyorum zorluklari acisindan.. Ekmegi denedim ve tarifini aynen uyguladigimda karsimda Turk ekmegini bulmus oldum.. Sana cok tesekkur etmek istedim, bizi bir zorluktan hem de en onemlisinden kurtarmis oldun.. Tekrar tesekkurler saglicakla kal..

asuman dedi ki...

ekmegimi biraz once firindan cikardim harika gozukuyor kokusu bana memleketimi hatirlatti cok tesekkur ederim Esracim esimle ben ekmegi afiyetle yerken sana dua etmeyi unutmayacagimizdan emin olabilirsin :) tekrar tesekkurler

Adsız dedi ki...

ekmekler firindan ciktiktan sonra uslerine biraz su sepmek gerekirmi birde ekmekler sert oluyo ne yapmam lazim tesekkurler

Adsız dedi ki...

siz salakmisinizz hayat hikayeniz kimi ilgilendiriyor saniyorsunuz

Adsız dedi ki...

Merhaba Acemi şef;
Tarifini aynen uyguladım sadece beyaz un yerine tam buğday unu ve birazda ceviz koydum.çok lezzetli oldu.fırından çıkar çıkmaz ilk olarak 2 yaşındaki minik kızım denedi ve çok güzel olmuş ellerine sağlık annecim dedi:)sayende ekmeğim de çok güzel oldu ve kızımdan da geçer not aldım:)
Teşekkürler Usta Şef!!

.... hakkında dedi ki...

Mehaba acemi sef :)

Ekmek tarifini 2 gun once denedim. Gercekten tadi cok guzel oldu iki kisi oturup iki ekmegi bitirdik ve gercekten doydugumuzu hissettik ekmegin dogalligindan olsa gerek fakat ufak bir sorun var disi yazdigin gibi cok sert oldu ve zaman gectiginde bile yumusama olmadi sadece kestigim icin daha rahat yedik bir de ici biraz pismemisti ben de kalin olmasina bagliyarak bu sefer 3 e boldum bakalim nasil olacak tarifin icin cok tesekkur ederim yeni bir ufuk oldu sanirim bundan sonra sık sık yapacagim:)

Adsız dedi ki...

selam önce bu güzel paylaşım ıcın tesekkur ederım bende ilk defa ekmek yapmayı deneyecegım ınsallah basarırım ekmegın üstünün yumusak olmasını saglamak ıcın benım bıldıgım kadarıyla fırının ıcındekı nemı saglmak ıcın fırının ıcerısıne metal bır kapla su konulursa cıkan buhardan dolayıfırının ıcındekı nem ekmegın daha yumusak olmasını saglıyacaktır

Adsız dedi ki...

şu saatte nasıl olduda denk geldim bilmiyorum ama senin tarifinden ekmekleri yaptım.tarifin için teşekkürler.birazdan fırına vericem umarım seninkiler kadar güzel olur.tekrar teşekkürler.
elif doğanay

Adsız dedi ki...

Birkac kere ekmek yapmayi denemistim.ama hic biri istedigim gibi olmamisti.tarifinizi denedim ve cok guzel oldu.gurbet elde ekmegimizi yemek cokiyi geldi..tesekkurler

birdunyafikir dedi ki...

Cevizli falan olsa da ne güzel olur:)

Bir de esmer un kullanılsa, evde yapıldığına daha da değer gibi geliyor bana...

hurside dedi ki...

ben yedi tahıllı un, çörek otu, keten tohumu, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği, mahlep , susam kullanıyorum. Harika oluyor