Pazar, Temmuz 8

Bir Hamurdan İki Farklı Lezzet...



Çay, kola, meyve suyu vs. içtiğinizde yanında mutlaka birşeyler olsun diyenlerdenseniz, benim gibi sürekli kurabiye ve poğaça denemeleri yapıyorsunuz demektir... Bugüne kadar bir çok kurabiye ve tuzlu denemelerim oldu. Arşivimde bir sürü yapım aşaması ve çıkan sonuçların resimleri birikmiş durumda. Ama sağ üst köşede de yazdığım gibi içime sinmeyen hiçbir tarifi koymuyorum bloguma... Resimleri de ibret-i alem için saklıyorum :)) Bu kadar denemeden, aralarında mutlaka yapmaya değer olanları da zaten izliyorsunuz buradan... Geçenlerde inatla yine kendim bir hamur uyduracağım diye deney laboratuarımın başına geçtim. Deney tüpüme üç ondan beş bundan diye doldurdum, tabii arada ölçü alıp not ederekten; yoğurdum, yarıya böldüm ve iki ayrı tarzda pişirdim. Bu sefer gerçekten yemeye doyamadığımız iki tuzlu çeşiti yakaladım. Tabii ki hamura, olmayacak cinsten şeyler değil, herzamanki poğaça vs. malzemelerinden koydum yalnız sırrımı vermeden edemeyeceğim, bir markette ekmek reyonunda bulunan tuzlu pastaların üzerinden "içindekiler" kısmını cep telefonuma kaydettim ve evde biraz ekleme yaptım. Aaaa demeyin ama paketin üzerinde neyi ne kadar koyacağımız yazmıyordu ki!!!! ;)

Ana Hamur Malzememiz İçin:

1 Paket (250gr.) oda ısısında yumuşamış tereyağı - Margarin de olur ama tereyağının lezzeti, kokusu ve sağlığı margarinde yok malesef. Benim gibi maliyeti çoğaltır diye düşünenlerdenseniz, pasta-börek vs. için Migros marka ya da Tansaş marka gibi marketlerin kendi üretimi olanları alın. Hem nereye yaptırıldığı belli, hem ekonomik. ;)

1 Çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta- akı içine sarısı üzerine
2,5 su bardağı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 tepeleme çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı su
1,5 çay kaşığı tuz.

Hamurumuzu iyice yoğurup ikiye bölelim. (Siz bölmeden seçtiğiniz herhangi biri tarifi tek başına olarak yapabilirsiniz. ) Bir parçayı dolaba kaldıralım, bir parçayı merdane yardımı ile yarım cm'den biraz kalınca açalım ve kurabiye kalıpları ile keselim. Kalan parçaları tekrar yoğurup yine açıp keselim ve hamurumuz bitene kadar bu işlemi uygulayalım. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsimize aralıklı olarak dizelim, üzerlerine incecik yumurta sarısı sürelim ve arzumuza göre susam, çörek otu ya da haşhaş tanecikleri ile süsleyelim. 165 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirelim.




Zeytinli ve Peynirli Gevrek Poğaçalar

Ana hamur malzememizin kalan yarısına yarım su bardağı ufalanmış beyaz peynir ve 3-4 çorba kaşığı çekirdekleri çıkarılıp dilimlenmiş siyah zeytin(ya da dilimli satılanlardan) koyalım. Hamurumuzu tekrar yoğuralım. Elimizle iri bir ceviz kadar parçalar koparıp yuvarlayalım. Fırın tepsimize dizip, üzerlerine kalan yumurta sarılarını sürelim, yine 165 derecedeki fırınımızda üzerleri kızarana kadar pişirelim. Eminim soğumasını bile bekleyemeyeceksiniz!
Afiyet Olsun!




16 yorum:

Unknown dedi ki...

Esracım ellerine sağlık. Alemsin valla hiç aklıma gelmezdi marketlerdekilerin içindekilere bakmak. Görüntüsü süper duruyor eminim tadıda öyledir. Acaba kalıpla kesilenin içine mahlep konsa nasıl olur dersin. Bende mahlepli istediğim gibi bir tarif bulamıyorum bir türlüde. Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Esraaaa
Ben de tuzlu pasta sevenlerdenim. Hem de elimde sadece bir tane guvenilir tarifim var. O yuzden ozellikle zeytinliolanlari deneyecegim. Ellerine sagli arastirmaci deneyci arkadasim.

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Esra nefis görünüyolar, Labratuvardan harika deneyler çıkmış :))
Ellerine Sağlık

Adsız dedi ki...

Ne güzel bir yöntemle bulunmuş kurabiyelerin malzemesi çok hoşuma gitti en kısa zamanda bende deneyeceğim ellerine sağlık Esra

Adsız dedi ki...

m benim :)

Unknown dedi ki...

Esra bu laboratuvarin sonucunda cikan mamulu aksama deneyecegim :))))Tuzlu ve acili kurabiyeye bayilirim, tatli kurabiyeden daha cok seviyorum. Ellerine saglik canim...
Sevgiler...

aylin dedi ki...

Benim de şöyle güzel bir tuzlu tarifine ihtiyacım vardı. Eline sağlık arkadaşım, en kısa zamanda deneyeceğim....

Adsız dedi ki...

Esra Ustaaaa ! Seni de bağlantılarıma ekledim.Sende bu çömeze link verirsen sevinirim.

Adsız dedi ki...

Canım Esram, nefis iki tarif. hele hele zeytinli olanı tam benlik... Ellerine sağlık...

Laborant Esraya sımmsıcak sevgiler :)))

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Seldacığım hep hazır aldığımız tuzlu pastaların ağızda dağılmasına ve bayatlamamasına hayranımdır. Tabii sanayi tipi denilen margarinler bunu mümkün kılıyor, biliyorum. O nedenle çaldım "içindekiler"i :))) Mahlep fikri süper, birdahakine öyle yapmalı. Teşekkür ederim canım...

Nükteciğim umarım be da ikinci tarifin olur, aslında içine dereotu, kaşar, sucuk, vs. vs. herşeyi koyabilirsin, öyle joker bir hamur oldu ki anlatamam. (pek övündüm galiba :))))) Sağol yorumun için canım.

Burcu teşekkür ederim canım ;)

Seda alemsin :))) Denersen yorumunu duymak isterim canım ;)
Nilgüncüğüm ben yorumlarıma geç cevap verdiğime göre sen çoktaan denemiş olmalısın bu tarifi, nasıl oldu çok merak ettim :)

Aylinciğim ben sana ellerimle yaparım, sen şimdi cimcimeyle pek zorlanırsın. :))))

Burçincim hemen ekliyorum, ne demek?

Zerrinciğim benden de sana sımsıcak yorumun için sevgiler canım..

Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

Bu tarifler çok nefis olmuş.Ellerine sağlık.Yapımı da kolay.Mutlaka denemek isterim.Yanına da limonata.MMMMM.Sevgiler

Hülya dedi ki...

Evet sürekli çayın kahvenin yanında hep birşey arayanlardanım ama asla bir laborant olamayacığımı da çok iyi biliyorum;)
Bu kadar titiz çalışmalar yapmandan dolayı seni ayakta alkışlıyorum;)
Sevgiler Esra'cığım...Tarifleri konuşturmuşsun yine...

Unknown dedi ki...

Aylin'cim elbette denedim :)) Cok guzel oldu gercekten cok tesekkur ederim canim...Fakat ben unu 3 cup yaptim,anca yetti. Tarif ayni hic degistirmedim, heralde iki kasik tepeleme yogurdum biraz fazla tepeleme olmus :))Birde ben uce bolup bir kismina bir cay kasigi biber salcasi ve pul biber koyarak yaptim nefis oldu. Seviyorsan birde oyle dene :)))
Laboratuvarindan cikacak tariflere her zaman acigim haberin olsun :)))
Sevgiler...

Özlem dedi ki...

Sevgili Esra,
Bence marifet sende, çünkü ben de bi kere Migros'ta kurabiylerin içeriklerini öğrenip yapayım dedim ama tabii miktarlari yazmıyordu, yoksa hepsi bildik malzemelerdi. Dediğim gibi neyi ne kadar koyacağını bilmezsen malzemelerin hiçbir anlamı yok. Ellerine sağlık.
Sevgiler...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Zeynep teşekkür ederim, denersen fikrini duymak isterim ;)

Hülya tevazu gösterdiğini biliyorsun değil mi? Teşekkür ederim içten yorumun için...

Nilgün çok sevindim beğendiğine, biber salçası hiç aklıma gelmemişti, bir dahakine kesin o şekilde de çeşitlendireceğim..

Özlemciğim sağol canım, aslında bu tip kurabiyelerin içine konulacak miktar üç aşağı beş yukarı belli, çok yaratıcıyım diyemem :))))

Sevgilerimle,
Esra

Esma dedi ki...

merhaba Esra hanim, blogunuzu severek takip ediyorum, tariflerinizi cok begeniyorum, bu tarifi de simdi yaptim, birkac kucuk degisiklikle, tesekkurler paylastiginiz icin, sevgiler.