Cuma, Mayıs 11

Anneler Günü Pastası...


Pazar günü hepimizin bildiği gibi anneler günü. Ama bu haftasonu Ankara'ya gideceğim ve arkadaşlarımla da uzunca bir süre görüşemeyeceğim için onlara küçük bir kutlama hazırlamak istedim. İlk defa kendim(iz) için bir pasta yaptım. Bugün bu pastayı birbirimizin anneler gününü kutlayarak keseceğiz. Bugüne kadar yaptığım pastaların içinde en çok keyif aldığım da bu oldu. O da şeker hamuru stresi yaşamadığım için sanırım. :))))


Pastanın süslemesini yaparken Anne Willan'ın pasta kitabından yardım aldım. Kremalı pasta yapmak gerçekten çok zevkli, insan bir pasta ustasıymış havasına giriyor. Arada yapmak lazım.

Pandispanya tarifim artık sabit. Yine de gerilere bakmaya üşenen olabilir diye kopyalıyorum. Bu tarif 20 cmlik kelepçeli kalıp için:


3 yumurta (oda sıcaklığında, beyazları ve sarıları ayrılmış)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
175 dereceye ısıtılmış fırın


Yumurta beyazlarını köpük köpük olana dek çırpalım. İçine toz şeker ve vanilin katıp şeker eriyip bembeyaz olana dek tekrar çırpalım. İçine yumurta sarılarını ekleyelim, karışana kadar çırpalım. Son olarak un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyelim ve çırpma teli ya da mikserin en düşük ayarıyla un hemen karışacak kadar çırpalım, kabarmış yumurtaların sönmemesine gayret edelim. Alüminyum folyo ile kapladığımız kalıbımıza dökelim. Isınmış fırınımızda ilk 20 dakika kapağını hiç açmadan pişirelim. Mümkünse 1 gün önceden hazırlayalım ve streçe sarıp saklayalım.


Krema ve iç malzemesi:
1 paket Dr.Oetker vanilyalı crem ole-2,5 su bardağı süt ile hazırlanacak
2 paket krem şanti-1,5 su bardağı süt ile hazırlanacak
250. gr. frambuaz
Yarım su bardağı damla çikolata
Pandispanyayı ıslatmak için 1 çay bardağı süt


Süslemek için:
100 gr. bitter çikolata ya da kuvertür
Şeker boncukları


Tarifine göre ayrı ayrı kaplarda, belirtilen miktardaki süt ile kremalarımızı çırpalım. Kremalar kıvamını alınca crem ole'nin içine krem şantinin yarısını koyup ikisi karışıncaya kadar çırpalım. Kalan krem şantiyi buzdolabına kaldıralım.


Çikolatayı rendeleyelim. Pastamızı koyacağımız tabağın üzerine üç ayrı yağlı kağıt keselim ve şekildeki gibi yerleştirelim. Bu kağıtlar sayesinde krema, çikolata vs. döküntülerinden tabağımızı koruyacağız. (Bu fikri dün Martha Stewart'ın programından edindim)



Pandispanyamızı isteğimize göre 3 veya 4 kata ayıralım. Kağıtların üzerine pandispanyamızın ilk katını yerleştirelim. Temiz bir yumurta fırçası yardımı ile kekimizi süt ile ıslatalım. Bir kat krema yayıp üzerine frambuaz ve damla çikolata serpelim. Tekrar bir miktar krema ile meyvelerin üzerini kaplayalım.




İkinci ve diğer katlara da aynı işlemi uygulayalım ve pastamızın her tarafını kalan krema ile kaplayalım.Dolaptaki krem şantinin yarısı kadarını pastamızın üzerine yayalım, spatula ya da uzun düz bir bıçak ile güzelce düzleyelim.



Bıçağımızın sırtını kullanarak pastamızın üzerinde baklava deseni oluşturalım.



Yanlarını kaplamak için küçük bir parça yağlı kağıda her seferinde 1 çorba kaşığı kadar rendelenmiş çikolata koyalım, dikkatlice ve üzerine sıçratmamaya çalışarak kenarlara yapıştıralım. Dökülenleri bıçak yardımı ile tekrar toplayıp açık kalan yerlere yapıştıralım.




Tüm yanlar kaplandıktan sonra kalan krem şantiyi sıkma torbası ya da tüpe koyup yıldız uç takalım. Varsa şeker boncuklarımızı baklava desenlerinin kesiştiği noktalara yerleştirelim. Pastamızın üzerine aralıklarla şekiller sıkalım.



Bunu için önce bir daire yapalım ve sıkmayı kesmeden üzerine doğru daha küçük bir daire yapıp bitirelim. Her bir şeklin üzerine birer adet frambuaz koyarak süslememizi tamamlayalım. Bu pastayı vişne ya da çilek ile yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun!

35 yorum:

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Esra pasta çok şık ve leziz görünüyor ellerine sağlık :))
Patane pastalarına taş çıkartır :))
Verdiğin püf noktalar için de ayrıca teşekkürler
Sevgiler

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Burcu, daha şimdi koymuştum, yorumunu görünce çok mutlu oldum. Sağol iltifatların için...
Sevgiler canım..

Nurten dedi ki...

Ellerine sağlık Esracım. Yine döktürmüşsün :) Tek kelimeyle süper olmuş :))

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Nurtencim teşekkür ederim canım.

Leziz Sofralar dedi ki...

esra hanim,ellerinize saglik pastaya bayildim bu kadar ayrintili resimlerle anlatmanizda cok hosuma gitti ellerinize saglik erkenden anneler gününüzü kutluyorum sevgiler...

kamiş dedi ki...

Esra, çok güzel olmuş ,ellerine sağlık. Detaylı anlatımın için de teşekkürler, bayağı bilgilendiriyor :) Afiyet olsun,anneler gününüz kutlu olsun :)

Adsız dedi ki...

ANNELER GUNUMUZ KULU OLSUUUUUN :) ELLERINE SAGLIK. YEMEGE GELIYORUM...
MINE

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Seval, ben de sizin anneler gününüzü kutlarım, yorumunuz için teşekkür ederim. Umarım eksik bir şey yoktur.

Kamileciğim çok teşekkür ederim, siz mutlu oldukça ben daha da hevesleniyorum yapım aşamalarımı paylaşma konusunda.

Minceciğim keşke gelebilsen öyle bir imkan olsa da, sağol canım.
Sevgilerimle,
Esra

Betül dedi ki...

Esracım anneler gününü şimdiden kutluyorum.Kutlamanızda pasta eşliğinde güzel geçer inşallah.

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Esracım çok lezzetli görünüyor pasta. Şeker hamurlu pastalar göze kremalılarda mideye yarıyor bence. Şöyle bol bol kremalı bir pasta istedi canım şimdi.Anneler gününüde kutlarım Sevgiler.

daimamutfak dedi ki...

Elinize sağlık .Anneler gününüzü kutlarım.Saglıklar dilerim..Neriman

ayseyaman dedi ki...

Esra'cım şeker hamurlu pastalarını da çok seviyorum ama bu pasta daha bir lezzetli daha bir doğal geldi bana. Çokta güzel resimleyip anlatmışsın, teknik bilgiler püf noktaların süper!
Ellerine sağlık..Anneler günün de kutlu mutlu olsun, sağlıklı ve neşe dolu günler dilerim..
iyi haftasonları ve iyi yolculuklar şimdiden..
sevgilerle

Adsız dedi ki...

canim ne guzel asama asama anlatmissin valal cok hevesleniyorum sen boyle yazdikca resimledikce birde sonucu gordukce ellerin dert gormesin anneler gunun kutlu olsun (hepimizin:)))

Adsız dedi ki...

Esra'cım anneler gününü şimdiden kutlarım. Pastanda çok güzel olmuş. Bende hem anneler günü hemde oğlumun doğumgünü için pasta yapacağım kısmetse. Ellerine sağlık, sevgiler, iyi haftasonları, Ankara'ya selam..

ufukmutfakta dedi ki...

Esra çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Şimdi ne kadar lezzetlidir değil mi?

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Betülcüğüm teşekkür ederim, güzel bir kutlama oldu, yedik içtik bir de yaramaz oğlum müsade etseydi tam süper olacaktı ya...:))))

Seldacığım sağol canım, dediğin gibi ama o kadar şeker hamurlu pastadan sonra gidip gelip buna bakıyorum çok birşeye benzemese de.. Belki de biryerlerinin sıyrılmadan, atılmadan yenmesindendir...

Sevgili Neriman Hanım, ben de sizin anneler gününüzü kutluyorum, çok teşekkür ederim...

Ayşeciğim gerçekten güzel bir tabir olmuş, şeker hamurlu pastaların dışına bakarak içi hakkında fikir sahibi olamıyoruz ama kremalı pastalar içi hakkında göz kırpıyor bu da iştahı daha çok açıyor sanki ;) İyi dileklerin için de teşekkür ederim..

Aylincim senin de birbirinden güzel tariflerin var, asıl başlarda beni heveslendiren sen oldun canım... Anneler günün kutlu olsun...

Ebrucuğum oğlunun doğum günü ve anneler günün şimdiden kutlu olsun, pastalnı merakla bekliyorum. Çok teşekkür ederim canım...

Ufukcuğum çok sağol, gerçekten lezzetli buldu arkadaşlarım.Zaten içine frambuaz giren ne olsa ben de bayılıyorum. Teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
Esra

banus pasta dedi ki...

Esracım bu pasta gerçekten çook güzel gözüküyor.Eminim tadı da öyledir.En kısa zamanda bu tarifini de deneyeceğim.Anneler günün kutlu olsun canım.Allah oğluşunla nice yıllar geçirmeni nasip etsin :)

Unknown dedi ki...

merhaba, ne güzel anlatmışsınız. mutlaka deneyeceğim, ellerinize sağlık çoook üzel olmuş ;-)

Adsız dedi ki...

Pasta harikaaa,özellikle süslümesi. Bende anneler günü nasıl birşey yapsam diye düşünüyordum:) Biraz fikir edindim.sağol
Anneler günün kutlu olsun.
www.bayanlulu.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Anneler gunun kutlu olsun..

aylin dedi ki...

Esra'cım,
Ellerine sağlık çok lezziz görünüyor. Sana katılıyorum, şeker hamurlu pastalar bir yana, ama böyle yaş pastaları yapması da yemesi de ayrı bir keyif... Anneler günün kutlu olsun...Sevgiler,

Adsız dedi ki...

merhaba anneler gününüz kutlu olsn sevgiler
hdidem.blogcu.com

Unknown dedi ki...

Esracım şeker hamurunda olduğu kadar kremalı pastalardada bir o kadar başarılısın bence harika olmuş ellerine sağlık...

Unknown dedi ki...

Aylin'cim gecmis anneler gunun kutlu olsun canim.
Krema ile pasta kaplamak bana daha zor geliyor:) Fakat sen harika yapmissin bu işi :)))
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

yine harika bir pasta ellerine sağlık.

anneler günün kutlu olsun...

Nukhet dedi ki...

Esra bayiliyorum boyle detayli detayli resimleyip anlatmana. Bu kagit fikri cok iyi. Ellerine saglik canim. Anneler gunun kutlu olsun.

Adsız dedi ki...

pandispanya hazırlarken yumurta sarılarının fazla olması tadında sorun olurmu elimde 3-4 tane yumurta sarısı varda değerlendirmek istiyorum

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Banucuğum içten sözlerin için çok teşekkür ederim...

"yeşil kivi" beni çok mahcup ettin sözlerinle, teşekkür ederim...

Sevgili Lulu, senin pastan da harika olmuş, becerikli olduğun belli. Görüşmek üzere...

Haleciğim çok teşekkürler...

Sevgili Aylin, gerçekten de öyle, öncelikle gözlerim doyuyor kremalı pastalarda, bir de tadı hakkında göz kırpıyor ya... İşte o çok hoşuma gidiyor. Daha sonra biraz daha kremalı pasta çalışacağım inşallah...

Sevgili Didem çok teşekkür ederim...

Zerrinciğim çok naziksin, utandırdın beni. :)

Nilgüncüğüm krema kaplamak en az şeker hamuru kaplamak kadar kolay inan ki, bir de hamur yırtılacak korkusu yok ya, istediğin kadar boz yap...:))) Gerçi sen neler yaparsın ya, seninkisi alçakgönülülükten...Teşekkür ederim...

"denizsefası" çok teşekkür ederim...

Nükhetciğim ben de çok tuttum bu fikri, akıl akıldan üstünmüş, deli gibi pasta tabağı temizlerdim önceden... Allah Martha'cığımızdan razı olsun :)))) Sağol canım...

Melikeciğim geç kalmış olabilirim cevap için, bir haftadır Ankara'dayım, blogumla ilgilenemedim. Sanırım kokusunu arttır yumurta sarıları. Belki bir-iki tane olursa sorun yaratmayabilir de..
Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

önemli değil zaten postta ankaraya gideceğini yazmıştın cevapladınya tarihi önemli değil

benim fırınım 150 ile 200 derece 175 yok ortalarda biryerde mi pişirmem gerek nasıl yapabilirim önerin varmı

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Melikeciğim dediğin gibi tam ikisinin ortasına getirip ısıtırsan sorun olmayacaktır canım. Şimdiden kolay gelsin...
Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

Merhabalar
Sitenize tesadufen ulsatim. Pastayi cok begendigimi ifade etmeliyim. Ellerinize saglik. iyi aksamlar...

Adsız dedi ki...

Verdiğin püf noktalar için bende teşekkür edeceğim Etrafını temizlemek zor oluyordu gerçekten.
Yarın Çağatay ile çilekli pasta yapacaktık denk geldi bu pasta. Eline sağlık çok hoş görünüyor..

Adsız dedi ki...

ellerine seglik harikasin

Adsız dedi ki...

Canım Esra, sana email yazmak istedim ama email adresini bulamadım. Bir teklifimiz olacakdı sana. Bana email atabilirmisin???

zerrindamgaci@yahoo.com

NiNo dedi ki...

canim ellerine saglik nefis bisi olmus bu pasta ben gec kaldim ama