Salı, Nisan 17

Çikolatalı-Cevizli Turta

Haftasonu satınaldığım bir pasta kitabından yapıldı bu tarif. Aslında kitapta birbirinden lezzetli çikolatalı tarifler vardı ama elimde tüm malzememin hazır olduğu tek tarif bu olduğu için bunu yaptım. Tarifin orjinaline sadık kalamadım çünkü ben 20 cmlik kalıpla hazırlamak istedim, tarifin orjinalinde 23 cmlik kalıp kullanılıyordu. Bu nedenle ufak tefek miktar değişiklikleri yaptım.
Bu turtanın sahibi uzun zamandır görmediğim ve çok özlediğim Gülsen arkadaşım içindi. Dün sohbet, dedikodu derken son aşamalarını da beraber tamamlayıp afiyetle yedik. Çikolata kriziniz tutarsa hiç üsenmeyin ve bir deneyin derim. Şimdi bu post'u hazırlarken kahvemin yanına bir dilim daha aldım. Mmmmm....

Malzemeler:
100 gr. yumuşak tuzsuz tereyağı
1 su bardağı ceviz
2 kare paket bitter çikolata
3 yumurta(beyaz ve sarıları ayrılmış)
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 paket krema (200 ml.lik)
1 silme çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı vanilya
Yapılışı:

Fırınınızı 150 dereceye ayarlayıp ısıtın. 20 cm'lik kelepçeli kalıbınızı yağlayıp unlayın. Çikolataları parçalara bölüp cevizle beraber rondoya koyun. Kesik kesik çekerek az irilikte parçalar kalacak şekilde 3-4 kere çekin. Tereyağını ayrı bir kapta, şekerin üçte ikisiyle 2-3 dakika karıştırın. Yumurta sarılarını birer birer yedirin. Cevizli karışımı yağlı karışıma boşaltın.

Yumurta aklarını köpük köpük olana dek çırpın. Daha sonra kalan toz şekeri ekleyin, şeker eriyene dek çırpın. Bir spatula yardımı ile cevizli-çikolatalı karışıma ekleyin ve karıştırın.




Karışımı kalıba dökün ve üzerini spatula ile düzeltin. Isınmış fırında yaklaşık 60-70 dakika pişirin. Süre sonuna doğru bir kürdan yardımıyla turtanın pişip pişmediğini kontrol edin. Turta iyice soğuyuncaya kadar kelepçeyi çıkarmayın. Turta çok yumuşak olacağı için kalıbın alt kısmından ayırmayın, servisi o şekilde yapabilirsiniz. Üzeri için kremayı şeker ve vanilya ile mikserle çırpın. Krema koyulaşınca soğumuş turtanızı kaplayın ve üzerine eritilmiş çikolata ile şekiller yapın. Dolapta en az 1 saat soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun!

11 yorum:

Unknown dedi ki...

Nasılda güzel duruyor. Resimden sanki ye beni der gibi. Allahdan evde şu anda pasta varda,gidp ondan yiyeyim biraz yoksa ağzımın sularını durduramayacağım :)

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Esra ellerine sağlık ımm çok hoş görünüyor :))
2 Kare paket bitter derken 60+60=120 gr gibi düşünebilir miyiz çikolatayı
teşekkürler paylaşımın için sevgiler...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Seldacım :))) Ne pastası yaptın yine, merak ettim şimdi :)

Burcu teşekkür ederim, 80+80 yani 160 gr. çikolata kullandım ben, dilersen daha az da koyabilirsin ama o zaman ceviz miktarını arttırmanı tavsiye ederim hacimi açısından.
Sevgiler,
Esra

Betül dedi ki...

Esracım yumuşacık bir turta gibi gözüküyor.denenecekler listeme alında:)

Adsız dedi ki...

Esra nasıl çekici bir şey bu böyle .. ben pasta yaınca evdekilerle birer dilim yiyince hemen dağıtıyorum çok yememek için.. bak şimdi senin yaptığın tatlıyı görünce gene canım çekti..
yapılırmı bana bu ))

Adsız dedi ki...

Esra'cigim,
Bu goruntu karsisinda ne denir ki?
Ellerine saglik, pek hos olmus.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba turtan harika görünüyor, ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

MERHABA
ESRACIM NEFİS YA
ZATEN SENİN ELİNDEN ÇIKAN BİR ŞEYİN NEFİS OLMAMSI MÜMKÜN DEĞİL SANIRIM
TAVUK YEMEĞİDE HARİKA
SEVGİLER

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Valla ben dayanamadım dün akşam işten sonra yaptım bu turtayı Soğutma bekletme sürelerine çok sadık kal-a-mamakla(:))) birlikte tarifteki diğer tüm detayları birebir uyguladım. Çikolatanın tadına ihya oldum diyebilirim.
Sıkı takibindeyim Şef :)))

aslı dedi ki...

merhaba sanırım bu size ilk ziyaretim iyiki gelmişim diyorum harika bir turta ile karşıladınız beni ellerinize sağlık....sevgiler bundan sonra sık görüşmek dileğiyle....

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Betülcüm kreması nedeniyle dolapta durduğundan çok yumuşak olmuyor ama sert de değil. Denersen pişman olmazsın canım teşekkür ederim.

Sevgili Nur sen de bendensin yani :))) Yoksa koca pastayı bitirsek halimiz nice olurdu? Özellikle yeni birşey deneyeceğim zaman mutlaka misafire denk getirmeye çalışıyorum :)))

Aybikecim teşekkür ederim güzel sözlerin için.

Yasemen merhaba sana da, teşekkür ederim.

Esracığım ne güzel iltifatlar böyle, göğsüm kabardı, keşke tattırabilseydim de teoride kalmasaydı :))))

Burcu çok sevindim denediğine, eminim memnun kalmışsındır, ben bu pasta kitabımı çok tuttum. Tam çikolata delilerine göre :))

Aslı hoşgeldin bloguma, çok sevindim gelip de güzel sözlerini bıraktığın için, görüşmek ümidiyle diyorum ben de...

Sevgilerimle,
Esra