Cuma, Nisan 20

Bademli-Çikolatalı Tartoletler




Bugün kısmet olsaydı sevgili Ayşem ile biraraya gelecektik
ve benim minikle onun bebi'yi tanıştıracaktık. Malesef rahatsızlandığı için gerçekleştiremedik. Eğer gelebilseydi, onu bu solda gördüğünüz tartöletlerle başlayan bir mini-lezzet yolculuğuna çıkartmaya hazırlanmıştım. Ayşemciğim, umarım tekrar planlayacağımız bir gün görüşebiliriz. Buradan tekrar geçmiş olsun diyorum...

Vakit buldukça arka arkaya yayınlamaya çalışacağım dört tarifim var. Tariflerin hepsi de dünya mutfaklarından derleme tarifler arasından özenle seçildi, birebir uygulandı. Hepsi de birbirinden başarılı çıktı. Kim olduklarını bilmesem de ustalara teşekkürü borç bilirim...


Malzemeler-Hamur
2 su bardağı un
2 çorba kaşığı pudra şekeri
125 gr. tereyağı
1 adet yumurta sarısı
3 çorba kaşığı su

Kreması için:
250 gr. labne peyniri
Yarım su bardağı pudra şekeri
125 gr. bitter çikolata
1 adet yumurta
Yarım bardak çekilmiş toz badem

Üzeri için:
50 gr beyaz çikolata

Yapılışı:
Fırınımızı 180 dereceye ısıtalım. Tartolet kalıbımızı yağlayalım.
Hamur malzemelerini bir kapta yoğuralım. Buzdolabında 15 dakika dinlenmeye bırakalım.
Hamuru bir merdane yardımıyla yarım cm'den biraz daha ince olacak şekilde açalım, bir bardak veya bisküvi kalıbıyla yuvarlaklar keselim. Dikkatlice çıkardığımız hamurları tartolet kalıplarına yerleştirelim.



Siyah çikolatayı benmari usulü(kaynar su dolu bir kabın içine başka bir kap oturtun ve çikolataları üstteki kaba koyun, su kaynamaya devam ettikçe çikolatalar eriyecektir) eritelim. Bir kabın içinde tüm krema malzemeleri ile erimiş çikolatayı bir çatal yardımıyla iyice karıştıralım, tartoletlerin içine kaşık kaşık dolduralım.



Isınmış fırında hamurlar pembeleşinceye kadar pişirelim. Fırından çıkarıp iyice soğumasını bekleyelim. Beyaz çikolatayı da benmari usulü eritip, hazırladığımız yağlı kağıttan sıkma torbasına doldurup, torbanın ucunu minicik keselim ve tartoletlerimizi süsleyelim.


Afiyet Olsun!

Not: 1-Toz badem hazırlamak için bademleri kaynar suda 2-3 dakika bekletin ve kabuklarını soyup, bir peçete ile kurulayın. Sonra rondoda toz haline gelecek şekilde çekin.

2-Tadı çikolatalı cheesecake'i andırıyor.

17 yorum:

ayseyaman dedi ki...

Umarım en kısa zamanda minikler tanışır birbirleriyle.. Geçmiş olsun Ayşem'e!
Ufaklığınızın Youtube daki görüntüsü çok şirin, ağzı dili yüzümde kocaman bir gülümseme yarattı..Maşallah...
Tartoletler de çok güzel görünüyor, elinize sağlık..
sevgilerle

Unknown dedi ki...

Tartoletler harika duruyor Esracım. Ayşemede geçmiş olsun. Umarım bir ana önce buluşturursunuz bebi ile İlke'yi . Belki abi olarak Ege'de olur :) gerçi bizim daha gelmemize epey var ama :)

pecete dedi ki...

Ağlamak istiyorum. Biliyorum sadece tartoletleri kaçırmadım. Gördükçe dişim sızlıyor. Esra, sen bunlardan bana gene yaparsın değil mi arkadaşım???

pecete dedi ki...

Selda ve Ayşe; sizlere de çok teşekkür ederim Esra vasıtası ile...

Adsız dedi ki...

Esra, yaptın yapacağını.. Ben bugün blogumda seninle ilgili şikayetlerimi yayınlayacağım. Birazdan...
gene çok güzeller gene canım çikolata çekti ama...

sevgiler

aslı dedi ki...

Sevgili Esra tartoletler çok güzel görünüyor..Ellerine sağlık...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Ayşe bloguma hoşgeldin ve bu sayede seni tanımış oldum ne güzel.. Beni de Tatar zannederler çekik gözlerimden dolayı, ailem de Eskişehirli olduğu için iddia edenler bile oluyor. Tatar gelinimiz var çok sevdiğimiz. Görüşmek üzere ve teşekkür ederim..

Seldacım güzel dileklerin için sağol, belki de gelmenizi bekleriz ya da sen gelince tekrarlarız, gerçekten harika olur!!!

Ayşem :)))) N'olur insafsız sanma beni :))) Sırasıyla yayınlayacağım tariflere bir bak, istediklerini ve daha fazlasını yine yaparım. Ne yapalım kısmet değilmiş, sen ,iyi ol da..

Nurcum çok tatlısın, yorumların ne kadar içten.. Kimbilir belki bir gün sana da tattırma imkanı bulurum :)))

Aslı çok teşekkür ederim..

Sevgilerimle,
Esra

ufukmutfakta dedi ki...

Esra lezzeti tahmin edebiliyorum. İlk fırsatta yapacağım. ellerine sağlık.........

aylin dedi ki...

Esracım,

çok lezziz görünüyorlar, ellerine sağlık. En kısa zamanda deneyeceğim, bir tart delisi olarak hiç pişman olmayacağım galiba... Bu arada, badem tozu için verdiğin tüyo çok işime yaradı, teşekkürler...

Leziz Sofralar dedi ki...

esracim tartoletler nefis görünüyorlar ellerine saglik görüntüsü cicege benzemis ,ayse hanimada gecmis olsun sevgilerimle...

Selen dedi ki...

Esra merhaba,
Senin yakışıklının videosunu yeni farkettim. Maşallah, pek güzel... Bebiyle ikisi tam muhteşem ikili olacaklar buluştuklarında.
Çok sevgiler

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Tartoletleri denerseniz pişman olmazsınız benden söylemesi, tarifin mucidi kimse gidip elinden öpesim gelmişti :)
Çok teşekkür ederim arkadaşlar..
Sevgiler,
Esra

tugce:-) dedi ki...

buna benzer tartölet resimlerini her gördüğümde canım çok çeker ama niyeyse bir türlü kolları sıvayıp yapamam, biraz zahmetli gelir ve kitaptaki resim gibi olmazsa diy korkarım. ama şimdi denenmişi var:) artık korkmadan yaparım. umarım seninkiler gibi güzel olur:)
ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

ben birşey sormak istiyorum bardağınızın büyüklüğü ne kadardı tarifleriniz çok güzel şimdiden teşekkürler...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

A şefim yorumunun izini sürdüm ve evet buldum tartöleti :)) Sen yapmışmışsın, aynı dergiden fırlamış gibi olmuş Esra seninkiler :))
Sevgiler...

Naşide Dönmez dedi ki...

merhaba ben uzun zamandır bloğunuzu takip ediyorum hatta hergün uğrayabilmek için sizi arkadaş listeme bile ekledim.ama her halde bu güne kadar hiç yorum yazmadım:))bu ve bundan başka birkaç tarifinizi denenecekler listeme aldım.deneyip resimleyip bloğumda tabi sizin adınızı da vererek yayınlamak istiyorum.izniniz olursa.sevgiler.naşide

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Öncelikle farketmediğim geçmiş yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim.
Sevgili Naşide güzel sözlerinize çok mutlu oldum. Tabii ki tariflerimi yapıp koyabilirsiniz, böylece daha çok insana ulaşabilir lezzetlerimiz. Şimdiden kolay gelsin.
Görüşmek üzere..!
Sevgilerimle,
Esra