Çarşamba, Ağustos 29

Ekler Pasta...



Ekler pasta sevmeyen bir insan düşünemiyorum. Ama benim kadar fanatiği de var mıdır bilmem. Oğlum doğmadan önce çok yapardım, yapımı biraz zahmetli olduğundan herhalde ne kadar zamandır yapmadığımı farkettim. Aslında şeker hamurlu pasta yapmaya başladıktan sonra zahmet kelimesi anlamını yitirdi ya, o da ayrı konu... ;)
Tarif, herzaman garantili ölçüler sunan Gönül Candaş'tan...
Malzemeler:
2 su bardağı su
125 gr. margarin
2 su bardağı+2 çorba kaşığı un
4 yumurta
2 tatlı kaşığı toz şeker
yarım çay kaşığı tuz
Krema için:
1 yumurta
1 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı un
2,5 su bardağı süt
50 gr. margarin
Yarım limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı vanilya
(Arzu ederseniz 2 çorba kaşığı kakao)
(Ya da içi için Dr. oetker dolgu kreması da alıp yapabilirsiniz)

Üzeri için:
Benmari usulü eritilmiş 1 paket bitter çikolata, içine 1 çorba kaşığı margarin eklenip karıştırılacak.
Yapılışı:
Önce krema yapılıp soğumaya bırakılır. Bunun için: Bir tencerede yumurta, şeker, un, limon kabuğu rendesi karıştırılır. 2 çorba kaşığı süt ilave edilip topak olmamasına dikkat ederek ezilir. Süt bir cezvede ısıtılır. Krema karışımına azar azar ilave edilerek karıştırılarak pişirilir. Kaynayınca altı kapatılır, ılınınca içine margarin ve vanilya eklenip karıştırılır.
Hamurun yapılışı: Bir tencereye su, margarin, tuz ve şeker konulup kaynatılır.Tencerenin altı kısılır, elenmiş un tencereye konur, tahta bir kaşık yardımı ile hamur haline getirilir. Hamur toparlanınca tencereden başka bir kaba aktarılır, burada soğumaya bırakılır.

Hamurumuz oldukça ılıklaştıktan sonra yumurtalar birer birer kırılıp iyice karıştırılır. Ucu geniş bir sıkma torbasına konulup yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak ve bir parmak boyunda sıkılır. (Arzu ederseniz her seferinde avucunuzu ıslatarak elinize aldığınız hamurları minik ve uzun silindirler haline getirip tepsiye o şekilde dizebilirsiniz.) İstediğiniz boyutta hazırlanan hamurlar 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. (Pişme işlemi sonunda fırın kapağı açılmaz, bunun için 10 dakika kadar beklemeniz yeterli)

Pişen hamurları dışarıya alıp iyice soğumasını bekledikten sonra bir bıçakla sandviç keser gibi ikiye kesilip, içine hazırlanan krema doldurulur. Eritilmiş çikolataya ters olarak batırılır ve donması beklenir. Ben eklerlerimi iki ayrı boy ve çeşitte hazırladım. Pastanelerde satılanlar gibi büyük ve atıştırmalık olsun diye küçük olarak. Büyüklerin üzerine çikolata sürdüm ve o şekilde bıraktım, küçükleri ise çikolataya batırdıktan sonra ayrıca bolca hindistancevizine buladım. (Eklerlerinizi dolapta saklamalısınız.)




Afiyet Olsun!

31 yorum:

lezzetlilerim dedi ki...

Canım yaa ekler pastaya kim bayılmaz ki! Okul yıllarımda öğle paydosu olsada yemeyin üstüne prenses yesek diye beklerdik. Biz ekler pastaya prenses derdik.
Ellerine sağlık canım. Evet biraz zahmetli ama tadıda enfes olur.
sevgiler

Esra Kars dedi ki...

Esra bende çok severim ekler pastayı.Lisedeyken okulun yakınındaki pastaneye gider hergün yerdik arkadaşlarımla :)
Sayfanı açıp ekler pastayı görünce o günler geldi birden aklıma.En kısa zamanda denemeliyim.Ellerine sağlık.
www.benimutfagim.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Oh oh bu ne güzellik böyle,ekler pastalar tek kelime ile muhtesem.Ekler pastaya bayilirim,ellerine saglik canim.

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,zahmetli ama lezzetli bir sonuç ortaya çıkmış.....Selamlar....

Pasta Cafe dedi ki...

Esra'cığım ellerine sağlık. Yine güzel şeyler yapmışsın. Ben de bayılırım bunlara :))) Ellerine sağlık. Valla buralardan böyle bakmak olmuyor. Ben de istiyorum:)))
Sevgiler

Nurten dedi ki...

Esracım yine süpersin :) Ellerine sağlık canım. Haftasonu misafirlerime ne yapsam diye düşünüyordum, denesem başarabilirmiyim acaba???

Adsız dedi ki...

Çok güzel ellerine sağlık.Hemen not ettim.Bizi bu güzel tarfilerle buşuşturduğun için sağol.

http://www.yemek24.com/weblogs/mutfakkedisi/

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Azize çok teşekkür ederim, gerçekten insanı gerilere götüren lezzetlerdendir ekler.:)

Sevgili Esra umarım dener ve beğenirsin, teşekkür ederim yorumun için... ;)

Senemciğim teşekkür ederim, sağol :)

Oyacım resimler korkutmasın o kadar da zahmetli değil canııım :))

Özlemciğim teşekkürler, gel al birazını sana vereyim o zaman :)))

Nurtenciğim sen neyi denedin de başaramadın? Eminim harika yaparsın ;)

Sevgili Yıldız, öncelikle güzel sözlerin için teşekkür ederim. Bloguna baktım da gerçekten harika tariflerin var. Sana blogspottan bir sayfa alıp aynı tariflerle ve dahasıyla oradan devam etmeni öneriyorum. Böylelikle daha da sık görüşürüz, sayfaya ulaşım ve yorum yazmak bizler için çok daha kolay olur.
Sevgilerimle,
Esra

fidaneli dedi ki...

esra cım yorum yazdım ama gönderemedım sinir oldum kendıme kablo cıktı cunku:)) neyse demıstım ki; benim cnm cok cektı, ekleri de severım ama profiterol tercıh ederım... eee hadı sana gelıorum ben:)))

sevgıler
fıdan

Adsız dedi ki...

Kesinlikle sevmeyen yoktur hele içini bir açmış göstermişsin saati aldırmyıp mutfağa giresim geldi
ellerine sağlık

Aybike Ceylan dedi ki...

Esra'cigim,
Gene cok guzel bir tarif paylasmissin. Ellerine saglik, harika gorunuyorlar, olsa da yesek:)
Sevgilerimi gonderiyorum.

Seda Durham dedi ki...

Esra ekleri cok severim.Ama bir turlu denemek icin zaman ayirmadim kendime.Simdi seninkileri gorunce ,harika gorunuyorlar , yapma arzum daha da artti.Ellerine saglik ,yine harikalar yaratmissin.

Sevgilerimle

Unknown dedi ki...

Esracım dediğin gibi kim sevmezki ekleri ama çok zahmetli olduğu için bende yapmaya hiç cesaret edemedim..Umarım bir gün yapar sizinle paylaşırım ellerine sağlık...

Saliha dedi ki...

canım esracım tarıflerını herzaman tek solukta ve aynı heyecanla okuyorum,buna inan bende cok severım uzun zamandır yapmıyordum..artık sart oldu..sevgılerımle...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Esra ellerine sağlık bu tarifle can evimizden vurdun bizi :)))
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

merhaba, gönül candaşın tarifleri cidden süper. eee yapan ellerde maharet dolu olunca ortaya böylesi güzellikler çıkması çok normal. güzel bie hafta sonu dilerim canım...

NiNo dedi ki...

harika olmus canim ellerine saglik bende cok severim ama hic yapmadim :D denicem sevgiler

pervin dedi ki...

sevgili acemi şef blogunuzu yeşil kivinin blogunda gördüm bayıldım acemilik böyle olursa gerisi nasıl olur bilmem tek kelimeyle bayıldım süper harika şeyler öğrenicez sizden ellerinize sağlık sevgiyle kalın.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Harika olmuşlar. Ellerine sağlık Esra.
Sevgiler,

Unknown dedi ki...

Merhaba canım,tariflerin hepsi birbirinden güzel..
Ekler pastaya bayılırım,mükemmel olmuşlar.Ellerine sağlık canım.
Sevgiler..

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Birbirinden güzel ve sıcak yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı sevgilerimi yolluyorum ;)
Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik.Tarifinizi gorunce yapmadn gecmedim ama glutensiz unla yaptigmdan sanirm sizin kadar basarili olmad.Yinede cok lezzetliydi.Tesekkurler

Tijen dedi ki...

Sevgili Esra,
Acemi şef artık Mutfakta zen'in linklerinde. Sevgiler gönderiyor, güzel tariflerin için teşekkür ediyorum.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Sevgili Ada çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Sanırım özel bir nedenden dolayı glutensiz un kullanıyorsunuz. Bu konuyu da araştıracağım kimbilir bu unla da tutan bir ekler pasta bulur ve denerim :)

Tijen merhaba, bu zarif davranışın için teşekkür ederim. ben de seni linklerime ekleyeceğim, görüşmek üzere...
Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

elam eklerleriniz o kadar güzel gözüküyordükü hemen tarifi not alıp geçen akşam başladım yapmaya önce krema yapılde herşey çok normal evde de bir heyecan annem ekler yapıyor diye laf aramızda bayılırız eklere neyse hamur yapmaya başladık yumurtayı kırana kadar herşey normal gözüküyordu yumurtayı kırdım ama bir türlü hamurla özleşmedi bir terslik olduğunu anladım ama neydi o kadar malzeme çöpe gitti ertesi gün tarifi kontrol ettiğimde suyu yazmayı unuttuğumu fark ettim bir sorum olucak bütüm malz. karıştırdıktan sonra yumurta hamura rahat bir şekilde karışıyormu ve nasıl bir hamur oluyor ele yapışmayan bir hamurmu oluyor acaba cevaplar için şimdiden teşekkürler

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Gülşah merhaba,
Olan bitene üzüldüm doğrusu ama yeniden deneyecek olmana sevindim. Yumurtaları içine kırdığında hamura karışmamasından endişe ediyorsan elinle de yoğurabilirsin ya da mikserle de çırpabilirsin. Mutlaka ve mutlaka özleşiyor. Yalnız elde edilen hamur yapış yapış bir şey oluyor. Sıkma torbasına koymak ve sıkmak biraz zahmetli oluyor. Bu nedenle ben ellerimi bolca ıslatıp uzunca silidirler yaparak bu sorunu çözmüştüm. Tariften mutlaka memnun kalacağını umuyorum. Elindeki yumurtalar irice ise 3 tane kullan, normal veya küçükse 4 kullanabilirsin. Sonucu merakla bekliyorum.
Sevgilerimle,
Esra

Adsız dedi ki...

merhaba ben bişey soracaktım bu tarifte hamuru pişirip ertesi günde kreması hazırlansa bişey olurmu acaba hafta sonu gelecek misafirlerim olacaği için önceden bi hazırlık yapmam gerekebilir çalıştığım için.cevabınız için şimdiden teşekkürele
HALE

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Hale merhaba, pişen eklerleri iyice soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kap ya da torbada dilediğin kadar saklayabilirsin. Kolay gelsin, umarım memnun kalırsın ;)
Sevgiler,
Esra

Yaren dedi ki...

PAstan cok güzel görünüyor.Arkadaslarin yorumlarinida okuyunca,mutlaka bu pastadan yapmam lazim.Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

selam
ben haftasonu denedim ekler pastayı ben pek sevmezdim kız kardeşim için yaptım. Çok güzel oldu ekler sevmeyen ben 3 tane birden yedim:)Ben yarım ölçü yaptım 10 tane büyük ekler çıktı. Hamuru elimi ıslatarak şekil verdim. Piştikten sonrada puf puf oldu. Çok beğendim tavsiye ederim mutlaka deneyin.

fatoş che dedi ki...

tarifiniz için teşekkürler ama iki kez denedim ikisindede piştikten sonra 10 dk bekletmeme rağmen fırındayken söndü ekler pastalarım içini kremayla doldurunca tadı gayet güzel oldu ama dediğim gibi siziki gibi puf puf olmadılar 180derecede 40 dk pişiriyorum fırındayken güzelce kabarıyor ama sonra sönüyor 10 dk da piştikten sonra bekletiyorum içini kestiğimdede sanki iyice pişmemiş gibi fakat krema ve sosla tadı güzel oluyor sorumu yanıtlarsanız sevinirim teşekkürler