Cuma, Temmuz 24

Geleneksel Un Kurabiyesi

Hepinize merhaba! Bu kurabiyeleri iki yıl önce yayınlamıştım ama bugün un kurabiyesi pişiren kayınvalidemin, bu tarifi yaparken önceki verdiği un ölçüsünü yanlış verdiğini gördüm. Gerekli düzeltmeyi koyu renk ile belirttim. Umarım dener ve beğenirsiniz. Bu sefer kesinlikle pastanedekiler gibi üzeri helva gibi ağızda dağılan un kurabiyeleri elde edeceğinizden eminim. Un kurabiyeleri ile ilgili öğrendiğim püf noktası ise un miktarının fazlaca olması. Una fazlasıyla doymuş bir hamurdan elde edilen kurabiyenin pastanedekilerden farklı olması imkansız.

Bu arada tatilim bitmek üzere, Çin'e dönüşüme bir hafta kaldı bugünden itibaren. Oraya gittikten sonra sizlerle iletişimim korkarım kesilmiş olacak blogger'a olan kısıtlama nedeniyle. Sizlerle yeni bir adresten görüşmeye başlayacağımı sanıyorum. O zamana dek görüşmek dileğiyle...



Tereyağlı Un kurabiyeleri
Tarif kayınvalidemin, bu kurabiyeleri de bizzat kendisi yaptı. Un kurabiyesi bizde çok yapılır. İkramlarımızın vazgeçilmez tatlısıdır. Şekli her zaman "s"şeklinde yapılır. Yerken ağızda dağılan ve yemeye doyulmayan kurabiyelerin sırrı şöyle:

1 su bardağı tereyağı (Eritip suyu buharlaştıktan sonra ölçülecek. Örneğin 250 gr. tereyağından 200 gr kadar yağ kalıyor suyu buharlaştıktan sonra. Bunun için tereyağı katı haldeyken 1,5 su bardağı kadar ölçülüp öyle eritilmeli )
1 su bardağı pudra şekeri
4-5 su bardağı un*
Fırın 165 dereceye ısıtılacak.

Yapılışı:

Tereyağını bir tavada eritin, fazla suyu buharlaşana kadar 20 dakika kadar kaynatın. Bir köşede soğumaya bırakın. Tereyağına bu işlemi geceden yapıp ağzı kapalı şekilde oda ısısında sabaha kadar bırakabilirsiniz. Soğuyan tereyağını varsa tortularından arındırıp bir kaba alın, pudra şekerini ekleyin, tereyağı neredeyse beyazlayana kadar mikserin en düşük derecesinde çırpın. Daha sonra unu her seferinde birer bardak olarak ekleyerek elinizle yoğurmaya başlayın. Hamuru biraz uzunca süre yoğurmalısınız ki yağ ile iyice özleşsin. Hamuru en az 1 saat dinlenmeye bırakın. Daha sonra hamuru istediğiniz büyüklükte ve şekilde şekillendirin, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Isınmış fırında beyaz olarak pişirin. (Pembeleşmeden fırından almalısınız)
Afiyet Olsun!


*Not: Bu sabah un kurabiyelerini kendim denedim tekrar. Tereyağını 15-20 dakika kadar kaynatıp ılınmaya bıraktım. İyice ılınınca pudra şekerini ekleyip mikserle 2-3 dakika çırptım. Azar azar un ekleyerek yoğurdum. 3,5 su bardağı un koydum toplamda. Hamurun kıvamı artık ele yapışmaz durumda oluyor. Yalnız yoğurma işlemine yarım saat devam ettim. Sonlara doğru hamur daha çok yumuşuyor el ısısından. Daha fazla ekleseydim de sanırım dağılırdı. Sizler yaparken verdiğim un miktarını toptan hamura eklemeyin, azar azar ilave edin. Kayınvalidem bu hamuru en az bir saat yoğuruyor; geleneğinin böyle olduğunu söylüyor. Daha çok yoğurulan hamur daha çok un kaldırıyormuş. Bence benim yaptığım miktar ve şekil de yeterli. Sanırım bir daha kendim denemediğim tarifi vermeyeceğim :)

40 yorum:

  1. şeffiiimmmmmmm
    hoşgeldin!
    acıktımdı,canım tatlı istiyordu.gözüm gönlüm açıldı sayende :)
    ama döndüğünde görüşemiycez ifadesini sevmedim :(
    öabuk hallet ve görüşelim öptüümmmm

    YanıtlaSil
  2. bende pastanelerdeki kurabiyelerin yapılışını merak ediyordum öğrenmiş oldum. Ancak terayag 20 dakika kaynatılınca yanmıyormu aklıma takıldı.
    sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  3. Kızda fırsat bulursam bu akşam deneyeceğim. canım çok çekti

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Esra Hanım,

    Daha dün "yok yok artık zamanı geldi! Nerelerdesiniz Esra Hanım meraklardayım" diye mesaj yazmaya karar vermişken çok şükür haberinizi aldım. Çok mutlu oldum.
    Gerçi ilk gördüğüm resmi hatırladığım için biraz endişelensem de yazının yeni olması ile yine rahatladım!! Umarım Çin de siizn uğraşmanıza fırsat vermeden bloggerlarla olan problemini halleder de yazılarınızı fotoğraflarınızı doya doya takip etmeye devam edebilelim! Size sevdiklerinizle harika bir hafta ve dönüş için iyi yolculuklar dilerim.

    Görüşmek dileğiyle,

    Sevgiler.

    Elif.

    YanıtlaSil
  5. ımmm süper elinize saglık..

    YanıtlaSil
  6. kayınvalidenin ellerine sağlık,sizede afiyet olsun çok özlettin kendini İnşaAllah çindeki blog sorunu halledilir sen gidene kadar

    YanıtlaSil
  7. Esraciiiiiim....senden bir ses alabilmek ne güzel.Tarif icin tesekkürler ama ses verdigin icin ayrica tesekkürler. Inan cok özledik. Ne yap et lütfen bizle baglantiya gir Cin´e dönünce.Kalan zamanini en iyi gecirmen dilegiyle özlemle bekliyor olacagiz...sevgilerimle

    zehra

    YanıtlaSil
  8. Sevgiciğim hoşbulduk! İnşallah bir yolunu bulacağım tatlım öpüyorum çok.

    Zülbiyeciğim altını kısıp kaynamaya bırak canım, dibinde biraz tortu oluşmasına rağmen yanmıyor. Yine de başından pek ayrılmamakta yarar var :)

    Sevgili Bahar umarım memnun kalırsın bu tariften, teşekkür ederim.

    Sevgili Elif çok mutlu oldum bu içten mesajına. Bu güzel sözlerden mahrum kalırsam çok üzülürüm, ne yapıp edip bir yolunu bulacağım devam etmenin. Sımsıkı kucaklıyorum seni.

    Feyza teşekkür ederim.

    Hanifeciğim seni görmek çok güzel, yorum bıraktığın için çok sağol canım.

    Zehracığım seni de burada görmek çok güzel. Asıl ben çok özlem duyacağım bağlantımız koparsa :( Bir yolunu bulmam lazım ama oradayken de çaresini bulamamıştım. En kötü ihtimalle yeni bir adrese geçerim ama çok zor geliyor :( Çook öpüyorum canım seni, çok sağol uğradığın için.

    Sevgilerimle,
    Esra

    YanıtlaSil
  9. şefiiiiim :) harikasın yeniden geldin özledim seni :)))

    ben nişasta ekliyordum hatta limonlusunu yapmıstım..tereyagının suyunu ucurmak fikri süpermiş :) kayınvalidenin elleri öpüldü :)

    YanıtlaSil
  10. Esra hanım merhaba
    ben şu an kurabiyeyle uğraşıyorum ama 3 bardak unu koyunca hamuru toparlayamadım kum gibi oldu dağılıyor ne yapmam gerek acaba inş bilgisayardasınız diye dua ediyorum.unu 1 bardak bir bardak koydum yoğurdum yanlış anlaşılmasın.şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar Esra Hanim
    bir ses verdiginize sevindim, ustelikte bu kurabiye ile...
    Bizlere lezzetli ve guzel tarifler ile donmenizi dort gozle bekliyoruz...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Emineciğim un eklemeden yoğurmaya devam etmeni tavsiye ediyorum. Elinin sıcağı ile tereyağı unu alacaktır içine. Baktın toparlayamıyorsun yarım bardak daha tereyağı eritip eklenemi tavsiye ediyorum. Kullandığın unun içerdiği kepek fazladır belki ve yağı daha fazla çekmiştir. Yoğurma sürecinde biraz zahmet çekeceksin ama emin ol toparlanacaktır. Ben burada sonucu bekliyorum.

    YanıtlaSil
  13. merhaba yine ben hamur toparladım ama aynı çiğ köfte kıvamında oldu 1 saat dinlenmeye bıraktım.yağ erittim ama olmadı bende avucuma biraz sıvıyağ döktüm çok güzel yoğurdum.pişince ben sizi haberdar ederim.gerçi sizin tarifinizle kötü olma şansı yok.en güvendiğim sitelerden biri.tarif için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Gökçeciğim ben de özledim canım, çok sağol uğradığın için. Çook öpüyorum seni.

    Sevgili Banu çok teşekkür ederim içten sözlerin için. Sevgilerimi yolluyorum.

    Emineciğim güvenine ne kadar teşekkür etsem az. Bu tarifi kendi ellerimle yapmış omayı dilerdim, malesef sadece kayınvalidemi izlediğim kadarıyla sizlere aktardım. Bu kurabiye gerçekten pastanedekilerin tıpkısı oluyor, kendisi gözlerimin önünde yapmamış olsa tarifte yine hata var derdim. Şimdilik toparlamış olmana inan çok sevindim sonucu merakla bekliyorum. Un miktarını yine de kontrollü olarak ayarlamakta fayda var sanırım, belki de sadece unun markasına göre vermeliydim. (kayınvalidem diyor ki, çiğköfte gibi kıvamda olduysa o olmuş demektir, sadece şekil vermesi zor olurmuş) Çok öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  15. esracımm bende kendi adıma ne çok özlemiştim bilemezsin.
    daima tariflerini,
    anlatımını
    ve görselliğini okadar severimkii
    kısa zaman sonra görüşmek üzere.

    ENFES BİŞEY BU !!!!!!!

    YanıtlaSil
  16. Canim merhabalar kurabiye harika, tarif ve detaylari icin cok tesekküeler. Anlamadim blogger neden kisitlandi, insallah sen dönene kadar düzelir olmazsada baska yeni adresden de görüsürüz, sevgiler.....

    YanıtlaSil
  17. Yazını henüz okumadan ohh Esra dönmüş diye seviniyordum. Neyse ki 1 hafta kalmış diyeceğim ama sen şimdi bana kızacaksın tatilde bile rahat yok diye. Özledim ne yapayım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Kurabiyeler nefis oldu.şekli seninki kadar düzgün olmadı ama tadı çok güzel.paylaşımın için çok teşekkür ederim.kayınvalidenizede sevgilerimi gönderiyorum.elleri dert görmesin.ben bu kurabiyeden daha çook yaparım favorim oldu diyebilirim.herşey gönlünüzce osun.sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Hoşgeldin:-)mutlaka deneyeceğm tarifi,çok severim un kurabiyesini ama gönlüme göre bir tarif yoktu.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  20. Esra cım merhaba ,bende senin sıkı takip edenlerdenim,yokluğunu aradım,kurabiyen çok güzel gözüküyor ,ayın altısında Dubai ye gidiyorum birkaç aylığına ,dur bakalım oranın kültürü nasıl,gerçi batıya geldikçe değişiyor umarım sana anlatacak birşeyler bulurum ,sanada iyi yolculuklar diliyorum sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
  21. Ay ben bayılırım unkurabiyesine :) benim kullandığım tarifte neredeyse aynı ama yağı eritmıyorum sadece oda ısısında yumuşatıyorum böyle hafif cıvıkk olacak şekilde çok lezzetli oluyor bir kere de beğenmedim diyen duymadım çok lezzetli oluyo onu da tavsiye ederim :)

    bu arad güzel dileklerin içinde çok teşekkürler :) umarım bebişimizi sağlıkla kucağımıza alırız :)

    YanıtlaSil
  22. Esra hm..Selam
    Oğlum ünv. için Çine gidecek..
    Sizle konuşmak,yazışmak istiyorum.
    Mail adresimi vereyim mi?

    YanıtlaSil
  23. Esra'cim daha evine donmedin demek.. Tatilin tadini doya doya cikar :-)
    Un kurabiyen nefis gorunuyor kayinvalidenin ellerine saglik.. Bir dahaki yapisimda tarifinden yararlanacagim :-)

    Gule gule evine donmeni, nefis tariflerinle ve guzel yazilarinla aramizda gormeyi diliyorum

    Cok optum

    YanıtlaSil
  24. Esracımm,
    Senden haber almak ne güzel. umarım blogger olayını bir an önce halledersin, bizleri güzel tariflerinden mahrum bırakmazsın. sana iyi yolculuklar diliyorum tatlım.öptüm çok.
    derya özd/izmir

    YanıtlaSil
  25. canım hoşgeldin...ben de tatildeyim ama senin yeni yazını görünce gelmeden edemedim.un kurabiyesini bir de senin tariften deneyeceğim.ellerinize sağlık canım...nefis..özellikle şekli süper olmuş...

    YanıtlaSil
  26. Esracim, ellerine saglik canim. Ben nedense bu un kurabiyesini bir türlü tuturamiyorum. Cok pismesin diye bakiyorum, ama ya cok yumusak oluyorlar, pismemis yada cok sert!! kac dakika pisirdigini hatirliyormusun?

    YanıtlaSil
  27. merhaba.bende geçen hafta sonu daha önceden yayınladığınız şekliyle denedim kurabiyeleri.Yarım saat kadar yoğurdum.Kum gibiydi.Eh biraz toparlandı hamur derken şekil veremeyince neredeyse ağlayacaktım sinirimden.Neyse tezgahın üzerinde spatula ile sıkıştırıp kurabiye kalıbıyla şekil verdim.Sonuç güzel ama sizinki gibi olmadı..yağın cinsindenmidir yoksa daha da yoğurmammı gerekliydi acaba..Bu iş ayrı bir ustalık gerektiriyor galiba..sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Merhabalar, YAKINLIK NE MEKANDA NE ZAMANDADIR. SADECE ELLER YUKARI KALKTIGINDA AKLINA GELENLER YAKIN OLDUKLARINDIR. KANDILINIZ MUBAREK OLSUN.

    YanıtlaSil
  29. sevgili Esracım;çok uzun zamandır sizin blogunuzun yakın takipcilerindenim..tek kelime ile : HARİKALAR üretip bizlerle paylaşıyorsunuz.emeklerinize,ellerinize,yüreğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  30. merhaba esracım yazılarını merakla takip ediyorum harikasın ve çok başarılısın canım görüşebilmeyi çok istiyordum ama kısmet olmadı
    bu tarafa geldinmi bimiyorum sen benim için çok özelsin
    sana ailenle huzurlu birhayat dillerim ilkeyi ve seni çok öpüyorum en kısa zamanda görüşmek dileğiğle hoşçakal allaha emanet olun menekşe

    YanıtlaSil
  31. Yorumlarınıza en kısa zamanda cevap vereceğim, teşekkür ederim.

    Sevgili Adsız, bana acemisef@yahoo.com adresinden ulaşırsanız elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım oğlunuz için.

    Begümcüm 20 dakika civarıydı canım.


    Sevgili Adsız, kurabiyelerin sizi bu kadar uğraştırmasına çok üzüldüm. Bu hamuru ne kadar yoğurursanız o kadar yumuşuyor ve güzel oluyor. Önceki halini denemek zorunda bıraktığım için özür dilerim, umarım tarifte altta bıraktığım notu okuyup tekrar bir şans verirsiniz bu güzel kurabiyelere. Teşekkür ederim anlayışınız için.

    YanıtlaSil
  32. Esracim, gecenlerde yine yaptim meshur un kurabiyemizden. Bizde (yani annemde) sizinkine benzer yapiyoruz. Bizde tereyaginin cikan suyunu kullanmiyoruz ve 250 gr margarine 1.5 su bardagi pudrasekeri ve yaklasik 4 su bardagi un gerekiyor. Kitchen aid'im sagolsun o yaklasik 40 dak yoguruyor. Ben sadece arada unu ekliyorum. bu sefer tam 17 dak pisirdim :) süper oldu. Sonunda buldum dogru süresini. Anneme sordugumda, anlasiliyor diyor bana... bana ise tam dakkikasi gerekiyor :)

    YanıtlaSil
  33. bızdede hala askere gıdenlere yapılır götürülür un kurabıyesı sss kurabıye bak bu çinlileri pek severdım ama kızıyom artık zorluk çıkarıp durmasınlar arkadasıma yaa

    YanıtlaSil
  34. mrb. usta cheff olarak yardımcı olmak istedim emeginizde başarılar dilerim. pasta yaparken yagı oçakta eritmeniz gerekmez. benmari veya az yumuşata bilirsiniz.sormak istediklerinizi gokhan143@hotmail ekleyebilirsiniz. saygılarımla.

    YanıtlaSil
  35. kaç derecede pişirmeliyiz acaba.tşk ederim

    YanıtlaSil
  36. bende bugün denedim en son not olarak yazdığınız şekilde yaptım,margasrini erittim 20 dakka kayanattım,ılıttım,pudra şekeriyle çırptım,yavaş yavaş un ekleyerek yarım saat yoğurdum 3 dsu brdağı undan sonra zorla yarım su bardağı daha almaya çalıştım,ama hamurum çok dağıldı bir türlü toparlayamadım,3.5 su bardağı iyi oldu dediğiniz için bende okadar koymuştum,okadar yoğurdum yinede toparlanmadı,hatta okadarki s şekli bile veremedim dağıldığı için yuvarlak pişirdim,20 dakika pişirdim ve çok yumuşak değildi,tadı ghüzeli ama,neden böyle oldu anlamadım,okadar uğraştım:(?

    YanıtlaSil
  37. kurabiiyelerimin tadı harika ama içi sert gibi oldu onuda anlayamadım,dahamı az pişirmeliydim,165 derece 20 dakika pişti?yada unumu fazla geldi?

    YanıtlaSil
  38. merg
    habalar bu kurabiyeyi bende denedim,aynen 250 gr yağı erittim 15 20 dakika kaynattım ılıttım,azar azar un koydum,çok yoğurdum ama 2 buçuk su bardağından sonrasını çok çok zor aldı,yğururken ne hale geldim bilmiyorum,yinede tam tarif olsun diye zorla 3 buçuk su bardağına yaklaşık aldım,çom yğurdum ama toparlanmadı dağılıuyordu,hatta öyleki s şekli vermek mümkün değildi bende yuvarlaklar yapıp pişirdim,tadı enfesti ama içi sertti yumuşacık ağızda dağılmıyordu,nerede hata yaptım acaba 2 buçuk su bardağında bıraksam güzel olurmuydu unu?
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  39. Sevgili Gülşen, sanırım un miktarı fazla gelmiş. Unun tipine göre değişiyor sanırım emdiği yağ miktarı.Bazı unlar daha kepekli oluyor o zaman daha çabuk sertleşiyor hamurlar. Umarım bu durum hevesinizi kırmaz, bir dahakine yağın doyduğu yerde(aynı marka un olacaksa 2,5 su bardağı yetecek demek ki)bırakmanızı tavsiye ediyorum un eklemeyi. Teşekkürlerimle,
    Esra

    YanıtlaSil