Pazar, Şubat 15

Kafesli Pasta...


Aslında bu pastayı sevgililer gününde koymayı planlamıştım ama sonra, buradaki sevgililer günü aktivitelerini gözlemledikten sonra yazmanın daha iyi olacağına karar verdim. Geçen yıl hiçbir şey yapmayıp, vaktimizi evde geçirdiğimiz için, Çin'deki sevgililer günü adetlerinden bihaberdim ama bu sene gözlemleme şansı elde ettim. Örneğin günler öncesinden marketlerin ve oyuncakçıların reyonlarını bolca ayıcık, bilumum kalpli ıvır zıvırla doldurmaya başladılar. Çiçekçiler paket paket çiçek ve süsleme gereçleri stok yaptılar. Onun haricinde ne gibi aktiviteler vardı bilemiyorum; çünkü etrafta asılı ilanların ya da restoran tanıtımlarının ne dediğini anlayacak kadar henüz karakter öğrenemedim.


Tabii hepimizin bildiği gibi çiçeksiz sevgililer günü ticareti düşünülemez. Hele ki konu ticaretin ana merkezi Çin'de geçiyorsa. Sadece yaşadığım şehre mi özel yoksa tüm Çin'de de öyle mi bilmiyorum ama; burada çiçek buketleri çok farklı dizayn ediliyor. Çiçekçide çalışanlar, büyük bir sabır gösterip, her bir tür çiçeği tek tek paketliyorlar, sonra da paketlenmiş çiçekleri bir sünger üzerine saplayıp, kucaklara sığmayan bir "dev" meydana getiriyorlar. Buketlerin etrafını kat kat kumaşlarla sarıp, çiçeklerin üzerinde buldukları her boşluğa birer fiyonk ya da gümüş teller serpiyorlar. Çok şükür bu zerafet abidelerinden(!) iki adet de benim payıma düştü, sevinçliyim, gururluyum.(Senede bir kez alınca, böyle yedi düvele duyurası geliyor insanın tabii :) )

Aslında çok önemsediğim sanılmasın sevgililer gününü, seven sevilen her zaman birbirini hatırlayıp güzel jestler yapmalı. Sadece bir güne indirgemek bana göre haksızlık. Günün anlam ve önemine istinaden olmasa da bir yemeğe çıktık dün gece. Gittiğimiz restorandaki son iki rezervasyonsuz masadan birini kapıverdik. Her masada sevgililerin "hanım" kısmı için bırakılmış kırmızı güller, kalp desenli kağıda basılmış özel menüler ve camlarda pembe kalp şeklinde balonlar vardı. Yalnız, bu kadar uğraşılmış ambiyansa rağmen nasıl olup da ortalıktaki piyanoya bir piyanist oturtmadıklarını ya da kısık da olsa romantik bir müzik koymadıklarına epey şaşırdım. Ama burası Çin, masa varsa sandalye yoktur, sandalye bulursunuz yemek bulamazsınız; orası apayrı bir konu.

Restorana giderken yol boyunca gözlerimi dört açıp etrafta kucağı çiçekli kadın ya da erkekleri yakalamaya çalıştım, çok da başarılı oldum. Kucağındaki çiçekten önünü göremeyip tökezlemesi an meselesi olan pek çok insan gördüm. Biraz daha işlek bir caddede veya alışveriş merkezinde olsaydım, boyu kendisinden büyük oyuncak ayıcıkları kucaklamışları da görürdüm eminim. Zira sevgililer günü olmasa da burada gezmeye çıktığınızda, kucağı bu sevimli ayıcıklarla dolu pek çok çekik gözlü hanım kızımızı görebilirsiniz. Her ne kadar pek alakalı görünmese de mutlaka belirtmek istediğim bir gözlemim daha var, buradaki erkekler karılarının ya da kız arkadaşlarının çantalarını taşımak zorundalar. Tabii zorundalık kısmı benim fikrim, çünkü hiç bir erkek zorunda kalmadıkça cart kırmızı renkte rugan bir çanta taşımaz herhalde. Bu gözlemimi ilk farkedip de eşime söylediğimde bana inanmamıştı ama şimdi benimle bebarer gördükçe onlarla dalga geçiyor. Ne diyeyim, genel Avrupa kültürüne ters pek çok kabalıklarını görsem de, demek ki içlerinde bir yerlerde centilmenlik de var.

Pastamın tarifini detaylı olarak vermeyeceğim, zira iç kreması beni çok üzdü. Yaptığım pastacı kreması çok sıvı oldu her nedense, dışını koyuca hazırladığım krem şanti ile kaplarken ancak durumu toparlayabildim. Tadı yiyenlerce beğenilse de bir dahakine kesin sonuçlu bir krema tarifi ile karşınızda olmayı umuyorum. Pandispanyamı her zamanki gibi ilk sipariş pastamdakinden hazırladım. İçi için damla çikolata ve dondurulmuş frambuaz kullandım.

Pastamın süsleme tekniğine gelince, önce beyaz ve bitter kuverturlerden plastik çikolata hazırlayıp gülleri oluşturdum. Hazırladığım gülleri, eriyip şekillerini kaybetmemeleri için dolapta sakladım.

Üst kafes için yağlı kağıda kurşun kalemle, pandispanyayı pişirdiğim çemberle kalıp çıkardım ve kağıdı ters çevirerek tezgaha bantladım. Yuvarlak ve dar uçlu bir sıkma duyu taktığım sıkma poşetine, erittiğim 50 gr. kadar bitter çikolatayı doldurdum. Yağlı kağıda, çemberin dışına çok fazla çıkmamak kaydıyla önce yatay sonra onlara dikey çizgiler sıktım. Dışarda yarım saat kadar beklettikten sonra dikkatlice bir büyük tabağa yerleştirip sabaha kadar donması için dolaba kaldırdım. Ertesi gün, rendelediğim çikolata yongaları ile kapladığım pastamın üzerine yerleştirip, hazırladığım güller ile süsledim. Aşağıda pastamın yapım aşamalarına bir göz atabilirsiniz.








Herkese, ummadıkları kadar sevgi dolu bir yıl diliyorum...

43 yorum:

  1. Merhaba Esra..Tekrar yazmaya başlamana çok sevindim..Pastan süper görünüyor.Sevgi günün kutlu olsun..

    YanıtlaSil
  2. MERHABA HERZAMANKİ GİBİ ÇOKŞIK BİR PASTA ELERİNE SAĞLIK

    MARMARİS'TEN SEVGİLER

    YanıtlaSil
  3. ESRACIM,SENİN O GÜZEL PASTALARINI ÖZLEMİŞİM CANIM,ELİNE SAĞLIK TATLIM,ÇOK ŞIK OLMUŞ BU PASTADA,HEP BÖYLE GÜZEL VE ORİJİNAL TARİFLER VERİYORSUN BİZLERE....

    YanıtlaSil
  4. mmmm nefis görünüyor..olsa da yesek;)

    YanıtlaSil
  5. Bir kafes göze ancak bu kadar şık ve güzel görünebilir! Eline sağlık canım.. ( almışsın yine devasa buketini :) allahtan mavi değil :D

    YanıtlaSil
  6. merhaba esracim, pastan yine cok guzel ellerine saglik canim
    kendine iyi bak

    leylos

    YanıtlaSil
  7. Esracım ellerine sağlık canım, harika görünüyor pastan. bu arada sevgililer günün kutlu olsun.her zamanki gibi gene yeteneğini ortaya koymuşsun. süpeeerrr. öpüyorum seni.
    derya özdemir/izmir

    YanıtlaSil
  8. Ben ne diyeyim artık size bilemiyorum:)))yazının sonundaki dilek içimi ısıttı,pasta harika zaten söylemeye gerek bile yok:))hatta krema tarifinizi alır almaz mutlaka deneyeceğim. Görüşmek üzere.

    Elif.

    YanıtlaSil
  9. Nasıl da özlemişim pastalarını yazılarını ohhh beee!!!Ellerine sağlık çok şık bir pasta olmuş canım.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  10. Selamlar,
    Pastanız çok güzel, özellikle kendinizin şekilleri çikolatalarla yapmanız, kurabiyeleriniz yine aynı şekilde, yetenekli bir insansınız.
    bu pastadaki pandispanya tarifini verebilir misiniz? bir de çikolatadan yaptığınız gülleri çok merak ettim. anlatmanız mümkün mü?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Esracim, pastan cok hos olmus. Cok lezzetli görünüyor. Ellerine saglik canim.

    Ciceklerde gercekten pek özel, hele her cicegin tek tek pakatlenmesi... cicekcide calisanlara allah sabir versin :) ama biz nasil pastalarimizi süslemekle severek ugrasiyorsak onlarda kesin ciceklerle ögle ugrasmaktan sikayetci degildirler :)

    YanıtlaSil
  12. yine çok güzel olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. merhaba esra
    ben esra:)
    sayfanı ve tariflerini çok beğendim, bu kafesli pastayı denemeyi düşünüyorum. harika görünüyor:)

    YanıtlaSil
  14. Merhaba, nekadar güzel bir fikir, görüntüsü kadar tadıda eminim çok güzeldir....Sevgiler.....Seni özlemiştik....

    YanıtlaSil
  15. Esracim bende sana kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum...Pasta herzamanki ustaliginla harika...ellerine saglik

    zehra

    YanıtlaSil
  16. pasta konusunda uzman arkadaşım...ellerine sağlık...

    erkeklerin çanta taşıma hikayesine çok güldüm...

    bende arabistanda bişey farketmiştim...erkekler el ele tutuşup geziyorlardı....yaşlısı genci hiç farketmiyordu...iki erkek el ele..çok komik görünüyorlardı...

    fotoğraflarını çekmeye çalışmıştım ama eller ortada kalmış tam görünmemişti...ordada polis hemen uyarıyor zaten izinsiz çekmeyin diye...öyle işte..

    pastan herzaman ki gibi harika...ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  17. Artık sık sık seni görmek çok mutluluk verici.

    Pasta her ne kadar seni üzsede harika gözüküyor. Ellerine sağlık canım.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  18. şefim senin en sevdiim yanın su asama asama fotografların işte ben boyle yaptım diye yapanların hata durumunu ortadan kadırıyorsun :) pastalarına hayran olmamak mumkun değil gercekten ck guzeller..bir cok seyi internet aracılıgı ile ogrendiğim dogru ama galiba en cok ta senden ogrendim dün bunu farkettim :)))

    bu arada buketine diyecek söz yok :)))

    YanıtlaSil
  19. Esracım canım mesajın için çok teşekkür ediyorum...Pastalarına kesinlikle bayılıyorum,harika öneriler ve fikirler yazıyorsun..Yatarıcılık işte buna deniyor...
    Çinden temelli dönünce pasta yapıp bol bol yiyelim olurmu ??ya bana gelin yada imgeye gidelim...

    Çok öpüyorum....

    Sıcacık yazılarının devamını diliyorum...Ben ara verdin diye hiç ziyaret etmemiştim...Görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
  20. Şükür:)
    Umarım hep böyle tatlı tarifler ve tatlı haberlerle birlikte oluruz.
    Yine çok şık ve yaratıcı bir pasta modeli.
    Vizyon açıcım benim:)

    YanıtlaSil
  21. Merhabalar canim, pastan harika olmus, cok güzel bir degisik süsleme olmus. Cindeki gözleminleri blogda bizlerle paylastigin icin cok tesekkürler. Benimde burda cinli arkadaslarim var ve projeme katilan bir tatli bayan var, cok tatli.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Esra'cığım,

    Tekrar yazmaya başladığını görünce çok sevindim.Üstelik te yazılarını ve pastalarını bu kadar özlemişken. Hem inanıyorum ki; sen de kendini daha iyi hissedeceksin.Sevinçlerin paylaşıldıkça arttığına, üzüntülerin de azaldığına inanıyorum.
    Pasta seni biraz üzmüş olsa da süslemesindeki farklılık çok hoş.
    Çok zor değil belki ama çok şık.
    Ellerine sağlık.
    Bu arada Çin maceralarını da keyifle ve tebessümle okuduğumuzu bilmelisin.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  23. Esra'cigim,
    Her yazdigini buyuk bir zevkle okuyorum:)
    Ellerine saglik, harika, her zaman ki gibi..

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Esracıığıım,

    harika görünüyorr ellerine sağlık vben güllerden başladım bile yemeyee, mmmmm nefis... Her anlamda süper görünüyor...Zarif ve şık ve tabii ki yine çok değişik...
    ,
    Ayrıca kesinlikle katılıyorum, insan karşısındakine onu sevdiğini 1 gün değil ara ara hatırlatmalı ve minik sürprizler yapmalı..Böylece ne sevgi ne saygı ne de mutluluklar asla eskimez...

    Sevgi dolu mutlu ve keyifli günler diliyorum canım....

    YanıtlaSil
  25. esra cım hosgeldın...

    YanıtlaSil
  26. Esracım çok güzel gözlemler yapmışsın ama bu çiçeklerin sarılıp sarmalanma işi benim hoşuma gitmedi doğrusu cnım çiçeklerin güzellikleri kalmamış yhu ne bu böyle paket paket üstüne çiçekte abartı olmamalı bence onlar zaten güzeller bizim buradaki buket işi daha hoş.
    Pastaya gelince görüntü muhteşem bence ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar sevgili Esra pastanin gorunumu gercekten harika,tadida yerinde oldugunu dusunuyorum.
    Seker hamur icin tavsiyelerin icin cok tesekkurler.En kisa zamanda seker hamurlu bir pasta daha yapicam.
    Herceyin gonlunce olmasi dileyi ile.
    Sefa

    YanıtlaSil
  28. Sevgili Esra Blogunun iki seneye yakin takip ediyorum.Senin cine gidmen ve orada yasadiklarini anlatman cok güzel... Sen bol bol yaz biz burada yasiyoruz anlarini...

    san.yas

    YanıtlaSil
  29. Mutfak cini, çok teşekkür ederim, sevgilerimi yolluyorum.

    Ayşeciğim çok teşekkür ederim içten yorumun için.

    Mübeccelciğim çok teşekkür ederim, çok mutlu oluyorum ben de güzel yorumlarınızı aldıkça.

    Cool cookie buyur canım sana da yapayım :)

    Ayşegül :)) Hatırlıyorsun değil mi geçen yıldan :) Öptüm seni kocaman!

    Leylacığım merhaba, çok teşekkür ederim yorumun için.

    Deryacığım çok sağol arkadaşım, beni hiç yorumsuz bırakmazsıni teşekkür ederim.

    Sevgili Elif, ben de her seferinde o sıcacık yorumunu keyifle okuyorum. Kucak dolusu sevgiler buradan...

    Evrenciğim çok tatlısın, öpüyorum seni.

    Sevgili isimsiz, pastamın pandispanyasını bu linkten: http://acemisef.blogspot.com/2008/05/ilk-sipari-pastam-ikolatadan-iekler.html
    Çikolata çiçekleri ise bu linkten görebilirsin: http://acemisef.blogspot.com/2007/10/plastik-ikolata-ikolatal-eker-hamuru.html
    İçten iltifatlqarın için çok teşekkür ederim.

    Begümcüğüm çok teşekkür ederim canım, öpüyorum.

    Hanife çok teşekkür ederim.

    Esracığım çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Sevgiler canım

    Elifciğim ben de sizleri özledim, çok teşekkür ederim.

    Zehracığım çok tatlısın, öpüyorum canım.

    Salihacığım bak yeni neler öğrendim. Dün eşimin çince hocası vardı, eşim ona sordu neden erkekler çanta taşıyor, çanta kadınların aksesuarı değil midir diye, o da dedi ki, bizimkiler Avrupalı erkeklerin centilmenliğine özeniyor da ondan taşıyor. İyi de bunun centilmenlikle ne alakası var diyemedik tabii :)) Bu arada Arabistandaki daha komikmiş, o ne öyle yaa?? :)))

    Sevgili Betül çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum.

    Gökçeciğim nasıl mutlu oldum bu içten sözlerine anlatamam. Çok tatlısın, insanı onore ediyorsun :)

    Pelinciğim inşallah tanışma fırsatımız olur bu yıl, nasılsa bebek görmeye gideceğim ;) Çok öpüyorum canım tatlı mesajın için teşekkür ederim.

    Nüket Abla, işte şimdi tam oldu, geri döndüğümü yorumunu görünce iyice hissettim :) İyi ki varsın, insanın o sıcacık yorumlarını almak için deli gibi pişiresi geliyor :))

    Ayşeciğim çok teşekkür ederim içten yorumun için. Çinli arkadaşına benden "ni hao" gönder :))

    Işıl Hanım, tekrar yorumlarınızla sizi burada görmek çok güzel, çok teşekkür edeim.

    Aybikeciğim çok tatlısın sen, çok teşekkür ederim uğradığın için.

    Zümrütcüğüm çok sağol canım sıcacık mesajın için. öpüyorum kocaman.

    Fidancığım hoşbulduk canım!

    Melekciğim gerçekten haklısın, bence de çok yazık oluyor zavallı çiçeklere. Teşekkür ederim yorumun için.

    Sefacığım çok teşekkür ederim güzel yorumun için, öpüyorum.

    Sevgili "san.yas" çok teşekkür ederim bıkmadan takip ettiğin için. Sevgilerimi yolluyorum buradan.

    Sevgilerimle,
    Esra

    YanıtlaSil
  30. esracım ellerine sağlık... herzamanki gibi farklı sunumunla karşımzıdasın... sevgiler

    YanıtlaSil
  31. Acaba diyorum artık şu " acemi şef " ünvanın değiştirmenin zamanı sencede çoookktaaannn gelmedi mi ??

    YanıtlaSil
  32. Esracım geldin nihayet,sürekli sitene girip eli boş dönmek beni o kadar üzüyordu ki,bugün de acaba dedim belki de bir not bir yazı yazmıştır diye girdim ve acayip mutlu oldum iyi ki döndün canım yazılarını öyle özlemişim ki bir solukta okudum ve de devamını bekliyorum
    zeynep

    YanıtlaSil
  33. esracım yorum yazmıycam sadece içimden gelen bişeyi yazmak istedim sayfanı açtığımda YANINDA OLMAK TANIMASAMDA...

    SEVGİLER MELTEM...

    YanıtlaSil
  34. Pastanın görüntüsü muhteşem, benim gibi çikolata hastası için ağzımın sularını akıtmaya yetti. Kimbilir tadı nasıldır. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  35. Canımm benim iyi bişey yaptığıma çok sevindim beenn çok öpüyorum seni umarım herşey yolundadır...

    YanıtlaSil
  36. esracım bir süredir net bağlantım olmadığından geç kalmış bir yorum yazmak zorundayım herzamanki gibi paylaşımlarını büyük bir keyifle okudum ,pastaysa çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler canım

    YanıtlaSil
  37. muhteşem bir pasta ellerinize sağlık sevgilerle....

    YanıtlaSil
  38. esarcım nerdesin gözükmüyorsun yine. yeni tarifler bekliyorum senden

    sevgiler

    YanıtlaSil
  39. Sizi ikinci el blogumuza bekliyoruz....

    http://ikincielherseyburada.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  40. Selam Esra,

    Ne zaman kremali pasta yapacak olsam ilk baktiklarimdan birisi sensin. Bu konuda cok basarilisin, ellerine saglik...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  41. Esracım ben bu pastayı nasıl kaçırmışım :(. 10 gün olmuş sen ekleyeli... Kim bilir nelerle meşguldüm, aklım nerelerdeydi... Birara görüşürüz onlarıda ;)

    Pastan harika görünüyor, tadının güzel olduğundan eminim :) pastalarından tatmış birisi olarak lezzetten hiç şüphem yok ;)

    Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  42. selam cok guzel olmus. ellerine saglik canim.

    bir sey merak etdım. gulleri nasıl yapmıssın.

    YanıtlaSil
  43. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Sevgili"adsiz", güllerin yapımı için buraya bakabilirsin : http://acemisef.blogspot.com/2007/10/plastik-ikolata-ikolatal-eker-hamuru.html
    Sevgilerimle,
    Esra

    YanıtlaSil