Çarşamba, Nisan 11

Yufkadan Çıtır Börek

Size vereceğim bu börek tarifi şimdiye kadar yediğiniz tüm böreklerden daha çıtır olacak, garanti ediyorum. Şubat ayında anneme gittiğimde yemiştim, çıtırlığına bayılmıştım. Bu böreği pistikten iki gün sonra bile çıtır çıtır kaldıran sırrı paylaşmadan edemeyeceğim. Tarifi kendisi nereden bulmuş bilemiyorum, sormayı unuttum ama iyi ki de bulmuş çünkü benim yaptığım bu tür börekler hep kayış gibi oluyordu. Türkiye ziyaretimden dönerken yufka almayı unutmayıp, döndüğümün hemen ertesi günü tüm yufkalarımı hazırlayıp dondurucuma kaldırdım. Şimdi ara ara üç beş adet çıkarıp, çözülmesini beklemeden pişirip afiyetle yiyoruz. Aynı şekilde siz de yapıp acil durumlarda şipşak hazırlayıp konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Bu börekler kızımın dış buğdayından, yiyenler bayıldılar, tabii sadece birer iltifat değildiyse söyledikleri :)

Malzemeler:
6 adet yufka (vakum paket olanları önermiyorum, mümkünse yufkacıdan alın)
Sıvıyağ
Un
Sirke
Tuz

İstediğiniz içi kullanabilirsiniz, ben patatesli iç hazırlamıştım.

Patatesli Harç:
4-5 adet haşlanmış patates
1 orta boy soğan-rendelenmiş
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kuru nane
1,5 çay kaşığı kadar tuz

Soğanları 2 çorba kaşığı sıvıyağda kavuralım, içine patatesleri atıp ezelim. Baharatları karıştırıp soğumaya alalım.

Yufkayı ıslatmak için 1 su bardağı kadar sıvıyağı bir kaseye alalım, içine 4 çorba kaşığı kadar un koyup iyice karıştıralım. Topak olmaması için çırpma teli kullanmanızı tavsiye ederim. Un ve sıvıyağ karışımı boza kıvamında olmalı. (Boza kıvamı elde edene dek un ekleyebilirsiniz azar azar) Sıvıyağlı karışıma 1 çorba kaşığı sirke ekleyelim. (Ben üzüm sirkesi ekledim)

1 adet yufkayı tezgaha serelim, sıvıyağlı karışımla yufkayı ıslatalım. Cılk yağ olmaması gerekiyor, bir çorba kaşığı yardımıyla, 1-2 çorba kaşığı karışımı yufkanın üzerine gezdirip kasığın tersi ile yaymanız yeterli. Üzerine bir kat daha yufka serip tekrar yağlayalım. Yufkamızı önce ikiye, sonra dörde sonra her bir parçayı üçe bölelim. Yani toplamda 12 parça olacak. Her bir üçgen yufkamızın alt kısmına 1 çorba kaşığı kadar iç harcımızdan koyup çok sıkı olmayacak şekilde sigara böreği sarar gibi saralım. Tüm yufkalarımızı aynı şekilde hazırlayalım. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında kızarana dek pişirelim. (Üzerine yumurta sarısı sürebilirsiniz ama ben sürmeden pişiriyorum, bu şekilde daha güzel olduğunu düşünüyorum çünkü.)

Afiyet Olsun!

21 yorum:

  1. hemen deniycem canım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Ben çok seviyorum yufkanın bu hallerini:-)
    amma velakin zarar kısmı birde o kızartmanın koku kısmı uzak tutuyor işte:-(
    ellerinize sağlık gece gece nefisten de öte görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. canım çok harika bir püf noktası paylaşmışsın çok teşekkür edeim
    demekki sırrı yağ,un ,sirke karışımıymış aynen denicem sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. çıtır çıtırsa denencekler listesine kesin almam lazım.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  5. Nefis görünüyor, çıtırlığını merak ettim. Ellerine sağlık. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  6. Çıtır çıtır börekler nefis görünüyor tatlım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ımmhhh ımhhh ne güzel gözüküyoo :) bu zamana kadar buradan kaç tariff denediysem hiçbirisinden pişman olmadım hala da yaparım ve tavsiye ederim...bu akşam inşallah bu tarifi deniycem eşim mesaide olucak gelince bunları görünce deli olcak ehehe :) ınsallah ıstedıgım gıbı ıncecık yufkalar bulabilirim çok tesekkurler tekrarr :)

    YanıtlaSil
  8. Esra'cığım ellerine sağlık canım,ben de geçenlerde nereden bulduğumu bilemiyorum ama yufkadan el açması tadında bir börek yapmıştım onu da tavsiye ederim, yufkaları yağladıktan sonra arasına buğday nişastası serpiyoruz.yufkayı ikiye katlayıp tekrar yağlayı nişastalıyoruz ve istediğimiz alzemeyi koyuyoruz.Rulo yapıp istediğimiz kalınlıkta kesip pişiriyoruz. Belki ilgini çeker canım. Bol bol nişasta koymayı unutma.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  9. Tekrardan donus yapmissiniz ne diyelim :) cok sevindik hosgeldiniz:)

    YanıtlaSil
  10. börek konusunda henüz çok iyi değilim... ama deneyeceğim

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar canim, ellerine saglik, senin ve anneciginin, nefis ve citir citir bir börek yanina ne gerek, afiyet olsun,
    sevgiler.....

    YanıtlaSil
  12. merhaba, ellerinize sağlık, bu böreği yapmayı küçük kızıma da öğretmeye çalışıyorum

    YanıtlaSil
  13. bu börek favorilerim arasındadır elinize sağlık görüntü süper olmuş

    YanıtlaSil
  14. Esracığım ellerine sağlık. Eksik mi okudum anlayamadım ama? 2 yufka üsüste konduktan sonra kesilecek ve iç konup tamamlanacak.Diğer yufkalarda mı 2 şer 2 şer soslanacak.Yani 2 yufkadan 12 diğerlerinde de 12 şer tane mi olacak?1 yufkayı yağlayıp ikye katlayıp yapamazmıyız?

    YanıtlaSil
  15. Sevgili polyanna, onemli olan iki kat yufkadan olmasi. Diledigin sekilde yapabilirsin. Yalniz marketlerde satilan vakumlu yufkalarda iki kat kalin olabilir, o nedenle onlari tek kat olarak yapabiliriz. Yalniz uzerlerine yumurta sarisi surmemek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  16. güzel görünüyorlar ellreinize sağlık...yağda kızartıldığını düşündüm önce ama sanırım fırında yapmışsınız

    YanıtlaSil
  17. ben anlamadim tam,,sosu icin 1 su bardagi sivi yag cok fazla degil mi?

    YanıtlaSil
  18. ik fırsatta deneyeceğim ilk tarif inşallah..paylaşım ıcın teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. mmm ellerinize sağlıkk:)

    YanıtlaSil
  20. Yaptım ve nefis oldu.Önceden hazır yufka böreklerini sevmezdim fakat bu çok güzelmiş ellerinize emeğinize annenizinde aklına sağlık:)

    YanıtlaSil