Pazar, Mart 15

Rus Salatası...


Dün itibariyle Türkiye'ye gitmeme tam üç ay kaldı. Aslında eskisi kadar gün saymıyorum çünkü burası benim evim. Çin'i ve Çinliler'i öylesine benimsemişim ki, artık sanki içlerinden biriymiş gibi karışıyorum aralarına. Şu an için gün sayma sebebim daha farklı. Hani hatırlarsanız kızkardeşime bir pasta yapmış ve bebeği gelene kadar oradaki minik kediyle oyalanmasını söylemiştim. Artık kediciklerle oynama zamanı sonra erdi; şimdi kızkardeşim kendi bebeğini bekliyor ve iki ay sonra kısmetse oğlunu kucağına alacak.

Yeri gelmişken buradaki bebekler ve anneleri hakkında bir kaç satır yazmak isterim. Çin'de çocuk yapmak yasalar gereği sadece "1" evlat ile sınırlandırılmış olduğundan, kadınları olabildiğince geç çocuk sahibi olmayı tercih ediyorlar. Ama benim anlayamadığım, bu kadar beklenen hamilelik, neden hakettiği heyecan ve coşkuyu alamıyor. Elbette kendi içlerinde çok mutlu olduklarına şüphe yok ama ne demek istediğimi şimdi anlayacaksınız.

Çin'de kadınlar hamile kaldıkları andan itibaren kendilerine bakmayı bıçak gibi kesiyorlar. Daha karınları belli belirsiz çıkmışken, üzerlerine bosbol hamile kıyafetleri geçiriyorlar ve saçlarını bile taramaktan uzak görünüyorlar. Karnı belirgince çıkmış olanlar ise ördekleri kıskandırırcasına paytak yürüyüp, her adımlarında bir elleriyle bellerini tutarak "ıh"lıyorlar. Sanmayın onları eleştiriyorum, sadece garibime giden gözlemlerimi belirtmek istedim. Bunlar şehirde yaşayan modern Çinliler. Bizim de kırsal kesimimizde hamilelik geçiştirilen, önemsenmeyen bir süreç ama, buradaki kızların nasıl süslü püslü nasıl kokoş olduklarını gördüğüm için, "hamile kalınca ne değişiyor ki acaba?" sorusuna yanıt bulamıyorum. Tabii doğal olarak herhangi bir Çinli dosta da "neden hamileyken pek bakımsızsınız?" denmiyor haliyle. Sadece evimin önünden akşamüstü saatlerinde ıhlayıp puflayarak, üzerinde pembe çiçekli pijama takımıyla geçen hamileler hakkındaki iç seslerim bunlar... (Ek: usulca fotoğrafı çekilmeye çalışılmış ama bulanık çıkmış pembe-pijamalı-hamile-Çinli)

Konuyu nereden nereye getirdim, farkındayım. Özetle, hem sayıp hem saymadığım Türkiye'ye kavuşma günlerim bir de dostlarım için geçerli. Benim için çok değerli olanlardan bir tanesi de Rus dostum Luda. Tarif ona ait, oradayken iki haftada bir yapardı bizim için ama, salatasının Rus değil, Fransız olduğunu iddia ederek. Anlattığına göre bir gün bir Fransız, yokluk içinde, elinde kalan son iki üç sebzeyle ne yapacağını bilememiş. Elinde olan malzemeleri haşlayıp bir araya getirmeye karar vermiş ve hepsini mayonezle karıştırmış. Salatası o kadar hoşuna gitmiş ki sonradan bir dükkan açıp salatasını orada satmaya başlamış ve bu sayede zengin olmuş.

Ben hikayeyi orjinal Rus arkadaşımdan dinledim, kendisi inkar ediyor bu salatanın "Rus" olduğunu, ben değil :) Bu arada bu salatanın adı bazı yerlerde Amerikan olarak geçse de bu sadece biz Türkler'in uydurması :))

Salata normalde aşağıdaki malzemelerle yapılıyor ama ben çok sevdiğim için haşlanmış mısır da ekliyorum. Sizler mısırsız da deneyebilirsiniz.

Malzemeler

3 küçük ya da 2 iri havuç
4 iri patates
1 küçük konserve bezelye veya 1 su bardağı haşlanmış taze bezelye
2 katı haşlanmış yumurta
8-10 kornişon turşu ya da yeteri miktarda salatalık turşusu
1 su bardağı dolusu ev yapımı mayonez (tercihen ev yapımı olmalı ama hazır da kullanabilirsiniz)
İsteğe bağlı 2 çay bardağı haşlanmış mısır tanesi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

Havuçları kesmeden, patateslerle birlikte bir tencereye koyalım, üzerini geçecek kadar su ile orta ateşte kaynamaya bırakalım. Arada bir kürdan ile pişip pişmediklerini kontrol edip piştikten sonra sudan alıp soğumaya bırakalım. Eğer patatesler havuçlardan önce pişerse sudan önce alabilirsiniz. İyice soğuyan havuçların ve patateslerin kabuklarını soyalım. (Havucun kabuğunun soyulduğunu ben de bilmiyordum, göreceksiniz basitçe sıyrılacaklar) Küçük küpler halinde doğrayalım. İçine haşlanmış bezelyeleri, sarılarıyla beraber küçük küçük doğranmış yumurtaları, yine küçük küçük doğranmış turşuyu ekleyelim. Arzuya bağlı olarak mısırı da ekleyelim.

Mayonezi kendiniz yapmak isterseniz bu linkten faydalanabilirsiniz. Yalnız ben yaparken hardal koymuyorum.

Salatamıza mayonez tuz ve karabiberi de ekledikten sonra güzelce karıştırıp afiyetle yiyebiliriz. Mayonezini daha bol sevenler daha çok miktarda ekleyebilirler.

Afiyet Olsun!


50 yorum:

hanife dedi ki...

yaşadıklarını gördüklerini okadar güzel yazmışınki okurken sanki çinlileri görüyormuş gibi oluyorum salatanda çok güzel görünüyor eline sağlık

İLKAY dedi ki...

Gülümseyerek okudum canım hamile çinliler ile ilgili yazdıklarını. Sanırım hayatları boyunca bu hamilelik mevzusunu bir defa yaşayacakları için olabildiğince rahat doğal nazlı olmaya çalışıyorlar ve nasılsa beni çekerler diye düşünüyorlar sanırım. Ama bir çocuk ile sınırlandırılmaları ne büyük zorluk. Ee bari çockları olunca değişip eski hallerine geri dönüyormu bu pijamali bayanlar:)

Bu arada bayılırım rus amerikan adı her ne olursa bu salataya ama hiç mısırlı denememiştim bu akşam hemen:))

Eline sağlık

pelince dedi ki...

Esra çinli anne adaylarına şaşırdım aslında,nedenleri vardır mutlaka.Birde geleneksel yaşadıkları için sanırım bu davranışlar çok normal...

Amerikan salatası ayy pardon Rus salatası :)) çok güzel olmuş,ellerine sağlık....

Sevgiler...

mutfaktakizaman dedi ki...

hamilelik heyecani okadar buyuk bir duygu ki bunu yasayamamalarina uzuldum:(hamileyken hatirliyorumda o kadar bir heyecan, o kadar bir ozenn,bebegim icin kendime bakarim diyenlerdenimmm:)salatada cok guzel ben genelde yumurta eklemiyorum orginali yumurtali fakat yumurtali nasil olur dusunemiyorum(yumurtayi severim fakat...)opuyorum Esra'cim gorusmek dilegiyle..

Kızıl dedi ki...

Sevgili Esra ne zaman başladın yazmaya? En son yaşadığın üzücü kayıptan sonra bir daha uğramadım sana :(

Şimdi tekrar yazdığını görünce çok mutlu oldum.

Görüşmek üzere, hoşçakal...

Adsız dedi ki...

Müstakbel teyze yine döktürmüş:) Ellerine sağlık.Bebiş dilerim en güzel şekilde hayata merhaba der.Çin'i o kadar benimseme ya bizler varız burdaa :) Sevgiler canım..

Adsız dedi ki...

Nefis görünüyor Esracığım.Ellerine sağlık.Sevgiler...

neseersoy dedi ki...

selam,
ne kadar farklı yaşamlar var, dışardan duymak farklı hele senin için içinde yaşamak çok daha farklı .
güzel bir hafta diliyorum.
sevgilerimle

hanimeli21 dedi ki...

Cinli nerede olsa cinli demek ki bizim de bir komsumuz var , hamileyken sokaklarda bile pijama ile dolasirdi(pembe, cicekli, bocekli pijamalar)Hamileligi sirasinda hic makyaj yapmamisti ben de hijyen acisindan sanmistim.
Ama cocuk sayisi konusunda ayni kani uzerinde degiliz,yasak olmayinca demek ki yaptikca yapiyorlar cunku kadinin yedi tane cocugu oldu ve daha 35 yasinda.
Gene dokturmusum ama salatanin da hakkini yemiyeyim gercekten cok lezzetli bir salata ve misirsiz dusunemiyorum.Ellerine saglik.

Sevgi Küçük dedi ki...

aynen katılıyorum. bir an orada gibi oldum. ağzına sağlık. ve aileye yeni katılacak üyede sağlıkla gelsin inşallah diyorum. :)
hamilelik konusu ise burada tam ters!!yazmıştım, geldiğimin ilk haftası kadınlar karda tıkır tıkır topuklularla yürüyerek beni şokladıklar. hamileliklerinde de o topuklulara ve şıklığa devam ediyorlar. heyecan ve coşkudan mı bilmiyorum, belki sadece böyle bir olayın kokoş hallerine gölge düşürmesini istemiyorlardır. ha tabii Sofya' nın sadece belli bir kesimi mi böyle geneli mi böyle kokoş onu da bilmiyorum. bende senin gibi sadece etrafıma bakıp gördüklerimi yazdım.
salataya gelince...bir daha okumıycam seni!aaaa! açım ben aççç!! :D
şaka bir yana sizlerden cesaret alarak bende buraya uyum sağlamaya ve normal hayatıma dönmeye başlıyorum.
hem tarifler hemde bu destek için çok teşekkürler. iyi ki varsınız hepiniz.

Tijen dedi ki...

Ne güzel şeyler var burada! Ellerine sağlık acemi şef!

Adsız dedi ki...

gözlemlerine bayılıyorum. Hep yüzümde gülümsemeyle, yazdıkalrınız hayal ederek okuyorum :)
ellerine sağlık
sevgiler :)))

Adsız dedi ki...

Tariflerin kadar yazılarınıda sabırsızlıkla beklediğimi bitmesin diye yavaş okudugumu bilmeni isterim.

Adsız dedi ki...

Esracım bayılırım rus salatasına, fransız kökenli olduğunu duyunca da çok şaşırdım doğrusu, mısırlı olanı yemiştim ama mısırsızı tercihimdir. hamilelerle ilgili anlattıkların da çok ilginç, bizde de tam tersi olmaz mı, kilo alındı,çirkinleşildi sanılır, daha bi kendine bakma ihtiyacı duyulur. Çİnli kadınların özgüvenine gıpta etmek gerek demekki:))) öpüyorum seni, ellerine sağlık canım.

Rengarenk dantel dedi ki...

yazını keyifle okudum. sen gelmek için gün sayıyor yada şakacıktan saymıyosun :P

bende sayıyorum australyadaki kızkardeşim 8 nisanda burda ( türkiye ). belki günler biraz daha yakın olunca kesin bi dille saymaya başladım dersin.

gel gel ben gurbette olanlara dayanamam :) :) kardelşin özlemiştir :)

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Çin'de pijamayla sokakta gezmeyi yasakladılar diye duymuştum:-)tek çocuk çok zor bi seçenek gerçekten ama o nüfusa ancak böyle çözüm bulunur sanırım.

salatan nefis förünüyor ellerine sağlık canım.

kız kardeşini tebrik ediyorum.sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

merhaba canım salatan çok özel görünüyor ,bu arada Türkiye'ye gelmene az kalmış ne mutlu sana aynı zaman da teyze de oluyorsun hadi hayırlısı Allah analı babalı büyümesini nasip eylesin,sevgilerimi yolluyorum

Narince dedi ki...

Pijamalı kadını merak ettim. Belki de kültüre özgü bir durumdur. Belki de anneliğe yüklenen prototip böyledir. Belki de hamilelerin süslenmesi ayıp karşılanıyordur. Bilemeyiz ki. Farklı kültürlerde duyup da bize tuhaf ve gülünç gelebilen pek çok adet var. Başlık parası bizde bir yandan geçerliliğini korurken, bir yandan ayıplanıyor. Başka bir kültürde başlık alınmazsa kadın kendini değersiz ve önemsiz hissedebiliyor.
Neyse araştırmak lazım. Belki de onca süsten püsten sonra bıkıp vazgeçiyorlardır. Daha başka teori üretilebilir mi? Zorlanırsa neden olmasın?
Bunlar bir yana; Esra'cığım ellerine sağlık.

Semra Altay dedi ki...

Selam,
Biz bebeğimize kavuştuk darısı başınıza.
Sağlıkla dünyaya gelir inşallah.
Bu bekleyiş gerçekten çok heyecanlı uzakta olunca biraz daha zordur mutlaka.
Salata harika gözüküyor. Herkes amerikan salatası dese de bizim evdede rus salatasıdır bu salata.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.
www.semraninmutfagi.com

karamel mutfak dedi ki...

rus saltasına bayılırım gerçekten zaten burda yaşayıp alışmamak ta olmazdı ama benimkisi çocukluktan beri geliyor.çinli kadınlar gerçekten çok ilginçmiş halbuki bizde tam tersi olur.günlerin çabucak geçsinsi özlemlerini dindir.

meleginmarifetleri dedi ki...

Esracım çok ilginç pijamayla sokaklarda dolaşmak:)
İnşallah kardeşinde sağ salim bebeğini kucaklar sende onun yanında olursun..
Bayılırım rus salatasına ellerine sağlık demekki bundan sonra fransız salatası diyeceğiz:) sevgiler

İlker Ergin dedi ki...

Canım kardeşine kolaylıklar diliyorum.İnşallah hayırlısıyla kurtulur...(kurtulur kelimesi ne anlama gelir pek anlamam,ama bugünlerde banada hep aynı temennileri ettikleri için ağız alışkanlığı.Bence hayırlısıyla kucağına alır bebeğini...
Çinli kadınlarla ilgili anlattığın çok ilginç geldi bana.Bende Slovakya'da doğum yapmış kadınlara şaşırmıştım.Oradada genç kızlar evlenmeyi ve hemen çocuk doğurup,bebeklerini bebek arabasına koyup,müthiş bir makyajla sokaklarda gezerlerdi..Onlar için büyük birşey çocuk dolaştırmak.
Çok enteresan kültürler var dünyada...
Çok öpüyorum canım.Ellerine sağlık unutmadan...Sevgiler...

lezzet sefasi dedi ki...

selam Esra ilk once kardesinin son aylarini saglikla sihatle gecirmesini diliyorum.Insallah bebeyi de saglikve sihatla Dunya ya gozlerini acar .
Cin li annelerinde hayatlarinda bir defa yasayacaklari hamileliyi gozlerinde cok buyutukleri icin bu sekilde davrandiklarini saniyorum.Hakli olduklari da bir gercek.Bir kadinin hayatinda yasayacagi en guzel duyguyu (annelik) bir defa ile sinirlandirmak bence hic adil deyil .
Pardon salataya yorum yazacaktim Cin lilerde takili kaldim.ama cok hos anlatmisin eline yureyine saglik.
Ayrica Rus salatanda harika gorunuyor.

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim, rus salatan harika, yazilarin cok güzel ellerine saglik, sevgiler....

Disalce dedi ki...

:) :) :)

çinliler hep ufak tefekya,bide bir bebeke sınırlı...galiba hamile kıyafeti üretmiyorlar...bi kere giyecekler zaten diye:)

onlarda naapsın eşofman,gecelik idare ediyorlar....:)

canım benim çok güzel anlatmışsın...ağzına sağlık..

bende mısır katıyorum..birde mayonezin keskinliğini kırmak için birazda yoğurt kullanıyorum...

içine yumurta hiç denemedim ama..kokmuyormu içinde...

ellerine sağlık...sayfanı sık sık güncellemen çok hoş..özlüyorduk seni:)

Adsız dedi ki...

Esracım ellerine sağlık, Yiğit ve ben bu salatayı çok severiz. Ben de 2 aydır teyzeyim, harika bir duyguymuş, tahmin etmezdim.
Umarım bebeğinizi sağlıkla kucağımıza alırsınız.
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

bu arada en yukarıda yazan adsız benim:))) derya özdemir/izmir:)))

Damak Tadı dedi ki...

Yazdıklarını zevkle okudum..Çok ilginç ve değişik geldi bana..Bu konuyu araştırmak gerek bence..))


Salata çok nefis ve işrah kabartıcı görünüyor..Ellerine sağlık..

Kız kardeşin, hayırlısı ile oğlunu kucağına alır..Şimdiden teyze olmana sayılı günler kalmış..Tebrik ederim seni..


Sevgiler..

Hayal Arkadaşlarım dedi ki...

Çok güzel bilgiler veriyorsunuz...Ve samimi...Ve içten...Takipçinizim. Sevgiler.

made in funda dedi ki...

sayende çinlilerle ilgili bilmediğim bir şeyi daha öğrenmiş oldum çoook sağol.rus salatasını ben de çok severim.nefis olmuş.ellerine sağlık..

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Hanifeciğim teşekkür ederim ilgine canım.

İlkaycığım belki de dediğin gibidir, kimbilir. Ama doğumdan bir süre sonra yine zapzayıf ve kokoş oluyorlar ;) Teşekkür ederim yorumun için.

Pelinciğim teşekkür ederim yorumun için. Belki de gelenekler yüzündendir.

Sevgili "mutfaktaki zaman", aynen katılıyorum dediklerine. Salatada yumurta kokusu hiç almadım, özellikle bu tarifin orjinali yumurtalı olması gerekiyormuş, ben de sormuştum arkadaşıma.

Pandoracağım hoşgeldin! Ne iyi yaptın da uğradın. Sizleri özledim de ondan geldim canım sağol.

Mutfakcinim çok teşekkür ederim dileklerin için. Ayrıca burayı benimsiyorsam sizlerin desteği sayesinde, dikkatini çekerim ;))

Müjdeciğim teşekkür ederim canım.

Sevgili Neşe, çok teşekkür ederim ilgin için. Sevgilerimi yolluyorum.

Hanımeli bak şahidimsin işte :) Pijamayla dolaşmayaı bırakamıyorlar. Çinli komşun kendi ülkesinde olsaydı o kadar çocuk yapamazdı sanırım. Adamlar boşuna yasaklamamış baksana, tavşan gibi ürüyorlar demek ki normalde :))

Sevgiciğim çok sağol canım. Demek ki her milletin alışkanlığı başka. Eminim küçük bir birimini bile öyle gördüysen hepsi öyledir hiç şüphem yok :)) Bloglarımız en çok da birbirimize destek için var değil mi, ben de sizler sayesinde kendimi evimde hissediyorum canım, kendi adıma ben teşekkür ederim.

Tijen çok sağol ziyaretin için.

Yaseminciğim çok teşekkür ederim, böylesi yorumlar blogumu sık güncelleme şevki veriyor bana :)

Sevgili tuku ne kadar teşekkür etsem az, çok onore ettin beni, çok teşekkür ederim canım.

Deryacığım harika bir tespit! Belki de hakikaten çok özgüvenlilerdir :)) Biz de hamile kalınca kocalarımız beğenmez falan diye veriyoruz süsü püsü galiba :))))

Nazlıcığım sayıyorum tabii, çaktırma :) Seni de Allah kavuştursun kızkardeşine canım.Teşekkürler uğradığın için.

Neslihancığım belki olimpiyatlar esnasında Pekin'de yasaklamış olabilirler ;) Ama bu kalabalığı doyurmak çok zor, mecburlar sanırım. teşekkür ederim yorumun için.

Zeynepciğim çok teşekkür ederim canım buradan da sevgiler sana canım.

Neclacığım tüm teoriler süper, tam bir sosyolog görüşü ;) Elbette araştırmak lazım, bir gün dolaylı şekilde soracağım birine :)

Semracığım çok sevindim, anneli babalı büyüsün inşallah. Çok sağol yorumun için.

Sevgili karamel mutfak, çok teşekkür ederim canım yorumun ve iyi dileklerin için.

Melekciğim çok teşekkür ederim canım, inşallah. sağol yorumun için.

İlkerciğim herhalde demek istedikleri sağsalim bitsin hamilelik herhalde ;) Slovakyalı bir arkadaşım var burada, o da peşepeşe yaptı bebeklerini. hakikaten çok ilginç kültürler işte. Teşekkür ederim bu güzel yorumun için.

Eylülcüğüm çok teşekkür ederim iyi dileklerin için, amin. Çinli kadınlarla ilgili yaklaşımını da çok ilginç ve yerinde buldum. Belki de en ufak bir rahatsızlık vermek istemiyorlardır bebeklerine.

Ayşe Hanım çok teşekkür ederim uğradığınız için.

Salişim hoşgeldin :) Çok güldüm yazdıklarına :)))) Yumurta kokmuyor-bana kalırsa- ve sarısı daha bir yoğun kıvam veriyor salataya. Çook öptüm seni, bebekkokusunda da yalnız bırakmıyorsun beni, ayrıca teşekkür ederim canım.

Pınarcığım ben de merakla bekliyorum senin tattığın o duyguyu tatmayı. Sağok canım dileklerin için.

Sevgili Gül çok teşekkür ederim iyi dileklerin ve güzel sözlerin için.

Sevgili İnci çok mutlu oldum güzel sözlerini okuyunca, çok teşekkür ederim.

Fundacığım çok teşekkür ederim sıcacık yorumun için.
Sevgilerimle,
Esra

Jasminskager dedi ki...

Yazini gulerek okudum canim.Istanbul sokaklarinda hayal ettimde pijamali hamile bayanlari :)blogunun ismi acemi sef ama bence hicde acemi degilsin.

Bizler seni ornek alip hatta kopyalayip birseyler yapmaya calisiyoruz.Ellerine emegine saglik iyiki varsin.
Ilk seker hamurlu pasta yapacagimda farketmistim senin siteni.Ve o kadar faydali oldunki simdi siparis aliyorum .Paylasimin icin tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Canım Esra,
Kültürlerin farklılığı hep ilgimi çekmiştir. Ama senin şu Çinde yaşadıklarını okuyunca daha bi keyif alıyorum.. :)

Yok canım hırsz değildir. Lakin dn akşamda bizim dana bir o yana bir bu yana koşturdu. Bahçedeki badem ağacını seven bir ratatuy diye düşünüyoruz :)))

Bu sırada kefir bulamıyorsan hemen bir çözüm önereceğim sana. Daha önce denedim oldukça tatmin edici sonuç aldım.

Yağlı sütü tencere içinde kaynama noktasına getiriyoruz. Fokurdatmıyoruz. İçine 1 lt süte 1 limon suyu sıkıyoruz. Tahta kaşıkla karıştırıyozruz. Sonra kapağı örtüp bekletiyoruz. Aynı şekilde tülbentden geçirip 1 yemek kaşığı süzme yoğurtla karıştırıp kullanıyoruz.

Çok benzer lezzet oluyor esra.

öperim yanaklarından

TAZE NANE dedi ki...

Çanakkale,
Geçilen Sırat
Çanakkale,
Kurtuluşa berat

Çanakkale,
Küfre kale
Çanakkale,
Tevhîd ile

Çanakkale,
Dillerde tekbîr
Çanakkale,
Allah bilir.

Çanakkale,
Düşmana çekilen set
Çanakkale
En görkemli şehadet.
Çanakkale Şehitlerini Saygıyla Anıyoruz..........

TAZE NANE dedi ki...

Salata harika görünüyor.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili Esracım,

Öncelikle aileye yeni bir bebek geleceğine çok çok sevindim. Kardeşinize kolay bir hamilelik dilerim.Allah bebeğine sağlıkla kavuşmayı nasip etsin inşallah.

Kızımın doğumgünü listesi hazırlıklarım başladı. Çocuklar çok seviyor bari rus salatası da hazırlayayım derken baktım ki karşımda tarifi:)) Çok güzel olmuş elinize sağlık. Mayonezi ben de evde hazırlamayı tercih ediyorum ama yapım aşaması sabır gerektiriyor oysa bu tarif çok pratik! Mutlaka uygulayacağım. Çok teşekkür ederim.

Yemekler bir yana Çinle ve uzakdoğu kültürüyle ilgili anlattıklarınız bir yana... Ben okumaya doyamıyorum ve gerçekten de hiç bilinmeyen yönleri sayenizde öğreniyorum. Çinli bayanların halleri sempatik ve hatta komik gelse de geçen seneki üzücü deprem olayını çağrıştırdı bana... hepside tek çocuklarının ardından ağlıyorlardı.Gerçi 10 tane de olsa her biri ayrı kıymettedir mutlaka ama tek çocuğa insan daha bir bağlanıyor sanırım. Kusura bakmayın üzdüysem ama elimizdeki değerlerin sahip olduğumuz güzelliklerin daha bilincinde olmak açısından bahsetmek istedim.

Her şey gönlünüzce olsun Esracığım,

Sevgiyle ve sağlıcakla kalın:)

Elif.

Narince dedi ki...

Ehem,
sosyoloji okuduğumdan olabilir.


Sıcak ev sahipliğin her gün beni buraya çekiyor. Elini uzatmış olman benim için çok değerli.
Çokça sevgi, çokça gülümseme yolluyorum sana.

serrose dedi ki...

Ben de severim rus salatasini
amerikan salata diyenlere de sinir olurum :)
hmmm
ellerine saglik

made in funda dedi ki...

CANIM BENİ LİSTENE EKLEDİĞİN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.SENİ UZUN ZAMANDIR TAKİP EDEN VE ÇOK TAKDİR EDEN BİRİ OLARAK BU BENİ AYRCA MUTLU ETTİ.TRABZONDAN SICACIK SEVGİLER....

Leyla Poyraz dedi ki...

canım salata harika görünüyor..ellerine sağlık..
kocaman öpüyorum seni ve oğluşunu..
Sevgilerle..

Hatice dedi ki...

Esracığım ordaki izlenimleri paylaşmanı keyifle izliyorum...
Kardeşine hayırlı ve sağlıklı bir doğum dilerim...
bu salatanın yumurtasız hali özellikle eşimin ve oğlumun favorisi.
fok balığı kurabiye de harika görünüyor, çok sevimli olmuş, ellerine sağlık, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Esracigim ne guzel anlatmissin hayatta gormek istedigim tek yer cin ve joponya yasam bicimleri hep ilgimi cekmistir, filimlerde gordugum kadariyla yasam tarzlarinda saygi ve sevgi on planda.


canim rus salatasi nefis gorunuyor ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

merhaba salata harıka ızmıtten bayağı arkadaımız var selamlar

efsun dedi ki...

Esra'cim yazini yine keyifle okudum :-) Okurken de yuzumde kocaman bir gulumseme belirdi, bu konuda yanliz olmadigimi bilmek bana iyi hissettirdi :-)
Bizim yasadigimiz yerde de cok sayida cinli yasiyor. Bende onlarla sohbet ettigimiz bir sirada ulkelerinde birden fazla cocuk yapmadiklarini, cezasi oldugunu soylemislerdi.. Ama burda firsattan istifade cocuk sayisini cogu ikiledi :-) Hamileler hakkindaki gozlemlerin aynisi burda da gecerli.. Minicik karinlari ciktigi zaman, eller bellerde uff puff :-D Demek ki nerde olurlarsa olsunlar Cinli Cinliymis :-)

Bu arada salatan cok guzel gorunuyor ellerine saglik canim.. Bugun bende yapayim canim feci cekti :-)
Opuyorum
Sevgiler

Betül KAVAL dedi ki...

çok ilginç gerçekte. Eller bellerinde gezmenin hep filimlerde olduğunu sanırdım ama gerçekmiş demekki. Belkide çinden gelen bir gelenektir :)

Kardeşin inşallah hayırlısı ile gerçekleştiri doğumunu canım.

Rus salatası nefis bende çok severim.ellerine sğalık canım

sevgiler

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

merhaba blog dünyasında yeni sayılırım 2 ay oldu bu süre içerisinde seni nasıl farkedememişim .çok güzel bir blog zevk alarak okudum yazılarını, tarifler harika.
kocaman sevgiler sunuyorum size.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Tubacığım bizim sokaklarda pijamalı birine deli muamelesi yapılır ancak :)) Güzel sözlerin için teşekkür ederim, hepimiz birbirimizden esinleniyoruz elbette, bu sayede ortaya harika tarifler çıkıyor. Eğer biraz yardımcı olabildiysem ne mutlu, zaten tek amacım da bu canım, çok sağol onore edici sözlerin için.

Zerrinciğim çok sağol haber verdiğin için, yeminle çok endişe ettim sizin adınıza. Kefir tarifin için çok teşekkür ederim, bu kefirle ricotta peyniri yapabiliyoruz değil mi? Yani maya olarak kullanmayı kastediyorum. Acele etme sonraki postumda bekliyorum cevabı, böylece bir sonraki yorumunu da garanti etmiş olayım :))))

Taze nane teşekkür ederim bu etkileyici şiir ve yorumun için.

Sevgili Elif, öncelikle dua ve dileklerin için çok teşekkür ederim. Kızının doğumgününü şimdiden kutlarım allah sağlık ve uzun ömürler versin. Çinliler için çocukları elbette çok ama çok değerli. Belki de o yüzden olabildiğince rahat olmaya çalışıyorlardır hamilelikleri boyunca, kimbilir... Çok teşekkür ederim, yine okumaya doyamadığım bir yorum aldım sizden.

Neclacığım şaka değil değil mi? Vallahi tutturmuşum! :) Yine içimi sıcacık yaptın bak, ne iyi yaptın da uğradın tekrar..

Sergülcüğüm hoşgeldin, capona selamlar ;)

Fundacığım ben teşekkür ederim, etrafım kalabalıklaştıkça yalnızlığım azalıyor. Görüşmek üzere.

Leylacığım çok teşekkür ederim.

Haticeciğim çok teşekkür ederim dileklerin ve içten yorumun için.

Özgül Hanım çok memnun oldum yorumunuzu okuyunca, daha sık yer vermel isterim ben de deneyimlerime.

Sevgili belguzaranne, teşekkür ederim yorumun için.

Efsuncuğum demek ki genlerinden kaynaklanıyor Çinli kadınların :) geçen gün mantar kurabiyelerini pişirdim, yemeye doyamadım canım. Sevgiler buradan.

Betülcüğüm belki de öyledir :)) Teşekkür ederim sıcak yorumun için.

Sevgili Neşe, hoşgeldin aramıza, çok teşekkür ederim içten sözlerin için. Sık sık görüşmek dileğiyle.
Sevgilerimle,
Esra

Narince dedi ki...

Hımm, şaka değil, tutturdun.

sevdamavisi dedi ki...

hep sevmişimdir rus salatasını

Adsız dedi ki...

ANLATIMIN ÇOK HOŞ ÇOK İÇTEN..TARİFTE ÇOK LEZZETLİ DURUYOR ELLERİN E SALIK CANIM SEVGİLERLE..