Cumartesi, Eylül 29

Çikolatalı Pastalara Devam...

Hüznüme ara verdim, pasta yapmaya devam ediyorum. Kaderden kaçış yok nasıl olsa :)

Dün sevgili arkadaşlarım Aylin ve Oya ile biraraya geldik. Buluşma saatinden önce biraz kitapçı gezdim ve ne zamandır çalışmak istediğim tarza uygun bir kitap ele geçirdim. Kitapta sadece çikolata eriterek ve bu çikolatalara çeşitli yöntemlerle şekil verilerek yapılan pastalar var. Hemen kapağında yer alan pastanın, Acemi Şef versiyonunu tasarladım kafamdan. Aslında pastanın üzerine kakaoya bulanmış trufler konulmuştu, ama benim de yeni aldığım traşlama çikolatalarını kullanmaya ihtiyacım vardı ;)

Tarife geçmeden önce pastam ile ilgili ufak bir not düşmek istiyorum. Bugüne kadar pastalarımın yapım aşamalarını güç bela (ve makinemin üzerinde bilumum yiyecek artığı bırakarak) tamamlardım. Bu sefer sevgili dostum Gülsen bana asistanlık yaptı ve harika fotoğraflar çekti. Gecenin bir saatinde fırlayıp yardıma gelen canımcığıma ithaf ediyorum bu pastayı ;)
Pastamda her zamanki pandispanyamı kullandım ve 23 cm'lik kalıpla kakaolu olarak pişirdim. Kreması için 200 gr. sıvı kremaya, 200 gr. bitter çikolatayı ekledim ve benmari usulü, eriyinceye kadar karıştırdım. Daha sonra dolapta iyice soğutup mikser ile katılaşıncaya kadar çırptım. Hazırladığım kremayı ikiye ayırdım. 1 paket krem şantiyi 1,5 çay bardağı soğuk süt ile çırpıp önceki hazırladığım kremanın yarısı ile tekrar çırptım. Bu karışımı pastanın içinde kullandım, kalan krema ile pastanın dışını sıvadım. Pastamın içinde iç malzeme olarak frambuaz vardı.



Pastanın üst süslemesi için beyaz çikolatayı kurabiye kalıplarımdan biriyle traşladım. Oluşan şekilleri bir tabakta biriktirdim.



Ayrıca 170 gr. bitter çikolatayı benmari usulü erittim, yağlı kağıdın üzerine koyduğum asetat kağıtlarına eşit miktarda döktüm. Bir spatula yardımı ile ince bir tabaka olacak şekilde eşitçe yaydım. Asetat kağıtlarını buzdolabında yarım saat beklettim. Donan çikolatayı asetattan dikkatlice ayırıp gelişigüzel kırdım.


Kırdığım parçaları krema kaplı pastanın kenarlarına yapıştırdım. Dağılmamaları için temiz bir kurdele yardımı ile bağladım. Önceden hazırladığım beyaz çikolataları üstteki boşluğa doldurdum ve üzerlerine, bir çay süzgeci yardımı ile kakao eledim.



Salı, Eylül 25

Severim...

Sevgili Serpil tarafından sobelenmişim. Aslında elim yazı yayınlamaya gitmiyor. Hızımı kesen Ramazan mı, yoksa Çin mevzuu mu bilemiyorum ama duvara çarpmış gibi dolaşıyorum ortalıklarda... Bu aralar melankolik vaziyetteyim o nedenle sanırım bu oyundaki cevaplarım bunun etkisine maruz kalacak. Aslında 3 kalemde özetleyecektik neleri sevdiğimizi ama garanti veremeden başlıyorum saymaya:

1- Bebeğimi, bebeğimle vakit geçirmeyi, onun varlığını, uyurkenki ılık nefesini, kucağıma aldığımda minicik vücudunun verdiği kocaman sıcaklığı... (Bitmez bitmez. Sabaha kadar sayabilirim. En iyisi burada bırakayım)
2- Annemle aynı anda aynı şeyi düşünüp, bir anda aynı şeyi söylemeyi...

3- Sevdiklerimle, ailemle kocaman kahkahalar atarak birlikte zaman geçirmeyi...

4- Soğuk sokaktan gelip sıcacık evime girmeyi...

5- Kar yağarken elimde bir bardak kahvemle pencereden dışarıyı seyretmeyi...

6- Bir dakikamı bile boş bırakmayıp yapacak birşeylerle doldurmayı...
7- Gökgürültüsünden korkmayı...

8- Günbatımının etrafı önce turuncuya, sonra pembeye boyamasını...

9- Uzun zaman önce kaybettiğim bir eşyayı hiç aklımda yokken buluvermeyi...

10- Habire evimin şeklini değiştirmeyi...

11- Süpriz yapmayı...

12- Kedileri...
......................
...ve tabii yemek yapmayı. (Dememe gerek yoktu sanırım ;) )
Sevgili Nurten ve Selda'yı da ben sobeliyorum. Kaçış yok kızlar ;)

Cumartesi, Eylül 15

Çikolatalı Kolay Pasta...

Bu aralar mutfaktaki tarzımı Ramazana'a uyarlamış bulunmaktayım. Akşam, iftar sonrası bir lokma yiyecek hal kalmadığı için pastalarıma ara verdim sayılır. Bu pasta iki hafta kadar önce yapılmıştı tarafımdan. Aslında itiraf etmeliyim, canım birşeyler yapmayı hiç istemiyor bu aralar... Önceden yaptıklarımdan ekliyorum. Geri sayım başladığı için midir nedir, yavaş yavaş elimi eteğimi çekesim var. Ayrıca blogların Çin'den görüntülenemediğini öğrendiğimden beri küstüm de denebilir. Yeni adres almak zor değil ama blogcu arkadaşlarımı göremeyeceğim için çok üzgünüm... Sanki birşeylerin tılsımı kaçıyor...
Soldaki resimde tatlı varken biraz tadı kaçık konuştum ama bu pastanın tadına hiçbirşey gölge düşüremez. Çok çabuk hazırlayıp keyifle tüketebilirsiniz.

Pandispanya malzemeleri ve hazırlanışı:
2 iri ya da 3 küçük, oda ısısında yumurta
1 su bardağı toz şeker
50 gr. erimiş margarin veya tereyağı
1 çay bardağı yoğurt
1,5 su bardağı un
2 çay kaşığı vanilya
1 paket kabartma tozu
175 dereceye ısıtılmış fırın
20 cmlik kalıp

Kalıbınızı yağlayıp unlayın ya da alüminyum folyo ile kaplayın. Yumurta aklarını ayırıp köpük köpük olana dek çırpın. İçine toz şekeri ilave edin, şeker iyice eriyip karışım bembeyaz olana dek çırpın. Bir başka kapta yumurta sarıları, margarin ve yoğurdu iyice çırpın. İçine un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin. Tekrar çırpın. Yumurta aklarını kabın içine boşaltın ve bir çatal ya da spatula yardımıyla iki karışımı birbirine yedirin. Yumurta aklarının sönmemesine gayret edin. Kalıba boşaltıp ısınmış fırında pişirin. Pişen keki dışarıda 5-10 dakika soğuttuktan sonra kalıptan çıkarıp ızgara teline ters çevirip soğumasını bekleyin.

İç kreması için:
1 paket Dr.Oetker çikolatalı crem ole+2 su bardağı soğuk süt ile çırpılacak
1 paket krem şanti+1/2 su bardağı soğuk süt ile çırpılacak
Her iki krema birbiriyle tekrar çırpılacak
Arzu ettiğiniz meyve, damla çikolata vs.

Dış kaplama kreması için: (en son yapılacak)
60 gr. margarin ya da tereyağı
3 çorba kaşığı ılık süt
1 su bardağı pudra şekeri
2 tepeleme çorba kaşığı kakao

Yapılışı:
Margarini eritin, içine pudra şekeri, süt ve kakaoyu koyup mikserin en yüksek devri ile pürüzsüz bir hal alana dek çırpın. Kremada beyazlıklar görürseniz (Benim gibi sütü soğuk döküp margarinin donmasına sebep olursanız) içinde kaynar su bulunan bir kaba, krema kabını oturtup pürüzsüzleşene dek tekrar karıştırın.

Soğuyan keki iki ya da üç kata ayırın. Crem oleli karışımdan 4-5 çorba kaşığı ayırıp dolaba kaldırın. Kekin arasına kalan crem oleli karışımdan bolca koyun, arzu ettiğiniz meyve, damla çikolata ya da antep fıstığı gibi iç malzemesi serpin. Diğer katı kapatıp aynı işlemi uygulayın. En üst katı yerleştirdikten sonra kat aralarındaki boşlukları kalan krema ile düzgünce doldurun. Pastanın tamamını incecik krema ile kaplayın, altında tepsi bulunan ızgara teline geçirin.




Çikolatalı kremayı hazırlayın. hazırladığınız kremayı pastanın en ortasına dökün. Krema hızla yayılacak. kremanın donmasına fırsat vermeden teli sağa sola eğerek tamamen kaplanmasını sağlayın. Kenarları bir spatula yardımı ile tamamen kaplayın. Dolaba ayırdığınız crem oleli karışımı bir sıkma poşetine doldurup dilediğiniz gibi süsleyin. Pastayı yemeden önce en az 2-3 saat dolapta dinlendirin.







Afiyet Olsun!

Pazartesi, Eylül 10

Dağınık Kurabiye...

Hemen hemen herkesi bildiği bir tarif dağınık kurabiye... Ama arkamızdan gelen nesili de düşünmek lazım :) Evde ne varsa içine doldurup bir çırpıda hazırlar, bayıla bayıla yersiniz. Üstelik nasıl şekil vereceğim, düzgün oldu mu, hepsi aynı büyüklükte mi endişesi de taşımazsınız :) Buyrun işte tarifi:

Malzemeler:
3 küçük ya da 2 iri yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım paket yumuşak tereyağı ya da margarin
Yarım limon kabuğu rendesi
3,5 su bardağı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 çay kaşığı vanilya
Yarım su bardağı fındık kırığı
1 çay bardağı damla çikolata
1 çay bardağı kuru üzüm

İsterseniz ceviz, kuş üzümü çeşitlerini de koyabilirsiniz. Kısacası dilediğiniz malzemeden dilediğiniz kadar koyabilirsiniz.

Yapılışı:
Fırınınızı 180 dereceye ısıtın. Yumurta ve toz şekeri mikser yardımı ile çırpın. İçine yumuşamış yağı ekleyin tekrar çırpın. Unu azar azar ekleyerek çırpmaya devam edin. Kabartma tozu ve vanilya ekleyin, son kez çırpın. Son olarak limon kabuğu rendesi ve arzu ettiğiniz çeşit ve miktarda iç malzemesi ekleyin. Bir kaşık yardımı ile tüm malzemeyi iyice karıştırın. Yapışkan bir hamur elde edeceksiniz.
Bir tepsiye yağlı kağıt serin ya da yağlayın. Bir çorba kaşığını hamura daldırıp dolu dolu bir kaşık hamur alın, diğer elinizin işaret parmağı ile tepsiye sıyırın. Şeklinin bozuk olması hiç önemli değil hatta tercihimiz. Tüm hamuru aralıklı olarak tepsiye dizin. Bu tariften yaklaşık iki tepsi kurabiye çıkıyor. Kurabiyeleri ısınmış fırında üstü kızarana kadar pişirin. Pişen kurabiyelerin kıtırlığını korumak için iyice soğumadan kaldırmayın.


Afiyet Olsun!

Çarşamba, Eylül 5

Çin'e Yolculuk Var...


" Aman bu da neyin nesi!!!" dediğinizi duyar gibiyim :) Malesef bu pastam ürkütücü :) Ama bu modeli çalışmamın sebebi var. Bu efsanevi yaratığın Çin Kültürü'nde çok büyük bir önemi ve yeri var. Onlara göre ejderha gücün, büyüsel ve ruhani güçlerin timsalidir.

Aranızda bilen arkadaşlarım var. Hayatım kökten bir şekilde değişiyor aylardır ve yavaş yavaş. Yıllar önce eşimle flört ederken, kendisi sık sık işi dolayısı ile Çin'e giderdi. O zamanlar ağzımı arardı, orada çalışsam sen ne yaparsın diye. Ben de ne süper olurdu, seninle gelirdim, tabii durumun ciddiyetine göre(!) derdim. :) Biz evlendik, yıllar geçti, eşim Çin'e pek gitmez olmuştu ta ki geçtiğimiz Mayıs ayında aldığımız iş teklifine kadar. Eşimin verdiği haberle gerçekten şok olmuştum ama "sen ne diyorsun?" sorusunun cevabını hemen "gidelim!" diye verdim. Tüm bu sürecin sonunda çıkan sonuç: 1-2 ay içerisinde Çin'in Wuhan kentine yerleşiyoruz. Yaklaşık 4 yıl kadar orada yaşayacağız. Ondan sonrası ise meçhul, büyük ihtimalle bizi başka ülkeler ve maceralar bekliyor olacak... Kısmet...

Peki bu pasta ne için derseniz işte orası çok ilginç. Gitme durumumuz kesinleşince kendime hemen bir kurs aradım. Gideceğimiz kentte ingilizce konuşan insan sayısı büyük ihtimalle sıfır. Benim ise yaşantımı sürdürebilmek için dil bilmeye ihtiyacım var. Bu nedenle 3 ay önce Çince kursuna başladım. Sınıf arkadaşlarıma kur bitiminde pasta yapma sözüm vardı ve yeni kur başlangıcında bizim için bu pastayı hazırladım. Şekli şemali onun için böyle :)

Pastamı genel istek üzerine frambuazlı olarak hazırladım. Pandispanyası herzamanki tarifimle fakat 25 cm.lik kalıpla hazırlandı. Kreması için pastacı kreması ve krem şanti karışımı kullandım. İçine bolca dondurulmuş frambuaz koydum. Beyaz şeker hamurumla kapladım. Yazıları ise siyah gıda boyası ile renklendirdiğim royal icing ile yazdım.

Figür için evdeki bir fincanımın üzerinde yer alan ejderha resmini kullandım. Önce çizdim ve renklendirdim. Daha sonra bakarak bir ön modelleme yaptım. Daha sonra olmasını istediğim renklerde hamur hazırlayıp gerçek figürü oluşturdum. Figürü 2 gün önceden hazırlayıp kurumaya bıraktım. Pastamı kapladıktan sonra üzerine yerleştirdim.

Aşağıda pastamın yapım aşamalarının resimlerine bir göz atabilirsiniz...









Not: Üzerinde ne yazıyor diyorsanız : "Wo men xue xi han yu- Biz Çince öğreniyoruz" ;)

Cumartesi, Eylül 1

Doğum Günüm ve Kevgir için...


Aslında çok gecikmiş bir pasta bu. Kendi doğum günüm için 10 gün önce yapmıştım fakat Kevgir'e söz verdiğim için yayınlamayı bugüne erteledim. Sevgili Esra benden bir pasta yapmamı rica edince doğumgünü pastamla, bu isteği birleştirmeye karar verdim. Yalnız sanal da olsa bir dergiye konulacağının heyecanından mıdır nedir, malesef istediğim görüntüyü yakalayamadım. Dergiye de yazdığım gibi, bir taşla iki kuşu vuramadım malesef, tadı harika fakat görüntüsü beni tatmin etmeyen bir pasta çıktı ortaya. Umarım sizler denersiniz ve çok güzel bir şekilde süslersiniz. Hemen malzemelere geçiyorum:
Pandispanya için:
150 gr. oda ısısında margarin
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
2 yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
4 çorba kaşığı yoğurt
20 cm'lik kalıp

Kreması için:
200 gr krema
150 gr. erimiş bitter çikolata ya da pralin
Dış kaplaması için
1 paket toz krem şanti
2 çorba kaşığı kakao
Çok az kırmızı gıda boyası
3/4 su bardağı soğuk süt

Diğer:
Bir miktar şeker hamuru
Süslemek için arjantin şekeri
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
İçi için tuzsuz antep fıstığı ve damla çikolata

Fırınımızı 180 dereceye ısıtalım. Kelepçeli kalıbımızı yağlayıp unlayalım. Bir kapta margarini krema kıvamına gelene dek çırpalım, içine toz şekerin yarısını döküp tekrar çırpalım. Yoğurdu ekleyip tekrar çırpalım. Bir başka kaba un, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte eleyelim. Yağlı karışımızın içerisine unlu karışımımızı ekleyip iyice çırpalım. Yumurtaları dikkatlice ayıralım, sarılarını ve aklarını ayrı ayrı kaplara koyalım. Yumurta akını önce tek başına köpük köpük olana dek çırpalım, daha sonra kalan toz şekerle birlikte tekrar, toz şeker iyice eriyene dek çırpalım. Yumurta sarılarını da ekleyip çırptıktan sonra unlu karışımımızın içine boşaltalım ve bir spatula yardımı ile dikkatlice iki karışımı birbirine yedirelim. Isınmış fırınımızda ilk yirmi dakika fırın kapağını açmadan pişirelim. Pişen kekimizi biraz soğuduktan sonra bir ızgara teli üzerinde ters çevirip soğumasını bekleyelim.


Krema ile erimiş çikolatayı bir kapta karıştıralım. Mikser yardımı ile koyulaşana kadar çırpalım. 1 saatten az olmamak kaydıyla dolapta bekletip tekrar çırpalım. Toz krem şantinin içine kakao ve sütü ekleyelim, koyulaşana kadar çırpalım, dolapta soğumaya bırakalım. Kekimizi 2 ya da 3 kata ayıralım. Her bir kata krema sürelim, iç malzemesi serpelim. Keki diğer hazırladığımız krem şanti ile tamamen kaplayalım. Dolapta soğumaya bırakalım.


Az bir miktar şeker hamurunu kırmızı gıda boyası ile renklendirelim. Hamurdan güller yapalım.



Kalan krem şantinin içine çok az kırmızı gıda boyası ekleyip, ucu düz bir uç takılmış sıkma poşetimize dolduralım. Kremamızın elimizin ısısıyla erimesine fırsat vermeden çabuk hareketlerle kekimizin üzerine kafes şekli yapalım. Kenarlarda sepet görüntüsü oluşturabilmek için yanyana aralıklı olarak düz çubuklar çizelim. Sıkma torbamızın ucuna en geniş ucumuzu takalım. En üstten başlayarak her iki çubuktan birinin üzerine gelecek şekilde yatay olarak krema sıkalım. Bir alttaki sıraya geçtiğimizde bu işlemi bir yandaki çubuktan olacak şekilde devam ettirelim. Pastamızı hazırladığımız güller ve boncuk şekerler ile süsleyelim. Bir çay süzgecine pudra şekerini koyup pastamızın üzerine serpiştirelim.

Sizler pastanızı dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.