Pazartesi, Mayıs 28

Milföy Kaseli Patates Salatası...

Patates salatasını çok severim. İçine ne koysanız yakışır, o nedenle her seferinde doğaçlama yaparım, bir tarifim diğerini tutmaz. Geçen sefer de(Ayşem ve Selda'nın gelecekleri gün) yine içine ne koyacağımı dert etmeden ocağa koydum patatesleri. Fakat ocakta unutacağım aklıma gelmedi. Hatırlayıp da "eyvah"lar "tüh"ler eşliğinde mutfağa kendimi dar attım. Tabii olan olmuş, doğal patates püresinden hallice bir görüntüye bürünmüşler. Aklıma da taktım ya patates salatası olmalı diye, o anda bir çare geliverdi aklıma. İşte çaremin tarifi:

Malzemeler:
İstenildiği kadar taze patates
Tereyağı
Konserve mısır
Taze soğan
Salatalık turşusu
Limon suyu
Dereotu
Maydonoz
Taze nane yaprakları
Sumak
Tuz
Üzeri için mayonez, maydonoz
Kase için milföy hamuru, küçük cam ya da ısıya dayanıklı kaseler

Yapılışı:
Malzeme miktarı vermedim, isteyen damak tadına göre istediği şekilde hazırlayabilir. Kabukları soyulmuş patatesler, sıcakken çatal veya ezici yardımı ile ezilir. İçine tereyağı konur(2 tatlı kaşığı kadar koydum). İyice karıştırılıp ezilir, soğuması beklenir. Yeşillikler ince kıyılır, turşu minik minik doğranır, baharat ve diğer malzemeler arzu edilen miktarlarda eklenir. Hazırlanan karışım buzdolabında bekletilir.
Fırın 180 dereceye ısıtılır. Isıya dayanıklı küçük cam kaselerin dış ve arka kısımları yağlanır. Milföyler her bir kaseye giydirilir. Kenar fazlalıkları döner bıçakla kesilir. Isınmış fırında üzerine bir şey sürmeden pişirilir. Piştikten sonra soğumaları beklenir ve dikkatlice kaselerden ayırılır. Her bir milföy kasesine patatesli karışımdan konur. Üzerine bir sıkma torbasına doldurulan mayonez sıkılır. Maydonoz yaprakları ile süslenir. Salatayı milföyle yerken börek tadı, mayonez ile yerken de kumpir tadı alıyorsunuz, mutlaka mayonez ile yemenizi öneririm.
Afiyet Olsun!










Cuma, Mayıs 25

Ayşem'in elinden...

Bu enfes muffincikleri dün Ayşem getirmiş beraberinde. Tadının ne kadar nefis olduğunu bir Selda, bir de ben biliyorum. Eğer siz de öğrenmek isterseniz buyrun Ayşem'e baskı yapmaya :)
Bu arada ufak bir tüyo verebilirim sanırım, içinde haşhaş tanecikleri ve limon var, üzerindeki kremada ise çikolata... Tadı hala damağımda çünkü arada gidip gelip ağzıma atıyorum bir tane :))))

Vişneli Rulo Pasta...

Bloglarası bir buluşmaya imza attık dün... Selda ve Ayşem misafirimdi. Selda İzmir'de yaşıyor ve kısa bir süreliğine İstanbul'da yaşayan ailesini ziyarete geldi. Ne zamandır Bebekkokusu'ndan başlayan dostluğumuzu gerçeğe de taşımak istiyorduk. Selda, "keşke yanıbaşımda biryerlerde yaşasaydı da iyi bir dostluğum olsaydı" diyebileceğim tam benim kafadan bir insan. Seldacığım inşallah tekrar yüzyüze görüşmek kısmet olur...
Ayşem ile ise bebeklerimizi bir araya getirme bahanesiyle tanışmak istemiştik. Ayşem'in yazdıklarından ve tarzından zaten epeydir ona kanım ısınmıştı, çok merak ediyordum kendisini. İlk denememiz hüsran olmuştu. (Bkz.) Bu sefer bebi'nin ateşlenmesi nedeniyle evde bırakılması haricinde sorunsuz hallettik. Ayşem beklediğimden daha da enerjik kıpır kıpır bir insan. Çok kıvrak bir zekası, geniş ufuklu bir hayat görüşü var. İnanın onunla saatlerin nasıl geçtiğini anlayamadım, zaten neredeyse "ceee" deyip gitti... Haftaya bebişleri biraraya getireceğiz inşallah, o zaman sohbeti daha da koyultacağımızdan eminim...

Buluşmamız için pek bir şey yapamadım doğrusu, dedim zaten çocuklu kadınım ben, çok şey beklemeyin benden... Aralarından nacizane yaptığım bir pasta bu. Bu sefer royal icing'in bir pasta süslemesine neler katabileceğine bir bakayım dedim. Royal icing ile iki boyutlu süslemeler hazırlamanız mümkün. Ben bu süsleme tarzının dünyasına basitçe bir giriş yaptım.

Bunun için:
1 yumurta akı,
250 gr. pudra şekeri
3-4 damla limon suyu yeterli.

Tüm bu malzemeyi mikserde çırptıktan sonra kapaklı bir kaba koyun. Bu şekilde neredeyse 2-3 gün saklanabiliyor oda ısısında kurumadan. Sonra dilediğiniz miktarını ayırıp gıda boyası ile renklendirip kullanabilirsiniz.

Yapmak istediğimiz şekilleri beyaz bir kağıda ya da yağlı kağıdın arkasına çizelim, kağıdın üzerine yağlı kağıt koyup dört bir yanından bantla sabitleyelim ya da yağlı kağıdı ters çevirip bantlayalım. Royal icingi hazırladığımız sıkma kağıdına koyup ucunu makasa çok az keselim. Çizdiğimiz figürlerin üzerinden dikkatlice geçelim ve 10-15 dakika kurumaya bırakalım.


Daha sonra istediğimiz renkte hazırladığımız icing'i başka bir sıkma kağıdına koyup dikkatlice içlerini dolduralım. Ben hazırladığım şekilleri olduğu yerde bir gece kurumaya bıraktım. Ertesi gün kağıttan dikkatlice ayırıp bir kaba koydum.



Pastamızın pandispanyasını hazırlamadan önce kremamızı hazırlamamız gerekiyor. Bunun için:
Bir paket vanilyalı puding
1 paket krem şanti
3 su bardağı süt
İçi için:
Dondurulmuş vişne (istediğiniz bir meyveyi koyabilirsiniz muz da çok yakışıyor)
Pudingi bir tencerede süt ile karıştırın, koyulaşınca ocaktan alın. Dışarıda oda ısısına gelmesini bekleyip dolapta buz gibi olana dek soğutun. Daha sonra içine toz krem şantiyi ekleyin ve mikserle krema beyazlaşıp koyulaşıncaya dek çırpın. Tekrar dolaba kaldırın.
Daha sonra pandispanyamızı hazırlayacağız. Malzemelerimiz:
4 yumurta-sarı ve beyazları ayrılmış
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
Yumurta beyazlarını kar gibi olana dek çırpın, toz şekeri ve vanilyayı ekleyin. Toz şekerler eriyip karışım koyulaşınca yumurta sarılarını tek tek yedirin. Un ve kabartma tozunu ekleyip tekrar çırpın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökün ve karışımın tepsinin her tarafına eşit yayılmasını sağlayın. 175 dereceye ısıtılmış fırında üzeri pembeleşip içi pişene kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

Pandispanya pişer pişmez fırından alın ve 5 dakika sonra yağlı kağıtla beraber sıkıca bir rulo yapın. Bu şekilde bekletin.


Kekin soğumasına yakın kağıdı açın, içine kremanızın yarısından biraz fazlasını yayın. İçine meyveleri serpiştirin. (Muz koyacaksanız, kekin kenarına bütün olarak dizeceğiniz iki muzu yanyana koyun) Keki kağıdından ayırarak sıkıca tekrar rulo yapın ve ek yeri alta gelecek şekilde çevirin.


Üzerini kalan krema ile kaplayın, iki kenarından birer dilim kesin. Kesilmiş kenarlar da krema ile kaplanmalı.
Pastayı hazırladıktan sonra dolaba kaldırın ve 2-3 saat dolapta iyice kremanın sertleşmesini bekleyin.
Üst süslemesi için beyaz çikolata ya da kuvertürü bir kapak ya da bıçak gibi kenarı ince bir cisimle traşlayın, ya da mutfak robotunda kıyın. Dilerseniz rendeleyin. İki kenarını beyaz çikolata ile kaplayın.









Üzeri için önceden krema ayırabilirsiniz ya da benim gibi yarım paket krem şantiyi 1 çay bardağı süt ile hazırlayıp öyle kullanabilirsiniz. Hazırladığınız kremayı bir sıkma torbası ya da tüpüne koyup yıldız uç takın, pastanın üzerine dilediğiniz gibi şekiller yapın. Önceden hazırladığınız royal icing şekilleri ile süsleyin.


















Afiyet Olsun!

Pazartesi, Mayıs 21

Vanilyalı-Kakaolu İki Katlı Kek...

Aslında çok klasik, pek de özelliği yokmuş gibi görünüyor ama o kadar pratik ve lezzetli ki artık ani misafirim geldiğinde kek tarifim bu olacak. Çabucak hazırladım ve pişirdim.

Malzemeler:
7 Çorba kaşığı küp şeklinde doğranmış margarin
1,5 su bardağı toz şeker
3 yumurta
Yarım su bardağı süt
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao

Üstü için damla çikolata ve ceviz kırığı

Yapılışı:
Fırınınızı 180 dereceye ısıtın. Margarin, yumurta ve toz şekeri mikserle çırpın. Karışım köpürünce içine kabartma tozunu ekleyin. 1 dakika daha karıştırın. Unu karışıma yavaş yavaş ekleyin. İyice karıştırın. Kek kalıbınızı yağlayın, hazırladığınız hamurun 3/4'ünü kalıba yayın. Diğer hamura kakao karıştırın ve kalıbın içine döküp bir kaşık yardımı ile alttaki hamura karıştırmamaya gayret ederek yayın. üzerine damla çikolataları ve ceviz kırıklarını serpin. ısınmış fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Afiyet Olsun!



Salı, Mayıs 15

Kurabiye Ye # 22 - Üzümlü Kese Kurabiyeler...




Bu ayki etkinliğimizin ev sahibesi Hülya, etkinliğimizin konusu ise anlaşıldığı üzere kurabiyeler... Bakalım ne leziz tarifler çıkacak bu ay... Sevgili Hülya'ya şimdiden kolaylıklar diliyorum ve emekleri ile süprizi için teşekkürlerimi sunuyorum.

Tarif, geçen hafta yaptığım bir tartın, dolgu kreması paketinin arkasından. Ama şekil bizzat orjinal :) Aslında ilk haliyle kalsalardı daha çok keseye benzerlerdi ama sanırım yağ miktarını fazla kaçırdım. Aşağıda verdiğim ölçülerin yarısını kullandım, yağı yarıdan biraz daha fazla koydum, bu haliyle bile 20'ye yakın kurabiye keselerim oldu. İyi ki tam ölçü yapmamışım. Bu leziz kurabiyeler için Dr.Oetker Amca'ya teşekkürlerimi sunuyorum. :))) (Orjinal adı Dolgu Kremalı Kurabiye)


Malzemeler:
2 su bardağı mısır nişastası
3 su bardağı un
1 poşet hamur kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta
250 g margarin
1 poşet Dr. Oetker Dolgu Kreması
2,5 çay bardağı soğuk süt
1 su bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı fındık kırığı-ben ceviz koydum
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:
Mısır nişastası, un, hamur kabartma tozu, pudra şekeri, 2 yumurta ve margarini bir kaba alın ve iyice yoğurun. Dolgu kremasını 2,5 çay bardağı soğuk süt ile 2-3 dakika çırpın. Üzerine kuru üzüm, fındık kırığı, 1 yemek kaşığı pudra şekeri ve tarçını ekleyip karıştırın.Hamuru tezgahta yarım cm. kalınlığında açın ve gen,ş ağızlı bir bardak ile yuvarlaklar kesin. İç malzemeden koyup ağız kısımlarına kıvrımlar vererek kapatın.Kıvrımların altını parmaklarınız ile sıkarak hamurun birbirne yapışmasını sağlayın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralayın. 160 ºC'ye ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
Afiyet Olsun!


Pazar, Mayıs 13

Bizleri gözlerinden sakınarak büyüten, yemeyip yediren, giymeyip giydiren... Tek bir gün değil, hergün hatırlanması gereken... Varlığımızı, kişiliğimizi borçlu olduğumuz, çok sevgili annelerimiz. Yazılacak çok şey var aslında. Ne kelimeler yeter ne sayfalar. Herkesin annesi kendisinin kraliçesidir ya, tabii benimki de benim için öyle. Onu o kadar seviyorum ki, sanki o benim annem değil çocuğum. Gözümden sakınıyorum. Rüyamda görsem sabahı zor ediyorum acaba iyi mi diye... Canım annem... Canımız annelerimiz... Hakkınız ödenmez, diliyorum hep mutlu olun, hep başımızda olun... Anneler gününüz kutlu olsun...

Cuma, Mayıs 11

Anneler Günü Pastası...


Pazar günü hepimizin bildiği gibi anneler günü. Ama bu haftasonu Ankara'ya gideceğim ve arkadaşlarımla da uzunca bir süre görüşemeyeceğim için onlara küçük bir kutlama hazırlamak istedim. İlk defa kendim(iz) için bir pasta yaptım. Bugün bu pastayı birbirimizin anneler gününü kutlayarak keseceğiz. Bugüne kadar yaptığım pastaların içinde en çok keyif aldığım da bu oldu. O da şeker hamuru stresi yaşamadığım için sanırım. :))))


Pastanın süslemesini yaparken Anne Willan'ın pasta kitabından yardım aldım. Kremalı pasta yapmak gerçekten çok zevkli, insan bir pasta ustasıymış havasına giriyor. Arada yapmak lazım.

Pandispanya tarifim artık sabit. Yine de gerilere bakmaya üşenen olabilir diye kopyalıyorum. Bu tarif 20 cmlik kelepçeli kalıp için:


3 yumurta (oda sıcaklığında, beyazları ve sarıları ayrılmış)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
175 dereceye ısıtılmış fırın


Yumurta beyazlarını köpük köpük olana dek çırpalım. İçine toz şeker ve vanilin katıp şeker eriyip bembeyaz olana dek tekrar çırpalım. İçine yumurta sarılarını ekleyelim, karışana kadar çırpalım. Son olarak un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyelim ve çırpma teli ya da mikserin en düşük ayarıyla un hemen karışacak kadar çırpalım, kabarmış yumurtaların sönmemesine gayret edelim. Alüminyum folyo ile kapladığımız kalıbımıza dökelim. Isınmış fırınımızda ilk 20 dakika kapağını hiç açmadan pişirelim. Mümkünse 1 gün önceden hazırlayalım ve streçe sarıp saklayalım.


Krema ve iç malzemesi:
1 paket Dr.Oetker vanilyalı crem ole-2,5 su bardağı süt ile hazırlanacak
2 paket krem şanti-1,5 su bardağı süt ile hazırlanacak
250. gr. frambuaz
Yarım su bardağı damla çikolata
Pandispanyayı ıslatmak için 1 çay bardağı süt


Süslemek için:
100 gr. bitter çikolata ya da kuvertür
Şeker boncukları


Tarifine göre ayrı ayrı kaplarda, belirtilen miktardaki süt ile kremalarımızı çırpalım. Kremalar kıvamını alınca crem ole'nin içine krem şantinin yarısını koyup ikisi karışıncaya kadar çırpalım. Kalan krem şantiyi buzdolabına kaldıralım.


Çikolatayı rendeleyelim. Pastamızı koyacağımız tabağın üzerine üç ayrı yağlı kağıt keselim ve şekildeki gibi yerleştirelim. Bu kağıtlar sayesinde krema, çikolata vs. döküntülerinden tabağımızı koruyacağız. (Bu fikri dün Martha Stewart'ın programından edindim)



Pandispanyamızı isteğimize göre 3 veya 4 kata ayıralım. Kağıtların üzerine pandispanyamızın ilk katını yerleştirelim. Temiz bir yumurta fırçası yardımı ile kekimizi süt ile ıslatalım. Bir kat krema yayıp üzerine frambuaz ve damla çikolata serpelim. Tekrar bir miktar krema ile meyvelerin üzerini kaplayalım.




İkinci ve diğer katlara da aynı işlemi uygulayalım ve pastamızın her tarafını kalan krema ile kaplayalım.Dolaptaki krem şantinin yarısı kadarını pastamızın üzerine yayalım, spatula ya da uzun düz bir bıçak ile güzelce düzleyelim.



Bıçağımızın sırtını kullanarak pastamızın üzerinde baklava deseni oluşturalım.



Yanlarını kaplamak için küçük bir parça yağlı kağıda her seferinde 1 çorba kaşığı kadar rendelenmiş çikolata koyalım, dikkatlice ve üzerine sıçratmamaya çalışarak kenarlara yapıştıralım. Dökülenleri bıçak yardımı ile tekrar toplayıp açık kalan yerlere yapıştıralım.




Tüm yanlar kaplandıktan sonra kalan krem şantiyi sıkma torbası ya da tüpe koyup yıldız uç takalım. Varsa şeker boncuklarımızı baklava desenlerinin kesiştiği noktalara yerleştirelim. Pastamızın üzerine aralıklarla şekiller sıkalım.



Bunu için önce bir daire yapalım ve sıkmayı kesmeden üzerine doğru daha küçük bir daire yapıp bitirelim. Her bir şeklin üzerine birer adet frambuaz koyarak süslememizi tamamlayalım. Bu pastayı vişne ya da çilek ile yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun!

Salı, Mayıs 8

Ananaslı-Havuçlu Kek...

Bu güzel kek tarifi de son günlerde dadandığım Lezzet Saati adlı yemek kitabından uyarlama. Yemesi çok lezzetli, pasta tadında bir kek oldu bu.

Malzemeler:
200 gr. ananas
1 adet iri havuç
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı tarçın
1 su bardağı pudra şekeri
Varsa 1 çorba kaşığı esmer toz şeker-yoksa normal
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
2 yumurta
Kreması için:
3 çorba kaşığı tereyağı
60. gr. labne peyniri
1 çorba kaşığı portakal suyu
1 tatlı kaşığı vanilya
2 kahve fincanı (kahve) pudra şekeri

Yapılışı:
Fırınımızı 180 dereye ısıtalım. 20 cmlik kelepçeli kalıbımızı yağlayalım. Unu ve pudra şekerini bir kaba birlikte eleyelim. Tarçın, kabartma tozu, esmer şeker, sıvı yağ ve yumurtayı ilave ederek mikser ile çırpalım. Rendelenmiş havuç ve minik küpler halinde doğranmış ananasları ilave edelim. En son cevizleri ekleyip karıştıralım. Kalıbımıza boşaltıp yaklaşık 40-45 dakika pişirelim. Fırından alıp soğumaya bırakalım.

Krema malzemesini bir kapta mikser ile iyice çırpalım. (Tereyağının çok yumuşamamış olması gerekiyor) Bir bıçak ile kekimizin üzerine bu kremayı yayalım. Üzerini rendelenmiş portakal kabukları ile süsleyelim. Dilerseniz kekin üzerine yoğun hazırlayacağınız krem şanti de sürebilir, keki kapaklı bir kutuda buzdolabında saklayabilirsiniz.
Afiyet Olsun!

Cumartesi, Mayıs 5

Patates ve Zeytinli Ekmekçikler...



Tarif Lezzet Saati adlı yemek kitabından... İster çayın yanında, ister akşam yemeğinde, baharatlarla tatlandırılmış zeytinyağı ile, ister kahvaltıda üzerine bir dilim beyaz peynir ile... Her yere yakışan yumuşak mı yumuşak, mis gibi kokan bir ekmek bu... Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca çok uzun süre de taze kalıyor.

Malzemeler:
250 gr. patates (3 küçük)
Yarım su bardağı süt
2 su bardağı un
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı çekirdeği çıkarılmış ve doğranmış
siyah zeytin
1 tatlı kaşığı biberiye(olmasa da olur)
Yarım bardak su
1 tatlı kaşığı maya
Tuz


Yapılışı:

Patatesleri haşlayalım, sonra kabuğunu soyup tavla zarı iriliğinden biraz büyükçe küp küp doğrayalım. Unu eleyelim, ortasını havuz gibi açalım. Mayayı 1 çorba kaşığı su ile eritelim. Unun ortasına diğer bütün malzeme ile ekleyelim. Hamur toparlanana dek yoğuralım ve 20 dakika üzeri bir bezle örtülü olarak dinlendirelim.




Hamuru 2 ceviz büyüklüğünde minik toplar haline getirelim, yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsimize aralıklı olarak dizelim. 2 misli kabarana kadar yaklaşık yarım saat tepside bırakalım. Fırınımızı 190 dereceye ısıtalım. Altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 20 dakika pişirelim.
Afiyet Olsun!

Çarşamba, Mayıs 2

Doğumgünü Menüsü...

Haftasonundaki parti için hazırladığımız menüyü paylaşmak istiyorum. Menüdeki bir çok tarifi vermeme gerek yok sanırım çünkü hep bilindik lezzetler. Sadece bir-iki değişik tarifi vereceğim. Belki fikir verir özel bir gün için.


Üzümlü Muffin (42 adet)
6 yumurta
2,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı kuru üzüm
3,5 su bardağı un
150 gr eritilmiş margarin
1 su bardağı süt
1 paket şekerli vanilin
1,5 paket kabartma tozu
Süslemek için 2 paket kakaolu krem şanti, 1,5 su bardağı soğuk süt.
3 kutu bonibon
Muffin kalıbı ve kağıtları


Yapılışı:
Fırın 175 dereceye ısıtılır. Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle iyice çırpılır. Sırasıyla margarin, süt, un, k.tozu ve vanilin eklenip çırpılır. Yağlanmış muffin kalıplarına kaşık kaşık doldurulur. (Kalıbın yüksekliğinden 1 parmak eksik olmalı) Isınmış fırında pişirilir. Krem şanti hazırlanır dolapta bekletilir. Muffinler soğuyunca, bir sıkma poşetine doldurulan krem şanti ile üzerleri süslenir. Bonibon yerleştirilir.






Kakaolu ıslak kurabiye








Tavuk Salatası
3 parça kemikli tavuk göğüs(haşlanıp didiklenmiş)
1 kutu konserve mısır
200 gr. kornişon turşu-minik doğranmış
Yarım bağ doğranmış maydonoz
İstenildiği miktarda mayonez ve yoğurt karışımı
Tuz, karabiber
Tüm malzeme karıştırılır







Tereyağlı un kurabiyeleri







Peynirli Börek





Kabak Salatası
1 kilo kabak-rendelenip zeytinyağında kavrulmuş
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz
Yarım su bardağı yoğurt
1 bağ dereotu
Tuz
Tüm malzeme karıştırılır.




Mahlepli Susamlı Simitler








Acıkalı Ekmekler










Mercimek Köftesi